Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z mojego doświadczenia wychodzi, że rolety nie wchodzą... więc albo boczne masz pod wykuszem, albo przednie, ale przednie i boczne razem się tam nie zmieszczą.

Swoją drogą mam pytanie co do parapetów.. gdzie mozna kupić tanio , przejściowo parapety w szarym kolorze?

i nadal szukam drzwi wejściowych

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej. W końcu udało się nam zakończyć papiery - wczoraj dostaliśmy pozwolenie na budowę teraz tylko uprawomocnienie i do dzieła :)

Niestety już zima :(

Mam teraz takie pytanie, w związku z tym że niestety odliczenie od materiałów budowlanych kończy się z tym rokiem to czy ceny materiałów aktualnie są dosyć nisko i warto kupić teraz czy raczej nie bardzo ??

Mamy zamiar budować z SOLBETu 30cm i kryć dachówką Creaton Titania czarny mat. co sądzicie ?? dobry wybór ??

Hej. W końcu udało się nam zakończyć papiery - wczoraj dostaliśmy pozwolenie na budowę teraz tylko uprawomocnienie i do dzieła :)

Niestety już zima :(

Mam teraz takie pytanie, w związku z tym że niestety odliczenie od materiałów budowlanych kończy się z tym rokiem to czy ceny materiałów aktualnie są dosyć nisko i warto kupić teraz czy raczej nie bardzo ??

Mamy zamiar budować z SOLBETu 30cm i kryć dachówką Creaton Titania czarny mat. co sądzicie ?? dobry wybór ??

Creaton bardzo dobry wybór. My wybraliśmy BALANCE w połysku ze względu na bliskość lasu. My mamy prawie 240 m2 dachu... ze względu na taras na całej długości domu. Co do materiałów to nie mam pojęcia bo się nie bawię w odliczanie vat-u.

Takie pytanko dla tych co już mają rolety jak to zrobiliście jeśli chodzi o wykusz bo to chyba największa tam jest roleta. Mi budowalaniec powiedział że w 24 cm pustaku jak zrobi nadproże to się schowa 8 cm i że się zmieści ale jak to wygląda u was z czego budowaliście i jak rozwiązaliście temat rolet ?? bo zastanawiałem się nad bloczkami 30 cm ale dosyć drogie tak czy siak ocieplenie będzie 15 cm styropianu

Takie pytanko dla tych co już mają rolety jak to zrobiliście jeśli chodzi o wykusz bo to chyba największa tam jest roleta. Mi budowalaniec powiedział że w 24 cm pustaku jak zrobi nadproże to się schowa 8 cm i że się zmieści ale jak to wygląda u was z czego budowaliście i jak rozwiązaliście temat rolet ?? bo zastanawiałem się nad bloczkami 30 cm ale dosyć drogie tak czy siak ocieplenie będzie 15 cm styropianu

Ja nad oknami w wykuszu będę miał "poszerzenia systemowe" i do nich będzie montowana roleta. Można również zamontować rolety nadstawne zamiast integro. :)

Okna zamówione w DAKO model DPQ-82 kolor ORZECH

http://www.oknagalio.pl/okna-pcv/veka/dpq-82

Drzwi i brama zamówiona u Hormann-a kolor ORZECH

Drzwi: Hormann thermoPro PLUS wzór 015

Brama: Hormann LPU 40

Okna dachowe ROTO:

1. OKNO ROTO 74/118 DESIGNIO R45 H WD

2. OKNO ROTO 74/118 DESIGNIO R45 H WD

3. OKNO ROTO 74/118 DESIGNIO R45 K WD

4. OKNO ROTO 74/140 DESIGNIO R45 H WD

Montaż na wiosnę.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg

Hej :)

My właśnie ostatnio zakupiliśmy trochę materiału na budowę jednak zdecydowaliśmy się na SOLBET 24 cm

kupiliśmy tez bloczki fundamentowe 14x24x38 a także cały materiał na dach oprócz więźby dachowej. ( dachówka itp. )

A także okna dachowe zdecydowaliśmy się na FAKRO 5 szt 78x140 FTP-V U5 bo są teraz w promocji -5% i dodają za zeta kołnierze XDP.

Tak więc mam już na działce SOLBET oraz 1/2 u siebie i 1/2 na działce sąsiada bloczków fundamentowych ( niestety zakopał się transport :) walczyliśmy cały dzień żeby go wyciągnąć :) ).

Mam pytanie co do kominów czy jeśli planuję wentylację mechaniczną to i tak zostawiać przy nich kanały wentylacyjne ?? i jakie systemy kominowe zakupiliście ??.

Niestety już jutro 23 grudnia i nie wiem co jeszcze kupować przez zmianami prawnymi z VATem :)

Birbi bardzo fajne te drzwi oraz brama super :) też właśnie myślimy o kolorze orzecha.

Hej :)

My właśnie ostatnio zakupiliśmy trochę materiału na budowę jednak zdecydowaliśmy się na SOLBET 24 cm

kupiliśmy tez bloczki fundamentowe 14x24x38 a także cały materiał na dach oprócz więźby dachowej. ( dachówka itp. )

A także okna dachowe zdecydowaliśmy się na FAKRO 5 szt 78x140 FTP-V U5 bo są teraz w promocji -5% i dodają za zeta kołnierze XDP.

Tak więc mam już na działce SOLBET oraz 1/2 u siebie i 1/2 na działce sąsiada bloczków fundamentowych ( niestety zakopał się transport :) walczyliśmy cały dzień żeby go wyciągnąć :) ).

Mam pytanie co do kominów czy jeśli planuję wentylację mechaniczną to i tak zostawiać przy nich kanały wentylacyjne ?? i jakie systemy kominowe zakupiliście ??

Niestety już jutro 23 grudnia i nie wiem co jeszcze kupować przez zmianami prawnymi z VATem :)

Birbi bardzo fajne te drzwi oraz brama super :) też właśnie myślimy o kolorze orzecha.

No tak tylko fakro ftp-v U5 to już jest cena... my za 4 okna z kołnierzami zapłaciliśmy 4700 zł z VAT, bo i tak do tych FTP-V U5 trzeba dokupić kołnierz EZV-P to za 5 okien wyjdzie pewnie koło 9000 zł jak nie więcej. Rynny też już macie wybrane?? My zdecydowaliśmy się na tytan-cynk VM Zinc

Schody robicie drewniane czy wylewacie betonowe ??

Okna super tylko cena zaporowa... hehe

Ja puściłem jeszcze pustaki wentylacyjne w kuchni jednym pójdzie wentylacja do góry, a drugim kanaliza z górnej łazienki, natomiast z łazienki też puściłem wentylacje do góry, a z góry kanalizę z pralni. I nie zapomnij o przymurowaniu w wykuszu tych okienek na ocieplenie oraz doprowadzeniu powietrza do kominka. ( przenosiliście kominek na ścianę?? )

01.jpg

Kolor orzech jest OK. :]

Edytowane przez birbi

Hej :) co do okien to masz racje cena dosyć wysoka wyszło nas za te 5 sztuk jakieś 8600 z kołnierzami oraz z dodatkowymi kołnierzami XDP ( mieliśmy brać te FTP-V U3 i tak z tymi kołnierzami ) z tym że musisz wziąć pod uwagę że zakupiliśmy 78x140 wszystkie 5.

Co do rynien to też już zostały zamówione jak i cała reszta do dachu czyli dachówka creaton titania czarny mat. Rynny stalowe Galeco w kolorze grafit.

Kominek zostaje tak jak jest w projekcie. Schody wylewane prawdopodobnie spocznikowe ewentualnie z podziałem na pół czyli 2 stopnie ze spocznika.

Hej :) co do okien to masz racje cena dosyć wysoka wyszło nas za te 5 sztuk jakieś 8600 z kołnierzami oraz z dodatkowymi kołnierzami XDP ( mieliśmy brać te FTP-V U3 i tak z tymi kołnierzami ) z tym że musisz wziąć pod uwagę że zakupiliśmy 78x140 wszystkie 5.

Co do rynien to też już zostały zamówione jak i cała reszta do dachu czyli dachówka creaton titania czarny mat. Rynny stalowe Galeco w kolorze grafit.

Kominek zostaje tak jak jest w projekcie. Schody wylewane prawdopodobnie spocznikowe ewentualnie z podziałem na pół czyli 2 stopnie ze spocznika.

OOO... też myślałem o tej dachówce tylko nie wiem czy ona występuje w połysku. My wybraliśmy Creaton balance. Można wiedzieć ile płaciliście za cały materiał na dach: dachówki, wyłaz, rynny itp.

Wesołych ostatków świątecznych ;D

mam do was szybkie pytanie - do ludzi już mieszkających ;)

ile zużywacie gazu dziennie...

Ja mam piec gazowy kondensacyjny, ogrzewanie podłogowe na parterze i grzejniki na górze.

Na piecu mam 30 stopni C ustawione. i na razie żadnego sterowania, tzn piec grzeje cały czas by wygrzać podłogę i mury.

Średnie dziennie spalam 15 kubików gazu i uważam że to duuuużo za dużo.

Jak to u was wygląda? jakie macie spalanie dzienne?

pozdrawiam

Wojtek

Witam wszystkich budujących po dość długiej przerwie. Mieszkamy w naszym domu od połowy października i nagle zrobiło się jeszcze mniej czasu na robienie zdjęć i wrzucenia ich na forum. Ale dzisiaj dorzucę parę fotek po ociepleniu domku. Jeszcze brak ostatecznych kolorów. Na razie tak musi zostać. Roboty jest jeszcze BARDZO DUŻO, ale najważniejsze że jesteśmy już w naszej zetce. Pozdrawiam i życzę jak najszybszego ukończenia Waszych domów i zamieszkania w nich. A naprawdę jest warto.

SAM_1700.jpg

SAM_1702.jpg

SAM_1704.jpg

SAM_1707.jpg