Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kasiai co do zdjec to nie ma sprawy. Zgram je na kompa i do konca tygodnia ci je podesle :) bedzie wtedy juz z wiezba dachowa.

Generalnie powiem Wam, ze nasz Z124 jest coraz ladniejszy jak juz ta wiezbe zakladaja. :) Na biezaco jednak adaptujemy nasz projekt, bo w realu o wiele lepiej to wszystko wyglada niz na papierze :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

widze ze jest duze zainteresowanie nasza budowa :) ciesze sie bardzo :) postaram sie wiec opisac zmiany jakich dokonalismy.

Wiec zaczynam od poczatku.

- Garazu nie powiekszalismy, zostal jak w projekcie. dolozylismy tylko 2 okna i dodatkowe drzwi z kotlowni na zewnatrz.

- w sieni zamiast luksferow wstawilismy okno, drzwi wejsciowe bez zmian.

- lazienke mielismy powiekszac kosztem pokoju ale pozostaje jak w projekcie. Po zmierzeniu zmiesci sie brodzik 80x80, sedes, umywalka i szafeczka :)

- pokoj maly zostaje bez zmian.

- schody zostaly poszerzone kosztem kuchni o niecale 20cm (bo wg projektu byly bardzo male)

- kuchnia niestety zostala zmniejszona o powyzsze 20 cm. Postanowilismy tez zmniejszyc okno w kuchni. Wg projektu jest duze i fantastyczne ale za wzgledow praktycznych je zmniejszylismy (zeby cokolwiek sie zmiescilo np. szafka w rogu lub lodowka)

- wejscie do spizarki bedzie od strony kuchni

- w wykuszu w jadalni zmniejszylismy wysokosc okien, czyli okna nie sa do podlogi

- w salonie szerokosc okna na 250 cm

- i najwazniejsza mysle zmiana w projekcie: likwidacja sciany z kominkiem. Kominek bedzie ale umiescilismy go na scianie dzielacej salon i maly pokoik/ lazienke.

Hmm to chyba tyle zmian .... jak cos mi sie przypomni, albo jesli Wam cos na mysl wpadnie to piszcie !!!

Co do gory to jeszcze na niej nie bylam bo schody schna :) ale generalnie dolozylismy okna w scianie szczytowej.

Co do spizarki ponizej poziomu podlogi to niestety u nas nie da rady. Mamy wysoki poziom wod gruntowych :(

Dodam tylko, ze po postawieniu sciany z kominkiem wg projektu wszystko by sie bardzo zmniejszylo i jadalnia i salon a tak to jest super wolna przestrzen. Udalo nam sie zrobic taki "manewr" bo bedziemy miec blachodachowke na dachu. Mysle ze przy dachowce taka opcja nie przejdzie, ale to trzeba spytac wlasnego kierownika budowy.

Kazia666 super, że u was też już się ruszyło :D

agsuchodolska bardzo ciekawe zmiany wprowadziliście i bardzo mnie pocieszyłaś, że do dolanej łazienki wejdzie prysznic ;)

Tez mnie zastanawiało, czy w dolnej łązience nie będzie za ciasno. Do tego renderu wrzuciłem kabinę 80cm, umywalkę 55cm i typowy kibelek. Wygląda na to, że powinna też się zmieścić szafka.

Render z g

Edytowane przez jacekzac

witam wszystkich po "moich wakacjach " ( długo mnie nie było ani tu ani u siebie na działce bo planować to sobie można pomidorową na obiad a nie życie jak się okazało - więc na parę miesięcy miałam niespodziankę życiową - chorobową i tylko tym byliśmy zaprzątnięci - ale już rokowani są dobre to wracam do życia, na forum i na budowę!!!)

moje zmiany w projekcie jednak trochę się zmieniły - parę tematów przemyślałam, parę podpatrzyłam a i tak jeszcze się pewnie zmieni jak Wasze rady podczytam:):

garaz poszerzamy o 40cm

nie robimy drzwi przejściowych z garażu do domu, bo po poszerzeniu ociepleniu go styropianem od wewnątrz i tak bedzie bardzo wąski i z zakupami nie wykręcę:) dam rade na deszczu przebiec do domu, a w wiatrołapie będę miała wielkie lustro za to:)

drzwi z garażu do ogrodu chcemy miec zamiast okna - ale nie wiemy jakie dzwi założyć - ktoś z was już ma dzwi upatrzone? - takie zwykłe zewnętrzne??? czy jakie się obsadza do takich pomieszczeń?

brama garażowa będzie miałą wymiar 260 na 230

okno w pokoiku na dole zamiast drzwi balkonowych - pod nim nie będę miałą tarasu - będzie tylko na szerokości salonu

kominek zostawiamy na srodku - tylko będzie nieco mniejszy i skierowany szybą na salon

w salonie szersze okno tarasowe - 3 skrzydłowe

okno w kuchni mniejsze - szerokość 150cm (myślę jeszcze na wysokością parapetu czy na 90 czy na 100cm od docelowej podłogi - żeby mi potem nie wypadło poniżej mebli kuchennych)

ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak- bo dojdzie u nas wysoka wylewka - ogrzewanie podłogowe - więc w rzeczywistości będzie miała tylko o około 10-15cm więcej - ale to wszystko jeszcze zależy od moich fachowców... bo im sie na przykład coś omsknie,,,

między pokojami na górze zamiast 2 garderób robię duża pralnię z funkcją "pomieszczenia gospodarczego"

w pokoju nad garażem będą 3 okna połaciowe - właśnie kombinuję rozstawienie krokwi, żeby okna dobrze wpasować a potem nie płakać, że się nie da:(

ktoś z was ma wycenione okna ?

jeśli tak chętnie podsłucham - bo jestem na etapie negocjacji z 3 firmami,,,

czekam na wasze newsy, swoje będę opisywała na bieżąco !

pozdrawiam

Wandeczka super, że do nas wróciłaś :D i czekam niecierpliwie na zdjęcia wizualizacji w twoim dzienniku budowy

nam wycenili same okna na 7705zł + VAT plus montaż 1350zł + VAT

z tym, że my dodaliśmy dwa okna w tych pokoikach u góry a drzwi tarasowe nie będą suwane tylko normalne otwierane

a tobie jakie oferty przedstawili?

wiec trzymajcie sie w fotelach, bo moja pierwsza wycena: okna z 3 szybami + rolety, oczywiście pcv, do tego brama garażowa 25 tys

czekam na pozstałe,,,

a teraz pompa ciepła pionowa łacznie z zasobnikiem na wodę 300 litrów i całą automatyka (pełna "kotłownia") - 25tyś + 10,5 tyś odwierty + 1,5 tyś badania gruntowe

położenie podłogówki na górze i na dole (materiały+robocizna) - 16 tyś

ot takie moje pierwsze wyceny,,, czekamy na kolejne