niezdecydowana_2 13.08.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam Od długiego czasu obserwuję ten wątek, sama rozpoczęłam budowę projektu Z124. Jestem na etapie wylewania stropu nad parterem. Wiele uwag z wątku jest bardzo cennych, ale w bardzo ważnej dla mnie sprawie - schodów nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi. Mam ogromne wątpliwości czy proponowana przez pracownie wysokość i szerokość schodów nie okaże się w codziennym użytkowaniu bardzo udręką. Wg mnie są to schody piwniczne. Mój architekt zaproponował zmianę na schody zabiegowe z 4-ma stopniami o różnej szerokości. przy jednoczesnym zmniejszeniu wysokości stopni do 17,5 cm oraz poszerzeniu do 25 cm. Natomiast mój majster upiera się, że zmiana schodów ze spocznikiem na zabiegowe jest bardzo złym pomysłem i dopiero one utrudnią nam życie. Proszę o odpowiedź osoby, które już wylały schody co o tym sądzą, a także ePiotrka, który zmienił konstrukcję schodów a nie podał szczegółów - może rysunek? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ decyzję muszę podjąć w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minimack 14.08.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Nam właśnie majster zrobił zabiegowe schody i wydają się być wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezdecydowana_2 14.08.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedź, oczekuję na dalsze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epiotrek 14.08.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam Odnośnie schodów - zrobiłem zabiegowe 18x17/28. W realu jest całkiem ok. Szczerze mówiąc obawiałem się trochę tego zabiegu ale wyszło w porządku. Szerokość biegu to około 95cm. Podaj maila to wyślę Ci materiał pomocniczy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezdecydowana_2 15.08.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 WitamDzięki bardzo za odpowiedzi. Otrzymałam dwie i w obu przypadkach nastąpiła zmiana na schody zabiegowe. Na jutro jestem umówiona z majstrem, będę miała argumenty "za". Epiotrek z tego co widzę proponowana szerokość biegu w moim przypadku to 90 cm. Czekam na Twój rysunek i dalsze wpisy. Mój mail:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaMarcin 22.08.2011 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam, mam pytanie do osób które budują lub zbudowały Z 124 i wybrały jako źródło ogrzewania kocioł na ekogroszek:- jaka powinna być moc pieca dla tego projektu ?- jakiego producenta polecacie ?Wg mnie powinna to być moc 15 KW przy piecach "premium" Klimosz, Hef czy Defro lub około 20 KW firm Galmet ,ZIębiec , Dragon...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agsuchodolska 22.08.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 My nastawiamy sie na grzanie Pelletem takze w kwestii ekogroszku nie pomoge. Mam pytanko do bardziej zaawansowanych w budowie. Jakie macie propozycje na parapety zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmona 23.08.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Olencjaaa, jak wysokie są dolne szafki kuchenne i na jakiej wysokości masz okno w kuchni?W BRW wysokość szafek to 82 cm + blat. Czy nie uważacie, że nasze okienko jest za nisko osadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 23.08.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 szafki mają wysokość 90-92cm (nie pamiętam dokładnie) a okno zaczyna się na 110 cm- zmienialiśmy jego wymiary agsuchodolska o parapetach jeszcze nie myśleliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmona 24.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Olencjaaa, a jakie masz wymiary okna w kuchni?Czy ktoś może wrzucić rysunek przeprojektowanej góry? Czy zostawiacie tak jak jest?Po poszerzenie garażu o 60 cm jeden z pokoi, ten sąsiadujący ze schodami wydaje się bardzo długi i wąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 24.08.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 okno w kuchni zrobiliśmy o wymiarach 1180 x 1460 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agsuchodolska 29.08.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jestesmy wlasnie na etapie wykonczenia wewnatrz domu i mam do Was pytanko: tynkujecie sciany wewnatrz czy kladziecie karton-gips? ciekawa jestem co jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 29.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 agsuchodolska my tynkujemy ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anso 29.08.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 witam wszystkich budujacych z124!! właśnie sie przymierzamy do zakupu projektu, mam więc wielką prośbę o zdjęcia wewnątrz domu,czy ta kuchnia jest faktycznie taka mała?no i jak wyszedł ten nieszczęsny kominek? widziałam ze ktoś z budujacych zrobił narożne okno w kuchni, bardzo prosze o wymiary tego okna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 30.08.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) My suche tynki kładziemy, ze względu na cenę i ilość wilgoci jaką trzeba "wpompować" w budynek ( tą wilgoć trzeba później wyprowadzić na zewnątrz - suszyć w pierwszym nieraz drugim okresie grzewczym budynek), minusem jest podobno pękanie na łączeniach, ale się zobaczy jak w praktyce to wygląda, przypuszczam że każda z metod ma swoje minusy i plusy i "zależy na czym komu zależy". Na poddaszu ścianki działowe oprócz łazzienki też robimy z kartonu... pozdrawiam. My robiliśmy narożne okno w kuchni: chyba 90x60 i 150x60 (ale to TŻ się wypowie bo ja nie pamiętam). Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anso 30.08.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 dzieki za odpowiedz! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 31.08.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazia666 31.08.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Brawo Olencjaaa! Aż miło popatrzeć U nas dziś kończą więźbę, okna zamówione, ale kolor niestandardowy, więc trzeba czekać maks. do połowy października :/ Liczę, że będą wcześniej. Jutro jedziemy wybrać bramę i drzwi wejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazia666 31.08.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ola, jaką wysokość mają Twoje okna wykuszowe? Widzę, że dodałaś dwa pustaki na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 31.08.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 okna na wykuszu mają wysokość 1990 z roletą 2195a wy jaki kolor okien wybraliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts