jacekzac 15.09.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Vojtek, a co ze schodami?, bo nie widzę zbrojeniaBędziesz miał drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 15.09.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 tak, schodu planujemy drewniane. fundament ma ogółem UWAGA 1,8m wysokości i tak kolejno 1.podbeton około 15 cm 2. ława fundamentowa 40cm 3. 10 warstw bloczków wyszliśmy około 2 bloczków czyli 24 centymetry powyżej poziomu drogi czyli akurat. co do dokładnej ilości, jak wrócę do domu to zrobię zestawienie i tu wrzucę. generalnie u nas trochę więcej poszło bo poszerzyliśmy dom o 60 cm. wewnątrz zasypywaliśmy pospółką od samego fundamentu w górę, potem keramzyt 30cm, i na końcu beton 10 cm (posadzka "0"). zaczynam szukać ekipy na wykonanie dachu.. czy nei znacie kogoś z okolic poznania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 15.09.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 zaczynam szukać ekipy na wykonanie dachu.. czy nei znacie kogoś z okolic poznania ? my raczej nie polecamy naszej ekipy... no chyba, że chcesz mieć rzeźbione krokwie więcej nikogo z okolic nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 15.09.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Vojtek, my fundamenty mamy jak w projekcie na czyli 150cm, w tym 40cm stopa fundamentowa i dom tez poszerzamy o 60cm, a czemu masz tak wysokie fundamenty na 180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 16.09.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 mam gliniasty teren i dla pewności kier. budowy zaproponował 180. troche przedrożyło to moje plany, no ale w końcu to dom dla nas. bloczków zamówiliśmy 985, potem trzeba było jeszcze 4 palety dokupić. Pare sztuk zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 16.09.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 dziękuję Vojtek, ja przeliczyłam że trzeba mi 1600 - chyba przesadxiałam lekko zaraz licze jeszcze raz ( moj mają 12cm wysokości bo te 38824812 ty masz pewnie na 25cm jak ściany, tak?) my tez glina, ale ponoc 150 wystawrczy ale kazali nam z pełnych bloczków stawiać fundament, lipa co? tańsze są oszczędne bloczkia że tak jeszcze podpytam - jak sie nie wkurzysz to mi odpowiesz:) - ile poszło wam zapawy i ile styropianu i jaka grubość dałeś na fundament?tak jak w projekcie? a my dodatkowo przez ta glinę musimy zrobić drenaż opaskowy budynku,,, koszta koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 16.09.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 nie chce strzelać liczb z głowy, dlatego jak tylko skończe pracę, to sprawdzę i wrzucę wszytkie informacje tutaj. takie małe zestawienie obiecałem, ale się ociągam.My też mamy opaskę drenażową.. to akurat tania sprawa, kamyszek do obsypania + rura drenażowa + studzienka to koszt niecałych 2 tys z robotą (położenie i zasypanie)styropian daliśmy niebieski, gruby - ale jaki dokłądnie- sprawdzę i prześle wieczorem.Betonu na ławę wylaliśmy za ponad 5 tys, więc jakies 16-17m3 poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lottta 16.09.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Vojtek ta tania sprawa drenażu 2 tyś - to miesięczna moja pensja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekzac 16.09.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 tak, schodu planujemy drewniane. my też chcieliśmy drewniane, ale zrezygnowaliśmy z powodu kosztów i architekta który radził nam aby zrezygnować wtedy ze spiżarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 18.09.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 fakt, 2 tys to dużo, ale rura kosztowała nas 500 zł, kamyszek, 700 zł, studzienka 300 zł, reszta to robota. nasze schody będą "pół drawniane" tzn metalowa konstrukcja + drewniane stopnie, wszytko obudowane żeby można było zrobić spiżarkę doszliśmy do wniosku że tak wyjdzie najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 20.09.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Vojtek, proszę napisz jaką macie studzienkę do drenażu, nam instalatorka zaprojektowała zbiornik, do którego jeszcze deszczówkę mamy odprowadzać ale to nie koszt 300zł tylko kilku tysięcy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazia666 20.09.