gosja 06.03.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Jak w temacie, kiedy zobaczyliśmy ten nowy projekt Konrada Matuszewskiego- wiedzieliśmy, że w końcu, po wielu miesiącach poszukiwań- to jest TO !! Pasuje nam wszystko, dom spełnia nasze oczekiwania w 100% Jeden minus- to nowy projekt i pewnie nie znajdę nikogo, kto go buduje, by dzielić się doświadczeniem i opinią w trakcie budowy.. Link do projektu: http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 Co o nim sądzicie? Wszelkie opinie, sugestie, zachwyty mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 07.03.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jeżeli dom spełnia Twoje oczekiwania, to fakt, że jest nowy i nikt go nie buduje, to moim zdaniem zerowy problem. Kiedy kupowaliśmy nasz projekt, to też nie było innych realizacji. Na dzień dzisiejszy wiem, że powstają jeszcze dwa według tego projektu, ale tak naprawdę zupełnie inne, bo ze zmianami adaptacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 07.03.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 A, jeszcze opinie. Dom jest ładny, nieduży, nadaje się do wykończenia etapami (na parterze jest wszystko, co potrzebne do zamieszkania). Bardzo podoba mi się przejście z garażu przez wiatrołap. Można zostawić odzież wierzchnią i zmienić obuwie na domowe bez nadkładania drogi i pałętania się po innych strefach domu. Łazieneczkę na parterze raczej bym powiększyła, choćby do pięciokątnej, bo teraz jest ciaśniutko, a po przesunięciu ścianki będzie się można przemieszczać do kibelka bez potrącania umywalki, swobodnie rozebrać czy wytrzeć. Osobiście nie przepadam za wykuszami, więc zrezygnowałabym z tego salonowego - niewiele dodaje powierzchni, a podroży budowę. Chyba niepotrzebnie narysowano stół w kuchni - zagraca trochę. Przecież tuż obok jest część salonu służąca spożywaniu posiłków. Projekt nadaje się na działkę z wjazdem od zachodu lub południowego zachodu, jeżeli część dzienna ma być dobrze doświetlona. Ponieważ okna na poddaszu są tylko w szczytach i lukarnach, aby pokoje nad kuchnią i salonem były jasne, również potrzebny jest dostęp słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafAltyn 07.03.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witajcie.Rozważam budowę takiego właśnie domu, lecz do tej pory nie znalazłem informacji o nikim, kto zbudowałby już ten dom. Nam odpowiada ten układ pomieszczeń, ale ze względu na to, że nie mam żadnego doświadczenia w kwestii budowy domów prócz kilku miesięcy czytania informacji w Internecie to nie wiem jak traktować projekt, który tak naprawdę jest nie sprawdzony. Biuro p. Matuszewskiego też raczej niespecjalnie często widać w opiniach internautów choć jeśli już jakieś są a dotyczą innych domów tej pracowni to raczej pozytywnie oceniają autora. Dlatego przyłączam się do tego wątku i będę śledził Wasze postępy przy budowie. Jeśli zaś znajdzie się ktoś kto ukończył już dom wg. tego projektu - proszę o podzielenie się opinią na jego temat. Wszelkie uwagi mile widziane. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 07.03.2010 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Dzięki za zainteresowanie i opinie Zapomniałam dodać, że będziemy z wykusza rezygnować z tych samych powodów co podałaś bowess- miejsca nie dodaje zbyt dużo, a koszt dodatkowy... RafAltyn- kontaktowałam się bezpośrednio z panem K. Matuszewskim- potwierdził kilka sprzedanych projektów tego domu, które są w trakcie budowy (projekt pokazał się we wrześniu 2009) otrzymałam parę plików z dodatkowymi informacjami na temat projektu, pan Matuszewski odpowiada na wszelakie pytania i służy wirtualnie pomocą Zobaczymy, może ktoś przyłączy się do sympatyków tego projektu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 29.05.2010 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Hej Szukam ...szukam ... szukam.... i znaleźć nie mogę Wpadłem na M-131, ładny nie za duży, przykuwający uwagę wyglądem zewnętrznym Znalazłem kosztorys http://www.konradmatuszewski.pl/images/stories/kosztorysy/m-131.xls Co myślicie o nim... czy da się zmieścić w założeniach kosztorysu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 01.06.2010 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Witam,też dosyć mocno zainteresowałem się tym projektem, w końcu projekt w którym nie muszę za dużo zmieniać. Też się będę zastanawiał nad likwidacją wykusza. Jak tylko dom będzie pasował na moja działkę to kupuję projekt.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjusz 11.06.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Witam. Jestem zaintersowany kupnem tego projektu i budową tego domu. Zamierzam zlikwidować wykusze a w ich miejsce wstawić okna dachowe oraz powiękrzyć nieco łazienkę na dole. Dom zamierzam ogrzewać eko - groszkiem w piecu z podajnikiem oraz zainstalować wentylacje mechaniczną z rekuperatorem nad solarami się zastanawiam. No i chcę go trochę podnieść, żeby zyskać metraż na poddaszu. Jeżeli ktoś posiada kontakt do projektanta to poproszę o dane bo muszę się zorientowac czy zakres moich zmian nie jest zbyt drastyczny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 16.06.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) ............. Jeżeli ktoś posiada kontakt do projektanta to poproszę o dane bo muszę się zorientowac czy zakres moich zmian nie jest zbyt drastyczny. Pozdrawiam. Proszę http://www.konradmatuszewski.pl/kontakt Daj znać jak dostaniesz odpowiedź... Mam jeszcze pytanie czy ktoś będzie/ buduje w pomorskim Waham się pomiędzy M-131 a aps 161 http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=676 czy ktoś podpowie który lepszy? Pozdrawiam Edytowane 22 Czerwca 2010 przez wojtek_stg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiewiorr 30.06.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam, Projekt ten: http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 został mi zarekomendowany jako ekonomiczny. Czy koszt budowy stanu surowego zamkniętego (bez podatku) 138 200 to realna cena? Jeśli doprowadze budowe do stanu surowego zamnietego i pozostawie w takim stanie budowe na 5 lat to moze to miec jakies negatywne skutki? Z góry dziękuję za pomoc, Baśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjusz 01.07.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 (edytowane) Witam !!!Ja będę budował w Leśniewie pow. Pucki ale najpierw muszę jeszcze uzbroic działkę i sprzedać mieszkanie by było za co.Co do projektu jak dla mnie lepszy M-131. Bardziej zwarta bryła, łatwiejszy w budowie, i wieksza możliwość adaptacji strychu.Pozdrawiam Edytowane 1 Lipca 2010 przez rjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 21.07.2010 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 o widzę, że mój wątek się ruszył czy komuś już udało się zacząć budowę M-131? macie już projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 26.07.2010 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Jak w temacie, podnoszę nasz wątek, może dojdą kolejni chętni na budowę M-131 Im dłużej oglądam ten projekt, tym bardziej upewniam się, że to dom dla mnie Pozdrawiam wszystkich sympatyków i miłośników M131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 27.07.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam,My również z żoną poważnie zainteresowani jesteśmy tym projektem.Wcześniej braliśmy pod uwagę tak jak wyżej wspominał kolega APS-a 161.M-131 wydaje się na idealny taki jak oczekujemy, również mniejszy nakład na przeróbkę. Głównie, co nam się nie podoba to poddasze /na projekcie pokoj 12,6m, przeróbka lukarny nie murowana a w całości konstrukcja drewniana, usunięcie tej ścianki po lewej od okna, nie potrzebnie wchodzi w pokój/. Zupełnie inaczej jest rozwiązana od strony łazienki. Musimy porozmawiać z architektem. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 27.07.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Cześć Jarek!Gdzie planujecie budowę i z jakiego materiału? A do wszystkich- czy dawaliście już M-131 do wyceny przez ekipy budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 28.07.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Cześć Gosiu. Działka jest w Dorotowie koło Olsztyna (a twoja lokalizacja?)Jak byśmy się zdecydowali na M-131 to zapewne wersja murowana. Co do wyceny będziemy szerzej wiedzieli na przełomie listopad/ grudzień (znajomy zajmie się wyceną), poinformujemy.Jak już pokazaliśmy projekt, przerabiane będą napewna lukarny (zobaczymy zapewne wyjdą jeszcze inne sprawy). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 28.07.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam wszystkich.My też z mężem rozważamy wybór tego projektu. Prosty i spełniający wszystkie nasze wymagania. łazienka na dole trochę za mała- trzeba coś wymyśleć. Wykusz w salonie też zbędny.Zastanawiam się z jakiego poziomu jest wejście na strych , tzn czy da się podzielić go na pół i zaadaptować na garderobę ( od strony pokoju) i pralnię ( od strony łazienki). Czy wiecie może na jakiej wysokości znajduje sie ścianka kolankowa?Jeżeli zdecydujemy sie na ten projekt to M-131 stanie w okolicach Płońska.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 28.07.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Na przekroju widać, że ściana kolankowa ma 100cm.Podobnie ja my myślimy również o adaptacji strychu na garderobę i suszarnię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 28.07.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Powiedżcie mi jeszczę proszę jak to jest z tą pralnią. Na jednych rzutach jest od strony strychu, a na innych od strony pokoju . Która wersja bardziej Wam sie podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 28.07.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 - wg projektu szkieletowego S-131, /czyli budowanie z pomocą drewna/ pralnia jest po stronie strychu;- wg projektu murowanego M-131, /czyli cegła, beton…/ pralnia jest po stronie pokoju. Obie wersje osobiście mi się nie podobają /zapewne będzie przeróbka/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts