Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej! prosze wklejcie zdjecia swoich kominków! nie wiem co z nim zrobić , chyba zostawie tak jak w projekcie bo nie chce przekombinować!! z tego co wiem to wiekszość z Was nie zmieniała go bo bylo z nim duzo problemow! ciekawa jestem jak wam wyszly! czy macie narożny czy jakieś inne rozwiazanie! pozdrawiam wszystkich:)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przepraszam za obcesowość ale mam gdzieś czy ktoś wierzy czy nie, napisałam ile nas wyniósł. Materiały są oczywiście jedne z wyższej jakosci np styropian zewnętrzny jest szary...Mąż z branży budowlanej,jeździ na szkolenia i bdb wie na co wy daliscie się naciągnąc a na co nie-ale sami to stwierdzicie-czy wasz status zawodowy to prawnik czy robotnik, czasami jak czytałam to forum to śmiać mi się chciało ale i wiele uwag jest cennych-takie są fora

Oczywiscie bez robocizny, mury, dach z robocizną, mieszkania w W-wie też mają inne ceny niz np w Zielonej Górze, prawda? NIe kazdy musi mieć pompy ciepła, rekuperatory itp.

Domyślnie

tekst o PC czy rekuperatorze jest tu zbędny bo to się nie tyczy SS jak już sie czepiamy szczegółów!

Nie pogrążaj siebie i swojego męża, który jeździ po szkoleniach i uczy sie kupować towar bez VAtu (taki towar w Polsce pochodzi z nielegalnych źródeł lub jest kradziony) jak ktoś się takim czymś szczyci na ogólnodostępnym forum to nawet nie jest śmieszny tylko głupi,

więc wszyscy co kupili towar z vatem przepłaciliśmy, a jeszcze często gęsto ten towar nam ginie z budowy i pewnie można go tanio kupić w Lubuskiem

Wandeczka faktycznie kiepsko z tym kominkiem bez narożnej szyby, stracił swój urok

Domyślnie

Nie pogrążaj siebie i swojego męża, który jeździ po szkoleniach i uczy sie kupować towar bez VAtu (taki towar w Polsce pochodzi z nielegalnych źródeł lub jest kradziony) jak ktoś się takim czymś szczyci na ogólnodostępnym forum to nawet nie jest śmieszny tylko głupi,

więc wszyscy co kupili towar z vatem przepłaciliśmy, a jeszcze często gęsto ten towar nam ginie z budowy i pewnie można go tanio kupić w Lubuskiem

Nie rozumiem, dlaczego akurat zarzucasz jej, ze kupowali materiały budowlane bez VAT lub kradzione. Nie masz na to dowodów, więc nie masz prawa zarzucać komuś takich rzeczy. Poza tym mimo iż cena 90 tyś. za SSZ jest bardzo niska, to uważam, że realna. Napisała, że mąż jest budowlańcem, więc automatycznie nasuwa się skojarzenie, że za robociznę raczej nie musieli nikomu płacić. My właśnie zaczynamy budowę i zamierzamy budować własnymi rękami, czyli nie wpuszczamy na budowę ŻADNEJ ekipy i szacunkowo koszty SSZ wyszły nam w obliczeniach max. 120 tyś. ( zakładając droższe opcje jeśli chodzi o drzwi, dach, czy okna). Liczymy, że w sprzyjających warunkach zamkniemy się w 100 tyś. I są to obliczenia oparte o informacje ze składów budowlanych, producentów okien i drzwi itp. a więc nie wyssane z palca. Jak będzie w rzeczywistości zobaczymy.

Gdyby chciało się wam poszperać to poszukajcie na forum dziennik budowy NetBet'a to zobaczycie jak tanio można wybudowac dom i niektórzy mogą się na prawdę zdziwić...

Nie rozumiem, dlaczego akurat zarzucasz jej, ze kupowali materiały budowlane bez VAT lub kradzione. Nie masz na to dowodów, więc nie masz prawa zarzucać komuś takich rzeczy. .

BO SAMA NAPISAŁA ZE BEZ VATU!!! a potem jak sie dowiedziała "na szkoleniach", ze takich rzeczy sie nie pisze to wykasowała - a dowód mam bo zrobiłam odpowiedź z cytatem w poprzednich postach a u niej widać, ze po kilku dniach edytowała. A jak Ci kiedyś coś zginie z budowy za co zapłaciłam wtedy przestaniesz bronić nie tych co trzeba, co kupuja towar bez VAtu!!! wszystko przed Tobą i powodzenia w budowie

BO SAMA NAPISAŁA ZE BEZ VATU!!! a potem jak sie dowiedziała "na szkoleniach", ze takich rzeczy sie nie pisze to wykasowała - a dowód mam bo zrobiłam odpowiedź z cytatem w poprzednich postach a u niej widać, ze po kilku dniach edytowała.

Ok, zwracam honor- przejrzałam wcześniejsze posty i faktycznie było na pisane, że bez VAT.

Tylko, że nasze kalkulacje BEZ ROBOCIZNY na SSZ też oscylują koło 100 tyś. Przekonamy się w praktyce jak to wygląda, ale myślimy, że uda nam sie postawić ten dom za 250 tyś. I od razu zaznaczam, że zamierzamy wszystko (poza dachem) zrobić sami.

tam bedzie grzejnik kanałowy :D

przy wyjściu na taras też takie rozwiązanie planujemy :D.

ps. nie lubie grzejników na ścianach

Ja także nie. i dlatego nie mam ani jednego grzejnika. Ogrzewanie podtynkowe + trochę podłogówki.

elo.

My się wprowadziliśmy też. Ale jeszcze dużo do zrobienia jest. Podjazd, taras, brama z ogrodzeniem z przodu, elewacja, drzwi na górę, łazienka na górze, rekuperator do kupienia, kuuuuupa kasy do wydania... ale mieszkamy i jest czad... dodatkowo miejsce jest ważne. Ciekawa rzecz to jak przyjeżdżają ludzie nas odwiedzić to chyba 80% po wejściu do domu, a szczególnie na górę twierdzi że tu dużo miejsca, że z zewnątrz wcale tak nie wygląda domek.

Ps. Nie śledziłem wątku ale po co warczycie na siebie ludzie, nie macie dość wokoło zgrzytów w realnym świecie? Na forum się dzielimy informacjami, podpowiadamy, rożni są ludzi, rożne ceny różne dostępności materiałów. Mnie stan surowy zamknięty za 90 tyś bez robocizny wydaje się mało realny, ale ja budowałem tylko jeden dom może mało wiem. Ale np. okna -23kpln, drzwi 3kpln, brama garazowa ok4,5 kpln, beton na SSZ ok 12kpln, drewno na dach ok. 8kpln, deski szalunkowe ok2,5-3 kpln, dachówka, porotherm, Teriva, bloczki fundamentowe, okna dachowe,(i kupa jeszcze innych - nie pamiętam a faktury są w rozliczeniu) 42 kpln, instalacja wentylacji mechanicznej (bez reku) ok 10kpln, a jeszcze jest kupe pirdół, podbitki, cementy, gwoździe , koparka, ocieplenie fundamentu, kleje, pianki, stal,płyty wiórowe, i drobne faktury typu 300-400zł na naprawde jakieś pierdoły., zawsze jest jeszcze potrzebny materiał do zasypywania, piach. Jak ktoś nie budował to trudne do uwierzenia. Ja się cały czas dziwiłem że nasz wykonawca po 3 razy mi mówił że 100 zł tu, 200 wydał tam, dawał faktury na 50 i 100 zł, ale jak się podliczy to się naprawdę zbierają Cieśla zużyła materiału na zbudowanie więźby (łączniki, gwoździe, spinki i cholera wie co jeszcze nie pamiętam) 2,3 kpln.

rada dla budujących nie budowlańców: 5 razy przemyślcie wybór materiału, np dachówki dach ma być trwały i dobry,wiem że wygląd jest ważny ale na dach cały czas nie patrzycie (no chyba że się ma sąsiadom podobać ), bo uwierzcie na koniec budowy przy wykańczaniu 10 tyś to nie jest to samo 10tyś co na początku... chyba jest "ze 8 razy tyle" warte :-), a po wybudowaniu jakichś etapów już nie warto żałować podjętych decyzji bo te decyzje były najlepszymi na czas w którym je podejmowaliśmy, powodzonka,

moja ładniejsza połówka obiecała że porobi zdjęcia i tu wrzuci

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

• 2 weeks później...
mam dylemat czy zrobic podbitke czy nadbitkę? jak jest u was?:)

ja mam nadbitkę - uważam, że lepiej pasuje do klimatu mojego domu

nadbitka1.jpg

WAŻNA informacja, dla tych którzy nie mają jeszcze wymurowanych węgarków w wiatrołapie i gabinecie, podejdźcie do salonu z drzwiami i zapytajcie jak najlepiej je wymurować, żeby drzwi potem dobrze wyglądały!

Edytowane przez Wandeczka

dzięki wielkie Wandeczko:) jaki styl u siebie planujesz? nowoczesny czy klasyczny? pozdrawiam:bye:

jaki styl?,,, na pewno nie nowoczesny :) trochę skandynawski, trochę klasyczny a trochę nie wiadomo co ;) jak zaczynałam sie budować miałam troche bardziej poukładane wnętrza w głowie, a teraz z wielu rzeczy rezygnuję, wiele zmieniam bo coś gdzieś podpatrzę,,, ot zwykły jasny dom

masz racje krzysiek, nie potrzebne mi te swary - ale pio prostu nie wytrzymałam taka już jestem, przepraszam wszystkich ktorych tu uraziłam swoja opinią na wiadomy temat

wanda ale nadbitka ! biała ! wygląda ładnie ale nie boisz sie że będzie ciągle brudna?

kasia wrzuc kilka fotek na pocieszenie oka, moze jeszcze ktoś sie przeprowadził do domu? ja nie wiem kiedy to nastapi, mamy spory zastój bo kafelkarz był 2 dni rozgrzebał co było można i zniknął, po 3 tygodniach wrócił cos tam pogrzebał i znów cisza, szukamy kogoś innego

drzwi wejściowe nam sie wypaczyły, po 4 mieiscach!!!! złożyliśmy reklamację, a oni że to drewniane , że mają prawo sie wypaczyć, no oczywiście nie popuscimy takiego czegoś

odzywajcie sie ludziska i chwalcie sie postepami