Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajnie, że przybywa tylu nowych budujących!

mi ciągle nie dawał spokoju kominek i wizja "klocka" na środku salonu więc zrezygnowaliśmy z wkładu kominkowego i będzie piecyk wolno stojący- Nordpeis Quadro

http://www.nordpeis.com/globala_bilder/gallery/quadro/data/images/quadro_3_straight_olivin.jpg

http://www.kamine-rostock.de/images/kaminoefen/nordpeis/quadro_3.jpg

http://www.kamine-rostock.de/images/kaminoefen/nordpeis/quadro_2.jpg

Witam.

No to jest zwykła kradzież Olencjaaa.

W pierwszej chwili myślałem, że żona coś wkleiła o kozie...

My taki kominek zamówiliśmy 3 tygodnie temu!! Szkoda, że nie zgadało się wcześniej pewnie jakiś rabat by się udało wynegocjować.

A swoją drogą to skąd jesteś??

oj dziwnie dziwnie - setki jeśli nie tysiące projektów do wyboru, setki kominków lub kóz do grzania więc prawdopodobieństwo trafienia takiego samego projektu z kominkiem bardzo mała jak jeden do kilkuset tysięcy. Może w totka Olencjaaa wspólnie zagramy.

Pozdrawiam. Krzysiek.

ha ale numer! jak tylko zobaczyłam w salonie ten kominek to wiedziałam, że jest wprost stworzony dla naszego projektu :D

a który model dokładnie wybraliście bo my QUADRO 3

my jesteśmy z Trzcianki, także wybór odrazu padł na Northstar ze względu na lokalny patriotyzm ;)

macie już jakieś pomysły jak ładnie wkomponować piecyk i w jaki sposób zakryć rury?

my na wykuszu zamówiliśmy szklane, czarne parapety więc wstępnie chcemy aby tak jak na zdjęciach katalogowych piecyk stał na szkle i do tego z boku trzy szklane, podświetlone półki

chciałam też wnękę na drewno ale ze względu na te rury zostaje mało miejsca do zabudowy...

macie już jakieś pomysły jak ładnie wkomponować piecyk i w jaki sposób zakryć rury?

my na wykuszu zamówiliśmy szklane, czarne parapety więc wstępnie chcemy aby tak jak na zdjęciach katalogowych piecyk stał na szkle i do tego z boku trzy szklane, podświetlone półki

chciałam też wnękę na drewno ale ze względu na te rury zostaje mało miejsca do zabudowy...

... a to z moją żoną (ja jestem w tym zakresie analfabetą) ale chyba jakieś płytki ala metal jako okładzina komina i słupa, rury chyba zostaną (może przesuniemy może nie wlot do komina bo mamy na wysokości 180) industrial taki ma być, model quadro 3 jak pamiętam z nakładkami z oliwinu czy coś do akumulacji ciepła.

Pozdrawiam wszystkich budujących Z124, ja na wiosnę też ruszam z budową, wszystko zalatwione, teraz jestem na etapie wyboru wykonawców i tu moja prośba, możecie mi powiedzieć ile Was kosztował dach (materiał, robocizna itd), Miałem już 2 wyceny i ceny kształtowały sie w okolicach 60tys, a nie chcę przepłacić, będę się budował w okolicach Opola.

Proszę o pomoc, tutaj lub na priva. Krzysiek

u nas kolejno

materiał na wieźbę + deski i papa - 7.300 zł

Robocizna 6.900 zł

Dachówka itd. 33 tys

robocizna 7.500 zł

ps. co do ceny okien płacimy 27 tys za okna 3 szybowe, szare z dwóch stron + rolety pod kolor z silnikami + brama garażowa z automatyką. Okna są 6 komorowe z ociepliną komorową + ciepła ramka aluminiowa między szybami.

okien mamy 13 sztuk.

a u nas:) wszak dach się właśnie robi, ale wszystko mamy kupione i ustalone :):

robocizna 10200zł

więźba - 9700zł

gwożdzie i łaczniki do więźby - 900zł

nadbitka 1700zł

podkładowa i nawierzchniowa farba do krokwi i nadbitki - 900zł

kompletna dachówka ceramiczna ROBEN

+ kominki wentylacyjne +rynny metalowe+membrana+7okien dachowych (wszystkie velux wersja łazienkowa)+blacha+ taśmy i gwoździe+właz na dach -27tyś zł

pierdoły, które moga jeszcze wyskoczyć (bo nie mam jeszcze płytki klinkierowej na kominie i nie wiem ile zapłacę, antena itp)- 1000zł

razem 51400zł

okna VEKA APLPHALINE 90plus 90mm, z klinem izolacyjntem, sześciokomorowe, 3szybowe szyba ciepłochronna U=0,5,białe, nkryta stona zawiasowa, czterostopniowy uchył, 3 uszczelki,, listwa podparapetowa, biała ciepłochronna ramka -okno balkonowe 2,5m uchylno przesuwne "z ciepym montażem" do tego brama garażowa KRISPOL z napędę + dodatkowo wysprzęglenie - 16 tyś

fajnie, że przybywa tylu nowych budujących!

mi ciągle nie dawał spokoju kominek i wizja "klocka" na środku salonu więc zrezygnowaliśmy z wkładu kominkowego i będzie piecyk wolno stojący- Nordpeis Quadro

http://www.nordpeis.com/globala_bilder/gallery/quadro/data/images/quadro_3_straight_olivin.jpg

http://www.kamine-rostock.de/images/kaminoefen/nordpeis/quadro_3.jpg

http://www.kamine-rostock.de/images/kaminoefen/nordpeis/quadro_2.jpg

kominek rzecz gustu, dla mnie np pionowy to bomba i się sprawdzi, odgrodzi mi salon od kuchni, nikt nie będzie mi na ręce patrzył a poza tym nie zajmuje duzo miejsca

schneider77 - pewnie masz rację z tym balkonem ale jakoś nie mogę sie na 100% zdeklarować, bo ja okno zrobiłam najpierw na 150 szerokie i było ogromne na tej ścienie i je zmniejszyłam do 125 a jak już panowie od pomiarów okien są "w progu" to sie zastanawiam czy nie zrobić drzwi balkonowych.... każdy z nas chyba chciał wcisnąć swoje 5groszy do projektu, żeby było trochę bardziej indywidualnie:) ty np podniosłeś ściankę, co według mojego architekta jest sporym błędem, bo bryła traci na kształcie,,,(ja mam 15cm wyżej ściankę kolankowa)

może jak jeszcze tu jesteś to napiszesz mi ile m2 nadbitki kupiłeś

mój mąż jest budowlańcem więc się mądruję:) a bryła nie traci za bardzo i nie wygląda jak "stodoła' bo okna ma dosyć duże np w kuchni.

jesli chodzi o nadbitkę-I don't know...ale jak się dowiem to dam znać

schneider77 To fakt, gusty są różne, tak jak każdy z naszych z124 będzie na pewno inny :-)

Ja też jestem fanką pomysłu kominka na środku (zasłania kuchnię, urozmaica pokój), z tym że u nas będzie narożny, dłuższą szybą w stronę wykusza (m.in względy energooszczędne).

Przy opcji wolnostojącego - to co wynalazła Olencjaaa, Kasia&Krzysiek bardzo mi się podoba.

Nasza bryła po podniesieniu ścianki, wydłużeniu garażu i krokwi wygląda na prawdę bardzo harmonijnie (przynajmniej na razie, bez ocieplenia).

Wandeczko, musimy chuchać, dmuchać! Śniegu jeszcze nie zamawiamy:-)