Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobic dobry strop drewniany?!!

Recommended Posts

Joaz..

a jaki koszt za jaki metraż takiego stropu Ci wyszedl??

jak to sie ma w porownaniu do monolitycznego?

Witam.Trochę to trwało ale musiałam sprawdzić faktury.Koszt naszego stropu wyniósł303.61za m2,w tym: robocizna 8275zł,materiały22389,95zł. Robocizna:montaż belek stropowych-1800zł,szlifowanie części widocznych belek 520zł,ocieplenie+sufity podwieszane 3430zł,montaż płyt osb+izolacja+taśmyfilcowe2525zł.Materiały:belki stropowe 6548,91zł,łaty415zł,wełna20+5cm 1814.96zł,twarda wełna-chyba-stroprock 1814.96zł(wgotowym projekcie przewidziany był w to miejsce znacznie tańszy styropian M-30 gr.2cm),płyty KG 1102zł,wieszaki 435,68zł,profile 1233zł,łączniki wzdłużne do profili suf.64zł,tasmy kołki rozporowe wkręty 251zł,klej gipsowy 50zł,płyta osb 22x2500x675 frezowana7320zł(gotowy projekt przewidywał zastosowanie frezowanych płyt wiórowych-znowu dużo tańszych)folia paroizolacyjna150zł,taśmy filcowe 540zł.Czas montażu:belki stropowe 3 dni,resztatrwała około 4 tygodni.Gdyby nie moje fanaberie z pozostawieniem częściowo odkrytych belek stropowych i wynikającej z tego konieczności zastosowania dodatkowych mat i koszt.robocizny,koszt stropu byłby niższy o2075zł i wyniósłby 283,06zł za m2.Innego rodzaju stropu od poczatku nie braliśmy pod uwagę więc trudno jest mi to porównać cenowo. :lol:

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

toż koszt stropu betonowego wychodzi podobnie jak nie taniej...[/quote ] Jeżeli ma być porządnie wygłuszony to niestety kosztujePoza tym nie o to w tym chyba chodzi.Porównywanie na zasadzie cen obydwu rodzajów stropów mija sie moim zdaniem z celem: jedni chcą taki inni taki,dla jednych lepszy jest ten adla drugich tamten,i zawsze tak będzie.Natomiast narzekanie na strop drewniany wynika naogół z jego złego wykonania.Przecież każdy potrafi coś takiego zrobić samodzielnie,jednocześnie"" unowocześniając "jego konstrukcję i co za tym idzie obniżając koszt budowy.Często czytałem na forum o tego typu unowocześnieniach: deski przybić do krokwi,przyda sie jakaś pianka,podkładki gumowe itd.Oczywiście potem o tym juz się nie pamięta,tylko zapiera:nigdy więcej stropu drewnianego(glośny,skrzypi,pękają płyty gk itd.)W rzeczywistości przy poważnym podejściu-strop jak strop,nic sie nie dzieje.Wiele lat spedziłem za granicą.Mieszkałem w domach z drewnianym stropem i przyglądalem sie ich budowie.Dlatego wiedzialem ,że po powrocie do kraju będe budowal dom z takim stropem i taki mam.

Widze, ze dyskusja na miare wyzszosci swiat Bozego Narodzenia....

Przeciez to są dwie zupełnie inne konstrukce o zupełnie innych parametrach i zupełnie innych oczekiwaniach włascicieli!!!!! Chcesz zyc w pudle z betonu, to lejesz sobie monolit za okolo 120zl/m2, masz cicho i solidnie, a jak chcesz miec dom z klimatem i charakterem, to kładziesz beleczki24/20 wypełniasz wełna i masz pieknie uginajacy sie akustyczny strop za 80zł/m2.

A tak jeszcze na marginesie, moj pies miała fajna bude drewniana, ale ze był duzy, buda stara, to postanowilem mu wymurowac z cegiełki piekna bude, kryta blacha, ocieplana....tyle ze dran nawet do tej nowej ani razu nie wszedl. Cacko powaliłem, pies mieszka od 8 lat w starej drewnianej.

Schrzaniłeś ocieplenie. Trzeba było wyłożyć budę słomą czy drzewem i pies by się zainstalował. Cegła bardzo szybko odbiera ciepło a ty pewnie zgodnie ze "sztuką" ociepliłeś od zewnątrz. Duża buda to wcale nie taki luksus jak ci się wydaje.

Joaz, ponawiam pytanie o metraż tego stropu.

u mnie będzie 75m2, czy to dużo jak na strop? czy można negocjować cenę robocizny?

Oj przecież to można policzyć.Razem jest101m2.A co do reszty pytania :przy moim 75m2 to mało,a negocjować zawsze można.Im więcej do zrobienia tym ekipy bardziej uległe.Nasz robila całośc:od stropu poprzez such tynki,ścianki działowe itd. kończąc na podłogach.A tak na marginesie zanim zaczniecie negocjować ceny najpierw spytajcie się jakby go wykonali,bo pomyśłowość potencjalnych wykonawców jest ogromna.Nasi byli z forum i jako nieliczni sami przedstawili nam poprawną kolejność jego wykonania. :lol:

Chcesz zyc w pudle z betonu, to lejesz sobie monolit za okolo 120zl/m2, masz cicho i solidnie, a jak chcesz miec dom z klimatem i charakterem to kładziesz beleczki24/20 wypełniasz wełna i masz pieknie uginajacy sie akustyczny strop za 80zł/m2.
Z ta solidnością stropu betonowego też różnie bywa,a za 80 złm2? to faktycznie będzie piękny,uginajacy się i super akustyczny strop. :lol:

Chcesz zyc w pudle z betonu, to lejesz sobie monolit za okolo 120zl/m2, masz cicho i solidnie, a jak chcesz miec dom z klimatem i charakterem to kładziesz beleczki24/20 wypełniasz wełna i masz pieknie uginajacy sie akustyczny strop za 80zł/m2.
Z ta solidnością stropu betonowego też różnie bywa,a za 80 złm2? to faktycznie będzie piękny,uginajacy się i super akustyczny strop. :lol:

chyba za 303,61 zł? subtelna róznica między 80 a 300...

Czy za 300 to się nie ugina i jest super wyciszony?

• 3 weeks później...

do wszystkich juZ posiadających strop drewnoaby - skąd braliście drewno? czy zwykłe konstrukcyjne o większych przekrojach (czyli takie jak na więźbę,impregnowane itp, tylko grubsze), czy może 4-stronnie strugane, C27, suszone komorowo itp?

Pytam, ponieważ różnica na m3 wynosi kilkaset zł (800 vs 1100+VAT).

Naczytałam się duzo o drewnie suszonym,ale wiem,że mnóstwo ludzi kupuje świeże mokre drewno na strop, tak jak na więźbę.

Co się może stać,jesli zastosuję drewno tansze,niesuszone i nieheblowane?

Jak wygląda uzytkowanie takiego stropu?

joaz zaciekawilo mnie to co piszesz o warstwach:

plyta osb pioro wpust

welna

plyta jeszcze raz

piszesz ze nie jest to w ogole przykręcone do belek stropowych. czyli podloga jest zupelnie "luzno" polozona nie przymocowana do belek?

I czy mozesz napisac cos wiecej o welnie - jaka to welna i jaka grubosc tej drugiej wartswy osb. Gdzie mozna kupc takie paski filcowe?

pozdrawy