Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas pompa ciepa

u nas też pompa;

na co się zdecydowaliście, znaczy jaka pompa gruntowa (pionowa, pozioma,) czy powietrzna

jak gęsto rury na podłodze wam zrobili??

u mnie jak wszystko dobrz pójdzie jutro pierwszy start pompy;(ale to się obaczy czy wszystko ok)

pozdrawiam;

ps. my mamy okna drewniane; trzy szyby - chyba daliśmy 23 kpln jak dobrze pamiętam z montażem

Krzysiek

u nas też pompa;

na co się zdecydowaliście, znaczy jaka pompa gruntowa (pionowa, pozioma,) czy powietrzna

jak gęsto rury na podłodze wam zrobili??

u mnie jak wszystko dobrz pójdzie jutro pierwszy start pompy;(ale to się obaczy czy wszystko ok)

pozdrawiam;

ps. my mamy okna drewniane; trzy szyby - chyba daliśmy 23 kpln jak dobrze pamiętam z montażem

Krzysiek

my będdziemy mieli PC z kolektorem pionowym (na razie 1 ratę zapłaciliśmy) bo my trochę w tyle jesteśmy:( - mamy zaprojektowaną podłogówkę, ale może będzie ona odbiegała od realizacji - różnie to bywa:

wię tak mamy w projekcie rozstaw rurek ogrzewania podłogowego:

salon, kuchnia, hol, wiatrołap i mała łazieneczka co 10cm, a pokój -gabinet co 20cm

na górze:

łazienka co 15cm

pokoje nad garażem co 15cm

sypialnia przy łazience i garderoba oraz hol co 20cm

a u Was jak jest?

taras mamy od płd-zach

my będdziemy mieli PC z kolektorem pionowym (na razie 1 ratę zapłaciliśmy) bo my trochę w tyle jesteśmy:( - mamy zaprojektowaną podłogówkę, ale może będzie ona odbiegała od realizacji - różnie to bywa:

wię tak mamy w projekcie rozstaw rurek ogrzewania podłogowego:

salon, kuchnia, hol, wiatrołap i mała łazieneczka co 10cm, a pokój -gabinet co 20cm

na górze:

łazienka co 15cm

pokoje nad garażem co 15cm

sypialnia przy łazience i garderoba oraz hol co 20cm

a u Was jak jest?

taras mamy od płd-zach

U nas wszędzie 10 cm rozstawu, pompa powietrze woda, sekcje po 90 m chyba ale to muszę zbadać

Hej

kto może niech pochwali się fotkami ze środka, a nóż coś kogoś zainspiruje.

Ja jeszcze może podzielę się swoim wyborem co do wyboru projektu Z124. Generalnie parterówki są wygodniejsze, życie toczy sie na dole itp itd ale nie każdy na to sobie moze pozwolić chocby ze wzgl.na rozmiar działki.

Dół to salon +pokój

ze względu na to że, jeśli doczekam starości i nie bede w stanie chodzić po schodach to mam opcję(istnieje jeszcze zrobienie pokoju z garażu) ze nie mam tylko salonu na dole.Dodatkowy pokoik moze być dla np gości, bądź dla moich rodziców którymi będę zmuszona się zaopiekować.

spiżarka-czego nie posiada wiele projektów, moze i niewielka ale jest

brak balkonów u góry z których sie nigdy nie korzysta(mamy taras) a jest to dodatkowy koszt plus straty ciepła

prosty dach i jego wielkość tzn w sam raz

fajny wykusz w którym zmieści się stół

wejscie do garażu z domu a nie z zewnątrz-zdarzało sie w projektach

wystarczające pomieszczenie gospodarcze na piec-w naszym przypadku eko groszek (mimo ze budujemy się w mieście jest pozwolenie)

no i oczywiście to ze się podoba z zewnątrz zwłaszcza elementy drewna które najprawdopodobnie zastąpimy klinkierem w imitacji drewna

No to na tyle, może kogoś to zainspiruje kto sie waha czy kupić-to czy będzie funkcjonalny a raczej tak, to się okaże jak zamieszkamy.

Zgadzam się dlatego tez zainwestowałem w ten projekt. Ale tak naprawdę śledzę to forum jakiś czas i jestem pod wrażeniem dobrych pomysłów i niezłych realizacji. Jak będę cos posiadał tzn miał coś do powiedzenia to wstawię. Zaczynam na wiosnę

Hej

kto może niech pochwali się fotkami ze środka, a nóż coś kogoś zainspiruje.

Ja jeszcze może podzielę się swoim wyborem co do wyboru projektu Z124. Generalnie parterówki są wygodniejsze, życie toczy sie na dole itp itd ale nie każdy na to sobie moze pozwolić chocby ze wzgl.na rozmiar działki.

Dół to salon +pokój

ze względu na to że, jeśli doczekam starości i nie bede w stanie chodzić po schodach to mam opcję(istnieje jeszcze zrobienie pokoju z garażu) ze nie mam tylko salonu na dole.Dodatkowy pokoik moze być dla np gości, bądź dla moich rodziców którymi będę zmuszona się zaopiekować.

spiżarka-czego nie posiada wiele projektów, moze i niewielka ale jest

brak balkonów u góry z których sie nigdy nie korzysta(mamy taras) a jest to dodatkowy koszt plus straty ciepła

prosty dach i jego wielkość tzn w sam raz

fajny wykusz w którym zmieści się stół

wejscie do garażu z domu a nie z zewnątrz-zdarzało sie w projektach

wystarczające pomieszczenie gospodarcze na piec-w naszym przypadku eko groszek (mimo ze budujemy się w mieście jest pozwolenie)

no i oczywiście to ze się podoba z zewnątrz zwłaszcza elementy drewna które najprawdopodobnie zastąpimy klinkierem w imitacji drewna

No to na tyle, może kogoś to zainspiruje kto sie waha czy kupić-to czy będzie funkcjonalny a raczej tak, to się okaże jak zamieszkamy.

My oczywiście przeglądaliśmy setki projektów domów, bo mieliśmy zawężone kryterium - mała działka, taras od płd-zach, garaż w bryle budynku, oprócz salonu jeszcze jeden pokój na dole, oczywiście fajny wygląd. Padło na z124, w którym dostrzegliśmy jeszcze kilka plusów: wykusz na stół jadalniany, nieskomplikowana bryła i dach, garderoba na górze, którą częściowo zaadoptowałam na pralnio-suszarnię, spodobało mi się drewno na elewacji - ale zastępuje je płytką klinkierową;). Są też i minusy, dla mnie narożny kominek - zamieniłam go na kominek z 1 szybą skierowaną na salon, wysokie schody, a jak dołożyliśmy podłogówkę byłyby jeszcze wyższe, - zmuszeni byliśmy je obniżyć - robiąc schody zabiegowe, trochę irytują mnie 2 słupy na dole - ale jakoś nie kombinowaliśmy za wiele by się ich pozbyć,

a wiele plusów i minusów również "wyjdzie w praniu"

Jeśli chodzi o plusy projektu z124 to zgadzam się z przedmówcami. Dla nas dodatkowymi atutami przemawiającymi "za" były:

- prostota projektu - brak wszelkich udziwnień tak często spotykanych w większości projektów (mam tu na myśli wszelkie: kolumienki, wykusze, balkoniki, okrągłe

okienka, wole oczka i inne tego typu cudeńka),

- funkcjonalna góra, a przede wszystkim duże pokoje (w przypadku dzieci to przecież bardzo ważne - w końcu spędzają tam sporą część czasu),

- prosty i tani dach,

- zwarta bryła domu.