Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,jestem tu nowa, przeczytalam Wasze wszytskie posty-jestem pod wielkim wrazeniem, zarówno zapału jak i wkladu pracy;)Jesteśmy z mezem na etapie poszukiwan i podoba nma siei bardzo ten domek tylko koszty-nie wiem do konca jakie sa realne. Czy ktos z was zrezygnowal z komina w pg?Moj maz uwaza, ze moznaby z niego zrezygnowac i zrobic wyjscie ze sciany-ponoc jest to wykonalne i nie psuje wygladu-bo to tez wazne dla mnie. My musielibysmy miec gazowe i kominek z plaszczem wodnym a jesli z tego jednego komina sie zrezygnuje to pewnie koszta zawsze sie zmniejsza.pozdrawiam Was i zycze zebyscie wszyscy wprowadzili sie do swoich domkow jak najszybciej;)

aaa i jeszce jedno czy mozna odkupic od kogos projekt?nie byloby taniej?kazda ze stron zadowolona;)a zmiany i tak na etapie adaptacji kazdy dokonuje u swojego achitekta.Poprawcie mnie jesli jest nie tak

Edytowane przez majamajula

aaa i jeszce jedno czy mozna odkupic od kogos projekt?nie byloby taniej?kazda ze stron zadowolona;)a zmiany i tak na etapie adaptacji kazdy dokonuje u swojego achitekta.Poprawcie mnie jesli jest nie tak

Też mam takie pytanie: czy ktoś nie chciałby odsprzedać projektu? Z tego, co przeczytałam na tym forum, to część osób nanosiła na projekt poprawki- w niektórych przypadkach nawet całkiem spore. Jeśli się nie mylę, w takim przypadku architekt musiał te poprawki naniesć na nowy projekt. W związku z tym pierwowzór pozostał chyba nie wykorzystany. No chyba, że się mylę i nie tak to wygląda. Jeśli jednak ktoś jest w takiej sytuacji, jak opisałam i chciałby odsprzedać projekt, proszę o kontakt na [email protected]

Też mam takie pytanie: czy ktoś nie chciałby odsprzedać projektu? Z tego, co przeczytałam na tym forum, to część osób nanosiła na projekt poprawki- w niektórych przypadkach nawet całkiem spore. Jeśli się nie mylę, w takim przypadku architekt musiał te poprawki naniesć na nowy projekt. W związku z tym pierwowzór pozostał chyba nie wykorzystany. No chyba, że się mylę i nie tak to wygląda. Jeśli jednak ktoś jest w takiej sytuacji, jak opisałam i chciałby odsprzedać projekt, proszę o kontakt na [email protected]

Przy kupnie projektu otrzymujesz 4 egzemplarze: 2 zostają w starostwie powiatowym, 1 otrzymuje ekipa budowlana, a 1 zostaje inwestorowi. Po zakończeniu budowy (o ile się nie mylę) starostwo zwraca 1 egzemplarz wraz z zaświadczeniem o zakończeniu budowy. Ponadto wszystkie egzemplarze w starostwie zostają podpisane nazwiskiem inwestora i opieczętowane, więc obawiam się, że projekt można odkupić, ale tylko od kogoś, kto nie zaczął budowy. Mi został jeden egzemplarz, opieczętowany i podpisany na każdej stronie.

Edytowane przez Kazia666

Tuż przed przeprowadzką też będę tak pocieszała resztę budujących ;)

mnie się wydaje że tuż przed przeprowadzką to dopiero jest dół; do zamieszkania jeszcze tylko chwilka.... ale:

- finansowo kataklizm

- roboty mnie się wydaje że przybywa a nie ubywa

- frustrujących pierdół przy wykończeniu od groma

- ekipa zmęczona nami; my ekipą

pewnie zresztą każdy to inaczej odbiera i inną ma sytuację, kasę, ekipę i charakter

@majamula

rezygnacja z komina to kwestia gustu, ale nie szukałbym w tym jakichś specjalnych oszczędności bo i tak inny komin musisz budować, znaczy przez ścianę on też kosztuje, a estetyka hmmm. kwestia gustu

co do projektu to jest jak pisze Kazia, nikt kto rozpoczął budowę nie odsprzeda projektu bo jest on już zaadaptowany opisany i opieczetowany, a z drugiej strony może warto zapłacić autorowi za jego ciężką pracę ??

