Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drabina aluminiowa 3 x 11

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące zakupu drabiny aluminiowej 3 x 11 są dostępne na allegro w cenie za 410 zł zwykła za 420 zł z opcją na schody i za 440 spawana.Którą z nich warto kupić ,drabina będzie używana sporadycznie przy pracach w gospodarstwie.Poniżej aukcje z drabinami.

1.Zwykła http://www.allegro.pl/item937755693_drabiny_drabina_aluminiowa_3x11_najdluzsza_8_20m.html

2.Opcja na schody http://www.allegro.pl/item942989293_drabiny_drabina_aluminiowa_3x11_itoss_na_schody.html

3.Spawana http://www.allegro.pl/item931801938_drabiny_drabina_aluminiowa_3x11_spawana_8_6m.html

a czy ten stabilizator poprzeczny nie jest za krótki?

W Nomi sprzedają taką drabinę za 500 zł firmy "Economi".

Pożyczam ją często od sąsiada i ten stabilizator jest nieco dłuższy. Przez to drabina wydaje się stabilniejsza. Nie wiem może się mylę?

Sam się do niej przymierzałem, ale na allegro jest trochę taniej.

Korzystam z drabin codziennie (taka praca).

Dla mnie to opcja nr 3.

Dla Ciebie, jeśli użycie tylko przy domu

wystarczy opcja 1, chociaż podoba mi się 2 :)

Zwróć uwagę że tylko pierwszy szczebel jest spawany po obwodzie. Pozostałe tylko miejscowo. Stopnie drabiny spawanej mają tylko dwa punkty podparcia. przy drabinie nr 2 stopnie przechodzą przez obie ścianki profila. Itoss to dobra jakościowo firma o producencie drabiny nr 3 nie słyszałem.

Korzystam z drabin codziennie (taka praca).

Zwróć uwagę że tylko pierwszy szczebel jest spawany po obwodzie.

Dzięki, to ważne.

Ja dla zwiększenia sztywności poprzecznej (na boki)

spawam kształtowniki alu, kwadrat 20x2, o długości 60 cm,

od stopki (przy poprzeczce) do ramy.

Używam drabin 3x12 :)

a są drabiny coby BEZPIECZNIE wleźć na dach

NIE MA!

Poważnie. Byłem na szkoleniu BHP pewnej firmy.

Nie da się spełnić ich wymagań na 100%

Kiedyś drabiny nie miały żadnego atestu a ludzie jakoś sobie na nich radzili. Grunt to zdrowy rozsądek. Przy jego braku żaden atest nie pomoże.

• 4 years później...
Nie kojarzę w ogóle marki jak mam być szczery. Nie lepiej puść bardziej w klasykę i kupić coś KRAUSE? Wybór na rynku jest ogromny więc znalezienie odpowiedniej nie zależnie od profilu do jakiego ma być używana nie powinno być problemem. [reklama]Pytanie w zasadzie w kwestii drabiny to jaki materiał, czy jest stabilna i ile kosztuje. Moim zdaniem cena/jakość najbardziej przemawia za KRAUSE Edytowane przez Elfir

• 9 months później...
To może mi powiedzieć czy jest jakaś różnica miedzy alve czy krause? Ale tak szczerze? W sumie troszkę czasu spędziłem na szukaniu drabiny i im dłużej się w ten temat zagłębiam tym mniej wiem. Przynajmniej tak mi się wydaje. Dość ciekawie sprawa wyboru drabin została opisana tutaj - [moderowano] z tym, że też nie wiem czy człowiekowi, który będzie z takiej drabiny korzystał bardzo sporadycznie są potrzebne jakieś mega rozwiązania po za stabilnością i wytrzymałością? Więc powiedzmy taka drabina 3x5 w jakich pieniądzach byłaby rozsądna? Edytowane przez joliska