staś100 06.03.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 W najbliższym czasie chcę wykonać tynki na poddaszu. Chciałbym otynkować też murłatę, nie wiem jednak jak ją do tego przygotować. Uskok między wieńcem a murłatą wynosi ok 4-5centymetrów. Ściana kolankowa(150cm) i ściany działowe będą tynkowane, a skosy i sufit będą wykonane z płyt g-k. Co zrobić z murłatą aby ją również otynkować? http://img7.imageshack.us/img7/3310/12152731.jpghttp://img641.imageshack.us/img641/9622/83553413.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 06.03.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ...ja bym zrobił zabudowę GK na ściankach kolankowych....drewno bardzo mocno potrafi zapracować i wtedy jest raczej mało prawdopodobne, że tradycyjny tynk nie popęka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ja zrobiłem tak:- twardy styropian na piankę do murłaty (tu jakieś 2-3cm grubosci)- na to paski zielonej płyty na piankę i długie czarne wkręty- całość zlicowana z reszta ściany- płyty jeszcze kilkukrotnie zagruntowane zwykłym gruntem, ktory i tak sie po budowie walał- na to nałożone pasy siatki tynkarskiej (leduchowskiego?) z zakładem na wieniec/ścianę na kilkanaście cm- i tynk po całości ściany kolankowej nic nie pęka, nic się nie zarysowuje, nie odróżnisz ze to murłata a nie lita ściana, więźba i owszem pracuje ale sama murłata niewiele, lezy na wieńcu i do niego jest solidnie przykręcona szpilkami, jeżeli nawet jakaś praca nastąpi to pianka i styropian to przejmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 kupujesz siatkę metalową o drobnych oczkach i ja mocujesz na murłacie następnie murłatę tynkujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 06.03.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 staś100 wymuruj opaskę z betonu komórkowego (suporexu, H+h) na całej długości, max. ile do krawędzi krokwi się zmieści i o tyle więcej położą tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.03.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Murłatę to ty powinieneś docieplić a nie tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.03.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ja od zewnątrz mam porządnie ocieplone a od środka tynkarze przykleili 5cm styro na to regips i dopiero tynk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.03.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Murłatę to ty powinieneś docieplić a nie tynkować. tak, najlepiej z zewnątrz, tam ma taki sam dystans 4-5cm i tam na pionowo powinien być pasek styropianu a potem styropian elewacyjny, z góry wełna ocieplenia poddasza i ok, a jeżeli od wewnatrz da też styropian to będzie juz miód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidowski 07.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Nie wiem czy styropian od środka to dobra rzecz radziłbym dać twardą wełnę, a na nią kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartucha87 07.03.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 a wiec tak z tamtej strony dac styropian a od wewnatrz zamocowac siatke rabitza na gwozdzie i obtynkowac .powodzenia.tynki cem-wap 10zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.03.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 a wiec tak z tamtej strony dac styropian a od wewnatrz zamocowac siatke rabitza na gwozdzie i obtynkowac .powodzenia.tynki cem-wap 10zl a to już chyba reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arycz 07.03.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Przyklej bloczki 5 centymetrowe (Ytong) na to tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 07.03.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 arycz to już przerabialiśmy Czytać Ci się nie chce co inni napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 08.03.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Do murłaty przykleiłem i dodatkowo przybiłem papiakami styropian, zaciągnąłem klejem i siatką tynkarską z zakładką na ściankę kolankową i na to poszedł tynk gipsowy. Jest OK, nie pęka, nie odznacza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 08.03.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Do murłaty przykleiłem i dodatkowo przybiłem papiakami styropian, zaciągnąłem klejem i siatką tynkarską z zakładką na ściankę kolankową i na to poszedł tynk gipsowy. Jest OK, nie pęka, nie odznacza się Styropian gr 5cm. W ciągu jednego dnia okleisz murłatę i od zewnątrz, i od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 08.03.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 WitamU mnie tam gdzie są okna połaciowe to jest płyta k/g, tak żeby płyta weszła w otwór podokienny i doszła do samego okna. Tam gdzie nie ma połaciówek to dałem taką siatkę:http://www.lorencic.pl/0cache/6217312cf322b9976cbf25cbcdae53de.jpgi nic nie pęka. To błękitne to karton.http://www.lorencic.pl/siatka-stucanet_06-5-10_3.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybryda 10.05.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Nie wiem czy to jeszcze aktualne, jeżeli tak, to chciałbym podzielic się tym co ja zrobiłem ,tak jak pisano wcześniej z bloczka ytong 4 bądź 5 cm zabudowałem murłatę do góry a za bloczkiem dałem ocieplenie z wełny mineralnej przy ocieplaniu poddasza.Dałbym zdjęcie ale jakoś się z tym męczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaczek_81 17.10.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Po budowie zostało nam sporo szerokich desek calówek. Znajomy zasugerował, żeby docinać je na odpowiednie długości i przykręcić do zewnętrznej strony murłaty. Aby uzyskać wspólny pion wieńca i przestrzeni z murłatą proponował użyć odpowiedniej szerokości styropianu. Dopiero na tak przygotowaną ścianę kolankową układać główny styropian i tynk. Przykręcenie deski do murłaty argumentował na dwa sposoby: - możliwość zabezpieczenia szczeliny wentylacyjnej przed owadami poprzez przymocowanie na zszywki siatki między ową deską a deskowaniem dachu, - deska ma stanowić swego rodzaju stoper dla wełny mineralnej, którą będzie docieplane poddasze. Dla zobrazowanie pomysłu wykonałem rysunek. Pomysł znajomego może nie jest głupi, ale wolałbym żeby wypowiedzieli się znawcy temat. Będę wdzięczny za wszelkie opinie, dalsze prace planujemy wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts