Sigur 08.10.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Słuchajcie, właśnie trafiłem na bardzo fajny projekt. Podobny trochę do M-131 ale bez lukarn. Zastanawiam się czy nie ma bardziej funkcjonalnego wnętrza. Powierzchnia tylko ok. 10 m2 większa. Za duży plus uważam sporą kotłownię (pelet, ekogroszek etc.) Jak Wam się podoba? http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 08.10.2010 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Słuchajcie, właśnie trafiłem na bardzo fajny projekt. Podobny trochę do M-131 ale bez lukarn. Zastanawiam się czy nie ma bardziej funkcjonalnego wnętrza. Powierzchnia tylko ok. 10 m2 większa. Za duży plus uważam sporą kotłownię (pelet, ekogroszek etc.) Jak Wam się podoba? http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html Pozdrawiam. kiedyś mocno zastanawialiśmy się nad tym domem, ale...no właśnie mieliśmy kilka ale nie podobało nam się wejście do domu, takie staromodne, jak to określił mąż, balkon, który nie jest nam do niczego potrzebny, w dachu okna dachowe w pokojach, a my jakoś wolimy zwykłe i generalnie szukaliśmy domu prostokątnego- ten ma cofnięty salon w obrysie i garaż... ale ogólnie jest to dom dobrze zaplanowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 08.10.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 (edytowane) kiedyś mocno zastanawialiśmy się nad tym domem, ale...no właśnie mieliśmy kilka ale nie podobało nam się wejście do domu, takie staromodne, jak to określił mąż, balkon, który nie jest nam do niczego potrzebny, w dachu okna dachowe w pokojach, a my jakoś wolimy zwykłe i generalnie szukaliśmy domu prostokątnego- ten ma cofnięty salon w obrysie i garaż... ale ogólnie jest to dom dobrze zaplanowany To widzę, że mamy bardzo zbliżone koncepcje jaki ma być dom. Ja jednak jestem w stanie przeboleć pewne niedoskonałości estetyczne (nie do końca oczywiście) jeśli funkcjonalność będzie zbliżona do 100% moich potrzeb. Najbardziej mi żal lukarn. Dlatego ciągle "toczę bitwę" z sobą i żoną. Czas pokaże, która koncepcja wygra. Pozdrawiam. Edytowane 8 Października 2010 przez Sigur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrocia 08.10.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 hej! hej! ale mam zaległości musze nadrobic i poczytac dostalismy na razie AZ jedna wcene. czekamy na kolejne... SSO = 168 tys. -> nas nic nie interesuje i domek stoi w 3-4 m-ce ( zaczynaja od geodety - wynosi budynek - wiecie - słupki wbija.. i az do dachu. ) troche sie obawiamy podatku który ma wzrosnąć od przyszłego roku na 23%, wtedy u tego wykonawcy wzrośnie nam SSO do ok 200 tys :O:O ten sam wykonawca z naszymyimateriałami wyniósłby nas taniej. on zrobił nam wycene ze swoich sprawdzonych materiałów. czekamy na kolejne wyceny. odezwe sie. aha! wolimy 1 ekipe, która robi wszystko. pozdrawiam:) p.s. 1. Wam tez tak zamula jak piszecie posty??? p.s. nr 2 czy ktos juz zaczyna budowac M 131? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 08.10.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Sigur ja też trafiłam na ten projekt byłby groźnym rywalem dla 131 gdyby nie to że szerokość naszej działki to jedynie 22 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 08.10.2010 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 hej! hej! ale mam zaległości musze nadrobic i poczytac dostalismy na razie AZ jedna wcene. czekamy na kolejne... SSO = 168 tys. -> nas nic nie interesuje i domek stoi w 3-4 m-ce ( zaczynaja od geodety - wynosi budynek - wiecie - słupki wbija.. i az do dachu. ) troche sie obawiamy podatku który ma wzrosnąć od przyszłego roku na 23%, wtedy u tego wykonawcy wzrośnie nam SSO do ok 200 tys :O:O ten sam wykonawca z naszymyimateriałami wyniósłby nas taniej. on zrobił nam wycene ze swoich sprawdzonych materiałów. czekamy na kolejne wyceny. odezwe sie. aha! wolimy 1 ekipe, która robi wszystko. pozdrawiam:) p.s. 1. Wam tez tak zamula jak piszecie posty??? p.s. nr 2 czy ktos juz zaczyna budowac M 131? hej wrocia! tak sobie myślę, skoro podatek wzrośnie o 1% to różnica nie powinna być wyższa niż 2000 zł, a nie ponad 30 000 !!!! to jest prawie 20% więcej!!!! a wracając do Twojej wyceny, wszystko zależy od rodzaju materiałów, można zrobić SSO za 100 tys a można i za 300 tys. zależy też od regionu i cen tam obowiązujących. dla ciekawości, kolega ostatnio wprowadził się do domu 190m kw, kryty blachodachówką, bez piwnicy i garażu. Deweloper spod Rzeszowa za ten dom w stanie surowym- zamkniętym z działką 6 ar wziął równe 190 tys. kolega nie ruszał palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 08.10.2010 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 To widzę, że mamy bardzo zbliżone koncepcje jaki ma być dom. Ja jednak jestem w stanie przeboleć pewne niedoskonałości estetyczne (nie do końca oczywiście) jeśli funkcjonalność będzie zbliżona do 100% moich potrzeb. Najbardziej mi żal lukarn. Dlatego ciągle "toczę bitwę" z sobą i żoną. Czas pokaże, która koncepcja wygra. Pozdrawiam. jak Ci żal lukarn to zwyczajnie walcz o M131!! Sigur, bądź stanowczy, przecież jesteś już w naszej paczce marzycieli o M131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 08.10.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Gosja, bo wojnę małżeńską wywołasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 09.10.2010 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Gosja, bo wojnę małżeńską wywołasz haha, nie śmiałabym ale nie ma co dyskutować M131 to hit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 09.10.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 A u nas cisza- czekamy na PNB.Właśnie sie dowiedziałam,że naczenik architetkury był 2 tygodnie na szkoleniu i pozwolenia czekały sobie na jego powrót.Dopiero wziął sie za podpisywanie wniosków z końca sierpnia. Więc z fundamentów nici. Zaczniemy na wiosnę. Na razie zabierany się za ogrodzenie działki.W przyszłym tygodniu będę miała jeszcze jedną wycenę.Co do brania ekipy w materiałami .Na 3 wyceny-dwie ekipy wogóle nie były zainteresowane dostarczaniem materiałów.Jedna , która od razu mówiła,że umawia się na materiał i robociznę na samych bloczkach fundamentowych i betonie zawyżyła koszty o jakieś 3000.Więc trzeba uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 09.10.2010 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 A u nas cisza- czekamy na PNB.Właśnie sie dowiedziałam,że naczenik architetkury był 2 tygodnie na szkoleniu i pozwolenia czekały sobie na jego powrót.Dopiero wziął sie za podpisywanie wniosków z końca sierpnia. Więc z fundamentów nici. Zaczniemy na wiosnę. Na razie zabierany się za ogrodzenie działki.W przyszłym tygodniu będę miała jeszcze jedną wycenę.Co do brania ekipy w materiałami .Na 3 wyceny-dwie ekipy wogóle nie były zainteresowane dostarczaniem materiałów.Jedna , która od razu mówiła,że umawia się na materiał i robociznę na samych bloczkach fundamentowych i betonie zawyżyła koszty o jakieś 3000.Więc trzeba uważać słyszałam o tych praktykach....z jednej strony kłopotliwe bywa dostarczanie materiałów, gdy na przykład w trakcie jakiegoś etapu czegoś nagle zabraknie na budowie, a my w pracy, chorzy albo w delegacji....ale...no właśnie mamy kontrolę nad wydatkami, wiemy co ile kosztowało i mamy świadomość, że ekipa nas nie wyrzeźbi........... a jeśli za coś przepłacimy...- pretensje do samych siebie jedynie zostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 11.10.2010 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 (edytowane) Edytowane 10 Lipca 2016 przez rkowal79 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 11.10.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 jak Ci żal lukarn to zwyczajnie walcz o M131!! Sigur, bądź stanowczy, przecież jesteś już w naszej paczce marzycieli o M131 Taki mam zamiar. M-131 to prostota i funkcjonalność w jednym. P.S. O wywołanie wojny się nie martwicie. Wszak tylko zgoda buduje a w końcu o budowanie tu chodzi, prawda? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 11.10.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 No pewnie że są podejrzane te praktyki. Dziś wszystkim trzeba na łapy patrzeć. jak się weźmie partacza to nawet bat nie pomoże. Za komuny było tak samo.zrobić byle było. Uczciwego od razu się pozna po sposobie pracy. Referencje niewiele pomagają bo ekipy jednym zrobią dobrze - bo kogoś ktoś zna a nieznanym zrobią byle było. Bo teraz chorobcia takie czasy, że trzeba się znać na wszystkim i niemal wszystko wiedzieć. Brak zaufania do ludzi przekłada sie na brak zaufania do "fachowca". I bądź tu mądry i śpij spokojnie. Jak człowiek ma cały czas siedzieć na budowie i pilnować majstrów to równie dobrze można wiele rzeczy samemu zrobić. Gdyby z kolei kasa była to można się pokusić o nadzór inwestorski ale kogo na to stać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 11.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 słyszałam o tych praktykach....z jednej strony kłopotliwe bywa dostarczanie materiałów, gdy na przykład w trakcie jakiegoś etapu czegoś nagle zabraknie na budowie, a my w pracy, chorzy albo w delegacji....ale...no właśnie mamy kontrolę nad wydatkami, wiemy co ile kosztowało i mamy świadomość, że ekipa nas nie wyrzeźbi........... a jeśli za coś przepłacimy...- pretensje do samych siebie jedynie zostają Zapomniałaś dodać, że trzeba zrobić fakultet z logistyki żeby zgrać wszystko razem.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkaB 11.10.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 No pewnie że są podejrzane te praktyki. Dziś wszystkim trzeba na łapy patrzeć. jak się weźmie partacza to nawet bat nie pomoże. Za komuny było tak samo.zrobić byle było. Uczciwego od razu się pozna po sposobie pracy. Referencje niewiele pomagają bo ekipy jednym zrobią dobrze - bo kogoś ktoś zna a nieznanym zrobią byle było. U mnie szwagier wydał kupę kasy na ekipę budowlaną,a tak mu postawili krzywe ściany,że trzeba było nadrabiać szpachlą i to baardzo grubo!Nie wiem jak ta ekipa widziała pion w tych ścianach!Oby takich nie spotkać na swojej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 11.10.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 U mnie szwagier wydał kupę kasy na ekipę budowlaną,a tak mu postawili krzywe ściany,że trzeba było nadrabiać szpachlą i to baardzo grubo!Nie wiem jak ta ekipa widziała pion w tych ścianach!Oby takich nie spotkać na swojej drodze. I właśnie tak to u nas wygląda. Nie ma gwarancji, że ekipa droga jest dobra. Jedyna możliwość to pisać umowy i pilnować, pilnować, pilnować... tylko kto ma na to czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 12.10.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 widzę, że dyskusja mocno się rozwinęła a ja chwilowo zaniedbałam nasze forum- wyprowadzka w pełni, pakuję, wyrzucam, pakuję, wyrzucam....rety, ale człowiek chomikuje...nie sądziłam, że przez 10 lat można tyle nazbierać hahaha!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 13.10.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam wszystkich. Ostatnio przypomniałem sobie poprzednie Wasze wpisy i zauważyłem, że dominuje tendencja do budowy M-131 z ceramiki. Jakie pustaki chcecie dać konkretnie? Ja zastanawiam się na betonem komórkowym P+W. Jakie zamierzacie dawać ocieplenie na podłodze, ścianach i poddaszu? Moje plany to 15cm - 15 cm - 30 cm. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkaB 13.10.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam,na rysunkach szczegółowych,tych na stronie p. Konrada,wc jest na ścianie od garażu,a umywalka na ścianie od pokoju(inaczej niż na rzutach),czy ta łazienka nie jest nieco większa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts