Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Bardzo podoba misię ten projekt nie wiem jednak, czy starczy mi funduszy. Czytałam i wiem, że koszty mogą być różne w zależności od regionu ale muszę przekonać męża, że stać nas na swój własny dom.

Mam wielką prośbę, czy mógłby ktos przesłaś mi dane ile go wyniósł stan surowy zamknięty? (razem z ociepleniem)

Jest ktoś kto buduje ten domek podpiwniczony?

mój mail [email protected]

pozdrawiam Marta

co u was mieszkacie? my robimy wnetrza, ale idzie nam bardzo powoli i zaczynaja konczyc sie pieniadze a jeszcze tyle do zrobienia - dzis zmianiam zdanie za 350 tys nie wybudujesz sie zeby zamieszkac, ceny robocizny i materiałow sa jakies debilnie wysokie, wokół domu nic jeszcze nie mamy ztrobione, polbruk zamowiłam ale na połozonie jeszcze musze poczekać bo tez cena z kosmosu

jak ktos wyrobił sie w 350tys to jest mistrzem świata

pochwalcie sie co macie, jaki etap

Lottta, święte słowa! Jesteśmy na etapie wykańczania (się). Czekamy na kuchnię, malujemy sami, podłogę kładziemy sami, dolną łazienkę robi nam majster, a górna niestety poczeka na lepsze czasy (podobnie jak ogrodzenie, podjazd, trawnik i pewnie wiele innych rzeczy). 350 tys. poszło już dawno, nieprzewidzianych kosztów nie sposób ogarnąć. Teraz mam wrażenie, że ten dom jest za duży, można było postawić 100-metrową stodółkę i byłoby git ;)

Mam pytanie do Lottta i Kazia666 ten koszt 350 tys. to tylko stan surowy zamknięty , czy wliczyłyście w to też działkę?

Mi chodzi o poniesione koszty tylko za SSZ + pełne ocieplenie, takie sprawy jak wykończenie w środku na tą chwilę nie wchodzą w grę. Zwłaszcza, że moja połówka sama połozy płytki i inne takie sprawy

Marta, SSZ to koszt ok. 200-250 tys. (oczywiście bez działki), zależy z czego budujesz, jakie okna, rolety... Dodam tylko, że do SSZ bardzo łatwo można kontrolować wydatki, schody zaczynają się dopiero po zakończeniu stanu surowego. Instalacje też swoje kosztują. Pytałaś o podpiwniczenie - moim zdaniem dom jest na tyle duży, że nie dodawałabym sobie roboty i wydatków związanych z budową piwnicy.

Oczywiście od SSZ do zamieszkania trzeba zrobić ciut więcej niż tylko położyć płytki ;) Do zaplanowanego budżetu doliczcie jakieś 40% ;)

Edytowane przez Kazia666

Dzięki za wiadomość , te płytki to taki przykład jak ma się osobę, która zajmuje się sprawami wykończeń mieszkań.

Co do podpiwniczenia to raczej zostanę przy tym, chodzi o sprzęt (różne maszyn łącznie z małymi stolarskimi)jaki posiada moja połówka. Dlatego tak ineresuje mnie SSZ.

witam właścicieli z124 oraz potencjalnych nabywców:), których przybywa

ja też przychylam się do opinii i Kazi i Lottty, ze im dalej w las tym ciemniej,,, drożej, gorzej,,, SSZ postawić bardzo łatwo - jeśli chodzi o finanse bo na początku skarbonka jakby pełniejsza, a wydanie 5-10-15 tyś więcej niż się założyło nie boli a wręcz człowiek jest w pełni przed soba usprawiedliwiony "bo przecież robimy dla siebie, musi być dobrze i solidnie i do tych prac nigdy się nie wróci a i poprawki często są już niemożliwe" tez tak myśleliśmy, a do tego w międzyczasie wypadło bardzo duzo nieprzewidzianych wydatków, mąż też próbował trochę rzeczy robić sam, żeby było taniej i DOKŁĄDNIEJ!!! ale ile można samemu poświęcić czasu jak się pracuje i chce się mieć normalną rodzinę, czas dla dzieci?!

my na stan SSZ w mniemaniu MARTY J wydaliśmy 195tyś, ale uważam, ze te liczby, które my podajemy mają się nijak do budowy kogoś innego, nie ma 2 takich samych z124, każdy z nas coś zmienił dodał ujął, inny styropian, inna cegła, koszty transportu materiałów, kierownika budowy, dachówki są inne

wg mnie trzeba wziąć kosztorys z500 i projekt, dać go do kilku hurtowni, pojeżdzić samemu poszukać po necie w regionie, albo dać ekipie która robi z materiałem ,,,,

ja też sie wykańczam,,,, dzisiaj zamówiłam schody,

ale co tam idzie lato depresja wiosenna minie:)

Nas stan surowy zamknięty wyniósł 90 tys wraz z oknami i żaluzjami ale mój mąż jest budowlańcem

widze, ze wszyskim poza naszą trójką poszło jak z płatka i albo się wybudowali za 350tysiaków albo mieli milionik na koncie ;)

oj nie bądzcie tacy - pokażcie i napiszcie co tam u was

Edytowane przez suede

wandeczko czyt ty na dole w ł\azience masz okrągły czy kwadratowy prysznic? pytałam ale nikt mi nie odpowiedział....a nie wiemy czy robic wc w narożniku czy jak olencja?bede wdzięczna za info

witam właścicieli z124 oraz potencjalnych nabywców:), których przybywa

ja też przychylam się do opinii i Kazi i Lottty, ze im dalej w las tym ciemniej,,, drożej, gorzej,,, SSZ postawić bardzo łatwo - jeśli chodzi o finanse bo na początku skarbonka jakby pełniejsza, a wydanie 5-10-15 tyś więcej niż się założyło nie boli a wręcz człowiek jest w pełni przed soba usprawiedliwiony "bo przecież robimy dla siebie, musi być dobrze i solidnie i do tych prac nigdy się nie wróci a i poprawki często są już niemożliwe" tez tak myśleliśmy, a do tego w międzyczasie wypadło bardzo duzo nieprzewidzianych wydatków, mąż też próbował trochę rzeczy robić sam, żeby było taniej i DOKŁĄDNIEJ!!! ale ile można samemu poświęcić czasu jak się pracuje i chce się mieć normalną rodzinę, czas dla dzieci?!

my na stan SSZ w mniemaniu MARTY J wydaliśmy 195tyś, ale uważam, ze te liczby, które my podajemy mają się nijak do budowy kogoś innego, nie ma 2 takich samych z124, każdy z nas coś zmienił dodał ujął, inny styropian, inna cegła, koszty transportu materiałów, kierownika budowy, dachówki są inne

wg mnie trzeba wziąć kosztorys z500 i projekt, dać go do kilku hurtowni, pojeżdzić samemu poszukać po necie w regionie, albo dać ekipie która robi z materiałem ,,,,

ja też sie wykańczam,,,, dzisiaj zamówiłam schody,

ale co tam idzie lato depresja wiosenna minie:)

wandeczko czyt ty na dole w ł\azience masz okrągły czy kwadratowy prysznic? pytałam ale nikt mi nie odpowiedział....a nie wiemy czy robic wc w narożniku czy jak olencja?bede wdzięczna za info

hey

matko,,, 90tyś,,, tylko pozazdrościć

ja mam zaplanowany przysznic prostokątny, 90x80, lada chwila zacznie się robić:) - mam nadzieję, że będzie ok, bo półokrągły nie wchodził w grę, przed toaletą tez mam umywalkę

a u Was jak sytuacja na placu boju i kedy optymistyczna wersja przeprowadzki?

pozdrawiam

Nas stan surowy zamknięty wyniósł 90 tys wraz z oknami i żaluzjami ale mój mąż jest budowlańcem i ma dostep do materiałów bez vat.

90tyś to jest żart, nie wierze że to uczciwa cena netto, pomijając fakt mojego statusu zawodowego radziłąbym się 3 razy zastanowić zanim kupi sie TAK tani materiał, bez VATu o ile się go w ogole kupi

My mamy upatrzoną kabinę kwadratową 80x80 cm, składana też do wewnątrz, co daje więcej miejsca po kąpieli :-) Robimy spływ bez brodzika. Drzwi nie przesuwaliśmy. Umywalka po prawej stronie, za nią kabina. WC po lewej, mamy wpuszczony w ścianę geberit, co dodaje jakieś 15 cm przestrzeni. Po lewej od wejścia - grzejnik drabinkowy. Pozdrawiam wszystkich wykańczających się, nie załamujmy się! :-)

przepraszam za obcesowość ale mam gdzieś czy ktoś wierzy czy nie, napisałam ile nas wyniósł. Materiały są oczywiście jedne z wyższej jakosci np styropian zewnętrzny jest szary...Mąż z branży budowlanej,jeździ na szkolenia i bdb wie na co wy daliscie się naciągnąc a na co nie-ale sami to stwierdzicie-czy wasz status zawodowy to prawnik czy robotnik, czasami jak czytałam to forum to śmiać mi się chciało ale i wiele uwag jest cennych-takie są fora

Oczywiscie bez robocizny, mury, dach z robocizną, mieszkania w W-wie też mają inne ceny niz np w Zielonej Górze, prawda? NIe kazdy musi mieć pompy ciepła, rekuperatory itp.

90tyś to jest żart, nie wierze że to uczciwa cena netto, pomijając fakt mojego statusu zawodowego radziłąbym się 3 razy zastanowić zanim kupi sie TAK tani materiał, bez VATu o ile się go w ogole kupi

wnętrze

minimack masz już może obłożone drewnem swoje schody?

jeśli tak, to proszę pokaż mi jak masz zrobiony policzek na zabiegu, bo mam takie same schody i jakoś ciężko mi się dogadać ze stolarzem, jego rozwiązanie nie bardzo mi się podoba,

jęli ktos ma już obłożone schody zabiegowe proszę o fotkę jak ma zrobiony policzek:)

dziękuję