Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie do dysperbitu -czym ?

Recommended Posts

Witam

Mam bardzo niski cokół ok 30 cm . Sklada się on z 5cm styropianu ,siatki z klejem i to wszystko pociągniete jest dysperbitem ktory już częsciowo został przez słonce i ultrafiolet usuniety . Jednak jest go dosyć sporo . Teraz chce przykleić do tego cienkie i niezbyt ciężkie plytki z kamienia o wysokosci 30cm (tyle co cokół ) i dlugosciach od 10 cm do 40 cm . Czym mam to przykleić ?? Wszystkie kleje cementowe nie nadają sie do tego gdyż powierzchnia cokolu jest jakby pokryta silikonem (trwale elastyczny dysperbit) i cementowe kleje zupelnie sie tego nie trzymaja -sprawdzilem .Potrzebował bym jakiegos kleju silikonowego (tak sobie wydumalem) ktory nigdy nie zaschnie calkowicie tylko bedzie jakby gumiasty trwale polączony z dysperbitem i kamieniem rzecz jasna . Wskazane by bylo aby ten klej rownież mial doskonalą przyczepnośc do kleju na siatce bo gdzie niegdzie jest on widoczny . Jest coś takiego na świecie :lol: ??

pozdrawiam

Mam bardzo niski cokół ok 30 cm . Sklada się on z 5cm styropianu ,siatki z klejem i to wszystko pociągniete jest dysperbitem

i to jest najczesciej powtarzany blad.

Powinno byc:

Sciana

dysperbit

klej

styropian

i nad poziomem gruntu klej plus siatka

I to jest podloze do klejenia okladzin....

a teraz?

100% dobrego rozwiazania nie ma

i to jest najczesciej powtarzany blad.

Powinno byc:

Sciana

dysperbit

klej

styropian

i nad poziomem gruntu klej plus siatka

I to jest podloze do klejenia okladzin....

a teraz?

100% dobrego rozwiazania nie ma

Zapomniałeś jeszcze o kołkach, bo połączenie kleju z dysperbitem nie będzie trzymało - tak jak napisał autor wątku :)

Darek Rz najlepszym rozwiązaniem będzie usunięcie dysperbitu w miejscach gdzie mają być położone płytki. Obawaiam się jednak, że zerwanie go z warstwy zbrojenia nie będzie proste. Jeżeli chcesz mieć pewność, że wszytko będzie w porządku, to najlepiej zerwać siatkę i wykonać zbrojenie od nowa.

mam dysper... pomalowane ściany fundamentów od wewnątrz, na zewnątrz na to styropian zaciągniety znowu klejem i siatką, to znowu pomalowane dysper... chyba z 3 razy.

na to będą klejone kamyczki ale żeby się trzymało to mówia że znowu siatka na kleju na powierzchni gdzie będzie cokół - no cóż.