Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie. Dość długo czytam to forum i dziwie się dlaczego wszyscy tak pragną kosztorysu. Moje zdanie jest takie ze kosztorys dla każdego regionu polski jest inny. Do wszystkich ludzie chcecie znać koszty wyślijcie projekt do firm budowlanych do hurtowni materiałów budowlanych, tartaków i innych sami sobie to obliczycie tak jak ja. Wiadomo projekt nie jest tani ale zawsze można kogoś poprosić o przesłanie. Gdyby ktoś potrzebował pisać postaram się pomóc. Mi brakuje zobaczenia domu choćby z daleka w reaulu ale doprosić się nikogo nie mogę na dolnym Śląsku

Witam wszystkich serdecznie. Dość długo czytam to forum i dziwie się dlaczego wszyscy tak pragną kosztorysu. Moje zdanie jest takie ze kosztorys dla każdego regionu polski jest inny. Do wszystkich ludzie chcecie znać koszty wyślijcie projekt do firm budowlanych do hurtowni materiałów budowlanych, tartaków i innych sami sobie to obliczycie tak jak ja. Wiadomo projekt nie jest tani ale zawsze można kogoś poprosić o przesłanie. Gdyby ktoś potrzebował pisać postaram się pomóc. Mi brakuje zobaczenia domu choćby z daleka w reaulu ale doprosić się nikogo nie mogę na dolnym Śląsku

Z tym kosztorysem sprawa przedstawia się tak, że (przynajmniej w moim przypadku) chodziło nam o ilości materiałów potrzebnych do budowy tego konkretnego domu. Nie sztuką jest kupić zbyt mało lub zbyt dużo materiałów. Wiedząc, ile dokładnie czego potrzeba można sobie samemu wyliczyć koszt budowy. W naszym przypadku chcielismy sie jeszcze dowiedzieć, jak biuro z500 szacuje koszty, czy są one oderwane od rzeczywistości, czy raczej mają coś wspólnego z realnymi cenami. Planujemy postawić dom własnymi rękoma ( dosłownie, bo jedyna ekipa, którą wpuścimy na budowę będzie ekipa od dachu) i chcieliśmy wiedzieć ile możemy zaoszczędzić na robociźnie. Mamy określony budżet i chcieliśmy wiedzieć, czy budując dom sami zmieścimy się w nim :-)

słuchajcie, wracam do tematu który był na stronie 19, mianowicie schody.

widzę, że większość z was przestawiła się na schody zbiegowe/zabiegowe?

a czy ktoś zrealizował schody z "półką"

jaki wtedy wychodzi stopień i jego wysokość, no i jak w praktyce chodzi się po schodach, wygodnie ?

dziękuję za odp

to czy schody są zabiegowe, czy ze spocznikiem zależy ile masz na nie miejsca, u nas np nie było mowy o schodach ze spocznikiem bo wysokość 1 stopnia przekraczałaby normy dopuszczalne do budynku mieszkalnego i byłyby bardzo niewygodne - my mamy na górze podłogówkę i 5cm styropian

więc by mieć normalną wysokość stopnia ich ilość się zwiększyła - i stąd taki rodzaj schodów

więc ten, kto będzie je robił u Ciebie przeliczy je do panujących warunków :)

Vojtek pokaż co Ty tam już masz:)

ja melduje, tynki schną, hydraulika i kanaliza połozona, kładzie sie podłogówka:)

dzisiaj zaczęliśmy akcję elewację:)

nie mam sprecyzowanych planów co do łazienek,,,,

Wandeczka, moge się pochwalić kilkoma dodatkowymi siwymi włosami na głowie... ;)

mamy mały postój. Dopiero kończę szafę elektryczną. Swoją drogą duża mi ta szafa wyszła bo 1500x900 ;P

a w międzyczasie dzieją się ścianki działowe. Jak powstanie łazienka to porobie foty

siwym włosom się nie dziwię w ogóle

my mamy 2 rozdzielnie, 1 w garażu, a druga na górze w garderobie:)

