tasiorekj 05.03.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam, mam problem. Moja działka na której chcę budować dom ma szerokość 20m i tym bokiem łączy się z drogą powiatową, dłuższy bok tej działki biegnie wzdłuż drogi prywatnej, na której mam ustanowioną służebność. Złożyłem wniosek o warunki zjazdu z tej drogi powiatowej na moją działkę, bo w ten sposób zrealizuję zjazd od północy do garażu. Nie chcę usytuować domu tak aby wjeżdżać z drogi prywatnej od zachodu. Pani w Powiatowym Zarządzie Dróg powiedziała, że nie wydadzą mi zgody na lokalizację zjazdu wedle moich życzeń czyli z rogi powiatowej, gdyż mam służebność i mogę to realizować w inny sposób. Czy jest jakaś podstawa prawna by odmówić mi tego zjazdu i czy w ogóle ZDP weźmie pod uwagę usytuowanie domu wedle mojego projektu. Nadmienię, że właśnie tylko usytuowanie domu ze zjazdem od północy z drogi powiatowej jest możliwe przy tak wąskiej działce, i dlaczego w tych naszych urzędach pracują tak nieżyczliwi ludzie?????????????????? Z góry dziękuję za poradę, Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 08.03.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 wystąp o decyzję administracyjną na budowę zjazdu z drogi powiatowej. Od decyzji można się odwoływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasiorekj 08.03.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Mogę prosić o szersze wyjaśnienie tematu??? do kogo wystąpić z tą decyzją?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 08.03.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 przed uzyskaniem pozwolenia na budowę zjazdu nalezy usyskać decyzję administracyjna na lokalizcje zjazdu. Tę decyzję wydaje zarządca drogi. Bez niej nie można wystąpić o pozwolenie na budowę. Decyzja jest zaskarżalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McBat 09.03.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Należy zajrzeć do Ustawy z dnia 21 marca 1985 roku o drogach publicznych. "Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności: (...) 8. wydawanie zezwoleń na zajęcie pasa drogowego i zjazdy z dróg oraz pobieranie opłat i kar pieniężnych;" "Art. 29. 1. Budowa lub przebudowa zjazdu należy do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi, po uzyskaniu, w drodze decyzji administracyjnej, zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację zjazdu lub przebudowę zjazdu, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. W przypadku budowy lub przebudowy drogi budowa lub przebudowa zjazdów dotychczas istniejących należy do zarządcy drogi." O wydanie decyzji należy wystąpić do lokalego Zarządu Dróg. Decyzja taka jest zaskarżalna jak każda inna. W razie niepowodzenia można jeszcze próbować swoich sił przed sądem administracyjnym. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts