Wandeczka 16.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) u nas nuda,,, czekamy na okna i bramę - mają być wstawiane w czwartek,,, lekki poślizg wyniknął z błędnego wymierzenia okna w wykuszu - Ci co nie zamawiali jeszcze okien, zwróćcie uwagę, czy macie domurowane przy słupie (miejsce na ocieplenie, bo mnie i i u Kazi nie było i oglądałybyśmy styropian przez okno:))teraz skupiam się na duperelach do domu, do których jest dalej niż bliżej, ale co tam - listę mam na co najmniej 10 tys za dużo!!!nie mam za to pomysłu na łazienki, kafle i armaturę, to co mi się wydawało fajne 0,5 roku temu teraz już nie koniecznie Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Wandeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 16.01.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ci co nie zamawiali jeszcze okien, zwróćcie uwagę, czy macie domurowane przy słupie (miejsce na ocieplenie, bo mnie i i u Kazi nie było i oglądałybyśmy styropian przez okno:)) U nas przy 20 cm styro ledwo się wszystko zmieściło - do tego stopnia, że styropian lekko zachodzi na ramy okien. My teraz jesteśmy na etapie walki z dolną łazienką. Płytki na ścianach położone, jutro kupujemy odpływ liniowy do prysznica. Popędziliśmy naszą ekipę z tą łazienką bo firmy w branży sanitarnej zaczynają niestety podnosić ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 16.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 20cm? dużo,,, my 15 i 12 tam gdzie ma być drewno, pokaż łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 17.01.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 witam, miałem dziś troszkę czasu to narysowałem swoją wersję z przeróbkami http://i-g.pl/riddlah/m_1.jpg http://i-g.pl/riddlah/m_2.jpg dół 1) jak zwykle najważniejsza zmiana to kominek - skłaniam się ku wersji jak ma Agnieszka - ale przyszedł mi do głowy dziś jeszcze jeden pomysł - ogólnie chciałbym gdzieś tak umiejscowić komin żeby dobrze pasował na dole i na górze - w wersji oryginalnej troszkę martwi mnie komin w łazience - chciałbym tam po cofnięciu nieco ścianki działowej dać prysznic - w wersji jak u Agnieszki komin jest na ścianie z TV a z góry np po powiększeniu w garderobie - w tej wersji boję się trochę o pustą przestrzeń na środku - robi się wtedy naprawdę mega plac - a dookoła mniejsze mebelki... w tej dzisiejszej wersji co widać na rysunku kominek przesunąłem tak, aby na górze umiejscowić go w rogu holu (przy sypialni) - wtedy na dole jest nieco przesunięty w stronę holu i w stronę salonu - zamiast przejścia 2 m za nim jest 1,5 (na ścianie z tv ma nie być nic poza TV) - daje mi to również ponad pół metra więcej między filarem a stołem 2) powiększyłbym garaż o 40-50 cm 3) zamiana okna i drzwi w pokoju i p-g 4) minimalne powiększenie WC dolnego kosztem tego pokoju 12m 5) powiększenie drzwi wyjściowych w salonie 6) kuchnia jak widać na schemacie góra 7) maksymalne powiększenie garderóbo-pralni - wejście tylko od sypialni dodanie 2ch okien w pokojach i przesunięcie ile się da ścianki działowej 9) prysznic w łazience - drzwi do środka łazienki to chyba tyle napiszcie czy słuszne rozwiązania - które wg Was w fazie projektu są zbędne a które być może po wprowadzeniu byście zmienili lub wrócili do wersji oryginalnej jednak po wybudowaniu inaczej nieco to wygląda niż na kartce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 17.