Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

toksycznosc po remoncie - parkiety

lilka_1

Recommended Posts

Mam problem ze siwezo odremontowanym mieszkaniem. Po kilku godzinach przebywania w mieszkaniu przy zamknietych oknach cala rodzina ma objawy zatrucia - bole glowy, lzawienie oczu podraznienie sluzowek. Czy ktos moze mi udzielic informacji po jakim czasie od kladzenia parkietu i malowaniu mozna sie bezpiecznie wprowadzic do mieszkania (z malym dziekiem)? substancje uzyte (podane przez firme) to Plall-X94, pall-X320, Pall-X Kit, Klej UZIN MK92S, Uzin NC 172, UZiN PE 380. Czy wszystkie te sroski uzywa sie do parkietow i czy cos zostalo pominiete (co moze byc toksyczne dlatego nie znalazlo sie na liscie)?

Mam problem ze siwezo odremontowanym mieszkaniem. Po kilku godzinach przebywania w mieszkaniu przy zamknietych oknach cala rodzina ma objawy zatrucia - bole glowy, lzawienie oczu podraznienie sluzowek. Czy ktos moze mi udzielic informacji po jakim czasie od kladzenia parkietu i malowaniu mozna sie bezpiecznie wprowadzic do mieszkania (z malym dziekiem)? substancje uzyte (podane przez firme) to Plall-X94, pall-X320, Pall-X Kit, Klej UZIN MK92S, Uzin NC 172, UZiN PE 380. Czy wszystkie te sroski uzywa sie do parkietow i czy cos zostalo pominiete (co moze byc toksyczne dlatego nie znalazlo sie na liscie)?

Podłoga została wykonana w pełnym zestawie profesjonalnych i dosyć czystych toksycznie materiałów. Po tygodniu nie powinno być żadnych oznak aplikowanej chemii. Na podstawie podanych przez Ciebie informacji trudno podać inną odpowiedż. Pozdrawiam.

Dziekujue za odpowiedz. Czy mozliwe jest aby ktorys z tych srodkow zostal uzyty nieprawidlowo? Na kleju MK 92S napisane jest "Składnik B: zawiera dwufenylometan dwuizocyjanatu / Oznakowanie Xn: „Szkodliwy dla zdrowia podczas wdychania”. Drazni oczy, drogi oddechowe i skórę. Mozliwe wystąpienie podraznień wywołanych przez wdychanie i kontakt ze skórą. Czy mozliwe jest ze ktos nie wymieszal prawidlowo skladnika A i B i dlatego wciaz mamy klopoty zdrowotne. Parkiet kladziony byl w styczniu a w mieszkaniu pomimo bezustannego wietrzenia ciezko wytrzymac (dodam ze nieprzyjemny zapach nie jest intensywny ale dochodzi na pewno z podlogi).