Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kazia nie byłabym zwykła babką gdybym nie narzekał - więc az tak rózowo to nie jest, zgrzyty się zdarzają o wykończenia,,, ale tempo o niebo lepsze niż w poprzedniej ekipie:)

Dachówka - antracytowa, bałam się tego brązu w czerni ;) tylko ja wziełam ta większą monzaplus i sie przejechałam, bo to dyktowało nam nabicie odległości np położenie okna dachowego 40cm wyżej lub niżej a to już dużo... no i długość dachu, żeby nie ciąć dachówek - bo ponoć im mniejsza dachówka tym lepiej manewrować a ja dowiedziałam się jak już kładli ją, tak samo z rynnami nikogo sie nie zapytałam, wzięłam rynny, które mi się podobały, białe metalowe, a okazało się, że są trochę płytkie,,,

Kasiu, napisz mi prosze co fajniejszego wymyśliliście z elektryką, żebym potem nie przerabiała ;)

Mam też zagwozdkę ze słupem przy garażu, tam też dajecie cokół jak na domu? ocieplacie go prawda?

pytanie do wszystkich:) Ile faktycznie zeszło Wam styropianu na ocieplenie?

tylko pogratulować...

My właśnie chyba w końcu na 90% znaleźliśmy wykonawcę. Cena dogadana i termin miej więcej.

Teraz czas na liczenie finansów i oby w tym roku stanął budynek.

"Wadeczko" jeśli Twoja propozycja jest wciąż aktualna chętnie podjedziemy zobaczyć dom - tylko jeszcze jakoś ugadamy sobie termin na prv.

tylko pogratulować...

My właśnie chyba w końcu na 90% znaleźliśmy wykonawcę. Cena dogadana i termin miej więcej.

Teraz czas na liczenie finansów i oby w tym roku stanął budynek.

"Wadeczko" jeśli Twoja propozycja jest wciąż aktualna chętnie podjedziemy zobaczyć dom - tylko jeszcze jakoś ugadamy sobie termin na prv.

propozycja aktualna:) zapraszamy!

Witam wszystkich budujących i planujących budowę z124! Ja również planuję zakup tego projektu.

ale mam kilka pytań:

1) czy ktoś z Was przesuwał drzwi wyjściowe w salonie w któraś stronę tak aby dało się wstawić nieco większą kanapę narożną?

2) czy w kuchni - na ściance dzielącej ze spiżarnią da się wstawić podwójną lodówkę i słupek z wyżej umieszczonym piekarnikiem i mikrofalówką?

3) do agsuchodolska : mogłabyś mi przesłać na maila lub tu wkleić projekt lub fotki rozwiązania z kominkiem na ścianie z TV ? przed wykuszem został sam filar czy zupełnie nic?

4) mam działkę z wjazdem od wschodu - więc interesowało by mnie odbicie lustrzane tego projektu - ale największym jego minusem jest to, że pokoje dziecięce (pomimo dostawienia okien w elewacji) były by od strony północnej, a więc najbardziej niedoświetlone - a łazienka czy własna sypialnia w której praktycznie nie ma nas cały dzień piękne południowe słoneczko... powinno być raczej odwrotnie - nie macie takiego odczucia? jak u Was stoi dom na działce?

pozdrawiam

kris

Witaj, dom wybudowałam w odbiciu lustrzanym z wjazdem od wschodu. Obawiałam się, że pokoje będą niedoświetlone, a są naprawdę jasne. Oczywiście najjaśniejszy jest pokój z garderobą (czyli nasza sypialnia), pozostałe pokoje na górze też OK - nawet jestem zdziwiona, że pokój z oknem dachowym od wschodu i oknem w ścianie północnej jest jaśniejszy od sąsiedniego pokoju z oknem dachowym od zachodu. Naprawdę nie jest tak źle, a jak jeszcze dojdą jasne ściany to już palce lizać :)

1) czy ktoś z Was przesuwał drzwi wyjściowe w salonie w któraś stronę tak aby dało się wstawić nieco większą kanapę narożną?

niestety się z tym zgapiłam i wpadłam na ten pomysł za późno... jakbym mogła cofnąć czas to na pewno bym przesunęła drzwi tarasowe

2) czy w kuchni - na ściance dzielącej ze spiżarnią da się wstawić podwójną lodówkę i słupek z wyżej umieszczonym piekarnikiem i mikrofalówką?

da się :D zdjęcie w załączniku :)

j3.jpg

Kazia666 - to trochę mnie pocieszyłaś :) ale od kiedy zapragnąłem domu to plan był zdecydowanie na pokoje dziecięce od południa - im przyda się bardziej - mi wcale :)

Olencjaaa - w którą stronę byś przesunęła te wyjście? kanapa jak w projekcie? czy może na odwrót ? zakładałem kanapę narożną do max 300 cm równe boki

co do kuchni - to trochę tam u Ciebie ciasno :) widzę, ze bardziej skłoniłbym się do opcji ze zwykłą lodówką - a ewentualnie dodatkową zamrażarkę w spiżarni - i ogólnie z zabudową nie szedłbym aż tak po całości w górę - tylko np na wysokość szafek po drugiej stronie - żeby było lżej

http://www.reefart.pl/k.jpg a dzięki zwyklej lodówce - mam narożnik wolny który stanowiłby główny blat roboczy

ja mam wjazd od płn-wsch i nie mam odbicia lustrzanego, , wiec pokój nad garażem - miał byc najciemniejszym, dałam tam 3 okna dachowe, od szczytu nie dawałam , tragedii nie ma, ale teraz mieszkam na poddaszu i uwierzcie, że latem jak słońce grzeje to przez okna od południa jest piekielnie goraco - bez rolet naprawde ciężko, no chyba że się ma klimatyzację - u mnie nie będzie:(

kris_białystok - z kuchnią poszaleć nie można - generalnie układ szafek zaplanowałam taki sam, ale po dłuższym namyśle, piekarnik chyba wstawię pod płytę, choć może zmienię zdanie jeszcze ze 3 razy ;) prawie wszystkie z nas zmniejszały okno w kuchni, ja chyba jednak żałuję, to wielkie na 1,8m miało swój urok, na elewacji

ja z kolei powiększyłam okno tarasowe - bo dla mnie było jakięs małe na tej ścianie, ale jak chcesz mieć narożnik - to musisz przesunąć, tylko, czy jak bedzie bardziej z boku to będzie fajnie wyglądało? pokombinuj z architektem na przestrzennych projektach

Kazia666 - to trochę mnie pocieszyłaś :) ale od kiedy zapragnąłem domu to plan był zdecydowanie na pokoje dziecięce od południa - im przyda się bardziej - mi wcale :)

Olencjaaa - w którą stronę byś przesunęła te wyjście? kanapa jak w projekcie? czy może na odwrót ? zakładałem kanapę narożną do max 300 cm równe boki

co do kuchni - to trochę tam u Ciebie ciasno :) widzę, ze bardziej skłoniłbym się do opcji ze zwykłą lodówką - a ewentualnie dodatkową zamrażarkę w spiżarni - i ogólnie z zabudową nie szedłbym aż tak po całości w górę - tylko np na wysokość szafek po drugiej stronie - żeby było lżej

http://www.reefart.pl/k.jpg a dzięki zwyklej lodówce - mam narożnik wolny który stanowiłby główny blat roboczy

obecnie w domu rodziców mam swój pokój od południa i jest dla mnie straszna katorga- latem nie da się wysiedzieć bo jest strasznie gorąco, do tego po południu siedzę jak kret z zasłoniętymi roletami bo słońce razi

dlatego stanowczo jestem przeciwniczką dziecięcych pokoi (w których dzieci spędzają całe dnie) od południa

a czy kuchnia jest ciasna hmm w ciągu miesiąca będzie montaż więc się okaże :)

a jeśli chodzi o salon to kanapę bym postawiła odwrotnie niż w projekcie- tam jest bardzo duża, pusta przestrzeń praktycznie tylko na TV a po przeciwnej stronie trzeba upchać stół i narożnik do tego kominek....

mam jeszcze pytanko o te 2 garderoby - wiem, że ktoś coś takiego sugerował w temacie ale nie pamiętam czy pomysł został wdrożony - chodzi o zrobienie z tych 2ch pomieszczeń jednego wspólnego na garderobę a pod skosy do ściany pralka i suszarka... tylko nie wiem jak wtedy wygląda sytuacja z doprowadzeniem wody i odpływu - czy ktoś pokusił się o coś takiego?

i jak możecie napiszcie czy drogo Wam wyniosła adaptacja i zmiany - bo z tego co widzę większość zmieniała to drzwi to okna to ściany a ponoć liczą słono za każdą zmianę :) nie chciałbym zapłacić drożej niż zlecić projekt indywidualny :)

mam jeszcze pytanko o te 2 garderoby - wiem, że ktoś coś takiego sugerował w temacie ale nie pamiętam czy pomysł został wdrożony - chodzi o zrobienie z tych 2ch pomieszczeń jednego wspólnego na garderobę a pod skosy do ściany pralka i suszarka... tylko nie wiem jak wtedy wygląda sytuacja z doprowadzeniem wody i odpływu - czy ktoś pokusił się o coś takiego?

i jak możecie napiszcie czy drogo Wam wyniosła adaptacja i zmiany - bo z tego co widzę większość zmieniała to drzwi to okna to ściany a ponoć liczą słono za każdą zmianę :) nie chciałbym zapłacić drożej niż zlecić projekt indywidualny :)

witam z rana:)

ja tak zrobiłam - połaczyłam 2 garderoby w 1 całość - będzie tam pralnia i suszarnia oraz trochę szafek, instalatorka przy adaptacji projektu doprowadziła tam wodę i kanalizę, ale to w ogóle nie podwyższyło kosztu, wg mnie nawet nie trzeba chyba tego nanosić na projekt, jak będziesz się budowała, to przecież mogą Ci podciągnąć tam kanalizę i wodę -przy kominie w garażu (ja tego komina akurat nie mam)

wiem, że niektórzy architekci sporo biorą za zmiany, ale tylko te istotne, które zmieniają wielkość kubaturę domu, konstrukcję,,, Te nieistotne np, posadowienie komina, ustawienie okna, drzwi, możesz sobie robić w trakcie budowy współpracując z kierownikiem budowy

Edytowane przez Wandeczka

Heh :) Tynki się robią od poniedziałku :D Trochę mina mi zrzedła, bo idą mrozy i trzeba będzie kombinować z nagrzewnicą (musi być +5 stopni). Mąż był na budowie i mówił, że bardzo sprawnie to idzie, do weekendu będzie cała góra (a może wcześniej). Śmiesznie to wygląda, bo ściany wytynkowane, a sufitu nie ma :)

dziewczyny ja zrobiłam schody przed wejściem, pod płytki i chyba trochę żałuję, że się pośpieszyłam, bo nie wiem, czy nie lepsze były by z kostki,,,, a Wy jakie robicie?

Kazia pochwal się ile masz już tynków

U nas raczej płytki. U rodziców jest kostka i brudzi się to to strasznie, poza tym po pewnym czasie w szczelinach wyrasta trawa i mech no i przerwy między kostkami są rajem dla mrówek.