Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Od długiego czasu obserwuję ten wątek, sama rozpoczęłam budowę projektu Z124. Jestem na etapie wylewania stropu nad parterem.

Wiele uwag z wątku jest bardzo cennych, ale w bardzo ważnej dla mnie sprawie - schodów nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi. Mam ogromne wątpliwości czy proponowana przez pracownie wysokość i szerokość schodów nie okaże się w codziennym użytkowaniu bardzo udręką. Wg mnie są to schody piwniczne. Mój architekt zaproponował zmianę na schody zabiegowe z 4-ma stopniami o różnej szerokości. przy jednoczesnym zmniejszeniu wysokości stopni do 17,5 cm oraz poszerzeniu do 25 cm. Natomiast mój majster upiera się, że zmiana schodów ze spocznikiem na zabiegowe jest bardzo złym pomysłem i dopiero one utrudnią nam życie. Proszę o odpowiedź osoby, które już wylały schody co o tym sądzą, a także ePiotrka, który zmienił konstrukcję schodów a nie podał szczegółów - może rysunek? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ decyzję muszę podjąć w przyszłym tygodniu.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Otrzymałam dwie i w obu przypadkach nastąpiła zmiana na schody zabiegowe. Na jutro jestem umówiona z majstrem, będę miała argumenty "za". Epiotrek z tego co widzę proponowana szerokość biegu w moim przypadku to 90 cm. Czekam na Twój rysunek i dalsze wpisy. Mój mail:

[email protected]

Witam,

mam pytanie do osób które budują lub zbudowały Z 124 i wybrały jako źródło ogrzewania kocioł na ekogroszek:

- jaka powinna być moc pieca dla tego projektu ?

- jakiego producenta polecacie ?

Wg mnie powinna to być moc 15 KW przy piecach "premium" Klimosz, Hef czy Defro lub około 20 KW firm Galmet ,ZIębiec , Dragon...

Pozdrawiam

witam wszystkich budujacych z124!! właśnie sie przymierzamy do zakupu projektu, mam więc wielką prośbę o zdjęcia wewnątrz domu,czy ta kuchnia jest faktycznie taka mała?no i jak wyszedł ten nieszczęsny kominek? widziałam ze ktoś z budujacych zrobił narożne okno w kuchni, bardzo prosze o wymiary tego okna. pozdrawiam

My suche tynki kładziemy, ze względu na cenę i ilość wilgoci jaką trzeba "wpompować" w budynek ( tą wilgoć trzeba później wyprowadzić na zewnątrz - suszyć w pierwszym nieraz drugim okresie grzewczym budynek), minusem jest podobno pękanie na łączeniach, ale się zobaczy jak w praktyce to wygląda, przypuszczam że każda z metod ma swoje minusy i plusy i "zależy na czym komu zależy". Na poddaszu ścianki działowe oprócz łazzienki też robimy z kartonu... :) pozdrawiam.

My robiliśmy narożne okno w kuchni: chyba 90x60 i 150x60 (ale to TŻ się wypowie bo ja nie pamiętam).

Edytowane przez Kasia & Krzysiek