Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć.

Wygląda to rzeczywiście jak jakieś przeszklenie. Coś podobnego stosuje się przy drzwiach wejściowych. Wąski, przeszklony pas zamocowany na stałe. Tylko po co w takim miejscu? Przez chwilę myślałem, że może to taka półścianka wysoka na powiedzmy metr ale to nie ma sensu bo przy otwartych drzwiach wyjściowych ciągnęło by chłodem. Drugie skrzydło drzwi miałoby sens gdyby wejściowe były szerokie (wtedy można wnieść duże gabaryty). Chyba, że ma to charakter ozdobny (luksfery, witraż, obraz na szkle, szkło barwione w masie etc.). Niby drobiazg ale ... diabeł tkwi w szczegółach.

Pozdrawiam.:-)

kilka dni temu też to zauważyliśmy z mężem, typujemy, że to luksfery....

nawet jeśli nie, my chcemy je tam właśnie wstawić :-)

Proszę o ocenę kosztorysu dla banku.Sami robiliśmy.Realne?nie przesadziłam gdzies ?albo niedoszacowałam?

aga

Lp. PRACE BUDOWLANE (według kosztorysu) KOSZT BUDOWY kwota w zł Udział w całości inwestycji %

1 2 3 4

1. Przygotowanie terenu 2 000 zł 0,51%

2. Uzbrojenie terenu 8 000 zł 2,05%

3. Wykopy, roboty ziemne 2 000 zł 0,51%

4. Fundamenty 26 000 zł 6,67%

5. Ściany piwnic 0 zł 0,00%

6. Strop nad piwnicami 0 zł 0,00%

7. Izolacja pozioma i pionowa 2 000 zł 0,51%

Razem stan zerowy (suma 1-7) 40 000 zł 10,26%

8. Ściany zewnetzrne (parteru, piętra, poddasza) 25 000 zł 6,41%

9. Ściany wewnętrzne konstrukcyjne i działowe 20 000 zł 5,13%

10. Stropy, schody, podesty 20 000 zł 5,13%

11. Konstrukcja dachu 15 000 zł 3,85%

12. Pokrycie dachu 25 000 zł 6,41%

13. Izolacja przeciwwilgociowa i termiczna 10 000 zł 2,56%

14. Stolarka okienna, drzwi zewnętrzne 30 000 zł 7,69%

15. Drzwi wewnętrzne 15 000 zł 3,85%

Razem stan surowy (suma 8-15) 160 000 zł 41,03%

16. Tynki wewnetrzne 30 000 zł 7,69%

17. Posadzki, wylewki 10 000 zł 2,56%

18. Podłogi 15 000 zł 3,85%

19. Roboty malarskie 5 000 zł 1,28%

20. Biały montaż 10 000 zł 2,56%

21. Inne roboty wykończeniowe wewnetrzne (podać rodzaj) 0,00%

Razem wykończenie wewnętrzne (suma 16-21) 70 000 zł 17,95%

22. Tynki i inne roboty elewcyjne 25 000 zł 6,41%

23. Roboty wykończeniowe zewnetrzne 5 000 zł 1,28%

24. Porządkowanie terenu, mała architektura 30 000 zł 7,69%

25. Inne prace (podać rodzaj prac) 0 zł 0,00%

Razem wykończenie zewnętrzne (suma 22-25) 60 000 zł 15,38%

26. Instalacja c.o., kominek 35 000 zł 8,97%

27. Instalacja elektryczna i teletechniczna 15 000 zł 3,85%

28. Instalacja wodno-kanalizacyjna 10 000 zł 2,56%

29. Instalacja gazowa 0 zł 0,00%

Razem instalacje (suma 26-29) 60 000 zł 15,38%

RAZEM KOSZT PRAC BUDOWLANYCH 390 000 zł 100,00%

wydaje mi się, że to kosztorys trochę na wyrost, ale rozumiem, że jak do banku, to po to, by wziąść większy kredyt i lepiej zawyżyć koszty niż wpisać za mało...

mnie też będzie czekało robienie kosztorysu, ale w drugiej fazie budowy, narazie będziemy budować ze środków ze sprzedaży mieszkania...

kilka dni temu też to zauważyliśmy z mężem, typujemy, że to luksfery....

nawet jeśli nie, my chcemy je tam właśnie wstawić :-)

Luksfery wydają się optymalnym rozwiązaniem (pewnie zrobię tak samo), choć jak wiadomo nie do każdego wystoju mogą pasować. Wiadomo, kwestia gustu.

Pozdrawiam serdecznie.:-)

mi się luksfery kojarzą z PRLowskimi blokami (mam takie sinozielone na klatce) ale pewnie są też na rynku ładniejsze, tylko muszę się przyglądnąć tematowi, a czy ktoś dysponuje jakąś fajną inspiracyjką? zdjęciem? gdzie fajnie zastosowano FAJNE luksfery? bo ja na razie w wyobraźni nie widzę tam przy drzwiach nic ładnego...

Witaj.

Teraz luksfery to inna bajka. Spory wybór kolorów oraz deseni (od bieli do koloru bursztynowego, czerwień i inne; przezroszyste, matowe etc.). A może zwykła szklana tafla (oczywiście hartowana) z np. trawionym ornamentem (kwiatowym, roślinnym czy geometrycznym). Nie jest to co prawda tanie ele efekt dekoracyjny - bezcenny.:-)

Pozdrawiam serdecznie.

ja mam luksfery w obecnym mieszkaniu, mieliśmy ciemną kuchnię z paskudnym oknem do pokoju. Usunęliśmy je i wstawiliśmy trzy rzędy po 4 szklane pustaki- butelkowa zieleń

wygląda super, w ciągu dnia fajnie wpada do kuchni zielonkawe światło- dla nas bomba, choć to wykonanie sprzed 10 lat :-) naszym kupcom też się podobają i nie będą ich usuwać :)

no właśnie :) ktoś ma inne pomysły? trzeba by chyba spytać autora co miał na myśli, sama nie wiem czy zostawić tam ten świetlik czy lepiej zrobić ścianę...?

... a właśnie, czy p. Matuszewski udzielił komuś info gdzie i kto buduje 131? tzn kto od niego kupił projekt? Myślicie że taka informacja może być jawna?

Cześć.

Informacji takiej raczej nie udzieli bez zgody budującego. Na stronie ekstradom są np. umieszczone informacje ile osób buduje dany dom, umieszczone są zdjęcia z realizacji. Wydaje się, że to wszystko wrzucają sami budujący. Fajna koncepcja bo po zarejestrowaniu i zalogowaniu można korespondować z inwestorem.

Pozdrawiam.:-)

sęk w tym że ciężko ich znaleźć, a ja bym chciała np. móc oglądnąć taki dom w realu :(

w Rzeszowie widziałam bardzo podobny, ale to jest chyba projekt indywidualny, budowa w trakcie realizacji, wygląda na wykończenie wewnętrzne...

a Pan Matuszewski zwyczajnie bez zgody inwestorów nie może udzielać informacji o adresach i miejscach budowy, dla mnie to zrozumiałe, choć oczywiście wolałabym by było inaczej

sęk w tym że ciężko ich znaleźć, a ja bym chciała np. móc oglądnąć taki dom w realu :(

Witaj.

Ach, jakże idealnym rozwiązaniem byłoby obejrzenie każdego projektu, który nam się podoba w realu (np. w stanie developerskim) - marzenie. Może uda się w końcu znaleźć kogoś kto wybudował ten dom, a na razie pozostaje dziękować gosji za założenie wątku oraz uruchomić wyobraźnię jak te nasze domki będą wyglądać.:-)

Pozdrawiam.