Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla mnie też Z124 wydaje się w sam raz. Chciałbym wprowadzić jednak pewnw zmiany:

1. garaż 2-stanowiskowy (czy to nie zaburzy ładnej bryły budynku??????????)

2. ścianka na wysokości kominka zasłaniająca nieco kuchnię z salony , a na ściance półki (czy to nie zmiejszy optycznie salonu????)

3. zastanawiam się nad podniesieniem ścianki klankowej , ale wątpliwości jak w pkt. 1.

Co o tym sądzicie?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam my również będziemy budować z124.Fundamenty już wylane na wiosnę ruszamy.Zmiany jakie wprowadzamy to poszerzenie garażu o 60 cm,okna w sypialniach nad garażem, okno zamiast drzwi w sypialni na dole, drzwi na zewnątrz w pomieszczeniu gosp. Zastanawiamy się nad zlikwidowaniem okien dachowych w sypialniach, ale nie wiemy czy nie będzie za ciemno, bo pokoje są dość duże oraz zlikwidowaniu okna w łazience na górze i już właśnie wyczytałam, że ktoś wymyślił wizualizację od zewnątrz - dobry pomysł.

witam

działkę już prawie prawie mamy ;) niewielka 662m2 więc i domek będzie niewielki zastanawiamy się nad z124 i jaskółką - chyba coraz bliżej z124. Zastanawiamy się nad podniesieniem góry o 2 pustaki, i poszerzeniem tego malusieńkiego garażu. Czekam z niecierpliwością na uwagi i fotki budujących :)

widzę, że zdecydowaliście się jednak na Z :)

fajnie, że założyłaś dziennik budowy bo mało jest opinii na temat tego projektu :(

my ruszamy z budową z124 na wiosnę

Witam ponownie :)

Dziś drogą elektroniczną dotarł kosztorys. Przyznam, że jestem nieco przerażona...

Witam

mogę Cię prosić o przesłanie informacji na temat kosztorysu ( [email protected] ). Chciałbym wiedzieć przed zamówieniem projektu jakie są koszty budowy domu. Z góry dziękuję.

Witam wszystkich.

Ja swój Z124 mam zamiar wybudować w systemie szkieletowym - aktualnie poszukuję firmy, która by się tym zajęła. Domek jest piękny, rzuty prezentują wszystko to co oboje z mężem chcielibyśmy mieć. Kosztorys w tym systemie jest dużo tańszy, a domek energooszczędny i zdrowy. Dobry temat na debatę. My postanowiliśmy spróbować.

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Ja swój Z124 mam zamiar wybudować w systemie szkieletowym - aktualnie poszukuję firmy, która by się tym zajęła. Domek jest piękny, rzuty prezentują wszystko to co oboje z mężem chcielibyśmy mieć. Kosztorys w tym systemie jest dużo tańszy, a domek energooszczędny i zdrowy. Dobry temat na debatę. My postanowiliśmy spróbować.

Pozdrawiam

Witam,

Proponuję zaglądnąć na stronę http://www.multicomfort.pl/

Kolega z nimi budował dom z projektu studia z500.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Cześć.

My właśnie zaczęliśmy budować. Chętnie wymienimy się doświadczeniami z etapu projektu, teraz budowy.

Może jest ktoś ze Śląska lub Zagłębia kto już coś postawił, chętnie obejrzymy, a za jakiś czas sami będziemy mogli się komuś pochwalić.

Pozdrawiamy.

już zaczęliście, ale super :D

my jeszcze czekamy aż cieplej będzie

a jakie zmiany wprowadziliście?

Oto nasze zmiany w projekcie (trochę tego wyszło!)

parter

- zmiana wysokości drzwi wejściowych i bramy garażowej

- zmiana wielkości okna w kuchni

- dodanie drugiego okna w kuchni

- zamiast drzwi balkonowych w pokoju mniejsze okno

- powiększenie okna balkonowego w salonie

- przesunięcie drzwi do garażu

- powiększenie dolnej łazienki kosztem pokoju (jeszcze się zastanawiamy)

- dodanie drzwi w pomieszczeniu gospodarczym

piętro

- dodanie okien w sypialniach 1 i 2, a co za tym idzie

przesunięcie ścianek działowych

- podwyższenie ścianki kolankowej

- likwidacja ścianki dzielącej garderoby

- powiększenie garderoby kosztem sypialni (3)

- powiększenie sypialni (2) kosztem garderoby

- likwidacja okna dachowego w łazience

- przesunięcie ścianki w łazience kosztem sypialni 3

- wydzielenie z łazienki malutkiej pralni

Teraz trzeba tylko zaaranżować poszczególne pomieszczenia, żeby sprawdzić, czy wszystko jest ok.

Odnośnie kosztów - u nas sso (materiały + robocizna) ma zamknąć się w kwocie nie większej niż 170 tys.

(wszystko zależy od cen materiałów).

Olencjaaa, jaki macie planowany termin zakończenia budowy?

Pozdrawiamy

Kasia & Krzysiek widzę, że prawie takie same zmiany wprowadziliśmy :)

też się zastanawiamy nad powiększeniem dolnej łazienki, zależy jeszcze czy w górnej da radę jakoś rozsądnie zmieścić prysznic i wannę- pralkę chcemy umieścić w garderobie, którą będziemy powiększać

a drzwi do kuchennej skrytki będzie mieć od strony kuchni czy holu?

my mamy nadzieje, że sso uda nam się zrobić za znacznie mniej jak 170tys ;)

w przyszłym tygodniu wylewamy fundamenty, murarz powiedział, że do czerwca będzie stał dom a później to zależy kiedy ekipa wykończeniowa będzie mogła wejść- powiedzieli, że zajmie im 3-4 miesiące i będziemy mogli się wprowadzać :)

mam nadzieje, że uda nam się jak najszybciej ukończyć, a wy macie już jakiś planowany termin?

Drzwi do spiżarni będą od strony kuchni - wydaje nam się, że tak jest bardziej funkcjonalnie.

Dolna łazienka to chyba najsłabszy punkt tego projektu - trzeba będzie coś wykombinować.

Pesymistyczny termin zakończenia naszej budowy to marzec 2012, optymistyczny grudzień 2011.

A w jakim rejonie Polski budujecie?

u nas drzwi od spiżarki też będą od strony kuchni, ja chciałam od holu ale narzeczony mnie w końcu przekonał, że tak będzie lepiej

optymistycznie też zakładamy na grudzień 2011, ale spokojnie żeby się później nie rozczarować...

teraz mamy zmartwienie czy gruszka da radę dojechać na naszą działkę bo jest okropne błoto, mam tylko nadzieje, że nie będzie trzeba czekać aż zrobić się sucho i już w przyszłym tygodniu będą fundamenty

a my z małej miejscowości na północy wielkopolski