Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W takiej sytuacji to się zgadza:) Odprowadzenie okapu do wentylacji macie bezpośrednio do wywiewnika na dachu czy jakoś inaczej?

Mamy pochłaniacz.

Kasia & Krzysiek piękna kuchnia!

kiedy przeprowadzka :>

Myślę, że za ok. 3 tygodnie do miesiąca. Z ostało jeszcze troszkę do zrobienia (fugowanie łazienki i spiżarni, biały montaż, położenie płytek na ścianach w holu itp.); wszystko zależy jakie tempo będą mieli nasi panowie ;-)

Dzisiaj i jutro malowanie!

kuchnia super :)

jak zmiesciliscie lodowke i ta oszklona szafke na tek krotszej scianie? nijak mi sie nie miesci na planie.

czy zmienialiscie dlugosc tej sciany?

przypomne jeszcze sie z moim wczesniejszym pytaniem:

Witam, my tez bedziemy budowac ten dom i mam pytanko z czego robicie okladzine na domu?

Nam wykonawca odradza drewno, ze wzgeldu na pozniejsze uzytkowanie - konserwacja.

Nie do konca sie z tym zgadzam, mysle ze drewniane wykonczenie elewacji to caly urok tego domu

pozdr.

PAT

kuchnia super :)

jak zmiesciliscie lodowke i ta oszklona szafke na tek krotszej scianie? nijak mi sie nie miesci na planie.

czy zmienialiscie dlugosc tej sciany?

przypomne jeszcze sie z moim wczesniejszym pytaniem:

Witam, my tez bedziemy budowac ten dom i mam pytanko z czego robicie okladzine na domu?

Nam wykonawca odradza drewno, ze wzgeldu na pozniejsze uzytkowanie - konserwacja.

Nie do konca sie z tym zgadzam, mysle ze drewniane wykonczenie elewacji to caly urok tego domu

pozdr.

PAT

Co do ścianki z lodówka to powiem szczerze, że nie wiem jaki ma dokładnie wymiar, jak będę na budowie to zmierzę. Przy stawianiu ścianek w pomieszczeniach nie trzymaliśmy się specjalnie projektu - dużo rzeczy robiliśmy "na oko" ;-).

Ja sobie nie wyobrażam elewacji bez drewna :-). Mnie też fachowcy odradzają, bo potem trzeba będzie malować, konserwować itp. - ale ja lubię prace ręczne na wolnym powietrzu, więc to mnie nie przeraża. Taras też będziemy robić z drewna.

Kasia&Krzysiek, gratuluję postępów! U mnie niestety, im bliżej końca, tym większa frustracja :/ Zdradźcie proszę, jakie płytki macie na podłodze ;)

płytki Timberlands firmy Serenissima

U nas też są gorsze momenty - każdy kolejny tydzień budowy wlecze się okropnie, a na dodatek panowie robotnicy jakby opadli z sił. Atmosfera trochę jak na beczce prochu - pewnie tak już zostanie dopóki się nie przeprowadzimy.

A u Ciebie Kazia co takiego się dzieje?

Kasia & Krzysiek nie wiem czy dobrze zauważyłam u Was w dolnej łazience geberit podtynkowy, prosze napiszcie ile go wkuliście, czy coś trzeba było nadbudować rygipsem i jeśli można to proszę o fotkę jak to finalnie zostało zabudowane, czy jest przycisk na prostej ścianie (bez półeczki)

pozdrawiam

płytki Timberlands firmy Serenissima

U nas też są gorsze momenty - każdy kolejny tydzień budowy wlecze się okropnie, a na dodatek panowie robotnicy jakby opadli z sił. Atmosfera trochę jak na beczce prochu - pewnie tak już zostanie dopóki się nie przeprowadzimy.

A u Ciebie Kazia co takiego się dzieje?

Ech, atak mrozów to była prawdziwa walka z nieschnącymi tynkami - codzienne wyprawy na budowę (35 km stąd), palenie w dwóch kozach naraz (poszły prawie 2 tony węgla!), niedawno jeszcze mieliśmy włamanie (dobrze, że 2 miesiące wcześniej ubezpieczyłam budowę). Szkoda gadać. Poza tym, gdy mury pięły się w górę, efekty były widoczne gołym okiem nawet z dnia na dzień, a teraz odnoszę wrażenie, że nic się nie dzieje :(

Aktualnie podłogówka się rozkłada, w przyszłym tygodniu leją posadzki.

Kasia & Krzysiek nie wiem czy dobrze zauważyłam u Was w dolnej łazience geberit podtynkowy, prosze napiszcie ile go wkuliście, czy coś trzeba było nadbudować rygipsem i jeśli można to proszę o fotkę jak to finalnie zostało zabudowane, czy jest przycisk na prostej ścianie (bez półeczki)

pozdrawiam

Tak, geberit jest podtynkowy - nie wiem ile jest wkuty w ścianę, ale zmieścił się spokojnie. My w łazience, jak w całym domu mieliśmy kładzione na pustaki płyty, więc może dlatego było łatwiej. Przycisk jest na prostej ścianie. W tej samej ścianie, w kabinie, mam wkutą 13 cm półeczkę i tu też nie było żadnych problemów. Poszukam jakichś zdjęć z samym wstawionym geberitem przed położeniem płytek to może to coś pomoże.

Tak, geberit jest podtynkowy - nie wiem ile jest wkuty w ścianę, ale zmieścił się spokojnie. My w łazience, jak w całym domu mieliśmy kładzione na pustaki płyty, więc może dlatego było łatwiej. Przycisk jest na prostej ścianie. W tej samej ścianie, w kabinie, mam wkutą 13 cm półeczkę i tu też nie było żadnych problemów. Poszukam jakichś zdjęć z samym wstawionym geberitem przed położeniem płytek to może to coś pomoże.

fajnie, byłabym wdzięczna za zdjecia poglądowe przed płytami gk i po położeniu płyt

dziękuję

Proszę Państwa mamy kuchnię! :-)

Jeszcze nie całkiem skończoną (brak listew przy blacie, płyty nad barkiem, szkła nad płytą indukcyjną, baterii, oprawek halogenowych itp. drobiazgów) ale już widać co i jak.

Kuchnia rewelacyjna - a to przejście bombowy pomysł:) gratuluję

Krzysiek napisz ile w końcu zapłaciliście za prąd w te mrozy, zmieściłeś się w 1000zł?

Witam

Właśnie podjęliśmy z mężem decyzję o budowie domu według tego projektu. Na razie czeka na s szeroko pojęta "papierologia", ale już nie mogę sie doczekać kiedy zaczniemy budowę. Czy jest ktoś z okolic łodzi lub Piotrkowa, kto już jest na barzdiej zaawansowanym poziomie i umożliwiłby nam obejrzenie, jak domek prezentuje się w rzeczywistości?

ej, a tak po czasie patrząc, nie wkurza was że garaż jest baaaaaardzo mały, że pomieszczenie gospodarcze też takie trochę ni w kij ni w oko, że w tak małym domu domu są słupy betonowe?

z perspektywy czasu stwierdzam, że ten projekt robił ktoś z małym doświadczeniem i gdyby nie zmiany wprowadzane niejednokrotnie już podczas samej realizacji, to byłby mały niewypał ;/

chociaż z drugiej strony może się czepiam, a wielkość to kwestia gustu i potrzeb

Kuchnia rewelacyjna - a to przejście bombowy pomysł:) gratuluję

Krzysiek napisz ile w końcu zapłaciliście za prąd w te mrozy, zmieściłeś się w 1000zł?

W okresie kiedy byli mrozy zużyliśmy 1600-1700 kWh po 0,65 butto za prąd, więc raczej się nie zmieściliśmy;

@Vojtek my prawie nic nie zmieniliśmy w projekcie i oprócz wąskiego garażu to nie widzimy jakichś poważnych wad projektu, no ale zobaczymy po zamieszkaniu; no i oczywiste jest że kilka rzeczy by się zmieniło teraz z perspektywy budowy, wiadomo pierwsza budowa