Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wandeczko w narożniki fundamentu dawalismy extra druty bięte w 90 stopni, ale ile i jak.. musze sprawdzić na foto :)

styropian daliśmy tylko na bloczkach, nie schodziliśmy na ławę fundamentową. Nie obłożyliśmy jeszcze steropianu siatką i klejem wiec tu nic nie powiem. Co do zasypania fundamentu, potem steropian siatka i beton stanu "0", mieliśmy mieć podobnie, ale ostatecznie padło na 40 cm keramzytu i "lepszy" beton, bez siatki. na to pojdzie styropian 10 cm i wylewka minimum 5 cm z siatką, potem to już tylko płytki, panele itd :p

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Vojtek, widzę, że te same klimaty mamy,,,

ale teraz mam kolejny kłopocik:) geodeta wyznaczył poziom zero, do którego wg projektu sięgają bloczki betonowe, ale w projekcie też to zero określa podłogę zrobioną na "gotowo", czyli z panelem - w związku z tym przewidziane u mnie 18cm (10cm styropianu na podłodze, podłogówka 7cm i panel 1cm) będzie u pomiędzy bloczkami fundamentowymi a nie tak, jak widzę u wszystkich na zdjęciach, że dopiero w domu jak stawiacie ściny to kładziecie styropian na to podłogówkę i panel

jak z tego wybrnęliście? obniżaliście wysokość bloczków czy macie niższe pokoje albo stawialiście wyższe ściany?

zamieszałam??:):) ale może ktoś załapie o co chodzi i podpowie mądrze

Wandeczko

Po rozmowach z 3 niezależnymi kierownikami budowy i kolejnymi 3 architektami posadzkę "0" robimy równo z ostatnim bloczkiem, a na to styropian 5-10cm i wylewka zbrojona 5 cm.

podobno nie powinno sie robic posadzki ostatecznej na poziomie 0.. ale ja sie nie znam więc nie krytykuje projektu ;)

My w ogóle poszliśmy 2 bloczki wyżej z fundamentem ponad poziom drogi ;)

ps. Wandeczko, jak masz jakieś większe pytania to może dzwoń, będize szybciej i łątwiej opowiedziec.

ps2. dziś jest kolejny dzień w którym robimy strop, wiec do końca tygodnia wrzucę zdjęcia tej usuniętej ściany

jacekzac czy przy adaptacji projektu coś zmienialiście, czy dopiero na etapie budowy tak jak ja wyszło w praniu? jęsli dobrze zrozumiałam Twoją odpowiedz to obniżyliście wysokość bloczków fundamentowych a w zamian za to daliście pełne cegły? i docelowa podłoga z ociepleniem jest między tymi cegłami i kafel czy panel nadal jest u was zerem tym zapisanym w projekcie?

jeśli źle zrozumiałam proszę wyprostuj mnie i zapisz o zaletach

Wandeczko, u nas już na etapie adaptacji projektu (a tak naprawdę przy określaniu głębokości wykopu) architekt z wykonawca ustalili, że lepiej będzie zrobic wylewke równo z bloczkami. Podobno dużo lepiej wtedy się izoluje i jest to z jakichś innych powodów wygodniejsze.

Mój wykonawca (co widziałem na jego innych budowach i za co mu dodatkowo nie płaciłem) jako pierwsza i ostatnia warstwę stosuje pełne cegły. Podobno lepiej dla porothermu (od dołu lepsza izolacja, od góry zabezpieczenie przed dostaniem betonu przy zalewaniu wieńca) i dokładniej.

20110910246.jpg

Kochani mamy z żoną do Was prośbę - jeżeli możecie podajcie na forum kwoty za nazwijmy to stan ,,deweloperski" jakie udało Wam się osiągnąć.

Chcemy zacząć budowę, ale jesteśmy jeszcze przed decyzją wyboru sposobu budowy (firma lub system gospodarczy).

Posiadamy kosztorys inwestorski (wyszło pod klucz 460 tys. zł - jeżeli Ktoś jest zainteresowany szczegółami niech pyta odpowiemy).

Porównanie uzyskanych przez Was kwot pozwoli podjąć nam decyzję..

Dziękujemy

Renata i Robert

nasz mail kontaktowy [email protected]

• 2 weeks później...

Ola - jestem z Ciebie dumna:)! super!!! dziękuję za to okno wykuszowe, jak nie uda mi się zrobic jednej wielkiej tafli to też podzielę na 3 nieotwierane części, bo wyglada to ok. mam jeszcze do Ciebie pytanko, co ta za biała rurka biegnie przy kominku?

No i prosz Cię Ola nie bądź taka oszczędna w wypowiedziach - napisz jak Ci się podoba TWÓJ DOM, jak już ma ściany i okna:) - co sie okazało najfajniejsze, a co byś zmieniła, dajesz rade z ta małą łazieneczką na dole, wszystko sie zmieści? I opowiedz o kuchni, bo juz pewnie - jest opracowana na tip top:)

A pytanie do wszystkich zaawansowanych tak jak Ola:) ile robicie odpowietrzeń kanalizy? bo w projekcie jest az 3 - ja na dzień dzisiejszy zrezygnowałam z odpowietrzenia tego pionu co idzie z małej łazienki na dole, które miałoby iść przez pokój na górze,,,

U nas łatwo nie jest, ekipa nam spartoliła na samym początku wykop pod fundament, ale jak lekko ochłonę, zabieram się za szczegółowy dziennik.

Materiały kupuję sama więc jest lekkie urwanie karabinu, ale chyba warto

pozdrawiam

wszystkich

oj no bo co tu dużo pisać, projekt jest absolutnie fantastyczny i jesteśmy zakochani w naszym domu !!

wszystko w projekcie jest bardzo dobrze przemyślane i te drobne zmiany, które wprowadziliśmy w zupełności wystarczają

jedynie jakbym mogła coś jeszcze zmienić to drzwi tarasowe przesunęłabym w prawo i wtedy kanapa stałaby po lewej stronie i wtedy byłaby taka duża modułowa a tak no trudno będzie trzeba zadowolić się zwykłym narożnikiem ;)

łazienka na dole jest ok, bez problemu obok WC wejdzie prysznic 90

projekt kuchni już dawno mamy, chyba nawet pokazywałam... tylko co chwilę zmienia mi się koncepcja na kolor i pewno będziemy wprowadzać zmiany :p

a ta biała rura przy kominku to podejrzewam od odkurzacza centralnego

a najfajniejsza jest oczywiście moja wielka garderoba ;D

aa i dobrze, że w pomieszczeniu gospodarczym nie robiliśmy drzwi bo po wstawieniu tam wszystkich sprzętów zrobiła się niezła klitka i z drzwiami byłoby bardzo nie praktycznie, a tak można coś pod oknem postawić