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 kris zmiany są nieuniknione, każdy chce coś dać od siebie do swego domu my też sporo mieliśmy pomysłów, sporo zmieniliśmy na papierze a potem niektóre nie weszły w życie albo je zmienialiśmy już na budowie. Nie wiem czy wszystko jest tak jak powinno być bo jeszcze nie mieszkamy i nic nie wstawiamy -komin tez postawiliśmy w poprzek tyle że jak najbliżej słupa , żeby nie tworzył wielkiej bryły, jak macie chęć i pieniądze pomyślcie o likwidacji słupów) ułatwia to manewry kominkowe bo potem jak się okazuje muszą być zachowane odległości wkładu kominkowego od obudowy itp -powiekszylismy dom o 40cm - na dole fajnie u góry zrobiły się ogromne pokoje - trochę za duże ,,,, - drzwi w gabinecie zmieniłam na okno ale potem wybijałam drzwi jak w projekcie bo kiepsko to okno prezentowało sie na elewacji, jak juz mocno chcecie okno pamietajcie , że musi byc większe i ze trzeba przesunąc słup i zmienić wielkość daszku - mała łazienkę na dole powiększyłam już na budowie - tak na oko przesuwałam ściankę w stronę pokoiku i jest ok - jesli nie będziecie mieli rekuperacji warto pomyśleć o okienku w pralni (mi osobiście nie podoba się wejście do pralni przez sypialnię) - ja zrobiłam wejście d holu -nie dałam okien w tych 2 pokojach ze względu na gabaryty działki, gdybym mogła to bym dała,,, i wtedy drzwi od pg też bym dała z boku, by zachować fajny look elewacji od strony ogrodu - ja bym teraz przestawiła słupy podtrzymujące dach i trochę inaczej rozwiązala te 2 pokoje a górze - przy tym nad garazem dałabym garderobę - bo jest naprawdę ogromny, a przez te słupu ciężko coś z drzwiami tam kombinowac - zwróćcie uwage na drzwi wejściowe, w projekcie sa niestandardowych wymiarów - tylko na zamówienie,,,, my o tym pomyśleliśmy ale za to przekombinowałam z waskimi okienkami w wiatrołapie - zrezygnowałam z nich na rzecz drzwi z doświetlem bocznym - super to wygląda i na tej ściance można dać np ławeczkę etc, ale koszt naświetla to koszt to drugi drzwi,,,, więc średnio teraz sie cieszę i szukajcie dobrych solidnych wykonawców a co najwazniejsze - musi być inspektor-kierownik budowy, który ma czas i chęć wszystkigo pilnowac na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 18.01.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) dzięki za uwagi - na pewno się przydadzą co do kominka to wyczytałem, że da się całkiem wywalić ten słup przy kominku także można go przenieść w dowolne miejsce... dodam, że na dachu będzie blachodachówka w pralni - fakt - zapomniałem dodać okno - dla doświetlenia bardziej - bo rekuperacje też chwilowo planuje... Edytowane 18 Stycznia 2012 przez kris_białystok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 18.01.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 kris - jakie ogrzewanie planujecie? i gdzie będzie rekuperator w pg czy na strychu?a ściankę kolankową zostawiacie jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 18.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Wandeczka - zbieramy się z sąsiadami/właścicielami działek i walczymy o dociągnięcie gazu - są małe szanse ale póki są to walczymy - wcześniej był plan na eko-groszek lub pellety i być może tak to się skończy. i tak jak większość - na dole podłogówka pod gres po całości - na górze grzejniki rekuperator - jak coś to zapewne na strychu - ale to tylko teoria - nie konsultowałem jeszcze tego z nikim jeśli nie wypali z gazem myślę poważnie o dostawieniu pompy ciepła typu powietrze do podgrzewania ciepłej wody użytkowej w okresie nie grzewczym mam jeszcze takie pytanie: jak postawiliście dom na działce - tzn ile metrów od frontu ? w projekcie na stronie jest 4m - ale to trochę chyba mało - chodzi mi oto, żeby ta odległość ze względu na nie za dużą działkę nie była zbyt przesadzona - ale chce komfortowo wyjechać z garażu jeszcze bez otwierania bramy wjazdowej w ogrodzeniu i np zaparkować gdzieś obok na posesji drugi samochód - skłaniam się ku takiemu usytuowaniu: http://www.reefart.pl/obrys.jpg Edytowane 18 Stycznia 2012 przez kris_białystok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 18.01.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 kris -powiekszylismy dom o 40cm - na dole fajnie u góry zrobiły się ogromne pokoje - trochę za duże ,,,, My z jednego pokoju na górze wydzieliliśmy dodatkową garderobę - dzięki temu syn nie będzie plątał się po naszej . kris my też sporo mieliśmy pomysłów, sporo zmieniliśmy na papierze a potem niektóre nie weszły w życie albo je zmienialiśmy już na budowie Nasz projekt po zmianach był pięknie rozrysowany i zwizualizowany, a i tak część zmian wprowadzaliśmy na bieżąco. Pewne rzeczy wychodzą dopiero "w praniu". Czy ktoś z Was kładzie deski trójwarstwowe na podłogówkę? Mamy dylemat czy je przyklejać czy układać pływająco !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 18.01.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 My z jednego pokoju na górze wydzieliliśmy dodatkową garderobę - dzięki temu syn nie będzie plątał się po naszej . masz może do tego projekt rzutu? też uważam, że fajnie jakby każdy pokój/lokator miał swoja garderobę - ale te pokoje wydają się dość małe - ta pralnio-suszarnia to miała być tylko nasza - a u dzieci w pokojach zwykłe szafy np typu komandor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 18.01.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 masz może do tego projekt rzutu? też uważam, że fajnie jakby każdy pokój/lokator miał swoja garderobę - ale te pokoje wydają się dość małe - ta pralnio-suszarnia to miała być tylko nasza - a u dzieci w pokojach zwykłe szafy np typu komandor już nie raz było tutaj pisane, że pokoje są duże a Ty nawet nie mając projektu stwierdzasz, że np moja kuchnia ciasna a pokoje małe tym bardziej, że powiększasz garaż to te pokoje naprawdę zrobią ci się ogromne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 18.01.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Wandeczka - zbieramy się z sąsiadami/właścicielami działek i walczymy o dociągnięcie gazu - są małe szanse ale póki są to walczymy - wcześniej był plan na eko-groszek lub pellety i być może tak to się skończy. mam jeszcze takie pytanie: jak postawiliście dom na działce - tzn ile metrów od frontu ? w projekcie na stronie jest 4m - ale to trochę chyba mało - chodzi mi oto, żeby ta odległość ze względu na nie za dużą działkę nie była zbyt przesadzona - ale chce komfortowo wyjechać z garażu jeszcze bez otwierania bramy wjazdowej w ogrodzeniu i np zaparkować gdzieś obok na posesji drugi samochód - skłaniam się ku takiemu usytuowaniu: http://www.reefart.pl/obrys.jpg dom na działce stawia architekt adoptujący, nam postawił 6,19m - od ściany "kuchennej" do granicy działki, poza tym zawsze sa warunki zagospodarowania terenu do danej działki, a z tego co pamiętam, każdy dom jednorodzinny musi miec 2 miejsca parkingowe, czyli u nas jedno to garaż a drugie musi się gdzieś sensownie zmieścić na działce i chyba nie może zastawiać garażu - ale tu głowy nie dam sobie obciąć więc wg mnie nie zwracaj sobie głowy tylko zostaw to architektowi - on to zrobi zgodnie z przepisami ewentualnie przesunie Ci w miarę możliwości działki i planu zagospodarowania terenu jak Ci będzie wygodnie - obojętnie czy rekuperator czy wentylacja grawitacyjna, będziesz miał "kominy wentylacyjne", które jakby nie było zawsze trochę miejsca zajmują i nie zawsze dół i góra zgrywają tak ja sobie to wymarzyliśmy poza tym piony kanalizacyjne - jeden "idzie w twojej lodówce" a drugi gdzieś w środku kominka na to warto zwrócić uwagę przy adaptacji i założeniach co mi się gdzie zmieści - ja sie np trochę rozczarowałam kuchnią i schodami bo musiałam je zrobić zabiegowe, żeby nie mieć wysokich stopni Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Wandeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 18.01.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Olencjaaa - może źle się wyraziłem nie twierdze, że ciasna bo po między "stronami kuchni" jest kupa miejsca do chodzenia - ta ciasność to raczej chodziło mi o duże zabudowy do sufitu i dosunięte do ściany - wyglądało mi to może bardziej na "ciężkie" niż ciasne ale masz rację, papier to tylko papier - być może za jakiś czas wybiorę się na zobaczenie tego domu na żywo - to wyjaśni wiele moich wątpliwości a co do wielkości pokoi - po podłodze jest rzeczywiście dużo tych metrów - ale skosy są na dość dużej powierzchni i trudno mi ocenić ogólny odbiór - a wiem, że wszelkie wizualizacje wnętrz ze strony z500 są dość mocno przekłamane np pokoik dziecięcy - nie wiem jak pod skosem (ściany kolankowej 80cm) można ustawić biurko i laptopa dosuniętego pod ścianę - to biurko ma 60 cm wysokości? możliwe, że w fazie bardzo małego dziecka... nie mam doświadczenia ze skosami - nie mieszkałem i nie przebywałem za dużo w takich pomieszczeniach np ten pokój na górze od frontu - czasami na niektórych zdjęciach wygląda tak jakby zaraz po wejściu na przeciwko drzwi zaczynał się skos - i pewnie to tylko tak mi się wydaje, że nie jest on duży i cieszy mnie bardzo, że potwierdzacie po wybudowaniu, że jest tam sporo miejsca Wandeczka - przepraszam ale gdzieś pominąłem info o Twojej kuchni - możesz rozwinąć myśl o rozczarowaniu ? co do schodów to słuszna uwaga - jak za wysokie to trzeba robić zabiegowe - a jak inni maja? i dlatego właśnie zdecydowałem się na ten projekt - a nie na projekt indywidualny - mnóstwo porad i bezcenna wymiana pomysłów i efektów Edytowane 18 Stycznia 2012 przez kris_białystok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 18.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 rozczarowaniem dla mnie byłą rura kanalizacyjna, która idzie przed słupem przy kuchni - nie brałam jej pod uwagę w pierwszych planerach kuchennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 19.01.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 masakra - dzisiaj będzie tylko brama i okno w pg, bo 2 duże okna przyjechały uszkodzone,,, będą za tydzień,,,, tylko spokój mnie uratuje,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 20.01.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 i tego właśnie boję się najbardziej w budowaniu domu wytrzymać i nie zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmona 20.01.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witajcie. Macie jakąś wizję salonu z jadalnia? Jak to wszystko łączycie? Na której ścianie planujecie wypoczynek? Pozdrawiam I nie wariujmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olencjaaa 20.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witajcie. Macie jakąś wizję salonu z jadalnia? Jak to wszystko łączycie? Na której ścianie planujecie wypoczynek? Pozdrawiam I nie wariujmy u nas będzie tak samo jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 20.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a ja pewnie będę jeździła z moimi ektorpami po salonie i kręciła nosem, że nie przemyślałam tego wcześniej okno tarasowe mamy przesuwne, więc drzwi nie potrzebują miejsca - tyle dobrze, a gniazdka i kontakty robię po obydwu stronach w razie czego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_białystok 20.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) moja wizja na dziś: http://www.i-g.pl/riddlah/z124/rr1.jpg http://www.i-g.pl/riddlah/z124/rr2.jpg http://www.i-g.pl/riddlah/z124/rr3.jpg http://www.i-g.pl/riddlah/z124/rr4.jpg czekam jeszcze na warunki zabudowy i pójdę do architekta adaptującego z zapytaniem czy da się tak umiejscowić komin a jak nie to do ściany z nim tak jak jest u Agnieszki... i podobnie jak Wandeczka drzwi w salonie przesuwane więc w razie czego zamiana kanapy z tv - wyjdzie w praniu... Edytowane 20 Stycznia 2012 przez kris_białystok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts