gosja 12.11.2010 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam. Gosja, chodzi o uziemienie instalacji w domu (i odgromówkę też). Tak na szybko znalezione: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?11371-Uziom-fundamentowy-jak-to-wygl%C4%85da Pozdrawiam serdecznie. domyślałam się, ale wiesz... Dzięki za linka, wpadam w lekturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 12.11.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) A tu wygląd uziemienia w fundamencie i otokowego: http://www.budujemydom.pl/mambots/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/ibrowser/scripts/popup.php?url=/images/stories/porady/schemat_uziom_funda_600.jpg&clTxt=Kliknij http://www.budujemydom.pl/mambots/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/ibrowser/scripts/popup.php?url=/images/stories/porady/schemat_uziom_otok_600.jpg&clTxt=Kliknij Pozdrawiam. Edytowane 12 Listopada 2010 przez Sigur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 12.11.2010 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 z rysunków wnoszę, że otokowe git, a tamto shit.... a czemuż to? bo czy jest sens, wykonywać coś takiego, jeśli nie mieszka się na Przylądku Horn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 12.11.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Edytowane 10 Lipca 2016 przez rkowal79 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viaferrata 12.11.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jak słusznie zaznaczono chodzi o elektrykę i odgromówkę ( o ile się na to zdecydujemy).Zaletą uziomu fundamentowego jest to że bednarka zalana w betonie nie koroduje jak to się zdarza innym systemom. Sporo informacji znaleźć można na forach elektryków, i mnie one przekonały. Z tego co mi wiadomo to dobry uziom zapewnia nie tylko dobre działanie piorunochronu (o ile występuje) ale przede wszystkim umożliwia dobre działanie wyłączników różnicowo-prądowych. Tak czy siak - bednarka nie majątek - a potem by zrobić otokowy trzeba dodatkowo kopać, a sam metal w ziemi będzie korodował.Zgadzam się, że elektryka to nie zabawa, dlatego chce to zrobić zgodnie z zaleceniami SEP. A z mojej kwerendy wynika, że po prostu to najlepsze rozwiązanie, o tyle rzadko promowane, że najczęściej zaleje się ławy fundamentowe, potem wznosi się mury, a elektryka woła się przed tynkami więc jest już musztarda po obiedzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 14.11.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Edytowane 10 Lipca 2016 przez rkowal79 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viaferrata 14.11.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) nie chce zmieniać tematyki naszego wątku (M 131) na dywagaje o uziomach, po prostu podzieliłem się moimi pomysłami na realizację i modyfikacje w projekcie. Dodam tylko że połaczenia "wąsów" z bednarki ze zbrojeniem ław fundamentowych zaleca się dokonać przez spawanie do dwóch wzdłużnych elementów zbrojenia, a te wzdłużne elementy zbrojenia też połączyć na spaw by tworzyły pierścień dookoła budynku (a raczej dwa - jeden pod drugim). Według tego co poczytałem połączenia śrubowe zaciskane są mniej polecane. Natomiast praktykowane standardowo w zbrojeniach łączenie na drut "wiązadełkowy", sprawdzi się tylko przy odgromówce, ale nie zapewni już właciwych parametrów do tego, o co głównie mi chodzi - o zapewnienie uziomu dla elektryki. Co do łączenia uziomów -odgromowego i od elektryki przekonuje mnie to co wyczytałem albo na elektrodzie, albo na forum sep (nie pamiętam) - że można, a nawet trzeba połaczyć - ale w ziemi - czyli w ławie ;p a nie gdzieś wyżej. Zainteresowanych zachęcam do lektury: co prawda artykuł mówi o sztucznym uziomie fundamentowym, a nie naturalnym (dodatkowa bednarka a nie wykorzystanie zbrojenia) ale zawiera kilka szczegółów wykonawczych. Ponadto jednoznacznie mówi o połączeniu uziomów. Co do wykorzystania jako uziomu sieci wodociągowej - u mnie do domu będzie szła rura z plastiku ( zresztą chyba jak w większości przypadków) więc to rozwiązanie odpada. Serdeczna prośba do tych, którzy projekt mają w zasięgu ręki (ja niestety wszystkie egzemplarze nieopatrznie zaniosłem do naniesienia zmian przez archtekta). Czy ktoś może zerknąć na plan instalacji elektrycznej i napisać gdzie ulokowano w projekcie rozdzielnicę? Wydaje mi się że w garażu, ale pamięć mi szwankuje a chciałbym jeszcze pogłówkować Gdyby ktoś był łaskaw odpowiedzieć byłbym wdzięczny. Pozdrawiam wszyskich miłosników M-131. Edytowane 16 Listopada 2010 przez viaferrata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viaferrata 15.11.2010 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) z rysunków wnoszę, że otokowe git, a tamto shit.... a czemuż to? bo czy jest sens, wykonywać coś takiego, jeśli nie mieszka się na Przylądku Horn? otokowe - dodatkowe kilkadziesiąt metrów bednarki (najlepiej jeszcze pomiedziowanej) na otok - narażonej na korozję (co naraża portfel na konieczność nowych wydatków po latach). fundamentowe - pospawanie wzdłużnych elementów zbrojenia (jest normie wymóg przekroju - ale ten łatwo spełnić) które i tak są, i staranne umieszczenie zbrojenia tak by było otulone 5cm warstwą betonu od ziemi - zabezpieczone przed korozją co jest git a co shi... ? Hmmmm, zależy dla kogo - dla inwestorów czy dla sprzedawców. Nadmienię tylko, że są typy fundamentów gdzie uziomu fundamentowego wykonać się (podobno) nie da i wtedy otok pozostaje wariantem do przemyślenia. Czy jest sens? odgromówka - cóż każdy niech podejmie decyzje, ale i tak uziom potrzebujesz dla prawidłowej instalacji elektrycznej i jakoś trzeba go zrobić. A jak dla mnie - dodatkowe cztery wąsy z bednarki nie stanowią wielkiego kosztu, nawet jeśli potem ich nie wykorzystam. Do poczytania: http://www.inzynierbudownictwa.pl/drukuj,33 Edytowane 16 Listopada 2010 przez viaferrata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 18.11.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 mam pytanie jeszcze odnośnie zestawienia materiałów do M-131, czy ktoś z was wie ile jest przewidzianych kg cementu? biorąc pod uwagę na samą budowę stanu surowego, bo tynki będę miał maszynowe gipsowe.Z góry dziękuję za informacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 19.11.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 dzisiaj zamówiłem już projekt, ze zmian-to tylko połączenie na poddaszu łazienki z pralnią. Od przyszłego tygodnia szukam wykonawce hurtownie z materiałami i zaczynam chodzenie po urzędach, żeby na wiosnę wystartować pełną parą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 19.11.2010 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 dzisiaj zamówiłem już projekt, ze zmian-to tylko połączenie na poddaszu łazienki z pralnią. Od przyszłego tygodnia szukam wykonawce hurtownie z materiałami i zaczynam chodzenie po urzędach, żeby na wiosnę wystartować pełną parą pozdrawiam Gratulacje!!! U mnie niestety papierologia się trochę przedłuży....., :bash:ale mam nadzieję, że wiosną jednak uda nam się ruszyć z budową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 20.11.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 nie martw się, ja jestem na etapie dzielenia pola na działki, bo kupiłem pole 50arów, i teraz dzielę na 5 działek i też troche jest chodzenia:) ale na wiosne już mam nadzieję że wystartuję. Jak ma ktoś jakieś namaiary a fachowców z opolskiego lub śląska to poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys2507 21.11.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam Wszystkich i dołączam do grona miłośników M-131 Dom jest dla mnie idealny wewnątrz( z małymi zmianami), natomiast nie jestem do końca przekonany co do jego wyglądu zewnętrznego ( w przeciwieństwie do żony) Zastanawiamy się nad wysunięciem garażu do przodu i zrobienie czegoś takiego: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/cukiereczek/widok2.php Dzięki temu bryła byłaby trochę ciekawsza, a przy okazji znacznie powiększyło by się pomieszczenie gospodarcze( szczególnie ważne przy piecu na paliwo stałe, albo poprostu miejsce na sprzęt ogrodniczy). Podoba mi sie też kolorystyka tego domu, a jasna lukarna znacznie lepiej pasuje do M-131 niż przedstawiona w projekcie przez P. Matuszewskiego. Zastanawiam się też nad zmianą kształtu wykusza na coś takiego: http://www.z500.pl/projekt/z124,kompaktowy,dom,garazem,i,wykuszem,Ekonomiczny,w,budowie,dach,dwuspadowy.html Daszek nad wykuszem w M-131 wydaje mi się zbyt masywny i za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 22.11.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 nie martw się, ja jestem na etapie dzielenia pola na działki, bo kupiłem pole 50arów, i teraz dzielę na 5 działek i też troche jest chodzenia:) ale na wiosne już mam nadzieję że wystartuję. Jak ma ktoś jakieś namaiary a fachowców z opolskiego lub śląska to poproszę Witaj. Uważaj tylko na opłatę adiacencką. Potrafi przetrzepać mocno kieszeń. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 22.11.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Gratulacje!!! U mnie niestety papierologia się trochę przedłuży....., :bash:ale mam nadzieję, że wiosną jednak uda nam się ruszyć z budową.... Witaj. Na pewno się uda. Głowa do góry. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkaB 22.11.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam,jak przebrnęliście przez Warunki Zabudowy,określaliście je sami?Nie wiem jak to dobrze wypełnić,żeby potem nie było problemów.Podawaliście wymiary domu dokładnie czy w jakimś przybliżeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 22.11.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Edytowane 10 Lipca 2016 przez rkowal79 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 23.11.2010 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Niniejszym ogłaszam, że zamówiłam projekt M131 Jedna zmiana- brak wykusza, w jego miejsce ściana z pięknym, dużym oknem Czekam cierpliwie na dokumenty I proszę mocno trzymać kciuki za tą moją papierologię, mam nadzieję, że ten mój problem się rozwiąże bezboleśnie i szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 23.11.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam. GRATULACJE!!! Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 24.11.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 To ja też ogłaszam, że właśnie wysłałem zamówienie na projekt.Mam trochę więcej zmian:1. likwidacja wykuszu - w zamian za to duże okno lub dwa mniejsze (takie jak na piętrze)2. powiększenie łazienki na dole3. poszerzenie garażu maksymalnie o 1 metr4. likwidacja okien w garażu i na strychu - nad strychem okna połaciowe po obu stronach dachu5. likwidacja pralni przy łazience na poddaszu i powiększenie pokoju sąsiadującego z łazienką oraz powiększenie samej łazienki (zagospodarowanie przestrzeni po pralni)6. adaptacja strychu: pralnio/suszarnia, garderoba, strych7. dodanie okien połaciowych nad pokojami (prawa strona poddasza) No i dostałem papiery z energetyki, a za tydzień odbieram mapę od geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts