Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wszystkiego najlepszego;) a co do wykuszu to ja w projekcie mam go i nie chciałem go likwidować, ze względu na ładny wygląd zewnętrzny:) wyliczyłem, że wykusz będzie mnie kosztował między 4000-6000 pln, p. Matuszewski mi napisał, że przy likwidacji wykuszu zaoszczędzę 4000pln, myślę, że to nie wiele zważając koszt całkowitej inwestycji

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dla chetnych obniżenia kosztów przy inwestycji proponuję pomyśleć nad zrobieniem tarasu z kostki brukowej jak wcześniej w poście pisałem, proponuję połączenie pralni z łazienką na górze dzięki temu zaoszczędzimy kilka złotych, które musimy wydać na postawienie muru, wytynkowanie go poprowadzenie osobnej instalacji elektrycznej zasilającej pralkę, no i oczywiście zakup drzwi do pralni. Myślę, że jak te dwie rzeczy zrobimy to wykusz nam się zwróci:) no i kto ma na tyle czasu i zdolności można sobie przecież samemu ocieplić poddasze wełną mineralną, położyć regipsy, panele itd. Mój kosztorys wybudowania M131 to 256tys. na gotowo, z pomalowanymi ścianami, ocieplonym domem, położonymi kafelkami i panelami, urządzonymi łazienkami.

Ja odnośnie rekuperatora. Jest to fajna sprawa, ale jeszcze lepiej jak połączymy to z gruntowym wymiennikiem ciepła. Wtedy straty ciepła są dużo mniejsze, a latem mamy nawiewane trochę chłodniejsze powietrze (przynajmniej tak to wygląda wg mojej wiedzy, ale może się mylę). W każdym razie znajomy architekt, który budował dom stwierdził (policzył), że taniej jest docieplić dom styropianem o 5 cm grubszym niż zakłada projekt. Da to taka samą oszczędność ciepła, a jest tańsze.

robię sam, CO na eko groszek, woda, tynki maszynowe, regipsy, docieplenie poddasza, panele, malowanie, taras z kostki brukowej, zlecam zrobienie elektryki i położenie kafelek w łazienkach i na dole, nie mam w tym doświadczenia i wolę żeby było to dobrze zrobione, kafelkarz 35zl za m2 cena przy kafelkowaniu całego dołu i obu łazienek, kafelkarza znam jest bardzo dokładny i kafelkował dom rodziców.

Wydaje mi się że odpowiednim miejscem będzie pomieszczenie gospodarcze za garażem oraz przystawić go do zewnętrznej strony domu.

Dzisiaj rozmawiałem z Panią z rekuperatory.pl szybcy i konkretni są muszę przyznać. Od razu pochwaliła, że interesuję się tematem wentylacji już na etapie projektu. Opowiedziała mi jak to wygląda, nie może konkretnie podać ceny ale szacuje coś około 20 tys. Normalna wentylacja grawitacyjna to koszt około 15, ale tu nie o koszty tak naprawdę chodzi.

Główną zaletą wentylacji mechanicznej z rekuperacją są duże oszczędności na ogrzewaniu, ponieważ system ogrzewania (piec, kominek) ma wówczas mniejszą różnicę temperatury powietrza do ogrzania. Naprawdę zainteresowałem się tym tematem więc raczej z tego skorzystamy.

Jeśli chodzi o hałas to byłby on słyszalny gdyby przy absolutnej ciszy (co jest osiągalne nocą gdy się śpi :D) wentylator chodził postawiony przy łóżku.

Dalsze odległości całkowicie go wygłuszają.

Właściwie nie widzę wad dla tego rodzaju wentylacji :):):)

Witaj.

A jak wygląda sprawa przestrzeni? Piec oraz zbiornik na paliwo (jeśli stałe) zajmują trochę miejsca. Poza tym potrzebujesz miejsce na składowanie paliwa (jeśli stałe :-). Centrala rekuperatora i przewody z niej wychodzące to kolejna zajeta przestrzeń. Czy to wszystko się zmieści?:confused:

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Sigur

Witaj.

A jak wygląda sprawa przestrzeni? Piec oraz zbiornik na paliwo (jeśli stałe) zajmują trochę miejsca. Poza tym potrzebujesz miejsce na składowanie paliwa (jeśli stałe :-). Centrala rekuperatora i przewody z niej wychodzące to kolejna zajeta przestrzeń. Czy to wszystko się zmieści?:confused:

Pozdrawiam serdecznie.

Planujemy piec gazowy więc nie potrzebujemy tak dużo miejsca, w obliczu tego że planujemy również poszerzyć garaż a co za tym idzie gospodarcze o metr, gdy umieścić rekuperator (główne źródło hałasu) od wewnątrz na ścianie nośnej w gospodarczym to muślę że mityczny hałas rekuperatora to żaden problem. :)

Słuchajcie jutro osobiście spotykamy się z p. Matuszewskim aby omówić projekt.

Widzę, że zima zmroziła forum.

Ja mam już wszystkie dokumenty, teraz adaptacja i pozwolenie na budowę, mam nadzieję że do czerwca się wyrobię bo wtedy chciałbym zacząć budowę - ekipa budowlana ma wolny termin.

Muszę powiedzieć, że im bliżej tym bardziej jestem przerażony ilością wiedzy jaką muszę przyswoić :bash:

Słuchajcie,

Jak macie umieszczony domek względem stron świata?

Naczytaliśmy się teraz tego wszystkiego i ciężko jest osądzić a tym bardziej obrócić budynek,

my mamy wejście od południowej a garaż od wschodniej.

Podobno to nie jest zbyt fortunne bo wtedy salon jest od północy.

Podzielcie się proszę swoimi myślami.

Ja mam wejście od północy. Garaż od wschodu. Taras wychodzi więc na południową stronę.

Tak mi się to układa na mojej działce, chociaż wjazd na działkę mam od południowej strony...

Za dużo by tłumaczyć. Jak będę miał plany adaptacji to wrzucę skany.

Wydaje mi się, że w tym projekcie wejście powinno być od północy.

Witam.

Od dłuższego czasu szukam projektu i znalazłem m-131. Dom zaprojektowany jest bardzo funkcjonalnie i to pewnie skłoni mnie do kupna tego projektu.

Oglądnąłem już setki projektów i ten wydaje się prawie idealny ( oczywiście chodzi o funkcjonalność i koszt budowy wydaje się być niski).

Czy ktoś z Was ma informacje ile czego jest potrzebne do budowy. Chcę zrobić kosztorys :)

Mój email [email protected]

Ktoś buduje ten domek w pomorskim ?

Pozdrawiam

Janek