Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt bażant ii

ania_74

Recommended Posts

• 2 weeks później...
No to super. Tu jest łatwiej, administrator nie kontroluje wpisów i idzie jakoś sprawniej. Kupiłeś już projekt? Czy zastanawiasz się jeszcze? Ja własnie dziś odsyłałam go do konstruktora- przez to powiększenie o 1,2 zmieniła się konstrukcja dachu, wielkość fundamentów itd. Zależy mi na czasie- chcemy szybko składać papiery o pozwolenie na budowe i starowac pod koniec kwietnia, na początku maja.

Andzia a kto to jest konstruktor? Myślałem, że wszelkie poprawki daje się do architekta.Ale nic to dalej o zmianach. Ja chcę oprócz wydłużenia jeszcze podnieść ściankę kolankową na 110 cm. Dostajesz automatem o wiele więcej miejsca w pokoikach na górze małym kosztem. Na pewno zlikwiduję kominek,a piec na ekogroszek przeniosę do innego budynku stojącego obok. Mam wtedy spokój w domu bez żadnych brudów. Planuję też zamontowanie na dachu kolektora słonecznego, a przede wszystkim ogrzewanie podłogowe gdzie się da. Podwójne okna w salonie na dole i szerokie poczwórne okno tarasowe. Ma być światło i jeszcze raz światło. Pod schodami graciarnia, przejście do garażu kosztem pokoju, spiżarnia obok kuchni doświetlenie garażu i pomieszczenia gospodarczego.

pozdrawiam

fender

Konstruktor- to taki inżynynier-projektant który ma uprawnienia konstrukcyjne. Jak robisz zmiany w konstrukcji budynku to taka osoba musi to wszystko poprzeliczać i wprowadzic poprawki w projekcie.

Sam architekt nie wystarczy - projekt musi być podbity przez osobe z uprawnieniami.

Dużo zmian chcesz wprowadzić do tego projektu ;-)

My nie zrezygnujemy z kominka, to jest super sprawa.

Słabe jest rozwiązanie z brakiem bezpośredniego przejścia do domu z garazu. Ale mi szkoda pokoju ;-( aby zrobić takie przejscie.

Zobaczymy, jeszcze nie podjełam decyzji co do tego wejscia.

Na jakim jestes etapie? Zdecydowani na 100% na Bażanta?

Andzia gdzie będziecie budować dom?A z tym konstruktorem to niezła jazda- nie wiedziałem. Parę zmian jeszcze mam w głowie. Jesteśmy już zdecydowani, bo przejrzeliśmy mnóstwo projektów i ten jest po lekkich zmianach w sam raz. Czekam tylko jeszcze na wizytę znajomego architekta na samym placu, bo musi mi doradzić samo umiejscowienie( tył -przód) domu na działce. I może on jeszcze mi podpowie kilka zmian na lepsze. Chciałbym ogólnie zobaczyć ten dom już przez kogoś zbudowany, ale nie mogę takiego namierzyć. Jest jeden w Ustce, ale to trochę daleko. Ja mieszkam w Bełchatowie i szukam w okolicy.

pozdrawiam

fender :D

My planujemy budowe w Kicinie - pod Poznaniem. Jak masz znajomego architekta to pogadaj z nim koniecznie, może coś mądrego poradzi.

Podziel sie potem koniecznie za mną spostrzezaniami na temat projektu.

Zwróć uwagę na odpowiednie ustawinie domu w stosunku do stron świata.

Ja też liczyłam na to, że może odezwie się ktoś kto mieszka juz w tym domu.... ale niestety na razie cisza.

witam w nowym "domu" wymiany myśli o Bażancie pod banderą Muratora :) Zima nie odpuszcza i mamy już miesiąc w plecy.. Strasznie mnie to denerwuje, bo już bym chciała robić wykopki! Rok temu o tej samej porze dom znajomego już piął się w górę. Ale to złośliwość losu- jak inni się budują, to zima jak jesień, a jak my chcemy- to trzyma nas za gębę aż do kwietnia... Życie, ech.

Poczytałam Wasze wątki m.in. na temat poszerzenia domu od strony salonu - fajnie... czemu my na to nie wpadliśmy? :evil: A teraz musztarda po obiedzie, projekt podklepany. Nic to, z drugiej strony z tego co pamiętam, to dom + garaż + taras, który przenieśliśmy na bok domu ( na zachód) dawały, już w tej wersji podstawowej, maksimum szerokości zabudowy , jaką mamy w WZ , więc tak czy siak byśmy nie poszaleli z powiększaniem obrysu fundamentów. Dodatkowo mamy takie grunty, że większość ław architekt poszerzył nam na metrowe (!) więc już się łapiemy po kieszeni, gdy myślimy o tym ile będzie kosztował beton, a co dopiero jeszcze coś rozszerzać... Nic to, będziem mieszkać jak pani architekt kazali ;) Aaa, właściwie się nie przedstawiłam, na PProjekt używałam nicka "jagodzianka" i miło mi , że nasze zmiany są dla niektórych z Was inspirujące :) Nie ma to jak dobra grupa wsparcia , którą jednoczy jeden cel! Co kilkanaście głów to nie jedna :) Piszcie, co jeszcze ciekawego przychodzi Wam do głowy w kwestii ulepszenia Bażanta, ja postaram się nasze 'innowacje" wklepywać na bieżąco w forum. pozdrawiam!

Witaj, witaj ;-)

Miałam wielką nadzieję, że się pojawisz, SUPER EXTRA

Tak naprawdę to Twoje komentarze i uwagi co do tego projektu były dla mnie "ważące" - jeśli chodzi o wybór tego projektu.

Chyba powinni Ci zapłacic prowizje za sprzedame projekty "Bażanta"- hi, hi

Super i mądrze pisałaś i to TY przejkonałaś mnie do Bażanta.....

Nie bardzo wiedziłam na co zwracac uwagę wybierając projekt....

Po pierwsze- dom miał być tani i łatwy w budowie - prosty dwuspadowy dach, powierzchnia do 150 metrów. Chcieliśmy mieć 3 sypialnie na górze i co najmniej jeden pokój prócz salonu na dole. Trafił sie Bażant - i został.

My- w przeciwieństwie do Ciebie nie znamy się na budowaniu WCALE.

Ale, co tam- mądry kierownik budowy i internet i damy radę ;-)

Pozdrawiam Ania

PS Teraz mam nadzieje tylko, że ARO te się tu pojawi.

Witam!Jasne że znajdzie sie jeszcze ktoś!My też będziemy budować bażanta i jak narazie jesteśmy na etapie poprawek.Mianowicie zrównamy kotłownie z bryła budynku,zlikwidujemy podcień w salonie (przez co trochę sie zwiększy),wstawimy okno dachowe żeby doświetlić klatke schodową i to chyba tyle.Pozostanie kosmetyka w środku:-)A będziemy budować koło Rawy Mazowieckiej w łódzkim:-).Pozdrawiam.

Nie wiem co zrobić z ścianką kolankowa w bażancie?

Chciałabym ją podnieść o 2 pustaki- nie za wiele- tak aby dom nie stracił na proporcjach..... ale zyskanie dodatkowego miejsca małym kosztem jest kuszące.

W bażancie jest duzy kąt nachylenia dachu- 45 stopni- sporo jak na domek na nizinach,

Jak rozwiązujecie sprawę ścianki kolankowej? Czekam na mądre porady.

Ania

• 3 weeks później...

My podnosimy ściankę kolankową tylko o jeden bloczek.

Powód pierwszy : nie chcemy zepsuć bryły domu, powód drugi: w warunkach zabudowy mamy określoną maksymalną wysokość budynku na 9m od poziomu terenu. Bażant zgodnie z projektem ma wysokość 8,5m od poziomu terenu. Podwyższając go o jeden bloczek czyli 0,25m mamy już 8,75m.

Jak to mówią: ''lepiej dmuchać na zimne'' .

Pozdrawiam jagodzianka

Jagodzianko!

Super fotki- ja też już niedługo będę -mam nadzieję na tym etapie ;-)

Jak na razie wyprzedzasz nas nieco. I dobrze-będzie można podpytać w razie czego!

Mamy pozwolenia na budowę, fundamenty wykopane- przed długim weekendem mają wylewać beton.

Co do ścianki kolankowej to jeszcze nie podjeliśmy decyzji ;-( ale mamy chwilkę na zastanowienie.

PS

Jaki kolor dachu wybrałaś? Robicie okiennice?

Pozdrawiam cieplo z zalanego dzis słońcem Poznania

Ania

• 1 month później...

Witam

Ja zaczynam bydowe tego domu pod koniec czerwca

u mnie bedzie Płyta grzewcza LEGALETT

Ściany z keramzytu prefabrykacja w 4 mc ma byc postawiony dom do stanu developerskiego

Rekuperatory sciany ogrzewane oczywiscie zdjecia podesle budowa domu pod wrocławiem

http://picasaweb.google.pl/rahabek/Dzialka# bedzie pelna aktualizacja

• 1 month później...

witam po długiej nieobecności :)

widzę, że grono Bażantów się rozrasta, to miłe :) Może za jakiś czas cała grupa wystąpi do Sejmu RP o zmianę godła- z orzełka na bażanta właśnie :))

my budujemy dom ostro, właśnie kładziemy dachówkę. zapraszam na mojego bloga budowlanego na macierzystej stronie pracowni Dom dla Ciebie. Wystarczy kliknąć na stronie głównej na granatowy guzik BLOG i znajdziecie tam mój pamiętnik budowy, w którym szczegółowo i dosadnie ;) określam postęp prac. pozdrawiam!