Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam monet zawahania jesli chodzi o okno w małym pokoiku na dole, poszłam za głosem "rozsądku" i zamiast balkonowego zrobiłam zwykłe okno szerokość 125m, ale teraz tak sobie myślę, czy póki okna nie są zrobione, nie zrobić tak jak w projekcie wąskie 90cm ale długie balkonowe?

o i takie mam dylematy,,, proszę o wypowiedzi za oknem jak w oryginale czy zwykłym

parę dni temu było tak:

ImageShack.us Uploaded with [/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]

dziś są już ściany szczytowe, w poniedziałek przyjeżdża więżba

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy serdecznie na Forum!

Od kilku miesięcy jesteśmy w trakcie budowy Z124. Często zaglądamy do Waszych wpisów przy kolejnych etapach budowy. Dziękujemy za wszystkie inspiracje :-)

Póki co, odpowiedź na pytanie Wandeczki: naszym zdaniem zdecydowanie okno balkonowe w tzw. gabinecie!!! Bardzo dobrze doświetla pokój, ładnie komponuje się z całością elewacji i daje komfort, np. gościom tam nocującym - samodzielne wyjście na taras, ogród.

Pozdrawiamy!

2011-12-01 08.06.42.jpg

Dach_084904.jpg

2011-12-01 08.05.24.jpg

Witamy serdecznie na Forum!

Od kilku miesięcy jesteśmy w trakcie budowy Z124. Często zaglądamy do Waszych wpisów przy kolejnych etapach budowy. Dziękujemy za wszystkie inspiracje :-)

Póki co, odpowiedź na pytanie Wandeczki: naszym zdaniem zdecydowanie okno balkonowe w tzw. gabinecie!!! Bardzo dobrze doświetla pokój, ładnie komponuje się z całością elewacji i daje komfort, np. gościom tam nocującym - samodzielne wyjście na taras, ogród.

Pozdrawiamy!

dziękuję za głos na drzwi balkonowe, na razie jest 1:1 ;)

Ale macie porządek wokół domu, u nas jakoś tak brudno,,, tu cegły tam deski, po prostu bałagan

prosze napiszcie jeszcze ile m2 nadbitki kupiliście i czy malowaliście teraz jak już jest zimno czy wcześniej?

ja także mam okno balkonowe na dole, szczerze powiedziawszy dziwie sie wielu osobom znacznych zmian w projekcie jak np balkon(dodatkowy koszt +straty ciepła) itp.-my kilka zmienilismy ale drobnych typu zmniejszenie małego pokoju o większą łazienkę ale generalnie ktoś tak to zaprojektował zeby było ok, jednym z nich jest okno balkonowe-małe zdecydowanie zaciemni pokój, chociażby ze względu na taras-a dokładnie zadaszenie.

Ja np robię wejscie do spiżarki od kuchni zeby było to całość i wygoda bo meble będą w L, po drugiej stronie, też zastanawiałam się nad bocznym wejściem ale wiem ze o wiele wygodniej wchodzić z kuchni zwłaszcza ze chcę tam mieć sokowirówkę itp.więc będzie to integralna część. U góry trochę zmniejszymy sypialnię aby zwiększyć garderobę no i o 1,5 pustaka podnieślismy sciankę kolankową.Poza tym ze mamy odbicie lustrzane to wszystko ze zmian.

schneider77 - pewnie masz rację z tym balkonem ale jakoś nie mogę sie na 100% zdeklarować, bo ja okno zrobiłam najpierw na 150 szerokie i było ogromne na tej ścienie i je zmniejszyłam do 125 a jak już panowie od pomiarów okien są "w progu" to sie zastanawiam czy nie zrobić drzwi balkonowych.... każdy z nas chyba chciał wcisnąć swoje 5groszy do projektu, żeby było trochę bardziej indywidualnie:) ty np podniosłeś ściankę, co według mojego architekta jest sporym błędem, bo bryła traci na kształcie,,,(ja mam 15cm wyżej ściankę kolankowa)

może jak jeszcze tu jesteś to napiszesz mi ile m2 nadbitki kupiłeś

Porządek... mieliśmy do czasu kiedy nie wkroczyła firma okniarska. Koszmar! To co zaczęli montować, zrobili źle, okna musiały być wymontowane i wszystko od początku. Zdążyli zrobić bałagan i...imprezę. Do tego rolety przyszły w innym kolorze niż zamawialiśmy. Rzeczywiści dla nas trwa wyścig z zimą. Trzeba było stoczyć wojnę z firmą, jutro ich szef przyjeżdża nadzorować prace osobiście. Nasi budowlańcy, Oni pilnują porządku i są ok!,czekają na finał okienny, żeby kłaść styropian. No i dachówkę trzeba położyć. Oj, niech zima da nam wszystkim jeszcze chwilę.

Co do nadbitki, nie wiem, ile poszło. Malowaliśmy wcześniej. Wiem, że większość impregnatów wymaga temperatury nie niższej niż 5 stopni.

Nasze zmiany w projekcie: poszerzenie budynku o 80 cm od strony garażu, dodanie okien szczytowych w pokojach na górze; podniesienie ścianki kolankowej o ok.20cm - 1 pustak przy małym przedłużeniu krokwi (tyle ile było w zapasie, wyjdzie ok. 20 cm dłuższe zadaszenie). Schody robimy drewniane (odrobinę więcej miejsca w spiżarni), zabiegowe - będą mniej strome. Bardzo zależało nam na dużym, takim jak w projekcie przeszkleniu wykusza i tak będzie (o ile okniarze w końcu prawidłowo wszystko zamontują !). Dodatkowo udało się wygospodarować trochę więcej miejsca przy podłodze wykusza - odchudziliśmy tam podmurówkę i wysunęliśmy 3 cm okna. Bryła domu z takim oknem jest piękna; no i widoczność i doświetlenie świetne.

:welcome: jesteśmy nowi na forum.Projekt Z124 jest rewelacyjny.Tak wiele osób przy niewielkich zmianach jest zadowolone z projektu.Budowę rozpoczniemy na wiosnę.Wasze rady są bezcenne.Wiele pomysłów pokrywa się z naszymi.