Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

madzia&paweł - nie pamiętam jakiej firmy miałam strop - coś mi sie wydaje, że lokalnego roosensa

Kazia666 bez słupów tarasowych dom wygląda na smuklejszy, mniej przysadzisty niż mój, podoba mi , ze jest jasny - moze też sie skusze na jasną elewację:)

Lottta ja nawet nie mam zawsze to co lubię, ale to na co mnie stać i co jest w miarę wygodne dla mnie i mojej rodziny. Działke kupiliśmy w miarę jak najbliżej miasta - bym nie była skazana przez kilka dobry lat na los woźnicy - wożenie dzieci w tą i w tamtą stronę, do kolegi, do szkoły, do dziadków, na zajęcia pozalekcyjne itp. Autobus, sieciówka i nie martwię się, że będą wracać drogą na odludzie, tylko chodnikiem, oświetlonym, miasto odśnieży mi drogę przed domem, a nie będę od 6 rano jechać z łopata przed domem albo dzwonić po prywatny pług

a co do styropianu, jestem z niego bardzo zadowolona, tak miało być ;)

na ścianach mam zwykły tynk niczym nie malowany ani grunowany

prosze pokaż swoje fotki bo nie tylko ja jestem bardzo ciekawa jak wygląda Twój dom

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lottta, może Ty się pochwalisz w końcu jakimiś fotkami?

Kasia&Krzysiek, mieszkacie już?

U nas wygląda to prawie jak na wizualce z500 :D

http://images50.fotosik.pl/1531/82444e77b943d21am.jpg

Kazia gratuluje postepow :) domek nabiera pieknego wygladu !

A mam pytanie do reszty osob budujacych Z124: czy ktos zrezygnowal calkowicie z okien dachowych??? bo nam chodzi to po glowie :)

Kazia gratuluje postepow :) domek nabiera pieknego wygladu !

A mam pytanie do reszty osob budujacych Z124: czy ktos zrezygnowal calkowicie z okien dachowych??? bo nam chodzi to po glowie :)

Dzięki Aga :) Z tego, co się orientuję to Olencjaaa zrezygnowała z okien dachowych. Ja zostawiłam po jednym oknie dachowym i w ścianie szczytowej - myślę, że jest git ;) Pokoje jasne, doświetlone. Najfajniejsza jest nasza sypialnia ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8acd5fd98b5d7e7f.html

prawie czyni wielka różnicę :) ale jest badzo ładnie - taki elegancki masz ten dom, ja jednak bym nie rezygnowała ze słupów dają sporo uroku ale o gustach ponoć się nie dyskutuje na forum ;)

Wandeczka wyluzuj, nikt się nie buduje na odludzi, ale jak sie buduje dom to po to by mieć trochę prywatnosci, przestrzeni, ja tez mam sasiadów a za domem mam las.

u nas ocieplamy poddasze a na razie wygląda to tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8acd5fd98b5d7e7f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/adf0aa2ade57ab0f.html

aga - nie wyobrażam sobie domu z 2 spadowym dachem bez okien dachowych - ja odradzam

Edytowane przez Lottta

Dokładnie, przychodzi pewien etap budowy, od którego praktycznie nie widać, że cokolwiek się dzieje. Dziubanina i tyle. U nas schną posadzki, panowie wylewają zewnętrzne schodki. Kuchnia zamówiona, płytki do łazienek prawie wybrane. Za 3-4 tygodnie liczę, że znowu budowa ruszy z kopyta.

http://images50.fotosik.pl/1531/82444e77b943d21am.jpg

Nie, sprzątamy ;-). Weekend majowy zamierzamy przeznaczyć na ostatnie, kosmetyczne poprawki i przewożenie drobniejszych rzeczy. Pod koniec tygodnia może uda mi się wreszcie wrzucić zdjęcia: mamy już wszystkie kolorki na ścianach na parterze, tapetę w gabinecie i prawie skończona łazienkę; z ważniejszych rzeczy brakuje nam jeszcze cokołów przy schodach (chyba skończy się na tym, że będziemy je sami robić bo wykonawca coś marudzi), barierki i szkła nad blatem kuchennym. Końcówka budowy wlecze się masakrycznie, a po tygodniu pracy prawie nie widać rezultatów.

Moim zdaniem okna dachowe są tu niezbędne, żeby ładnie doświetlić duże pokoje (w pokojach dziecięcych zwykłe okna wychodzą na północna stronę - więc u nas nie było innego wyjścia).

Oświetlenie salonu - dookoła kołnierz z oprawkami wpuszczanymi (9 sztuk), w środku 2 plafony, do tego 3 natynkowe oprawki w wykuszu, 4 w komunikacji, 5 w kuchni, nad barkiem 2 lampy wiszące. Oprócz tego podświetlenie schodów i podświetlenie półek. Kiedyś pojawi się tez duża XXL lampa stojąca przy wypoczynku (którego też jeszcze oczywiście nie ma :-))

Mam prośbę: rozważamy właśnie dwie kwestie: czy okno w salonie nie jest za wąskie (czy dobrze doświetla salon i czy w rzeczewistości ładnie wygląda) oraz czy nie przeszklić całego wykuszu (tzn. zlikwidować te betonowe słupy tak jak jest w projekcie z237).). Napiszcie proszę co o tym myślicie:)

Mam prośbę: rozważamy właśnie dwie kwestie: czy okno w salonie nie jest za wąskie (czy dobrze doświetla salon i czy w rzeczewistości ładnie wygląda) oraz czy nie przeszklić całego wykuszu (tzn. zlikwidować te betonowe słupy tak jak jest w projekcie z237).). Napiszcie proszę co o tym myślicie:)

hey

ja mam okno tarasowe poszerzone do 2,5m i dla nas jest akurat:) ale wszystko zależy ile masz słońca i o której godzinie za domem oraz jak daleko będziesz miała wysunięty dach nad tym oknem. Okno wykuszowe jest miedzy zbrojonymi słupami, które podtrzymują strop i daszek - musisz zapytać konstruktora czy można te słupy zamienić na okienne.

Wandeczka, okno tarasowe mamy od południa i dach bedzie wysunięty tak jak w projekcie, ale chyba je jednak trochę poszerzymy.

Vojtek, a jak likwidowałeś te słupy z wykusza to nanosiłeś jakieś poprawki konstrukcyjne w projekcie i w trakcie budowy, bo tak jak pisze Wandeczka podtrzymują one daszek i strop i nie wiem czy można ich się tak poprostu pozbyć....