Lawenda i Lubczyk 07.02.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 mi się lukarny ogólnie podobają - dokładnie taka na żywo dość sporych rozmiarów robi wrażenie - mam 2 takie w okolicy - na dachach o podobnych rozmiarach ale się tak przyzwyczaiłem do oryginalnego z124, ze tak jakoś dziwnie powalczę z architektem i wizualkami... Moje zdanie o lukarnie: nie pasuje do bryły z124. Rzeczywiście daje mniej światła niż połaciówka; trudno będzie nad schodami myć takie okno; koszty wysokie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 07.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 dzięki za opinie - w dotychczasowej konfrontacji tu i w pracy mam 14:0 dla wersji bez coś w tym musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knopiq 07.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Ja dołączam się do NIE dla wykusza. Załączam plan naszej przeróbki poddasza (ściana kolankowa ok. 105cm "na gotowo", strop drugi lany) Większy rozmiar: z124 (pierwszy załącznik ) Edytowane 7 Lutego 2012 przez knopiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 07.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Olencjaaa, łazieneczka bardzo śliczna, moim zdaniem. Napisz, proszę, czy: wymiary 160x160 cm jak w projekcie, czy coś zmieniałaś? Kabinę wstawiłaś 80 cm? Drzwi chyba suwane? Zadowolona jesteś? Pozdrawiam tak wymiary zostały tak jak w projekcie, jedynie drzwi przesunęliśmy kabina jest 80 i drzwi suwane jedyne co mi się nie podoba, że hydraulicy zamontowali stelaż przy samej ścianie i WC jest praktycznie na ścianie a z drugiej strony do prysznica masa miejsca... nawet nie ma miejsca żeby przymocować uchwyt na papier i będzie musiał stać stojak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knopiq 07.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Macie już domy prawie na wykończeniu, ciekawi mnie ile was wyszło założenie CO i jaki piec wybraliście. Dostałem wycenę i trochę... dużo mi się wydaje. Chciałbym to porównać. proszę o info na forum lub [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minimack 08.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 piec Viessmann vitodens 100 jednofunkcyjny z zasobnikiem 100L koszt 5400do tego grzejniki Purmo za łączną kwote 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 08.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja dołączam się do NIE dla wykusza. Załączam plan naszej przeróbki poddasza (ściana kolankowa ok. 105cm "na gotowo", strop drugi lany) [ATTACH=CONFIG]99655[/ATTACH] Większy rozmiar: z124 (pierwszy załącznik ) I co wielkiego się stało jak ktoś pokazał publicznie to rozwiązanie, dziewczyny nie przesadzajcie ( KAZIA i LAWENDA ) Wanda głowa do góry ! nikomu korona z głowy nie spadła, albo jesteśmy tu wszyscy, zeby nieść sobie pomoc, a pomocą też jest skrytykowanie kogoś lub czegoś, np tej lukarny, wszyscy cicho siedzą bo głupio publicznie komuś coś powiedzieć, ze jest beznadziejne, a czasami trzeba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania O. 08.02.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Trochę nas zmroziło więc dopiero teraz składamy na forum podziękowania dla Wandeczki za niedzielną wycieczkę po domu. DZIĘKI!!! Obejrzenie w rzeczywistości to jest to!! Zdjęcia i papier nie oddają wszystkiego. Dziękujemy za wszystkie informację. Zmiany w projekcie udane a przestrzenie fajne(może troszkę za duże dla nas). Projekt jest czadowy ale czekamy na warunki zabudowy bo nie wiem czy usytuowanie pomieszczeń będzie grało z drogą słoneczka. Szczególnie teraz dręczy mnie wybór ogrzewania(trudna decyzja z konsekwencjami na lata). Chciałem połączyć kominek z płaszczem wodnym i gazowe. Ale każdy chwali coś innego a dodatkowo po opisie problemów z ustawieniem kominka w z124. Czekam na złote myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anso 08.02.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dziewczyny niesmiało pytam czy ktoś z budujących mógłby okazać mi swoją budowę,byłabym bardzo wdzięczna!! będziemy budować 40 km od Wrocławia!Wandeczko dziekuje za zaproszenie ale troche daleko do ciebie:)pdaje swoj e-mail [email protected] z góry dziękuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawenda i Lubczyk 08.02.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Olencjaaa, dziękuję za odp w sprawie łazienki! Lotta, zostanę przy swoim zdaniu na temat FORMY Twojej wypowiedzi; na temat lukarny też - wyraziłam je. knopiq, Wandeczka, wszystkie rozwiązania mają plusy i minusy. Ja tak czy inaczej już słupów nie przestawię, bo stoją ; pewnie bez przeliczeń konstrukcyjnych się nie obyło? Mam nadzieję, że w praktyce i tak będzie wygodnie w z124 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawenda i Lubczyk 09.02.