Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiatm

kominka jeszcze nie mamy, narazie jeszcze nie jest w planie, a zdjecia lazienki moge wyslac w piatek,

my poszerzylismy lazienke kosztem pokoju zeby tam wstawic prysznic

pozdrawiam

ssilesian

też planujemy wstawić prysznic tam w dużej łazience, czy można ładnie poprosić o zdjęcia kabiny (razem z drzwiami wejsciowymi łazienki - ciekawi nas ich odstęp), oraz zdjęcie ściany gdzie umywalka jest z kabiną też..

I oczywiście ciekawi nas Wasz kominek - narzeczona boi się, że będzie taki masywny i wielki słup, a u Was chyba taki nie wydawał się? można o zdjęcia z różnych stron poprosić? Będziemy wdzięczni!

Pozdrawiamy serdecznie!

Edytowane przez ssilesian

Hej

Dawno się nie odzywaliśmy ale jakoś nie było co pisać :). U nas prace cały czas postępują. Aktualnie mamy zrobioną łazienkę na dole położone płytki w salonie i kuchni oraz sufity na dole podwieszone, również położne mamy płytki w pralni oraz w spiżarce pod schodami :). Teraz czekamy na płytki do łazienki na górze i pewno to będzie narazie na tyle bo następne to pewno malowanie a to mamy zamiar robić przy większych temperaturach. :)

DSC_0023.JPG DSC_0025.JPG SAM_7298.jpg SAM_7673.jpg SAM_7679.jpg

ssilesian, r.konrad - bardzo chętnie zobaczylibyśmy zdjęcia łazienki na górze :) Wahaliśmy się, czy wstawić dwie umywalki, ale przy takim prostokątnym prysznicu za drzwiami raczej mało miejsca by było, więc wstawiamy jedną, a w naszym gabinecie narzeczona będzie miała toaletkę :yes:

Myślimy jeszcze, czy dać prysznic z brodzikiem takim płaskim, czy bez (ładniej wygląda.. ale czy nie będzie kłopotliwy w przyszłości?)

klimator - czy łazienka na dole ma taki wymiar/kształt jak w planie czy coś zmienialiście/powiększyliście?

My na dzisiejszy dzień zamknęliśmy budowę, planujemy kontynuować w marcu.

Będziemy teraz myśleć nad elektryką w domu, czy ktoś z Was z perspektywy czasu może jest w stanie poradzić, gdzie by się przydały dodatkowe gniazdka o których zapomnieliście itd?

Hej u nas łazienka na dole jest poszerzona kosztem pokoju ( gabinetu ) nie wiem dokładnie o ile na tą chwilę będę dzisiaj na budowie to zmierzę :)

No właśnie coś tak mnie się wydawało, bo ładnie ten prysznic wszedł! ;) My będziemy kombinować właśnie z rozmieszczaniem rzeczy w małej łazience..

klimator tak my prosiliśmy o zdjęcia ;)

i jak sprawuje się ten kominek? Gdzie będziecie trzymali drewna? Tam w tych wnękach?

A łazienka przyjemna, intryguje mnie czarny "stolik" (?) przy wannie, do czego to miejsce ma służyć docelowo?

Powiedzcie mi wszyscy drodzy Domownicy Z124 nt. okien poddaszowych, ile macie w pokojach (nie licząc łazienki) i czy wystarcza Wam ta ilość, czy wręcz przeciwnie "o jedno za dużo" macie? U nas docelowo będziemy mieli po 1 okna poddaszowe, ale mam wątpliwość, czy wystarczą - wiadomo, że mają swój koszt (okno, rolety, kaloryfery itd :p) i czy wtedy dobre oświetlenie elektryczne powinno pomóc? Jak u Was się sprawdziło??

Waitm,

zdjecia naszej lazienki sa na stronie 78, umywalke mamy podwojna 120cm ale jszcze nie mamy szafki do niej.

pozdrawiam

ssilesian, r.konrad - bardzo chętnie zobaczylibyśmy zdjęcia łazienki na górze :) Wahaliśmy się, czy wstawić dwie umywalki, ale przy takim prostokątnym prysznicu za drzwiami raczej mało miejsca by było, więc wstawiamy jedną, a w naszym gabinecie narzeczona będzie miała toaletkę :yes:

Myślimy jeszcze, czy dać prysznic z brodzikiem takim płaskim, czy bez (ładniej wygląda.. ale czy nie będzie kłopotliwy w przyszłości?)

klimator - czy łazienka na dole ma taki wymiar/kształt jak w planie czy coś zmienialiście/powiększyliście?

My na dzisiejszy dzień zamknęliśmy budowę, planujemy kontynuować w marcu.

Będziemy teraz myśleć nad elektryką w domu, czy ktoś z Was z perspektywy czasu może jest w stanie poradzić, gdzie by się przydały dodatkowe gniazdka o których zapomnieliście itd?

klimator tak my prosiliśmy o zdjęcia ;)

i jak sprawuje się ten kominek? Gdzie będziecie trzymali drewna? Tam w tych wnękach?

A łazienka przyjemna, intryguje mnie czarny "stolik" (?) przy wannie, do czego to miejsce ma służyć docelowo?

Powiedzcie mi wszyscy drodzy Domownicy Z124 nt. okien poddaszowych, ile macie w pokojach (nie licząc łazienki) i czy wystarcza Wam ta ilość, czy wręcz przeciwnie "o jedno za dużo" macie? U nas docelowo będziemy mieli po 1 okna poddaszowe, ale mam wątpliwość, czy wystarczą - wiadomo, że mają swój koszt (okno, rolety, kaloryfery itd :p) i czy wtedy dobre oświetlenie elektryczne powinno pomóc? Jak u Was się sprawdziło??

Co do tej półki to przewidziane są jeszcze drzwiczki i będzie tam schowek plus siedzisko dla dziecka po kąpieli:-) czy coś.

Co do okien dachowych to my mamy po jednym w pokojach ale 140x78 do tego w sypialni mamy drzwi balkonowe. Jak dla nas spokojnie wystarczają i jasno jest w pokojach no ale my mamy dwa identyczne pokoje nad garażem bo mamy pralnie jak birbi chyba a tam mamy też okno dachowe razem mamy 5 dachowych zapomniałem policzyć na klatce :-) no i w tych 2 pokojach są jeszcze zwykle okna

Edytowane przez klimator

Okna dachowe mamy 4 :

- Sypialnia

- Klatka schodowa ( mamy podest łatwe do umycia ) to okno polecam z całego serca :) Klatka idealnie doświetlona

- Pralnia ( tak jak napisano wyżej pralnia jest obok schodów )

- Garderoba

We wszystkich pomieszczeniach szczytowych mamy okna w ścianie.

W każdym pokoju mogłyby być okna dachowe ale myślę, że to niekonieczne ( u nas przesądziły względy finansowe )

Pewnie trochę żałuję, że nie mam okna dachowego nad wanną....

Dziękuję za odpowiedzi - mamy dylemat, czy właśnie okno poddaszowe z dużej łazienki przenieść do pokoju podłużnego (z najdłuższym spadem, tym koło klatki schodowej) z uwagi na to, że i tak w łazience nie spędzamy tak dużo czasu jak w tamtym pokoju (przeznaczony dla dzieciaka), mam wrażenie że ten pokój jest ciemny..

Birbi - na pewno okno będziemy mieli na klatce schodowej, tylko widzisz... mamy schody zabiegowe :bash: i ciekawe jak umyjemy go.. chyba pójdziemy najpierw na staż do cyrku poćwiczyć :D

r.konrad - widzieliśmy z poprzednich stron Waszą łazienkę, jak idą postępy? Można poprosić o zdjęcie? ;)

klimator - czy takie grzejniki na ścianie wystarczą, aby było w łazience potulnie, zwłaszcza po wyjściu z kąpieli? ;)

ssilesian - my jednak będziemy mieć jedną umywalkę, narzeczona toaletkę w naszej sypialni. Szukamy prysznica prostokątnego, który miałby drzwi wahadłowe.. (otwierane i do przodu i do tyłu)

Wczoraj u nas był pan na przymiarkę okien, zobaczymy jego ofertę co tam wymyślił ;) rozmawialiśmy też, gdzie będą kaloryfery umieszczone.

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich, podzielcie się swoimi uwagami, zaletami, spostrzeżeniami, pomarudźmy nawet! ;)

klimator - czy takie grzejniki na ścianie wystarczą, aby było w łazience potulnie, zwłaszcza po wyjściu z kąpieli? ;)

My mamy wszędzie podłogówkę wiec nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć zresztą jeszcze nie mieszkamy :-) co do narzekania to przerosły nas koszty budowy od planu początkowego i to dużo ale co zrobić pierwsza budowa to się nie wie co trzeba brać pod uwagę :-) a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia :'(

My mamy wszędzie podłogówkę wiec nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć zresztą jeszcze nie mieszkamy :-) co do narzekania to przerosły nas koszty budowy od planu początkowego i to dużo ale co zrobić pierwsza budowa to się nie wie co trzeba brać pod uwagę :-) a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia :'(

U nas z kaską na styk :D

- został jeszcze tynk do zrobienia ( tynk kupiony została robota 4000zl )

- zagospodarowanie ogrodu ( odwodnienia, wyrównanie terenu )

- położenie tarasu ( może to nas przerosło nasz taras ma ponad 40m2 :D )

myślimy nad kostką, deską tarasową ( modrzew europejski ) i deską kompozytową.

- opłotowanie ( płot już się robi przez ślusarza ) wybraliśmy płot PALISADOWY

nasz front ma 27m w tym furtka, brama 5m i napęd do bramy ( koszt myślę, że około 10 000zł )

- na sam koniec zostaje kostka. Wybraliśmy kostkę DILOS ( wpisać w google "kostka dilos" )

- jeszcze myślimy nad " domkiem ogrodnika " do przechowywania sprzętu, kosiarki, drewna do kominka, rowerów itp

Jak ktoś nie jest w stanie wyłożyć 4.. ... zł to nie ma co budować tego projektu.

( chyba, że buduje sam :) )