Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorzucam kilka świeżych fotek. Jeszcze tydzień i powinno mi się w końcu udać zamknąć SSO. Na okna i drzwi niestety muszę poczekać jeszcze troszkę. No i całkiem na poważnie zaczynam rozważać rezygnację z garażu i wykonanie pomieszczenia typu pralnio - suszarnia z kilkoma innymi funkcjami :)

20110611138.jpg 20110611145.jpg 20110611131.jpg

Ściany między pokojami chyba nie będę przesuwał. Generalnie okna zmieściły się bez problemu ponieważ podwyższyłem ściankę kolankową, w wyniku czego cała więźba poszła do góry i zwiększyła się powierzchnia użytkowa pokojów na poddaszu (mierzone na poziomie 190). Okna poniżej. Nie jest to jednak wersja ostateczna, ponieważ teraz przy pomiarze stolarki zdecydowaliśmy, że zrobimy zamiast okien drzwi - żeby jeszcze bardziej doświetlić obydwa pokoje, które wypadają mi od północnej strony.

20110611133.jpg 20110611134.jpg

Dziękuję za zdjęcia :) U nas też te okna są od północy - liczę jednak, że po jednym oknie w ścianie szczytowej i dachowym wystarczy. Byliśmy wczoraj na budowie, ściany nieśmiało zaczynają piąć się w górę, jednak ekipa nie zwraca uwagi na zmiany w projekcie i śmiało budują: drzwi w małym pokoju na dole i okno w p.g., a ma być na odwrót :/ Dziś mają poprawiać, wrrrr!

Dziękuję za zdjęcia :) U nas też te okna są od północy - liczę jednak, że po jednym oknie w ścianie szczytowej i dachowym wystarczy. Byliśmy wczoraj na budowie, ściany nieśmiało zaczynają piąć się w górę, jednak ekipa nie zwraca uwagi na zmiany w projekcie i śmiało budują: drzwi w małym pokoju na dole i okno w p.g., a ma być na odwrót :/ Dziś mają poprawiać, wrrrr!

jak to na odwrót?

W związku z tą zamianą drzwi na okno i okna na drzwi pojawił się problem - w garażu jest podłoga -15, i żeby krawędzie okien i drzwi (balkonowych i od p.g.) były na jednej wysokości to drzwi od p.g. musiałyby mieć wysokość ok. 250 cm. U epiotrka nie wygląda to źle, a mnie majster odradza, bo cyt. "długa kiszka i trzebaby robić na wymiar..." :/ Edytowane przez Kazia666

mhhh i co Kazia robisz, okno, czy drzwi? ja chciałam drzwi, ale nigdzie fajnych zewnętrznych (w miarę tanich) nie było a i wysokość się nie zgrywała - mamy okno - więc będę latać z kosiarką dookoła tak jak to wymysliło z500 :) chyba, że sobie szopkę postawię za domem :)

epiotrek - gratuluję sprytnej ekipy:) na Boże Narodzenie chyba się wprowadzisz jak tak dalej pójdzie:), pralnio-suszarnia super rzecz, rzekłabym nawet, że niezbędna, ale na dole trochę kłopotliwa dla mnie - i tak cała rodzina rozbiera i ubiera się na górze (przynajmniej u mnie) - wszystkie ciuchy do prania i po praniu nosić w ta i w tamta trochę ,,, ja robię pralnio suszarnię u góry, zamiast 2 garderób, ale z drugiej strony ten garaz i tak jest super mały,może lepiej go wykorzystać na pomieszczenia gospodarcze - przynajmniej drzwi od auta się nie obije ;)

Wandeczko, w p.g. robimy drzwi. W tym temacie nie ma dyskusji ;) Trudno, będą albo niższe od reszty, albo majster proponuje wstawić nad nimi jakieś doświetlenie. Myślę, że mniejszym dyskomfortem będzie dla nas wychodzić z narzędziami do ogrodu przez drzwi od p.g. niż zamartwianie się ich nierównym usytuowaniem ;)

Macie jakiś pomysł na kominek?

Zupełnie mi się nie podoba rozwiązanie ze skierowaniem go w stronę wykusza :(

ja nad kominkiem tez sie głowie - wstawiłam nawet w swoim dzienniku pierwsze wizje kominka z 1 szybą - zapraszam, mimo, że nie powala na kolana,,, dalej myslę i czekam na podpowiedzi