Witamy ponownie:)

Mamy prośbę. Jesteśmy własnie na etapie gromadzenia materiałów na budowę i nie możemy dojść do porozumienia co do stropu teriva. Daliśmy projekt stropu do wyceny 3 różnym firmom i ku naszemu zdziwieniu każda z nich wyliczyła inną ilość potrzebnych materiałów.... i tu nasza prośba. Czy mógłby ktoś napisać ile czego u Was poszło na strop, tzn. ile belek i jakich długości i ile pustaków.

Z góry dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy!

Witamy ponownie:)

Mamy prośbę. Jesteśmy własnie na etapie gromadzenia materiałów na budowę i nie możemy dojść do porozumienia co do stropu teriva. Daliśmy projekt stropu do wyceny 3 różnym firmom i ku naszemu zdziwieniu każda z nich wyliczyła inną ilość potrzebnych materiałów.... i tu nasza prośba. Czy mógłby ktoś napisać ile czego u Was poszło na strop, tzn. ile belek i jakich długości i ile pustaków.

Z góry dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy!

ja sama liczyłam - żadna filozofia patrzysz na projekt, beli muszą zachodzić na ściany nośne - między nimi pustaki http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/stropy-teriva_59405.html masz tu podane szerokość - ile zajmuje pustak z 2 belkami

u mnie wyszło tyle:

belka 5,4m - 11sztuk

belka 3,3m - 5sztuk

belka 3m - 16sztuk

belka 3,9m - 16 sztuk

pustaki terriva - 580sztuk (chyba 3 sztuki zostały) - żaden nam nie pękł

pustak deklowany - 120sztuk

dla ciebie będize to ilość orientacyjna, bo ja mam dom poszerzony o 40cm, nie mam komina w pomieszczeniu gospodarczym, a komin w salonie jest mniejszy i stoi inaczej niż w projekcie

A teraz chciałabym sie pochwalić, tynki nam przeschły - są bielusieńkie -równiutkie - podłogówka skończona - salon wygląda przepięknie!!!!!

w przyszłym tygodniu będą wylewki!!!!

i elewacja ruszyła - styropian się kładzie

ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]

http://img69.imageshack.us/img69/5126/img4175l.jpg' alt='img4175l.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Edytowane przez Wandeczka

Dzięki Wandeczka za odpowiedz:) Już to sobie policzyłam. Mam jeszcze pytanie: długości 3,30 i 3,90 tych belek to skracałaś z 3,4 i 4 czy były takie dostępne, bo w tych katalogach, które mam to długości są co 20cm i nie ma 3.30 i 3.90 a też by mi takie pasowały... i jeszcze jedno pamiętasz może jakiej firmy był ten strop? pozdrwaniam:)

Dzięki Wandeczka za odpowiedz:) Już to sobie policzyłam. Mam jeszcze pytanie: długości 3,30 i 3,90 tych belek to skracałaś z 3,4 i 4 czy były takie dostępne, bo w tych katalogach, które mam to długości są co 20cm i nie ma 3.30 i 3.90 a też by mi takie pasowały... i jeszcze jedno pamiętasz może jakiej firmy był ten strop? pozdrwaniam:)

takie akurat kupowałam, długości belek moga być chyba różne, zależy od producenta - a producentów jest zawsze kilku w regionie

pozdrawiam

wanda ale pojechałaś - ściany już zagruntowałaś, ze takie białe? czy jakiś specjalny tynk masz?

a czemu styropianu nie masz w 1 kolorze, jakaś zbieranina z rożnych dostaw? dziwnie to wygląda

i widzę, że z domem jesteś gdzies wciśnięta w mocno zaludnione osiedle, pewnie w środku miasta - ale jest coś za coś, albo blisko do centrum albo widoki i spokój - kto co lubi;)