Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie tak mi sie jeszcze przypomnialo ... :) myslicie moze juz nad kolorem dachu i elewacji? wiem, ze to odlegly temat ale ja i moj maz nie mozemy dojsc do porozumienia :) ja chce w brazie a on tak jak w projekcie :) ciekawa jestem jak to u was sie przedstawia??

dach na pewno będzie brązowy

elewację też bym chciała w ciemnym brązie- widziałam takie połączenie w jednym domu i bardzo mi się to podoba tylko właśnie narzeczony jest innego zdania :/ ale widzę, że nie tylko ja nie mogę dojść do porozumienia ;)

ewentualnie może być tak:

?ui=2&ik=4d19ccfb68&view=att&th=12e950b8f1ddea6d&attid=0.1&disp=inline&zw

Dziewczyny, pozwolicie, że się przyłączę :) Jestem jakiś miesiąc za wami - w ciągu 1-2 tyg. spodziewamy się pozwolenia na budowę. Budujemy na Dolnym Śląsku. Co do materiału - Porotherm. Mimo że nie ma jeszcze nawet dziury w ziemi ja już wiem jaki będzie kolor dachu i elewacji :) W planie zagospodarowania dachówka musi być czerwona lub brązowa - będzie ciemnobrązowa. Kolor elewacji jaśniutki beż. Dzięki Bogu mąż w tym temacie zdaje się zupełnie na mój gust ;) Okna - myślimy o orzechu Avante. Bierzecie generalnego wykonawcę czy budujecie systemem gospodarczym? Edytowane przez Kazia666

My bedziemy raczej budowac systemem gospodarczym. Najpierw bierzemy ekipe do wykonania SSO z dachem pokrytym papa. A potem okna nam zamontuja i reszte w miare mozliwosci bedziemy sami probowali zrobic :) a powiedzcie mi ile Wam krzykneli wykonawcy? :) bo nam za SSO z dachem - papa od 35 - 70tys. takze niezle rozbieznosci :) u nas na dzialce tez jeszcze szczere pole. Ruszymy dopiero jak bank pozyczy nam kasy :p

No my bez kredytu raczej też się nie rozpędzimy. U nas ceny wszędzie podobne - 45 tysięcy za robociznę. Przymierzamy się do generalnego wykonawcy - zawołał 270 tys. za stan deweloperski (łącznie z tynkami zewnętrznymi): materiały + robocizna. Rozważamy, bo to znajomy, i żeby maksymalnie skrócić czas budowy. Właśnie sprzedaliśmy mieszkanie i przez rok będziemy musieli gdzieś się przemęczyć. Ale gdzie to jeszcze nie wiemy :/

My mamy generalnego wykonawcę z którym mamy umowę "pod klucz". Jego ekipa buduje do SSO bez dachu oraz wykończeniówkę. Resztę robót wykonają podwykonawcy (poleceni przez generalnego lub wybrani przez nas - to się zobaczy). Za całość, tzn. logistykę, nadzór, terminy i gwarancję jakości, odpowiada generalny. Stan deweloperski ok. 290 tys. Finansowanie - częściowo ze środków własnych, reszta z kredytu.

Budujemy z Wienerbergera 25.

Jeśli chodzi o elewację to u nas będzie tak jak w projekcie (może tylko stolarka okienna będzie w drewnie - jeszcze nie ustalone). Generalnie będą dominowały biele, szarości i drewno (elewacja i parter), na piętrze poszalejemy z kolorami.

Na dachu będzie dachówka Braas Celtycka grafitowa (chciałam ceramiczną, ale zrezygnowaliśmy ze względu na koszty - stwierdziliśmy, że lepiej więcej zainwestować w wykończeniówkę).

Ciekawa jestem jakie planujecie ogrzewanie?

U nas kominek z płaszczem + gaz (za 2 lata z sieci) do tego będzie rekuperacja. Na dole podłogówka, na górze grzejniki (oprócz łazienki oczywiście).

my do wszystkiego będziemy mieć ekipy bo sami to jedynie ściany możemy pomalować ;)

a ogrzewanie to kocioł na ekogroszek, derwno, miał itp. plus kominek z płaszczem wodnym i panele słoneczne

w kuchni i salonie podłogówka a reszta grzejniki

w tym tygodniu mieliśmy wylewać fundamenty ale po zebraniu humusu okazało się, że ciągle stoi woda i trzeba czekać :(

Witajcie. Ciesze sie ze na forum nareszcie zaczelo sie cos dziac :) bedzie mozna wymienic sie doswiadczeniami :) U nas tez stanelo na tym, ze budujemy z ceramiki z tym, ze nie wiemy jeszcze dokladnie ktorego producenta. Jeszcze wroce do tematu elewacji. My zamierzamy zamiast drewna zalozyc jakas imitacje ale to jeszcze daleka droga do tego etapu :)

Jesli chodzi o dach to na pewno blachodachowka. Ogrzewanie - to moze kiedys gaz (jak laskawie podciagna). A na razie albo olej opalowy albo ekogroszek. Z kominka w salonie zrezygnowalismy. Na dole rowniez planujemy podlogowe a na gorze pewnie tez standardowo grzejniki.

Co do rekuperacji to tez mamy chec na to. A powiedzcie gdzie proponowali wam wstawic to urzadzenie? Bo nam garaz lub pomieszczenie gosp. Odradzali na "strychu" bo bedzie ciezko dokonywac konserwacji urzadzenia. Kolektory sloneczne - rozwazamy - ale tak jak pisala Kazia666 zobaczymy jak to wyjdzie z kasa :)

Olencjaaa widze ze wy juz wystartowaliscie z pracami, wiec mam nadzieje, ze fotki po malu bedziesz umieszczac? :) my mam nadzieje ze w kwietniu ruszymy z budowa...

hmm rekuperator, szczerze mówiąc pierwszy raz o takim czymś słyszę :o musimy poszukać coś na ten temat i zastanowić się czy warto to montować

a będzie zakładać odkurzacz centralny? my zamontujemy rury a resztę dokupimy w przyszłości ;)

a zdjęcia będą jak w końcu zacznie się coś dziać... jak nie będzie padać to może w przyszłym tygodniu uda się zalać :)

U nas tematem rekuperacji zajmuje sie moj maz. Takze to on o tym zadecydowal. Ja tam wole zajac sie urzadzaniem domku w srodku :) Co do odkurzacza to chyba daruje sobie ten wynalazek. W projekcie jest tak duzo pomieszczen typu gosp. czy garderoby wiec na pewno znajdzie sie miejsce na typowy odkurzacz. A powiedzcie mi czy myslalyscie juz nad aranzacja wnetrz?? bo mi sie to juz po nocach sni :) strach sie bac ile to bedzie jezdzenia, wybierania, kupowania ....... hihihi

mi też się już po nocach śni ;) codziennie szukam w internecie inspiracji i już mniej więcej wiem jak chce żeby to wyglądało ;) narzeczony się śmieje, że ja już o takich rzeczach myślę ale chyba po prostu baby tak mają ;)

ja się już nie mogę doczekać tego jeżdżenia po sklepach :D

chcę zrobić aranżację w programie google sketchup ale narazie trochę to za skomplikowane jak dla mnie i nic mi nie wychodzi :(

A ja nasciagalam sobie mnostwo programow do aranzacji wnetrz i tez za bardzo nie moge ich rozkminic :) na razie mniej wiecej wiem jaka bedzie kolorystyka scian, mebli i reszty ale to i tak "w praniu" pewnie wyjdzie co innego. Na pewno wiem, ze w salonie chce miec na podlodze drewno (panele, badz deska) a nie terakote, gres. A schody jakie zamierzacie robic? zelbetowe - drewnianie, gres? czy nie bedziecie murowac? my zelbetowe i drewno na to. Tak wydaje mi sie ze bedzie przytulniej. No i bezpieczniej dla dzieci :) Na gorze juz kazde z nas ma wybrany pokoj :) mimo iz dom jeszcze nie stoi. My z mezem obok lazienki a reszta dla dzieciakow :) fajnie jest tak sobie troche pomarzyc o tym swoim "kawalku podlogi" !

w salonie będzie deska i być może też w holu- trzeba to jeszcze przemyśleć tak, żeby ładnie komponowało z kafelkami w kuchni i jadalni

w kuchni napewno będzie wyspa kuchenna bo zawsze o takiej marzyłam :)

schody żelbetonowe i raczej drewnem je obłożymy

a sypialnie też będziemy mieć obok łazienki :)

U nas będzie odkurzacz centralny, widziałam u mojej szwagierki w kuchni "szufelkę" wsysającą śmieci i zauroczyłam się :) Też myślę o aranżacji, zaprenumerowałam Muratora i Dobre wnętrze oraz wszystkie możliwe newslettery o urządzaniu wnętrz :) Na myśl o jeżdżeniu po marketach budowlanych dostaję gęsiej skórki - to już trzeci (średnio co trzy lata zmieniamy lokum) i z pewnością ostatni raz :) Regularnie odwiedzam też blogi o aranżacji wnętrz muratorowych forumowiczek. Co co podłóg - zawiodłam się mocno na desce barlineckiej, w miejscach gdzie przesuwamy kanapę są białe smugi, mimo że wszystkie meble zabezpieczyliśmy filcem. W każdym miejscu, gdzie synkowi spadł samochodzik, został ślad. Wielu naszych znajomych ma panele i wyglądają o niebo lepiej niż nasza deska. Tak więc panele i płytki. Schody... nie wiemy jeszcze :/

Co do kuchni to ja zdecydowalam sie postawic krotka scianke miedzy kuchnia a jadalnia, aby przyslonic troszke balagan. Ale to jeszcze zobaczymy jak to bedzie wizualnie i realnie wygladac. Z kominka zrezygnowalismy i z 1 scianki takze wszystko byloby na widoku. Wejscie do spizarni raczej z korytarza zrobimy, zeby w kuchni bylo wiecej miejsca na szafki. W jadalni natomiast skrocimy w wykuszu okna do wys. 150cm, zeby mozna bylo pod oknem jakies komody ewentualnie postawic. W salonie mamy zamiar poszerzyc cale okno balkonowe na ok 250 cm i zrobic przesuwne drzwi (zawsze o takich marzylam).