Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie fundamentów. Ile Was kosztował materiał a ile robocizna?. Bo mi powiedzieli 5,5 tys za robociznę, a za materiał około 9 tys. A całość domu z pokryciem 34 tys. ( oczywiście cały czas mowa o robociźnie). No i nie wiem na co się zdecydować, na bloczki fundamentowe, czy tylko na beton? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

Moniu, dopytaj co wykonawca rozumie przez 'wykonanie fundamentów'

Zwykle w ten sposób określa się wszystko, co poprzedza wzniesie ścian parteru. Nie da się tego zrobić za 15 tyś. Jeżeli wykonawca będzie tak twierdził, radzę go zmienić.

Moniu, dopytaj co wykonawca rozumie przez 'wykonanie fundamentów'

Zwykle w ten sposób określa się wszystko, co poprzedza wzniesie ścian parteru. Nie da się tego zrobić za 15 tyś. Jeżeli wykonawca będzie tak twierdził, radzę go zmienić.

Jacekzac ma rację - u nas koszt był dwukrotnie wyższy.

Dzięki bardzo za radę :-) Trochę mnie to załamało, bo liczyłam na trochę mniej, ale Wy już jesteście po, więc wiecie lepiej. A czy może mi ktoś wypisać jakie materiały Wam weszły na fundameny ? Co prawda kupiłam od biura kosztorys, ale chyba jest trochę przesadzony, jedyne co to mogę liczyc na Wasze doświadczenie i ewentualną pomoc. Z góry dzięki. W razie w podaję maila : [email protected]

Witam,

mam do sprzedania projekt z124. Niestety z przyczyn nie związanych z projektem, musielismy go zmienić. Kupiliśmy projekt i nie budowaliśmy z niego. Architekt powiedzial, ze bez problemu ktos moze z niego skorzystac. Probowalam projekt juz sprzedac na tym forum ale widocznie chcialam za duzo- tym razem sprzedam za jedyne 500pln. Zainteresowanych prosze o kontakt na [email protected].

Pozdrawiam,

aga-krakow

Hey

czy ktoś z was montuje system wentylacji mechanicznej z rekuperacją?

pytam konkretnie o rekuperator..

mam 2 oferty jedną tańszą z rekuperatorem Vent-axia za 5 tys

i droższą z rekuperatorem brinks renovent za 8 tys..

czy ktoś montuje coś innego, jakieś opinie?

dzięki za pomoc

dzisiaj zamontowali nam piecyk- Nordpeis QUADRO 1

jeszcze tylko drzwi, sprzątanie i przeprowadzka :D (schody będą w połowie marca)

No i namieszałaś, dziewczyno :) Mój mąż - przeciwnik piecyków wolnostojących zaniemówił ;) (wczoraj przez cały wieczór oglądał w necie takie piece). Takie rozwiązanie nadaje chyba lekkości, zamiast masywnej zabudowy kominka? Olencjaaa, czy słup z kominem zostawiliście jak w projekcie? Co planujecie w sieni? Szafa, komódka, wieszak? Wnęka jest dość płytka i mam zgryz. Postawiłabym komodę i wieszak, ale ze ściany wyziera szufelka od odkurzacza centralnego :/

Edytowane przez Kazia666

dzisiaj zamontowali nam piecyk- Nordpeis QUADRO 1

jeszcze tylko drzwi, sprzątanie i przeprowadzka :D (schody będą w połowie marca)

no masz fart dziewczyno, że nie identyczny jak nasz, my mamy cały taki (quadro 3 chyba), nie na nodze...

wygląda na to, że jesteś jedną z pierwszych którzy się wprowadzą, super.

Kazia666 mój narzeczony od samego początku był przeciwny tej "nowoczesnej kozie" dopiero wczoraj przyznał mi rację ;)

masywny kominek w tym miejscu nie był by dobrym rozwiązaniem

cała konstrukcja komina jest tak jak w projekcie bo od początku miał być normalny kominek- dlatego też z piecyka wychodzi rura... jakbyśmy wiedzieli prędzej to otwór komina byśmy zrobili na wysokości piecyka żeby nie było widać rury

a w wiatrołapie mamy zamówioną szafę na wymiar od stolarza co nam robił kuchnie :)

Kasia & Krzysiek też mieliśmy mieć quadro 3 ale stwierdziłam, że jak ma wychodzić rura to lepiej będzie pasować na nóżce

my już do piątku będziemy mieszkać :D

pmona wstawię niedługo zdjęcia bo jeszcze wam chyba góry wcale nie pokazywałam :p

30.VIIIg.jpg

5.Xc.jpg

Możecie powiedzieć jakie kotły gazowe stosujecie w swoich projektach (interesuje mnie model i moc). Szukam właśnie czegoś, ale im więcej czytam, tym mniej wiem.

W domu będę miał panele ścienne i ogrzewanie podłogowe w łazienkach i kuchni (może salonie).