Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , właśnie jesteśmy na etapie kończenia fundamentów, mam dwa pytania:

1. Czy ktoś z Was zbroił chudziaka po zasypce fundamentów?

2. Jakie mieliście koszty hydrauliki i c.o (na dole podłogówka - góra grzejniki)

z góry dzięki

hey

1. nie wiem czy o to Ci chodzi: my po zasypianiu i ubiciu fundamentów, dawaliśmy folię budowlaną na to po obrzeżach, każdego z 3 pomieszczeń kładliśmy siatki zbrojeniowe, oraz 1cm styropian - dylatacja, na to wylany był chudziak - to ma nam zapobiec osiadaniu płyty

2. my mamy podłogówkę na górze i na dole, woda w alupexach. Łącznie z kanalizą, bez pieca - u nas p.c. - materiał + robocizna 12 700zł ( nie ma tu ani geberitów, ani żadnej umywalki)

Właśnie o to chodziło, co do kosztów za c.o to bardzo mało wam wyszło , mi za całość bez kotła (pieca) wyliczyli ok 36000, wraz z grzejnikami, dwoma geberitami itp, bez białego montażu.

To teraz ma "zonka" bo albo Ty tak mało zapłaciłaś albo mnie chcą naciągnąć - choć miałem już wycenę dwóch firm i były przybliżone.

Może ktoś jeszcze się pochwali ile wydał :)

hey pmona

tak jak juz pisałam materiał do podłogówki( skrzynki rurki, adaptery, zawory, folia srebrna itp), do wody ( rurki alupex) firmy Prandelli oraz rury do kanalizy wewnątrz domu kupowałam sama i zapłciłam około 8,1tyś reszta do robocizna( 4,6 tyś). W tej cenie ułożyli mi tez styropian - na dole 2x5 cm, na górze 1x5cm, ale kosztu styropianu i folii budowlanej tutaj nie ma ( koszt tego styropianu, folii budowlanej oraz papy to około 3,4tys). Geberitów nam nie montowali będą po wylewkach - ale montaż jest w cenie - muszę je tylko dokupić. Koszt pompy ciepła z montażem, odwiertami i zbiornikiem 300l na wodę wyniesie nas 41tyś ( część już wpłaciliśmy). Pompa geo term VWS 81/2 8,0kW Vaillant - z lokalnej firmy montującej i sprzedającej P.C.

oczyszczalni nie będziemy mieli, bo kanalizę mamy w drodze i będziemy się podłączać

dziś kończą nam wylewki!!! w razie czego mam fajną sprawdzoną firmę z okolic:) tak samo do tynków - wiecej ekip nie jestem w stanie polecić z czystym sumieniem:(

a Ty co już masz?

Edytowane przez Wandeczka

Co ja mam?

Rekupracje, tynki. Jutro wchodzi pompa- Pompownia ciepła z pompą ciepła Fighter 1245 firmy NIBE typu glikol - woda o mocy 8,2 kW + automatyka pogodowa + wewnętrzny 180 litrowy podgrzewacz ciepłej wody użytkowej typu VPB o wydajności 240 l c.w.u./h + zawór trójdrogowy (sterowanie ciepłą wodą) +odwierty to daje 53000 zł!!! Maaaasakra.

- ogrzewanie podłogowe firmy KAN-therm na parametr 40/30 °C- 14500 zł. + robota i kanaliza razem z pompą 70000 zł.

Firma abe pompy ciepła. Sprawdzona :-) ale chyba cosik droga. Po taniej firmie budowlanej bierzemy solidne ekipy, przynajmniej tak nam sie wydaje :-).

Oni planuja u nas 2 tyg, potem posadzki i regipsy.

Pozdrawiam

Edytowane przez pmona

madzia&paweł - nie pamiętam jakiej firmy miałam strop - coś mi sie wydaje, że lokalnego roosensa

Kazia666 bez słupów tarasowych dom wygląda na smuklejszy, mniej przysadzisty niż mój, podoba mi , ze jest jasny - moze też sie skusze na jasną elewację:)

Lottta ja nawet nie mam zawsze to co lubię, ale to na co mnie stać i co jest w miarę wygodne dla mnie i mojej rodziny. Działke kupiliśmy w miarę jak najbliżej miasta - bym nie była skazana przez kilka dobry lat na los woźnicy - wożenie dzieci w tą i w tamtą stronę, do kolegi, do szkoły, do dziadków, na zajęcia pozalekcyjne itp. Autobus, sieciówka i nie martwię się, że będą wracać drogą na odludzie, tylko chodnikiem, oświetlonym, miasto odśnieży mi drogę przed domem, a nie będę od 6 rano jechać z łopata przed domem albo dzwonić po prywatny pług

a co do styropianu, jestem z niego bardzo zadowolona, tak miało być ;)

na ścianach mam zwykły tynk niczym nie malowany ani grunowany

prosze pokaż swoje fotki bo nie tylko ja jestem bardzo ciekawa jak wygląda Twój dom

hej tak poczytałam i tez zgadzam sie co do miejsca zamieszkania z Wandeczką-zeby miec dom niekoniecznie trzeba miec swobode bo to indywidualna sprawa, my budujemy dom bo nam się bardziej opłaca anizeli mieszkanie w którym sciany mają uszy, deweloper poszedł po najnizszej linii oporu itp itd.. Dom to przestrzeń a obok sąsiad moze np przypilnować chaty gdy nas nie ma. My mamy działkę niewielką i na razie sąsiadów przed nami ale obok wolne działki, więc kiedys będą zabudowane. Działka w miescie, w pobliżu przystanek MZK. Mieszkałam pod lasem jako dzieciak-dziękuje dobranoc. Starzy moze sie cieszą ale dzieci wcale:(

Edytowane przez suede

Kolejna rzecz nie daje nam spać:) a mianowicie: postanowiliśmy, że słupy drewniane na tarsie, ze względu na walory praktyczne (mocne nasłonecznienie), zastąpimy betonowymi. Aby wszystko ładnie się komponowało chcemy, aby były wykonane z tego samego materiału co kominy, i tu pojawia się mały problem... dach będzie koloru ciemny grafit lub czarny (jeszcze nad tym myslimy) i w związku z tym nie możemy się zdecydować jakiego koloru zrobić te słupy i komin. Rozważamy dwie możliwości: białe (ale obawiam się, że komin się będzie brudził i będzie to po niedługim czasie brzydko wyglądać) lub w kolorze dachu (tu obawiam się, że te słupy będą strasznie rzucały się w oczy na tle białej elewacji). No i nie wiem, co robić... Jak myślicie???

I mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z Was planuje podbitkę dachu pomalować na biało i dać białe rynny - tak jak na stronie z500, czy to raczej nie praktyczne rozwiązanie?

Pozdr:)

Kolejna rzecz nie daje nam spać:) a mianowicie: postanowiliśmy, że słupy drewniane na tarsie, ze względu na walory praktyczne (mocne nasłonecznienie), zastąpimy betonowymi. Aby wszystko ładnie się komponowało chcemy, aby były wykonane z tego samego materiału co kominy, i tu pojawia się mały problem... dach będzie koloru ciemny grafit lub czarny (jeszcze nad tym myslimy) i w związku z tym nie możemy się zdecydować jakiego koloru zrobić te słupy i komin. Rozważamy dwie możliwości: białe (ale obawiam się, że komin się będzie brudził i będzie to po niedługim czasie brzydko wyglądać) lub w kolorze dachu (tu obawiam się, że te słupy będą strasznie rzucały się w oczy na tle białej elewacji). No i nie wiem, co robić... Jak myślicie???

I mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z Was planuje podbitkę dachu pomalować na biało i dać białe rynny - tak jak na stronie z500, czy to raczej nie praktyczne rozwiązanie?

hey

ja mam białe rynny, mam też białą - własnoręcznie malowaną nadbitkę - do pomalowania zostały nam jeszcze krokwie, deski doczołowe i słupy - i jestem jak najbardziej za!!!, dach mamy antracytowy :) i komin tez daliśmy taki,,, bo widziałam biały komin na ciemnym dachu nawet z124:) i jakoś mi nie leżał - mój mimo, że jest ciemny i mało się rzuca w oczy jest beznadziejny - po prostu beznadziejnie położone płytki i jeszcze coś się wytrąciło i są białe smugi ,,,,całe szczęście tylko od strony ogrodu

madzia&pawel ja bym nie dawała słupów betonowych, bo takie masywne i wielkie - chyba, że jakieś delikatniejsze wąskie jak belka drewniana ale wtedy ta płytka klinkierowa, będzie cięta na krótkie odcinki i możesz nie być zadowolona z efektu,

pozdrawiam

p.s. będziesz miała jeszcze więcej powodów do nieprzespanych nocy ,,, teraz sama nie śpię z powodu mojego magicznego z124:)

A my mamy ciemny dach i jasnoszary komin (mnie z kolei nie podoba się gdy komin zlewa się kolorystycznie z dachówką). Biała cegła odpadła ze względów praktycznych. Z jasnoszarej cegły będą też wstawki w elewacji być może damy ją też w ogrodzeniu.

Co do Waszego pomysłu - ja bym chyba postawiła na jasne słupy. Jeśli jednak macie wątpliwości spróbujcie pobawić się kolornikiem na stronie z500 (jeśli brak takiej opcji jaką chcecie zawsze można ściągnąć rysunek z124 i pobawić się kolorami choćby w Paincie).

Wandeczka i Kasia & Krzysiek dzięki za opinie i podpowiedzi. Na chwilę obecną mamy ustalone, że komin robimy z klinkieru (bardziej podoba nam się jasny, ale ze względów praktycznych będzie ciemny - w kolorze dachu), a słupy robimy betonowe (udało nam się znaleźć pustaki konstrukcyjne 19x19x19 i z nich będziemy je stawiac, a póżniej obrobimy najprawdopodobniej na biało).

i mam jeszcze prośbę: Wandeczka mogłabyś wstawić jakąś fotke z tymi białymi rynnami i podbitką, bo jestem bardzo ciekawa jak to wygląda w rzeczywistości? z góry dzięki:)

pozdrawiam:)

Wandeczka i Kasia & Krzysiek dzięki za opinie i podpowiedzi. Na chwilę obecną mamy ustalone, że komin robimy z klinkieru (bardziej podoba nam się jasny, ale ze względów praktycznych będzie ciemny - w kolorze dachu), a słupy robimy betonowe (udało nam się znaleźć pustaki konstrukcyjne 19x19x19 i z nich będziemy je stawiac, a póżniej obrobimy najprawdopodobniej na biało).

i mam jeszcze prośbę: Wandeczka mogłabyś wstawić jakąś fotke z tymi białymi rynnami i podbitką, bo jestem bardzo ciekawa jak to wygląda w rzeczywistości? z góry dzięki:)

pozdrawiam:)

niestety nie mam takich zdjęć, ale jak skończą elewację to zrobię i wstawię. My nie mamy podbitki tylko nadbitkę -wg mnie bardzo fajnie wyszło z białym kolorem:)

zaczynamy się wykańczać,,,,

pozdrawiam

Witamy po długiej nieobecności :)

W końcu sprawy formalne dopięte .

Pierwszy dzień Maja zaczęliśmy od prac koparkowych, w drugi wylane mamy fundamenty:) a teraz pauza z powodu ekipy która ma dotrzeć do nas początkiem czerwca .madzia &paweł mamy do was pytanko na jakim jesteście etapie ?

pozdrawiamy

gratuluję rozpoczęcia! i życzę dobrej pogody na kolejne etapy!.

Jak u reszty wygląda sprawa? ktoś może się pochwalić zdjęciami? my pod koniec czerwca będziemy mieli położoną szarą, płaską dachówkę RC Turmalin. więc zaraz potem wrzucimy fotki :)

na razie kończymy dzielnie ściany działowe do góry i powoli zabieramy się za instalację ogrzewania