Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oto postępy naszej budowy. Jak widać na zdjęciach, wyjście na taras jest z wykusza. Z racji wąskiej działki musieliśmy zrezygnować z wyjścia, które jest oryginalnie w projekcie. Kolejną zmianą jest poszerzony garaż o 60 cm co chyba w większości przypadków jest praktykowane oraz podniesiona ścianka kolankowa o jeden pustak.

Kasiek1983 jesteśmy z Łodzi jakbyście chcieli jakieś informację to piszcie na priv.

Mamy pytanie odnośnie okna w kuchni. Czy ktoś z Was ma okno o szerokości 180?? My takie mamy i zastanawiamy się nad zmniejszeniem do 150.

[ATTACH=CONFIG]148982[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]148983[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]148984[/ATTACH]

ja dziś bym zostawiła okno w kuchni na 1,8m, trochę teraz żałuję, że mam szerokie na 1,5m

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa_Konrad - super że jesteście z łodzi. jak będziecie mieli już ścianki działowe to bardzo ale to bardzo chcielibyśmy zobaczyć Was domek, jeśli to oczywiście będzie możliwe i nie kłopotliwe ;)

Mógł by mi ktoś napisać jakie wymiary ma sama kuchnia bez jadalni? Czy nie jest zbyt mała? Zawsze chciałam mieć dużą otwartą kuchnie i w sumie tylko to mnie blokuje przed zamówieniem projektu... poza tym, zakochałam się w tym domu!!! :rolleyes:

Witam!!! Na dniach będe zamawiał projekt. Moje pytania:

- chce przenieść kominek na ściane,

- chce zlikwidowac okna dachowe. Jedno zostawić w sypialni a drugie zrobić nad schodami.

- nie chce klatki schodowej tylko chce wstawic zwykłe ładne drewniane schody

- zmienic drzwi na okno w pokoju na dole, w kuchni zostawic jedno okno na 180cm, w salonie wieksze okno i to przesówne

- w kotłowni drzwi

- powiekszyc łazienke na dole - pomniejszyc pokoj

Czy te wszystkie zmiany zlecic w z500 czy lepiej zeby mi napisali ze zgadzaja sie na zmiany w projekcie i isc z tym do lokalnego architekta.

Najbardziej mi zalezy na przeniesieniu tego kominka na sciane...

...witam...potrzebuje waszej pomocy...dach...czy deskowaliście całość czy tylko korone i na reszte folie paraprzepuszczalna...

zdecydowalismy się na dachówkę ceramiczną. Creatona, i teraz kwestia $$ jak zawsze, czy wg. was lepiej teraz odeskować i opapować dach i dopiero na ok 6mc dachówka czy jeszcze teraz do końca grudnia korona, folia, okna, dachówka itd.

jak wy robiliście lub jak zamierzacie.

w załącznikach zdjęcia z przed kilku tygodni - obecnie są przygotowania do ułożenia terivy

IMAG0630.jpg

IMAG0660.jpg

IMAG0661.jpg

IMAG0683.jpg

IMAG0688.jpg

Z tego co się orientuję to my nie deskujemy wcale. Właśnie teraz jesteśmy na etapie przygotowań do dachu. W oczekiwaniu na dekarzy panowie murarze wykonali ścianki działowe na parterze. Poniżej zdjęcie kuchni, spiżarki, łazienki (poszerzona ostatecznie o 60cm kosztem pokoju), pokoju oraz garażu z widokiem na pomieszczenie gospodarcze.

SAM_0624.jpg

SAM_0626.jpg

SAM_0628.jpg

SAM_0631.jpg

SAM_0637.jpg

Właśnie zaczynam przygode z z124 :)

Przed chwilą zamówiłem projekt z124 + 60 odbicie lustrzane. No to zaczynamy... :)

No to powodzenia... dużo was czeka przygód prawdopodobnie, najważniejsze to trzymać się zawsze razem, NIGDY nie płacić przed zakończeniem etapu(choćby wykonawca stawał na uszach) dużo słuchać co inni podpowiadają (nie zawsze trzeba korzystać)... i jeśli jest się do czegoś przekonanym to to realizować bo podpowiadaczy jest milion a dom jest tylko dla was lepiej sobie pluć w brodę że coś jest nie tak niż złościć się że ktoś źle doradził (pamiętajcie że wykonawca zawsze ciągnie w swoją stronę, nawet jeśli wam się wydaje że tak nie jest, ludzie zawsze myślą egocentrycznie... nie tylko o kasie tu mowa ). POWODZENIA. Na pewno się uda. Nam się udało (prawie) to dlaczego Wam się ma nie udać.

...witam...potrzebuje waszej pomocy...dach...czy deskowaliście całość czy tylko korone i na reszte folie paraprzepuszczalna...

zdecydowalismy się na dachówkę ceramiczną. Creatona, i teraz kwestia $$ jak zawsze, czy wg. was lepiej teraz odeskować i opapować dach i dopiero na ok 6mc dachówka czy jeszcze teraz do końca grudnia korona, folia, okna, dachówka itd.

jak wy robiliście lub jak zamierzacie.

w załącznikach zdjęcia z przed kilku tygodni - obecnie są przygotowania do ułożenia terivy

Po co deskować pod ceramikę?? pod bitum to obowiązkowo ale pod twardy materiał?? jak dachówka dobrze położona to nic nie ma prawo przeciekać... raczej komin i jego obróbki to jest to miejsce gdzie cieknie zazwyczaj

ja dziś bym zostawiła okno w kuchni na 1,8m, trochę teraz żałuję, że mam szerokie na 1,5m

A my mamy 1,5 ale na 0,6 czyli jak w czołgu lufcik, tyle że u nas od tej strony żaden zysk ze światła słonecznego za to dużo więcej miejsca na szafki... u każdego jest indywidualna sytuacja

Witam wszystkich forumowiczów Z124.Chociaż przed nami do wybudowania domku jeszcze długa droga (bo narazie jesteśmy na etapie przekształcenia działki, co zajmie jeszcze co najmniej rok) ale projekt wymarzonego przez nas z mężem domku już wybraliśmy. Jak to mówią wszystko zaczyna się od marzeń,a projekt Z124 jest pierwszą cegiełkom do ich realizacji.

W tej ze sprawie mam do państwa pytanie czy mogę prosić o przesłanie informacji na temat kosztorysu ( [email protected]).Co by pozwoliło nam już po troszeczku wkładać niewielkie oszczędności w zakup materiałów na budowę domku.

Dziękuje serdecznie i wszystkich pozdrawiam.

powiem tak: ja miałem dokładnie taką sama wycenę za piwnice pod całością, budynek, dach deskowany (wszelkie drzewo na szalunki i gwoździe w cenie ) okazało sie nie realne po wykopie i fundamentach

polecam umowę z zapisem że jak nie w terminie wykonana to 1% od wartości całości projektu pokrywa wykonawca, w umowie _ TO PODSTAW UMOWA _ np. że wyk. odpowiada za materiał powierzony, za teren powierzony, że ty jako inwestor od otrzymania informacji na temat zakończonego terminu masz 14 dni roboczych na odbiór etapu, jeżeli zostana zauważone usterki wady wykonawca ma 7dni roboczych na naprawienie niedoskonałości itd zabezpiecz nasze 4 litery. TZ "dupochrony".

dzis dostalem wycene do stanu surowego otwartego. 30 000zl za robocizne. chce budowac z porothermu 25. czy to przystepna cena???

Witam wszystkich forumowiczów Z124.Chociaż przed nami do wybudowania domku jeszcze długa droga (bo narazie jesteśmy na etapie przekształcenia działki, co zajmie jeszcze co najmniej rok) ale projekt wymarzonego przez nas z mężem domku już wybraliśmy. Jak to mówią wszystko zaczyna się od marzeń,a projekt Z124 jest pierwszą cegiełkom do ich realizacji.

W tej ze sprawie mam do państwa pytanie czy mogę prosić o przesłanie informacji na temat kosztorysu ( [email protected]).Co by pozwoliło nam już po troszeczku wkładać niewielkie oszczędności w zakup materiałów na budowę domku.

Dziękuje serdecznie i wszystkich pozdrawiam.

http://www.dodatki.z500.pl/res/kosztorysy/Z124_szacunkowy.pdf