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

no to fakt, ze kwestia gustu ja jeszce nie iwem jak by to mialo wygladac bo mi maz nie pokazal;)moze sie okazac, ze lipa;)

a czy ten dom idzie za 350 tys brutto wybudowac?czy to marzenia?jesli tak to musze chyba szukac czegos innego.;(Boje sie jak cholera-moj maz jest niepoprawnym optymista;)

nie można tak po prostu wybudować domu wg projektu, którego się nie zakupiło lub dostało od autora - bo to nie jest zgodne z prawem:) (owszem można od kogoś odkupić projekt -jeśli dom nie został wybudowany - jeden projekt -jeden dom chyba, ze autor wyrazi zgodę) to tak jak nie można puszczać publicznie utworów bez zapłacenia tantiem

a jeśli chodzi o koszty - oczywiście, ze można wybudować dom za 350tyś ale też mozna mieć kłopot w zmieszczeniu się w 1 350 000 zł - wszystko jest kwestią materiałów, regionu, w którym się buduje i tego co samemu można zrobić:) i tego co sie oczekuje od swojego DOMU! przyznam, że nasze marzenia -wyobrażenia zaczynamy weryfikować ze względów finansowych,,,,

to tak z kuchnia - możesz ją zrobić za 5 i za 50tyś,,,

jęsli ktoś ma zaplanowana wannę wolnostojącą na górze - proszę o wskazówki, w którym miejscu ja postawić:)

moim zdaniem za 350 można wybudować do stanu w którym się można wprowadzić ale o całkowicie wykończonym domu z podjazdem elewacją bramą płotem to nie wydjae mi się, ale może się myle; zależy od materiału z jakich budujesz , wykonawcy (ów) z jakimi budujesz rozwiązania jakie przyjmiesz i wykończeniówkę jaką zrobisz (można położyć panel za 20 zł za metr za darmo samemu, a można położyć płytkę za 250 zł za metr plus klej i robocizna albo marmur za 500zł)

Stan surowy otwarty pewnie się da za mniej niż 150 i od tego momentu zaczyna się wydawanie

nie można tak po prostu wybudować domu wg projektu, którego się nie zakupiło lub dostało od autora - bo to nie jest zgodne z prawem:) (owszem można od kogoś odkupić projekt -jeśli dom nie został wybudowany - jeden projekt -jeden dom chyba, ze autor wyrazi zgodę) to tak jak nie można puszczać publicznie utworów bez zapłacenia tantiem

Dzięki za odpowiedź. Myślałam po prostu, że skoro w projekcie są nanoszone duże zmiany, to architekt musi "wrysować " wszystko na nowych, czystych kartkach, a stary projekt pozostaje niewykorzystany. Czyli, że zmiany są nanoszone dokładnie na te same arkusze papieru, które otrzymamy z biura projektowego?

Dzięki za odpowiedź. Myślałam po prostu, że skoro w projekcie są nanoszone duże zmiany, to architekt musi "wrysować " wszystko na nowych, czystych kartkach, a stary projekt pozostaje niewykorzystany. Czyli, że zmiany są nanoszone dokładnie na te same arkusze papieru, które otrzymamy z biura projektowego?

tak na ten projekt są nanoszone zmiany z czystej oszczędności czasu i pieniędzy, ale nawet gdyby architekt adoptujący projekt wszystko przerysował na nowe "kartki" to i tak autorem projektu pozostaje architekt, który go wymyślił i tak to jest skonstruowane, że na 1 sprzedany projekt może być wybudowany 1 dom, nie ma co kombinować - pchać się w kłopoty :)

Kasia&Krzysiek a w związku z dość dużym rachunkiem za prąd mieliście wystarczająco ciepło w domu? trochę mnie podłamujecie tym rachunkiem,,,,

i jeszcze małe moje "nieszczęście" mam okno tarasowe przesuwne w salonie i drzwi balkonowe w gabinecie - wyobraźcie sobie, że w gabinecie będę miała spory próg.... już sama nie wiem, czy źle mi okno wymierzyli, czy o co chodzi no wyszła lipa!!!!

czym "zaklejaliście" dziury pod oknami tarasowymi?

pozdrawiam ze słonecznego Szczecina:)

Wandeczko to jets dl amnie oczywiste, ze mozna mieć kuchnie nawet za 100 tys-tez znam takich ale wiadomo o co pytam, sa domy,ktorych sie za te np.250 tys. chocby skitral nie postawi.;)Kasia & Krzysiek dzieki bardzo i o to mi chodzilo o dom bo cala restza to dluuugie lata zycia-no chyba, ze ktos ma kase;)

Kasia&Krzysiek a w związku z dość dużym rachunkiem za prąd mieliście wystarczająco ciepło w domu? trochę mnie podłamujecie tym rachunkiem,,,,

Duży rachunek jest z kilku powodów, instalacja byłą zapowietrzona; nie grzała jak trzeba a pompa świrowała chodziła na 100% bo podłoga nie oddawałą ciepła na parterze a tam był czujnik, efekt na górze 20 C na dole 12, dom jeszcze troszkę ma dziur w ociepleniu, moim zdaniem pompa nie jest ok. poustawiana ale zajmę się tym jak się wprowadzimy i zaczniemy grzać, no i świeży budynek, ktoś tu napisał że spalił 2 tony węgla do ogrzania domu, jak było zimno 2 tony to chyba 700-800/tona, więc sam nie wiem. Dopiero przyszły sezon będzie w miarę miarodajny. Się zobaczy nie zachwalam bo sam do końca nie jestem pewien.

@majamajula trzeba siąść i wszystko policzyć na priv ci posłałem wiadomość

no to fakt, ze kwestia gustu ja jeszce nie iwem jak by to mialo wygladac bo mi maz nie pokazal;)moze sie okazac, ze lipa;)

a czy ten dom idzie za 350 tys brutto wybudowac?czy to marzenia?jesli tak to musze chyba szukac czegos innego.;(Boje sie jak cholera-moj maz jest niepoprawnym optymista;)

witamy Cię na forum majamajula

nie przejmuj się mądrościami , ze ten dom można i za 1350000 wybudować bo to bzdury, ja uważam, że 350 tyś bez działki wystarczy spokojnie, z godziwych materiałów, uczciwą ekipą - oczywiście nie kupisz za to mebelków do każdego pokoju, ale każdy chyba ma parę sprzętów w starym domu by je przenieść na początek ( my w tych 350 mamy zamiar zmieścić się z kuchnią, łazienkami i kupieniem paru nowych drobiazgów meblowych - a już dużo rzeczy mamy kupionych i zamówionych i wcale nie mamy paneli za 20zł/m2 a kuchnię mamy za 18 ze sprzętem - pamiętaj chcieć to móc

Witaj Lotta-dziekuje ci bardzo za odpowiedz,szukamy idealnego projektu dla nas,oczywiscie, ze 350 nie mysle tu o dizlce tylko bez ale jak widac,skoro poptwierdzas,z, jest to mozliwe. My mamy 2 dzieci i sa tu fajne projekty ale jak jest dol fajny to gora klitki, chociaz rozpatrujemy tez z114 ale jka sie tu uw as tak naczytalam i napatrzylam-wydaje mi sie ten baaardzo fajny-oszaleje zaraz;)

na 1 sprzedany projekt może być wybudowany 1 dom, nie ma co kombinować - pchać się w kłopoty :)

tu nie chodzi o kombinowanie. Po prostu dopiero zaczynamy całą papierologię i nie byliśmy do końca zorientowani, jak to wygląda z tymi projektami. Mam jeszcze jedno pytanie: czy w przypadku, gdy nie chcemy nanosić wielu poprawek (chcemy zamiast okna dodać w kotłowni drzwi i poszerzyć okno na taras w salonie) musimy je nanosić na projekt? Nie są to zmiany duże, zmieniające w sposób znaczący konstrukcje budynku. Czy w związku z tym musimy je koniecznie nanosić, czy wystarczy zagadać z kierownikiem budowy? Nie wiemy czy tak da się zrobić, czy wszystkie zmiany musza być koniecznie w projekcie.

na 1 sprzedany projekt może być wybudowany 1 dom, nie ma co kombinować - pchać się w kłopoty :)

tu nie chodzi o kombinowanie. Po prostu dopiero zaczynamy całą papierologię i nie byliśmy do końca zorientowani, jak to wygląda z tymi projektami. Mam jeszcze jedno pytanie: czy w przypadku, gdy nie chcemy nanosić wielu poprawek (chcemy zamiast okna dodać w kotłowni drzwi i poszerzyć okno na taras w salonie) musimy je nanosić na projekt? Nie są to zmiany duże, zmieniające w sposób znaczący konstrukcje budynku. Czy w związku z tym musimy je koniecznie nanosić, czy wystarczy zagadać z kierownikiem budowy? Nie wiemy czy tak da się zrobić, czy wszystkie zmiany musza być koniecznie w projekcie.

hey

zmiany nieistotne konstrukcyjnie można robić za zgodą kierownika budowy (np ścianki działowe, okna, komin) a także zmiany, które nie zmniejszają ani nie zwiększają powierzchni i kubatury domu - ale jak będziecie adoptować projekt to Wam architekt wszystko wytłumaczy konkretnie:)