Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja jestem na etapie zmian adaptacyjnych - nie wiem czy w tym roku zacznę budowę - więc pewnie wiele się może zmienić... jak przyjdą konkrety oczywiście zasypie pytaniami - na razie chcę najbardziej jak się da dostosować to co mam do moich potrzeb

na stronie właśnie jest dość dziwny kosztorys - podają około 350 tyś brutto - ale potem w szczegółach jak się z sumuje pozycje z 1, 2 i 3 to ni jak tyle nie wychodzi :)

może sumę dali nową a szczegóły stare... nie wnikam - wierzę, ze jest to dość tani dom w budowie - prosta bryła, prosty dach, bez balkonu, bez lukarn - ale im dłużej patrze tym mniej chce zmieniać :) wygląd z zewnątrz zdecydowanie taki jak w projekcie.

nasze zmiany:

1. piwnica pod całością tak czy tak wkopujesz sie pod fundamenty

2. poszerzenie o 40cm budynku w strone garażu (nasz projekt to lustrzane odbicie)

3. schody do piwnicy - dam gdzie powinna byc kotłownia w orginalmym projekcie

4. i na tą chwile wachania jak z spiżarnią od kuchni czy od strony schodów wejście,

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olencjaaa - moje okna przy Twoim postepie prac i oczekiwaniu na kuchnię to pikuś, nie wiem czy jest po co wstawiac foty:

dom jest prosty:):

ImageShack.us Uploaded with http://img221.imageshack.us/img221/3844/img3833w.jpg' alt='img3833w.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

popołudniowe słońce w wykuszu:):

Uploaded with ImageShack.us[/img]

tarasowe drzwi, suwanka i gabinetowe, przerabiane 3 razy:):

http://img221.imageshack.us/img221/3844/img3833w.jpg' alt='img3833w.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

i te schody - chyba jednak nieporozumienie, nie zgrają mi się z podjazdem:

http://img535.imageshack.us/img535/5775/img3842p.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Wandeczka

Ola - to u Ciebie pierwszy zjazd robimy:) bardzo się ciszę, ze w tej łazieneczce nie ma tak ciasno jak sobie myślałam, fajnie wyszło, tez tak dam kibelek i prysznic - może kwadratowy upchnę;)

Kasiu zauważyłaś:) dziękuję - kaloszki rzecz niezbędna u mnie na posesji

a powiedzcie proszę - te schody to lipa wyszły, prawda?

Przyznam, że ten domek zaczyna mnie coraz częściej pozytywnie zaskakiwać. Po zdjęciach Oli widzę, że dolna łazienka mieści to, co powinna. Wandeczko, może tylko teraz schody tak wyglądają (jakby kończyły się znienacka :)), potem ładnie wykończysz i będzie git. Ciesz się, że masz te schody, u nas o nich zapomnieli - będą wylewać na wiosnę. To już niestety nie będzie monolit, schody będą żyły własnym życiem ;)

Ja z kolei żałuję, że po podniesieniu ścianki kolankowej nie wydłużyłam krokwi - dom w pewnym momencie wyglądał, jakby miał za krótką grzywkę :D Po położeniu tynków zewnętrznych to wrażenie trochę się zatarło ;)

człowiek zawsze mądry po fakcie - co to mógł nie zrobić, ja to rad wszystkich nie słuchałam, chciałam być mądrzejsza:) architekt mówił zostaw duże okno, poczekaj ze schodami, zrobisz sobie z kostki,,, krokwie kazał wydłużyć - tu się posłuchałam:)

a z resztą Kasiu, będzie go spłacać i kochać jak swój:)

Elo.

Ktoś pytał o stryszek i ocieplenie, u nas nie jest ocieplone pod krokwiami, byłem tam wczoraj na górze i myślałem że tam będzie zimno bo mamy dwa otwory (czerpnie i wyrzutnie do wentylacji i rekuperacji) a tu niepodzianka całkeim ciepło, czyli ucieka z domu do góry ogrzane powietrze, zastanowić się trzeba jakoś wyłaz na stryszek ocieplić,(i kiedyś jeszcze będę docieplał strop nad poddazem użytkowym) u nas przez ostatni miesiąc prąd 1100 kWh poszło, więc jak się nie myle jest to ok. 700zł, pompa z kotłownią podłogówką zbiornikiem na cwu ok. 45 tyś., w stanie którym jesteśmy zaczynamy się zbliżać do 400 tyś, (jeszcze kuchnia, robocizna za wykończenie, drzwi i jakieś pierdoły - pewnie dość dużo ale mamy kilka ponadstandartowych roziwązań pompa, rekuperacja, dodatkowe ocieplenie, mocno rozbudowana elektryka i teletechnika w domu, i niektóre materiały wykończeniowe raczej były trochę droższe niż średnia marketowa). Moim zdaniem schody i tak powinny być zdylatowane od reszty domu (muszą "żyć własnym żcyiem") bo inaczej będą pęknięcia na schodach - beton inaczej pracuje niż materiał ścian, tak samo konstrukcja tarasu (zależy z czego będzie taras).

My nie ociepliliśmy strychu, a tam będzie stał rekuperator. Bijemy się z myślami, czy jednak nie ocieplić. Czytałam na forach, że rekuperator w niskich temperaturach nie pracuje tak, jak powinien. "Należy jednak bezwzględnie pamiętać o dobrym zabezpieczeniu urządzenia przed mrozem - powinno znajdować się wewnątrz izolowanej przestrzeni budynku. Częstym błędem jest montaż rekuperatora na poddaszu nieużytkowym, które jest nieocieplone. Może to spowodować skraplanie się znacznych ilości kondensatu, wyłączanie się zimą wentylatora nawiewnego (system antyzamrożeniowy), częste włączanie się elementów grzewczych (nagrzewnic), a nawet uszkodzenie".

Mąż dzwonił do firmy, która montowała nam system rekuperacji - usłyszał, że można obłożyć rekuperator styropianem, ale średnio mnie to przekonuje. A może przesadzam... :-/

Mąż dzwonił do firmy, która montowała nam system rekuperacji - usłyszał, że można obłożyć rekuperator styropianem, ale średnio mnie to przekonuje. A może przesadzam... :-/

Ja docelowo będe rekuperator docieplał (nie wiem czy styropian czy wełna) i na pewno rury , oczytałem się że to może zwiększyć jedgo wydajnośćrekuperacji, i temperatura ludziom wzrastała na nawiewach o kilka stopni po dociepleniach(in plus dla ogrzewania)

Kasia & Krzysiek

" unas przez ostatni miesiąc prąd 1100 kWh poszło, więc jak się nie myle jest to ok. 700zł, pompa z kotłownią podłogówką zbiornikiem na cwu "

witam

to po ile macie ten prąd budowlany ja za 100kW zużytych przez 2 miesiące w prądzie budowlanych mam rachunek na 300zł, więc nie mów że 1100kW zapłacisz 700zł - chyba, ze macie jakiś super tani ten prąd

a koszt 400tyś nie jest kosmiczny przy takich rozwiązaniach jak u Ciebie, pompa, rekuperator,

a nam mówią, żeby ocieplac krokwie do samego końca, i bądź tu mądry

ile daliście wełny na strop?

jeszcze nie daliśmy dopiero będziemy dawać wełne, a drugie co do prądu to cena za kilowat nie jest jakaś kosmiczna,ale reszta opłat jakieś utrzymaniowe, zapewnieniowe przejściowe i inne dziwne dopłaty to jest większa część rachunku u ciebie (może więcej niż 700 z tymi opłatami ale ci powiem jak rachunek zapłącę)

Lotta - cegła z firmy Elkamino dom - mają stronę www z cenami i przesyłają wybrane próbki

Kasia & Krzysiek

a koszt 400tyś nie jest kosmiczny przy takich rozwiązaniach jak u Ciebie, pompa, rekuperator

- no tak, ale piętro zostanie niewykończone - poza podłogą i cegłą w sypialnie na tą chwilę nie ruszymy nic więcej. O górnej łazience nawet na razie nie marzę.

Olencjaaa masz w łazience jedną z moich ulubionych tubądzinowskich płytek ;-) - właśnie poluję na 2 gat. z tej kolekcji. Ścianę upolowałam, ale z podłogą kiepsko. A jaka fuga - zwykła czy epoksydowa?

r.konrad - kuchnia będzie wyglądała mniej więcej tak

a.jpg