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 My nie ociepliliśmy strychu, a tam będzie stał rekuperator. Bijemy się z myślami, czy jednak nie ocieplić. Czytałam na forach, że rekuperator w niskich temperaturach nie pracuje tak, jak powinien. "Należy jednak bezwzględnie pamiętać o dobrym zabezpieczeniu urządzenia przed mrozem - powinno znajdować się wewnątrz izolowanej przestrzeni budynku. Częstym błędem jest montaż rekuperatora na poddaszu nieużytkowym, które jest nieocieplone. Może to spowodować skraplanie się znacznych ilości kondensatu, wyłączanie się zimą wentylatora nawiewnego (system antyzamrożeniowy), częste włączanie się elementów grzewczych (nagrzewnic), a nawet uszkodzenie". Mąż dzwonił do firmy, która montowała nam system rekuperacji - usłyszał, że można obłożyć rekuperator styropianem, ale średnio mnie to przekonuje. A może przesadzam... :-/ U nas też rekuperator będzie na strychu, który ocieplimy wełną mineralną. Inaczej rzeczywiście kłopot i duże straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazia666 09.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mąż w sobotę będzie ocieplał strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 09.02.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mamy wreszcie drzwi Tylko dali nam srebrne zawiasy i złotą klamkę . W przyszłym tygodniu malowanie farbą gruntującą i podłoga na piętrze. Na dole podłoga już jest, ale jeszcze nie widziałam jej na żywo. Jaki macie parapety zewnętrzne? U nas chyba będą ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 10.02.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 bardzo fajne drzwi - pasujące przeszkleniem do tych obok co za producent? macie wymiar jak w projekcie czy obniżyliście? do wszystkich co instalują rekuperator - będziecie rozprowadzać ciepło z kominka? bo słyszałem już rożne opinie... ale ja chyba zrobię rozprowadzenie nie wiem jak bywa u Was z awariami prądu - ale ostatnio słyszałem o dwóch takich przypadkach - gdzie kominek zastępował awarię pieca lub własnie brak prądu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 10.02.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Kasia & Krzysiek super drzwi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniab 10.02.2012 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam wszystkich. Nie sądziłam, że ta strona będzie miała tylu zwolenników jak ją zakładałam i , że będzie tylu chętnych na ten projekt, tym bardziej, że byłam pierwszą osobą (prawdopodobnie) , który go kupiła. I co? Polskie prawo jest takie jakie jest i prawie 2 lata walczyłam o pozwolenie na budowę, aż w końcu je dostałam. Niby nie ma takiej możliwości według prawa, że sąsiad może się nie zgodzić, ale skutecznie może przedłużyć rozpoczęcie robót. Większość z Was już kończy a ja będę dopiero wylewać fundamenty jak się ociepli. Dlatego mam pytanie, czy może ktoś się buduje w małopolskim albo podkarpackim, albo gdzieś niedaleko i chciałby się podzielić doświadczeniami na temat budowy oraz ją zaprezentować Byłabym ogromnie wdzięczna. A poza tym chciałam jeszcze powiedzieć, że /swietne macie rozwiązania i projekty czy to kuchni, czy łazienek. Pozdrowionka dla wszystkich ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawenda i Lubczyk 10.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 moniab, fajnie, że założyłaś ten wątek! Trzymamy kciuki, żeby teraz już Wam z górki szło... My jesteśmy z innego regionu. Pozdrowionka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 10.02.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 bardzo fajne drzwi - pasujące przeszkleniem do tych obok co za producent? macie wymiar jak w projekcie czy obniżyliście? do wszystkich co instalują rekuperator - będziecie rozprowadzać ciepło z kominka? bo słyszałem już rożne opinie... ale ja chyba zrobię rozprowadzenie nie wiem jak bywa u Was z awariami prądu - ale ostatnio słyszałem o dwóch takich przypadkach - gdzie kominek zastępował awarię pieca lub własnie brak prądu.. Drzwi obniżaliśmy do standardowych wymiarów, aczkolwiek później okazało się, że u nas nie miało to aż takiego znaczenia - i drzwi i okna robiliśmy w prywatnym zakładzie stolarskim - u nich nie ma czegoś takiego jak standardowy wymiar. Przy większych elementach płacisz więcej za materiał i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniab 10.02.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam pytanie odnośnie fundamentów. Ile Was kosztował materiał a ile robocizna?. Bo mi powiedzieli 5,5 tys za robociznę, a za materiał około 9 tys. A całość domu z pokryciem 34 tys. ( oczywiście cały czas mowa o robociźnie). No i nie wiem na co się zdecydować, na bloczki fundamentowe, czy tylko na beton? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suede 11.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 zmiany zaproponowane przez Wandeczkę czyli wydzielenie pralni (2m x 3,1m) z pokoju nad garażem to strzał w 10tkę! na bank tak zrobimy a i żona ciśnie mnie na dodanie lukarny nad schodami - więc muszę to przemyśleć... http://www.i-g.pl/riddlah/z124/lukarna.jpg czy ktoś z Was robi identyczną elewacje jak w projekcie? mi się ona bardzo podoba ale nie wiem czy jest do zrealizowania (technicznie i cenowo Ja nie robie, moje zmiany to kolor w odcieniu piaskowego beżu, zamiast drewna na zewnątrz-klinkier aby wyszło taniej, Okna złoty dąb, dach antracyt coś jak poniżej na foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts