Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do deskowania to masz na myśli cały dach ? nie planowaliśmy tylko membrana zresztą w sumie już kupiona, tylko nadbitka.

Tak mam na myśli cały dach. Raczej się deskuje jak buduje się dla siebie. Jest dużo zalet deskowania całego dachu.

Polecam poczytać:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16019-pe%C5%82ne-deskowanie-czy-warto

Koszt pewnie koło 5000 zł ale warto :)

0154.jpg

Edytowane przez birbi

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś zadzwonił do mnie Pan z http://www.eko-pur.pl z ofertą izolacji termicznej dachu.

Proponuje Wewnętrzna izolacja termiczna dachu -poddasza

użytkowego, natryskową otwarto-komórkową pianką poliuretanową.

Grubość 23cm cena 69zł netto za m2...

Przy wielkości naszego dachu około 150m2 ( od środka ) wychodzi około 11500 zł brutto :)

Do tego dochodzi zabudowa gk.

Co o tym myślicie?? Uważam, że to nie jest zły pomysł, jeszcze parę lat temu ta metoda była bardzo droga.

Pan mówił, że takie ocieplenie to jak 30 cm wełny. ( wełna + położenie pewnie podobne koszty )

Poważnie się nad tym zastanawiam.

Dziś zadzwonił do mnie Pan z http://www.eko-pur.pl z ofertą izolacji termicznej dachu.

Proponuje Wewnętrzna izolacja termiczna dachu -poddasza

użytkowego, natryskową otwarto-komórkową pianką poliuretanową.

Grubość 23cm cena 69zł netto za m2...

Przy wielkości naszego dachu około 150m2 ( od środka ) wychodzi około 11500 zł brutto :)

Do tego dochodzi zabudowa gk.

Co o tym myślicie?? Uważam, że to nie jest zły pomysł, jeszcze parę lat temu ta metoda była bardzo droga.

Pan mówił, że takie ocieplenie to jak 30 cm wełny. ( wełna + położenie pewnie podobne koszty )

Poważnie się nad tym zastanawiam.

Birbi a podał jakie to ma parametry? Bo ja stosowałem wełnę isovera 0,035 o łącznej grubości 25cm i wyniosło mnie to 5tys. W kwocie którą on podał zamknąłem całe poddasze z zabudową gk aa i dodatkowo płyta rigipsa termo-line dodatkowo akumulująca ciepło i myślę że to wystarczy. Oczywiście do tego porządna folia paroizolacyjna

my niedawno kupiliśmy materiał na ocieplenie poddasza. sama wata to koszt 6000 tys + ruszt i płyty gipsowe, razem prawie 9 tys.

To tylko sam materiał. Dodatkowo trzeba doliczyć robotę, ale kosztów jeszcze nie znam ;)

Siemka.

Jak się orientowałem w zeszłym roku to za zabudowę poddasza łącznie z wełną, stelażami, szpachlowaniem całościowym płyt 75zł/m2. Zrobiłem to sam :) i mam pewność że wszędzie jest izolacja i nie ma żadnych mostków

Wojtek

Mam do Was takie pytanie :)

na jaką wysokość robiliście ślepą wylewkę ? równaliście z fundamentem ?? i później styropian i wylewka właścia + płytki na gotowo i wtedy wychodzi wyżej fundamentu jakieś około 15-16 cm ? czy tak jak w projekcie poziom podłogi właściwej na równo z fundamentem ?? czyli ślepą laliście niżej końca fundamentu ?? bo nie wiem jak to robić :)

Birbi a podał jakie to ma parametry? Bo ja stosowałem wełnę isovera 0,035 o łącznej grubości 25cm i wyniosło mnie to 5tys. W kwocie którą on podał zamknąłem całe poddasze z zabudową gk aa i dodatkowo płyta rigipsa termo-line dodatkowo akumulująca ciepło i myślę że to wystarczy. Oczywiście do tego porządna folia paroizolacyjna

hmm.... no tak tylko Ty wykonałeś całą robotę sam :) ( pamiętam Cię w tym przebraniu )

Pianka jest otwarto komorowa i ma 0,034 λ [W/(m*K)] wykonanie podobno bez mostków cieplnych.

Jeszcze się zastanawiam jak to rozegrać, chyba wezmę Ciebie do tej roboty... :)

Teraz skupiamy się na sprzedaży mieszkania... zobaczymy jak to pójdzie... bo plany są ambitne do września zamieszkać.

Teraz martwy sezon. W niedziele spotkanie z elektrykiem. Całą rozdzielnie chyba zrobimy w garażu.

Wiatr hula i suszy nasze mury :)

hmm.... no tak tylko Ty wykonałeś całą robotę sam :) ( pamiętam Cię w tym przebraniu )

Pianka jest otwarto komorowa i ma 0,034 λ [W/(m*K)] wykonanie podobno bez mostków cieplnych.

Jeszcze się zastanawiam jak to rozegrać, chyba wezmę Ciebie do tej roboty... :)

Teraz skupiamy się na sprzedaży mieszkania... zobaczymy jak to pójdzie... bo plany są ambitne do września zamieszkać.

Teraz martwy sezon. W niedziele spotkanie z elektrykiem. Całą rozdzielnie chyba zrobimy w garażu.

Wiatr hula i suszy nasze mury :)

He zawsze można się dogadać;)

Jak będziesz już po wizycie elektryka daj znać na PW jak to wygląda cenowo bo może się uda coś załatwić taniej :)

• 2 weeks później...
Deskować, deskować...same zalety- zwiększona sztywność konstrukcji, lepsza izolacja, wytłumienie itd.

Zdjęcie naszej zetki 11.2011

Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]235526[/ATTACH]

no na samych latach i kontrlatach bez pelnego deskowania uzyskuje sie takaks ama szywnosc pod warunkiem ze da sie wiatrownice poprzeczne na krokwie. Plus pelnych desek jest taki ze jest to dodatkowa izolacja akustyczna

• 2 weeks później...

Hej wszystkim :)

Ostatnio udało się nam trochę popracować.

A więc fundamenty zostały pomalowane dysterbitem jeszcze raz bo niestety ale trochę zmyło:)

przykleić styrodur oraz położyć folię kubełkową a także obsypać fundamenty z zewnątrz ziemią, niestety dalej nie było tak fajnie z aurą i nie daliśmy rady zasypać piasku wewnątrz bo niestety popadało i się koparka zakopuje, kurcze teraz czekamy na lepszą aurę tylko nie wiem jaką :) bo jakoś teraz wszystko rozmokło i u nas co chwilę pada :( musiałoby chyba z tydzień grzać słoncem no chyba że przymrozi trochę to w nocy to może wtedy da radę coś tam zrobić :)

Poniżej kilka zdjęć z postępów:

SAM_5654.jpgSAM_5655.jpgSAM_5657.jpgSAM_5658.jpgSAM_5668.jpg

kupisz kiełbaski na grila i inne takie takie i możemy robić :p

ja obiecałem, że się podziele schematem wentylacji mech. ale nie mogę go odnaleźć ;/ wybaczcie poślizg, ale zapodziałem gdzieś pendriva z tymi wszystkimi dokumentami ;/

ale pamiętam, że rok temu już komuś to wysłałem, może ta osoba się przypomni j wspomoże reszte?

03.03.2014 W końcu po zimowej przerwie coś się ruszyło. :)

- Zostały wprawione 4 okna dachowe: Roto Designo r45 WD

- Zostały wstawione tymczasowe drzwi i brama garażowa :)

- Została ocieplona ścianka kolankowa z zewnątrz

- Został wstawiony kominek wentylacyjny ( jeden brakował od łazienki )

Proszę mi podpowiedzieć czy wszystko jest dobrze zamontowane.

223.jpg 224.jpg 225.jpg 226.jpg 228.jpg