Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ps. a ile cegieł zamawiacie ? ilościowo na budowę. bo my płaciliśmy 6,30 za cegłe porothemr 25 szlifowany dryfix

i kupowaliśmy 2 tys sztuk cegiel

dzięki Vojtek za szczegóły, trochę się uspokoiłam :) bo 62tyś + moja dachówka wyceniona na 17 tyś, okna połąciowe na 7 tyś daje kwotę prawie 90 tyś czyli mniej więcej tak samo tyle, ze ja zwykły nieszlifowany porotherm 25 po 4,4 za sztukę, pewnie mogłam gdzieś przyoszczędzić - ja do leroya nie zachodziłam nigdy bo mi się wydawało ze tam drożyzna - zaraz pojadę sprawdzę może jeszcze cos tam kupię ;)

Vojtek a komin macie tylko jeden bo będziecie mieli pompę ciepła tak jak my czy z innego powodu?

zamaówiłam 2280sztuk porothermu - ale my poszerzyliśmy garaż

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a w leroyu kupilem np papę termozgrzewalną o 15 zł taniej na rolce co mi dało 200 zł oszczędności + jeszcze folia itd. na styropianie ekstrudowanym też zaszczędziliśmy jakies 400 zł, także razem całkiem fajnie wyszło.. ale szczerze ? 3 miesiące kombinowaliśmy materiały, dosłownie 3 miesiące ..

ogrzewanie mamy piecem gazowym, ale o tym zaraz. Co do komina to jest proste rozwiązanie.. komin systemowy to koszt około 3 tys zł z otworem wentylacyjnym. wiec do kominka trzeba.. a do gazu ? jeśli planujecie piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania to nie trzeba komina tylko certyfikowana rura która wystaje ze ściany za 450 zl ;) i masz po problemie. oszczędzasz na koszcie komina. Podpowiedział mi to osiedlowy kominiarz.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132841-Budowanie-Lis%C3%B3w-Asi-i-Rafa%C5%82a/page3 tu masz nawet rysunek ;)

a tak z ciekawości, ile musicie zainwestowac w pompę ciepła ? nam wycenili odwierty na 40 tys.. o reszte juz nawet nie pytalem. wiec zrezygnowalismy. chociaz moze powinienem poszukac kilka firm i porównac ceny

Edytowane przez Vojtek

Sluchajcie jakie macie typy na bramy garazowe? bo jestesmy na etapie poszukiwan :) a drzwi wejsciowe??

Zrobiłam rozeznanie w Krispolu, Hormannie i Wiśniowskim: ceny bram 2500x2500 wraz z napędem odpowiednio: 4500, 4300 i 4100 PLN - słowem: za drogie ;) Gdybym miała wybierać spośród wymienionych, niekwestionowanym liderem jest Hormann.

witam kierowniczki budów:)

drzwi fajne ale ja jakoś nie mogę się przekonać do metalowych drzwi - muszę podjechać i gdzieś na żywo je zobaczyć bo te prezentują się fajnie

Vojtek - nas 2 odwierty pod kolektory pionowe od PC będą kosztowały 11 tys pompa 25tyś + 2,5tys instalacja ciepłej i zimnej wody, podłogówka 16 tyś czyli nie tak tragicznie jak u Ciebie

a napisz mi prosze, czy Twoje ceny, które podałeś zawierają VAT 8 czy 23 % na materiał?

Dzieki Olencja. U nas dzisiaj okna wstawili :) lada chwila bedziemy zamawiac drzwi wejsciowe biale i brame garazowa Hormann'a. Nam wycenili brame na ok 3500 z montazem (brama ocieplana, gladka powierzchnia). Jesli chodzi o postep prac to elektryka, kanalizacja jest w trakcie realizacji. Potem bedzie ogrzewanie i juz prawie gotowe do wykanczania w srodku :p

rs1.jpg

rs1.jpg