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Drodzy budujący Jak wygląda u Was sprawa drzwi wewnętrznych, a konkretnie ich wysokości? U Olencjii widzę, że obniżyła nadproże drzwi i doświetlenia obok. My oczywiście obudziliśmy się po fakcie i drzwi, które wytypowaliśmy odpadły w przedbiegach (m.in. Hel z Gerdy, który widziałam w planach agsuchodolskiej. Krakowski producent drzwi wycenił nam drzwi drewniane w rozmiarze wg projektu na 6500 PLN (z montażem, okuciami, klamkami itp.) - czyli dwa razy tyle, ile zakładaliśmy. W sobotę jesteśmy umówieni ze stolarzem, może będzie taniej. Wandeczko, ruszyliście już z kopyta? Pochwal się zdjęciami! A teraz ja się pochwalę: Edytowane 20 Września 2011 przez Kazia666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 20.09.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Wandeczko my zapłaciliśmy grosze ze studzienke, bo to jest taka beczka plastikowa 1m wysoka, 50cm szeroka.Wydaje mi się, że ona jest zaadaptowana do bycia studzienką niż faktyczna studzienka.Co do deszczówki, to mamy zakopane takie 2 zbiorniki bezodpływowe po 1 m3 każdy, razem połączone.Zbiorniki są używane więc placiliśmy po 150 zł za każdy. dostępne na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 20.09.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 ja mam taki sajgon, że albo wywalę na zbity pysk budowlańców albo oni zaczną myśleć, wykopali nam o 0.5m głebiej na fundamenty - a u nas glina woda, więc mamy kosztowny ambaras, mielimy mieć 1,2m (10cm chudziak, 40cm ława i 70cm bloczki) a mamy ok 20cm chudziaka, 40cm ławy i teraz bloczki zaczynają układac na 110cm. drenaż obowiązkowy poniżej fundamentów, ściany z bloczków mamy wzmacniać na rogach kątownikami ze stali. Chudziak izolawaliśmy papa termozgrzewalną,zdjęcia będe zaraz dodawała, ale to pobojowisko,,,, nic estetycznego - nerwy aż mi puszczają Vojtek, a Ty ta "studzienkę" od drenażu masz bezodpływową??? czy leży na żwirze i ma dziurki? a miało być tak pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 20.09.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Kasiu jak ja Ci zazdroszczę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekzac 20.09.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 A teraz ja się pochwalę: Podoba mi się Twoja dachówka, możesz zdradzić producenta i typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazia666 20.09.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Roben Fleming Tobago (czarnobrązowa). Bardzo podobała nam się czarna, ale w planie zagospodarowania muszą być "odcienie czerwieni lub brązu". No i jest: czarny odcień brązu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agsuchodolska 20.09.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Drodzy budujący Jak wygląda u Was sprawa drzwi wewnętrznych, a konkretnie ich wysokości? U Olencjii widzę, że obniżyła nadproże drzwi i doświetlenia obok. My oczywiście obudziliśmy się po fakcie i drzwi, które wytypowaliśmy odpadły w przedbiegach (m.in. Hel z Gerdy, który widziałam w planach agsuchodolskiej. Krakowski producent drzwi wycenił nam drzwi drewniane w rozmiarze wg projektu na 6500 PLN (z montażem, okuciami, klamkami itp.) - czyli dwa razy tyle, ile zakładaliśmy. W sobotę jesteśmy umówieni ze stolarzem, może będzie taniej. Wandeczko, ruszyliście już z kopyta? Pochwal się zdjęciami! A teraz ja się pochwalę: Kazia u nas wlasnie tez jest taka sama sytuacja jak u ciebie :/ obudzilismy sie po fakcie i dziura na drzwi zewn. u nas ma 240 cm a drzwi w standardzie sa 210 cm. Drzwi na zamowienie to wyzsze koszty niz normalnie wiec wstepnie ustalilismy, ze nad drzwiami zamontujemy swietlik. Chcemy zeby wszystko bylo na jednej wysokosci wiec to jest chyba jedyne rozwiazanie :/ a wiecie - Gerda wprowadzila drzwi garazowe, ale jeszcze nie orientowalam sie co do kosztow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 21.09.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Wandeczki, może zle napisałem bezodpływowe to są zbiorniki na deszczówkę z rynien, które kiedyś będą a studzienka na drenaż jest odpływowa, do rowu melioracyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 21.09.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Vojtek z rowem to masz fart - bo u mnie rowu nie ma,,,, nic to będziemy kombnować a ja jeszcze Cie pomęczę z tymi funadamentami : dozbrajałeś na rogach fundament, nam kierownik budowy zalecił na każdym rogu (oprócz wykuszu bo tak są słupy) dozbroić drutem 12 zgiętym w kąt prosty,,, styropian tez zamówiłam niebieski AQUA . Napisz proszę do jakiej wysokości kładliście ( 30cm poniżej ostatniego bloczka?) u nas jest jeszcze taki plan kierownika, zeby na zasypany fundament położyć 2cm styropian folię na to siatkę zbrojeniową i dopiero wylewać beton,,,, ktoś tak robił? zaraz sie okaże, że cały budżet na SS wydam na fundament,,,, czy ten niebieski styropian zaklejałeś tylko klejem i siatka, czy coś jeszcze na to dawałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts