Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament lany w gruncie ale ocieplony i zaizolowany.Opinie?

Recommended Posts

zainteresowalem sie fundamentem wykonanym poprzez zalanie wykopu w gruncie i widuje tak prowadzone prace na niektorych budowach ale w wiekszosci wypadków wygląda to tak ze:

1. wykop wykopany koparka lub recznie jest na kształt prostokątny (w przekroju),

2. lekko podciosany szpadlem u dolu zeby byla wieksza powierzchnia nacisku budynku na grunt( mniejszy nacisk jednostkowy),

3. spód wysypany piaskiem (?!?) , położone zbrojenie

4. i GOOOoooo ...lanie betonu na rowni z gruntem..

5. potem szalunek i lanie iles tam nad grunt...

czyli taki fundament nie jest:

a. zabezpieczony do strefy przemarzania przed zimnem (mrozem),

b. brak izolacji przeciwwilgociowej

a moje spostrzezenia nasuwaja takie rozwiazanie (pewnie ktos jzu o tym pisal ale sie nie natknalem), mianowicie:

1. wykop jw i jego poszerzenie w czesci dolnej tak samo ( ale tu o ile pozwala na to grunt)..mozna od razu zrobic cały wykop szerokosci ławy(stopy) fundamentowej ale po co wydawac pieniadze na kolejne metry szescienne betonu ktory nic nie wniesie do do fundamentu poza wypelnieniem wykopu.

2.na zewnetrzne sciany wykopu załozyc gruba folię, która będzie pełniła izolacje przeciwwilgociową...

3.nastepnie na sciany wykopu zamocowac pianke np na zewnetrzne 10cm, na wewnetrzne mniej...tj 5cm...ale tu wazne...górne krawędzie idelanie pod sznurek i w jednym poziomie. Troche wyzej niz poziom gruntu a ile dokladnie to kwestia przemyslenia-nie wiem jeszcze...

4. na spod fundamentu chudy beton, chyba ze moze byc piasek..tu nie wiem skad taki zamiennik...??

5. zbrojenie i..zalewanie betonem do krawedzi styropianu...

te górne krawedzie styropianu beda zarazem gwarancja poziomu fundamentu.

w innym moim poscie

http://forum.muratordom.pl/jaka-wysokosc-na-gruntem-powinna-miec-sciana-fundamentowa,t182330.htm

pytam o wysokosc sciany fundamentowej nad gruntem i tu wlasnie ta odpowiedz ma dalszy ciag...mianowicie po zalaniu fundamentu

brakującą wysokosc sciany fundamentowej (2-3 warstwy bloczkow) betonowych trzebaby dobudowac jak sciane z bloczkow fundamentowych.

po pierwsze bedzie to tańsze rozwiazanie (odchodzi koszt robocizny przy szalowaniu, rozbieraniu, a wymurowanie wyjdzie taniej) oraz syzbsze...zaszalowanie i rozszalowanie zajmie troche czasu a w miedzyczasie poczekanie pare dni az beton zwiąże w szalunku.

te 2-3 warstwy nie wplyna ujemnie na wytrzymalosc fundamentu gdyz sluza tylko jego podniesieniu a prawie caly fundament (do poziomu gruntu) będzie wylany i to on bedzie zapewnial cała szywnosc na zginanie, skrecanie i wariacie tych obciązeń..a lany jak wiadomo jest sztywniejszy (=bardziej wytrzymaly).

wątpliowści może tu budzic trwały sposób zamocowania pianki do scian wykopu..

otóz zamierzam to zrobić za pomacą elementów wygiętych z drutu w kształcie litery C i nimi - po 2 szt na 1 płytę zrobic mocowanie.

tu kolejna refleksja...wykop musialbybyc zrobiony chyba recznei od sznurka dla zachowanie lepszej "równości" ścian...po to zeby ocieplenie rozwno dolegało do folii i wykopu...

[/img]

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. wykop wykopany koparka lub recznie jest na kształt prostokątny (w przekroju),

2. lekko podciosany szpadlem u dolu zeby byla wieksza powierzchnia nacisku budynku na grunt( mniejszy nacisk jednostkowy),

4. i GOOOoooo ...lanie betonu na rowni z gruntem..

5. potem szalunek i lanie iles tam nad grunt...

Ja od razu podziękowałem wykonawcy jak mi coś takiego zaproponował :-)

no ja rozumiem i tez bym powiedzial do widzenia ale w mojej okolicy dwie budowy tak widzialem (kolega i...wujek) i sa zadowoleni na cacy!...zlego slowa powiedziec nie mozna no ale coz...o gustach sie nie dyskutuje...

jedyna zaleta takiego rozwiazania to to ze jest tanio...i chyba tyle...

zamiescilbym jakies rysunki ale nie mozna chyba na tym forum zalaczac...nie wiem

jedyna zaleta takiego rozwiazania to to ze jest tanio...i chyba tyle...

Taniej dla wykonawcy a niekoniecznie dla inwestora...

Spotkałem się również na lokalnym rynku wykonawców z tym iż nie ocieplają fundamentów podczas wykonywania SSO. Twierdzili, że później się to robi jak będą ocieplane sciany :-) I znów taniej dla wykonawcy a na pewno drożej dla inwestora.

• 10 months później...

nie jest to po budowlanemu ale moze sie udac:)

gdy cos popeka, bo osiadzie nie rowno to pretensje do siebie:)

osobiscie bym nie zrobil nikomu w ten sposob, chyba ze stodole badz garaz:p

gdy budynek nie podpiwniczony, warunki hydrogeologiczne dobre to izolacja bym sie nie przejmowal, porzadna pozioma da rade

czy osiądzie?

zalezy od gruntu, w jakim bedzie lane.

ja ma rowniotką działkę, a dodatkowo obowiązkowo beton byłby zagęszczany

zagęszczarką.

dzialke masz rowniutka i super - ale nie wiesz co pod spodem - poza tym zamiast lac 30 i wiecej w ziemie to lepiej stope na 50-60 i sciane na 25-30 cm

jesli zrobisz jak mowisz to tylko 30 cm bedzie przenosic obciazenie budynku na grunt

druga sprawa to ja nie jestem zwolennikiem owijania betonu folia - lecz to moje zdanie i mozecie sie ze mna nie zgadzac

beton sie zageszca wibratorem - sciany fundamentowe wglebnym

co innego jesli taki fundament wykonawca Ci zrobi za 1-1,5 tys zl:)

co innego jesli taki fundament wykonawca Ci zrobi za 1-1,5 tys zl:)

po pierwsze to ironia - choc skusic sie za to kase mozna a czy warto to inna bajka

przeciez to dom pawellukasz

jesli sluchac nie chce nas to niech slucha wykonawcy

tylko zeby nie zaplacil za to cos tyle co za fundament ze stopa

• 2 weeks później...

Panowie, nie wiem czy wszyscy jednakowo ciągniemy temat.

Mi chodziło o to żeby w stosunku do pierwszego wpisu a w nim:

"..1. wykop wykopany koparka lub ręcznie jest na kształt prostokątny (w przekroju),

2. lekko podciosany szpadlem u dołu żeby była większa powierzchnia nacisku budynku na grunt( mniejszy nacisk jednostkowy),

4. i GOOOoooo ...lanie betonu na równi z gruntem..

5. potem szalunek i lanie ileś tam nad grunt..."

zrobić coś innego, ale z zachowaniem prostoty.

Po pierwsze to folia...wyłożyć wykop. Wyżej napisano ze beton się wody nie boi i wystarczy izolacja pozioma.OK.

Ale po drugie: ocieplenie fundamentu (do strefy przemarzania). Po to żeby "zimno nie wchodziło przez fundament po ścianie do domu", a w rzeczywistości

żeby ciepło nie uciekało w odwrotnym kierunku. Ktoś spyta po co?

A po co się ociepla ścianę fundamentową zbudowaną z bloczków?

Tutaj po to samo, ale chciałem żeby zrobić to prosto (da się!) i zalać ocieplenie od razu betonem.

Wiec skoro będzie ocieplenie to miedzy ociepleniem a gruntem musi być izolacja żeby wilgoć nie miała wpływu na piankę (styropian).

Więc nie wystarczy izolacja pozioma na poziomej powierzchni fundamentu.

I tu brniemy do końca z takim jednym problemem do rozwiązania:

Jak zamocować piankę w wykopie.

Ja mam 2 wyjścia:

1. bardzo proste - poprzez druciane ceowniki (drut płaski wygięty w literę C), "przybić" płyty pianki do ścian wykopu tak,

żeby górna krawędź pianki była "pod sznurek" poziomo.

To rozwiązanie ma wadę bo te druty przebijałyby punktowo izolację z folii. 4 otwory na 1 arkusz pianki (2 ceowniki).

2. Dookoła fundamentu na przedłużeniu zewnętrznej i wewnętrznej ściany wykopu zamocować pionowo deski "pod sznurek" tak żeby górna ich krawędź

wyznaczała poziom fundamentu nad gruntem. I do tych desek zamocować piankę ( a nie do ścian w wykopie gdzie jest folia ).

Zamieszczam rysunek, bo na razie nie mam pomysłu właśnie na zamocowanie tych desek do gruntu.

Wbijanie pali w grunt nic nie da bo musiały by być nad samym wykopem i wszystko by się obsypało.

Co do samego wykopu i wylanego fundamentu:

- wykop koparką na szerokość 40-50cm, bo tak chyba standardowo kopią. Choć to zależy kogo się zamówi.

- stopa będzie mieć te 50-60 cm szerokości po ew. podciosaniu jeszcze u dołu wykopu po koparce.

Nie tak jak napisał face wyżej:

"...dzialke masz rowniutka i super - ale nie wiesz co pod spodem - poza tym zamiast lac 30 i wiecej w ziemie to lepiej stope na 50-60 i sciane na 25-30 cm.."

Stopa będzie mieć tak jak wyżej napisałem 50-60cm, a ściana będzie węższa i będzie mieć ok 30cm, bo wykop będzie wypełniony OCIEPLENIEM (pianką).

I ściana będzie mieć grubość taką jak z bloczków a nie na szerokość całego wykopu tak jak to zrobi koparka.

Cały zamysł jest taki żeby:

-nie stawiać ściany z bloczków, bo trzeba zrobić szeroki wykop dla murarzy i dla tych którzy by ręcznie robili ocieplenie z boku wybudowanego fundamentu, bo wtedy

trzeba dodatkowo zapłacić za wykopanie większego wykopu oraz za wymurowanie ścian fundamentowych i za ocieplenie choć to ostatnie można zrobić samemu tak jak układanie ocieplenia w wykopie.

Tu można zaoszczędzić na koparce i murarzach.

-ułożyć ocieplenie od razu a beton t wylać w "szalunku" w gruncie z położonym już zaizolowanym ociepleniem.

PS. nie wiem jak zamieścić rysunek.Dajcie znać.

Edytowane przez pawellukasz

Jeszcze raz:

wg projektu i zasad sztuki budowlanej "fundament" to powinien tak wyglądać:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/36341b77afd35325.html

a wykonawca proponuje wlanie betonu w wyryte w ziemi rowy, one będą miały raczej taki przekrój:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e46cbc9fd6bc880.html

coś nie wychodzi, na razie rezygnuję...