Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

obserwuję Wasze forum od dłuższego czasu, bo też mieliśmy budować z124, ale w ostatecznie zdecydowaliśmy się na z240 http://www.z500.pl/projekt/z240,Wygodny-dom-z-poddaszem-uzytkowym-i-duzym-zapleczem-gospodarczym.html

W sumie jest podobny powierzchnią i rozwiązaniami w środku. Niestety nie ma ludzi, którzy już budują ten dom, dlatego zaglądam tutaj :) Jestem z zachodniopomorskiego i mam pytanie czy macie jakąś firmę, która montuje pompy ciepła. Najlepiej, gdyby już ktoś miał taką pompę u siebie (gruntową).

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej, gdzie planujecie trzymać pralkę i suszarkę w swoim domach?

ja planowałem połączyć i powiększyć garderobę i tam wstawić pralko-suszarkę - wyszło by wtedy jakieś 10m2 po podłodze - ale dochodzą do mnie opinie, że może być zbytnia wilgoć, która nie przysłuży się ubraniom w szafach... planuję tam tez dać okno i doprowadzenie wentylacji z rekuperatora - zastanawiam się też nad ogrzewaniem podłogowym

alternatywą jest wydzielenie oddzielnego pomieszczenia na pralkę i suszarkę - bardzo małego (około 3m2 po podłodze) - ale obawiam się, że tam pranie będzie schło chyba z tydzień :)

jak to jest/będzie u Was?

Edytowane przez kris_białystok

kris, ja robię pralnio suszarnię z mini garderobą - czyli takimi ubraniami etc, których na co dzień się nie używa, nie przeszkadza mi opinia, ze wilgoć bo teraz suszę wszystko w pokoju na rozstawianych suszarkach, jak się wietrzy i jest wentylacja to jedynym minusem jest wygląd tego w pokoju,,, na pewno byłoby lepiej gdyby to było osobne pomieszczenie, ale uważam że nie ma co przesadzać

hej, gdzie planujecie trzymać pralkę i suszarkę w swoim domach?

ja planowałem połączyć i powiększyć garderobę i tam wstawić pralko-suszarkę - wyszło by wtedy jakieś 10m2 po podłodze - ale dochodzą do mnie opinie, że może być zbytnia wilgoć, która nie przysłuży się ubraniom w szafach... planuję tam tez dać okno i doprowadzenie wentylacji z rekuperatora - zastanawiam się też nad ogrzewaniem podłogowym

alternatywą jest wydzielenie oddzielnego pomieszczenia na pralkę i suszarkę - bardzo małego (około 3m2 po podłodze) - ale obawiam się, że tam pranie będzie schło chyba z tydzień :)

jak to jest/będzie u Was?

Hej ja własnie tak samo myślałam-oddzielić szuszarnię od garderoby ale mnie załamałes tą wilgocią

Nareszcie wybrana ekipa i "może" dopięte zmiany w projekcie , pewnie życie pokaże okaże się inne.

postanowienia :

budujemy z Ytong'a

kominek z płaszczem wodnym

podpiwniczenie pod całością

no i standardowy misz masz w środku :)

jeżeli ktoś chętny na plany i kosztorys z z500 piszcie podeślę.

Wandeczko a jak z kuchnia u ciebie?

ja chciałem mieć wejście do spiżarni ż kuchni ale jak piszesz że ciasno.....

ja mam wejście do spiżarki bezpośrednio z kuchni bo tam będą też sprzęty typu mikser , parowar itp i chciałam zeby było wyodniej.Lodówka pod okno pójdzie, meble będą w L. Obecnie mam o wiele mniej melbli (tylko pare szafek na jednej scianie w kuchni o pow 8 m)i owszem brakuje miejsca ale nie jest tragicznie, więc L wystarczy Edytowane przez suede

Witam po dłuższej przerwie:)

Mam pytanko do osób budujących z BK - ile tak mniej więcej poszło Wam bloczków na wybudowanie, bo rozważam właśnie z czego budować...

A tak poza tym to gratuluję postępów Tym, którzy brna do przodu!!! Efekty są super.

Nam udało się zrobić fundamenty i teraz czekamy do wiosny by ruszyć dalej.

dobry wieczór, dawno mnie nie było

a i ja mam SS, reszta dopiero w marcu ruszy, teraz obmyślamy plany i aranżacje wnętrz, wejście do spiżarki też mam od kuchni -kiepsko to mi wyszło, nie wiem czy nie przerobimy, bo wole mieć kuchnię w U, Wanda miała fajną wizualizację z ikei właśnie w U. A ta po L jak sobie predzej upatrzyłam na stronie z500 przestaje mi się widzieć bo z lodówką nie mam co zrobić za bardzo

ja mam wejście do spiżarki bezpośrednio z kuchni bo tam będą też sprzęty typu mikser , parowar itp i chciałam zeby było wyodniej.Lodówka pod okno pójdzie, meble będą w L. Obecnie mam o wiele mniej melbli (tylko pare szafek na jednej scianie w kuchni o pow 8 m)i owszem brakuje miejsca ale nie jest tragicznie, więc L wystarczy

U nas też wejście jest od kuchni - z tych samych powodów, ale cała zabudowa będzie w "U".

A pro pos pralni i suszarni - my wydzielamy z górnej łazienki - powstanie wprawdzie mini mini pralnia, ale garderoby było mi szkoda. W końcu częściej się przebieram niż piorę ;-)

masz może do tego projekt rzutu? też uważam, że fajnie jakby każdy pokój/lokator miał swoja garderobę - ale te pokoje wydają się dość małe - ta pralnio-suszarnia to miała być tylko nasza - a u dzieci w pokojach zwykłe szafy np typu komandor

W weekend dokładnie wymierzyłam pokój z garderobą 4,05 szeroki x 4,95 długi; garderoba 4,05x 1,10

Poniżej zdjęcia: wyjście z pokoju i wejście do garderoby oraz kawałek dolnej łazienki (prysznic + wnęka).

DSC_0543.JPG

DSC_0544.JPG

Kasia&Krzysiek - cegła rewelacyjna, szczególnie ta w sypialni jaśniejsza, macie na nią namiar, zeby obejrzeć w przybliżeniu razem z ceną ;)

słuchajcie ludziska - za 2 miesiące za prąd z budowy przyszedł mi rachunek ponad 300zł - czy to normalne? dla mnie to jakaś abstrakcja - jakoś bardzo dużo, czy ten prąd budowlany naprawdę tyle kosztuje wszędzie?

Kasia&Krzysiek - cegła rewelacyjna, szczególnie ta w sypialni jaśniejsza, macie na nią namiar, zeby obejrzeć w przybliżeniu razem z ceną ;)

słuchajcie ludziska - za 2 miesiące za prąd z budowy przyszedł mi rachunek ponad 300zł - czy to normalne? dla mnie to jakaś abstrakcja - jakoś bardzo dużo, czy ten prąd budowlany naprawdę tyle kosztuje wszędzie?

My za pół roku zapłaciliśmy 640 zł.

kris_białystok, gdzie planujecie trzymać pralkę i suszarkę w swoim domach?

my pralnio suszarnię mamy wydzieloną z pokoju nad garażem, mała pralniosuszarnia to nieporozumienie, pranie schnie długo i się "kisi" tak mieliśmy teraz w mieszkaniu, w końcu przestałam w tej swojej klitce wieszac pranie tylko niosłam suszarki do salonu

fakt że w bloku nie mamy rekuperacji ale mamy tam komin wentylacyjny i ogrzewanie

r.konrad - poproszę o kosztorys na maila (podaje na priv)

schneider77 - mi też się podoba kuchnia L ze spiżarnią od kuchni - ale żona nie daje zgody na piekarnik pod kuchenką :) więc musi być U - pomyślę nad rozwiązaniem jak u Kasi

Kasia & Krzysiek - rewelacyjnie to wygląda :)

Lottta - dlatego ja też skłaniam się ku pralko-suszarce w garderobie- zawsze można otworzyć drzwi do sypialni lub wystawić tam suszarkę...