Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomimo intensywnych opadów śniegu, dzisiaj od rana rozpoczął się u nas montaż okien. Poniżej relacja z dzisiejszych postępów. Jutro wrzucę okna wstawione na poddaszu. Brama garażowa dojedzie na początku marca a drzwi wejściowe jeszcze później, tzn pod koniec prac budowlanych :D.

SAM_0914.jpg

SAM_0915.jpg

SAM_0919.jpg

SAM_0921.jpg

SAM_0924.jpg

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam was wszystkich,

Wiosna ruszam z budowa Z124. Czy mozecie mi napisac ile kosztowaly instalacje?

-wod. kan

-elektryczna

-c.o

- gazowa

Bede zobowiazany

Pozdrawiam

Roman

Elo.

To wszystko zależy jakie te instalacje. To akurat od projektu domu bezpośrednio nie zależy.

Np. CO oparte na podłogówce z pompą ciepła może kosztować ok. 50-60 tyś, a kalotyfery na piecu na węgiel 15. Więc tu bym się nie sugerował tylko wymyślił co chcesz, i dopiero pytał ile to może koszrować

Elo.

To wszystko zależy jakie te instalacje. To akurat od projektu domu bezpośrednio nie zależy.

Np. CO oparte na podłogówce z pompą ciepła może kosztować ok. 50-60 tyś, a kalotyfery na piecu na węgiel 15. Więc tu bym się nie sugerował tylko wymyślił co chcesz, i dopiero pytał ile to może koszrować

No masz racje. Tu jest duza rozbieznosc. Sprecyzuje:

- C.O piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny + grzejniki + podlogowka w lazienkach

- elektryczna

- wod. kan.

- gazowa.

Jesli ktos juz jest na tym etapie prosze o info

• 4 weeks później...

Do pełnego zakończenia brakuje jeszcze podłączenia prądu ze skrzynki do budynku. Na to musimy poczekać aż mrozy ustąpią. Jeszcze nie płaciliśmy więc nie jestem w stanie powiedzieć ile nas wyniosła instalacja. Czekam na podsumowanie prac pana elektryka.

Teraz jesteśmy na etapie ustalania hydrauliki w naszej zetce. Wstępnie oferty oscylują się w przedziale 35-40 tyś zł. Oferta zawiera podłogówkę w salonie, kuchni, wiatrołapie oraz łazience dolnej i górnej, 11 grzejników, piec na m.in ekogroszek, dwa stelaże typu geberit, pełne podłączenie wody i kanalizacji.

Rozpoczęliśmy również etap projektu kuchni oraz szamba ekologicznego.

Poniżej kilka zdjęć z elektryki.

SAM_0974.jpg

SAM_0976.jpg

SAM_0983.jpg

SAM_0984.jpg

SAM_0988.jpg

Witam

Mamy zamiar zakupić ten projekt jednak nurtuje nas temat tarasu.

Ponieważ mamy zamiar wybudować dom na działce 20 na X ( powiedzmy ze 50m bo nie wiem jeszcze dokładnie) to czy te 20m to nie zamało i nie będziemy mieć tarasu zaraz koło płotu i domu sąsiada ?? Szczególnie że 4 metry wjazdu wydaje się mało więc myślimy o 5m od strony garażu ( u nas zachodnia ) czyli od ściany budynku do końca działki od strony wschodniej ( z tarasem ) zostaje około 5+ metrów. Zastanawiamy się nad tarasem przy wykuszu ale jakoś dziwnie chyba będzie wygladać dom z samymi oknami od strony wschodniej ( normalnie w projekcie strona z wyjściem na taras.). Zastanawiamy się nad zostawieniem tego tarasu może trochę krótszego + przejscie ścianą narożną do wykusza i tam zrobienie tarasu połączonego co o tym sądzicie ??

• 3 weeks później...
Za jakiś tydzień rozpoczynamy tynki. W minionym tygodniu zakończyliśmy pierwszy etap hydrauliki, tzn związanej z wodą i kanalizacją. Ekipa wróci po tynkach aby położyć instalację c.o. W ostatnich tygodniach udało nam się dograć sprawy związane z wylewkami oraz wstępnie zamówiliśmy również kuchnię, drzwi wewnętrzne oraz schody. Musimy znaleść jeszcze ekipę, która położy kafle, wykona łazienkę i będzie można się wprowadzać :lol2: Poniżej przedstawiam kilka fotek ze stanu aktualnego.

SAM_1013.jpg

SAM_1016.jpg

SAM_1034.jpg

SAM_1036.jpg

SAM_1043.jpg

Witam wszystkich szczęściarzy budujących z124 :)

proszę o podzielenie się opinią w jaki sposób rozwiązana jest u Was wentylacja; to jest które pomieszczenia są podłączone do kominków wentylacyjnych ?

Mi wykonawca zamontował w sumie 7 kominków. I teraz pytanie jak to jest u Was rozwiązane i które pomieszczenia są podłączone? Czy pomieszczenie pod schodami posiada kratkę wentylacyjną a jeżeli tak to jak jest ona podłączona; przez kuchnię ?

Pzdr Tomek

My właśnie rozpoczynamy rozmowy na temat wentylacji i szczerze mówiąc o pomieszczeniu pod schodami nie pomyśleliśmy, ale chyba musimy wrócić to tego pomieszczenia. Mam nadzieję że ktoś (patrz kierownik budowy) coś nam podpowie. Ale jeszcze dzisiaj nie jestem w stanie odpowiedzieć nic więcej na ten temat. Aha przewidujemy wentylację grawitacyjną, więc o mechanicznej tym bardziej się nie wypowiem.

No właśnie u mnie też będzie wentylacja grawitacyjna i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Piony wentylacyjne od kanalizacji zrobił hydraulik pozostałe kominki też mam już wyprowadzone tylko nie mam pomysłu jak to podłączyć. Myślałem o tym, że ktoś już może ma to zrobione. Druga sprawa, że przeglądając forum i wcześniejsze wpisy i zdjęcia; każdy indywidualnie podchodzi do wentylacji i też widać to po ilości kominków wentylacyjnych na zdjęciach różnych realizacji z124. Są albo dachówki wentylacyjne albo kominki. Co do mechanicznej i rekuperatora to odradził mi takie rozwiązanie znajomy budowlaniec. Mówił, że takie rozwiązanie jest dobre i sprawdza się przy dużych powierzchniach, nie koniecznie przy domkach jednorodzinnych. Ogólnie sprawa indywidualna tak jak z solarami. Pozostaje jednak temat jak rozwiązać wentylację, może ktoś pomoże :)

My tez mamy wentylację grawitacyjną - kominki wentylacyjne na dachy połączone rurami spiro, łatwo się nimi manewruje:). 2 sztuki idą z kuchni, 1 ze spizarki, 1 z małej łazienki, 1 z dużej łazienki, 1 z garderoby- pralni i 1 z pomieszczenia gospodarczego przy garażu. W spiżarni otwór jest w scienie łaczącej ją z kuchnia a rura jest wyprowadzona obok rury kanalizacyjnej, która leci przy słupie, przechodzi przez górna łazienkę.

Ja mam schody zabiegowe,,, na zdjęciu jeszcze bez barierki, w razie jakiś konkretnych pytań mogę czyms poradzić:)

IMG_2911.jpgIMG_2917.jpg

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Z tego co rozumiem to sprawa wygląda tak:

1. kuchnia - 2 szt. wentylacja kuchni i okap

2. pod schodami

3. łazienka wentylacja

4. duża łazienka wentylacja

5. pomieszczenie za garażem

U mnie nie ma kominka do pomieszczenia za garażem, a nie wiem czy czasem nie jest to wymagane prawnie od kotłowni nawet gazowej.

A powiedz mi co z wentylacją kanalizacji, masz do tego dodatkowe kominki ? Mi wychodzi jeszcze dodatkowe 3 szt. :)