pepe159 26.11.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 wszystkiego najlepszego;) a co do wykuszu to ja w projekcie mam go i nie chciałem go likwidować, ze względu na ładny wygląd zewnętrzny:) wyliczyłem, że wykusz będzie mnie kosztował między 4000-6000 pln, p. Matuszewski mi napisał, że przy likwidacji wykuszu zaoszczędzę 4000pln, myślę, że to nie wiele zważając koszt całkowitej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 27.11.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 dla chetnych obniżenia kosztów przy inwestycji proponuję pomyśleć nad zrobieniem tarasu z kostki brukowej jak wcześniej w poście pisałem, proponuję połączenie pralni z łazienką na górze dzięki temu zaoszczędzimy kilka złotych, które musimy wydać na postawienie muru, wytynkowanie go poprowadzenie osobnej instalacji elektrycznej zasilającej pralkę, no i oczywiście zakup drzwi do pralni. Myślę, że jak te dwie rzeczy zrobimy to wykusz nam się zwróci:) no i kto ma na tyle czasu i zdolności można sobie przecież samemu ocieplić poddasze wełną mineralną, położyć regipsy, panele itd. Mój kosztorys wybudowania M131 to 256tys. na gotowo, z pomalowanymi ścianami, ocieplonym domem, położonymi kafelkami i panelami, urządzonymi łazienkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 27.11.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Ja odnośnie rekuperatora. Jest to fajna sprawa, ale jeszcze lepiej jak połączymy to z gruntowym wymiennikiem ciepła. Wtedy straty ciepła są dużo mniejsze, a latem mamy nawiewane trochę chłodniejsze powietrze (przynajmniej tak to wygląda wg mojej wiedzy, ale może się mylę). W każdym razie znajomy architekt, który budował dom stwierdził (policzył), że taniej jest docieplić dom styropianem o 5 cm grubszym niż zakłada projekt. Da to taka samą oszczędność ciepła, a jest tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 27.11.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Mój kosztorys wybudowania M131 to 256tys. na gotowo, z pomalowanymi ścianami, ocieplonym domem, położonymi kafelkami i panelami, urządzonymi łazienkami. Wszystkie prace przy budowie i wykończeniu domu zlecasz, czy coś robisz sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 27.11.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 robię sam, CO na eko groszek, woda, tynki maszynowe, regipsy, docieplenie poddasza, panele, malowanie, taras z kostki brukowej, zlecam zrobienie elektryki i położenie kafelek w łazienkach i na dole, nie mam w tym doświadczenia i wolę żeby było to dobrze zrobione, kafelkarz 35zl za m2 cena przy kafelkowaniu całego dołu i obu łazienek, kafelkarza znam jest bardzo dokładny i kafelkował dom rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 27.11.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 gosja wszystkiego najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 27.11.2010 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 gosja wszystkiego najlepszego Dziękuję wszystkim za życzenia ps. Lektura projektu bardzo wciągająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 28.11.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Lektura projektu bardzo wciągająca Ja swój projekt poczytam dopiero na mikołaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusiu86 28.11.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Dziękuję wszystkim za życzenia ps. Lektura projektu bardzo wciągająca Wszystkiego NAJ NAJ! Domku z Twoich marzeń! A czy jak sobie czytasz ten projekt i zauważyłabyś potrzebę jakiejś jeszcze zmiany to jest taka możliwość? Czy już pociąg odjechał i za poprawki trzeba płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 29.11.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Wydaje mi się że odpowiednim miejscem będzie pomieszczenie gospodarcze za garażem oraz przystawić go do zewnętrznej strony domu. Dzisiaj rozmawiałem z Panią z rekuperatory.pl szybcy i konkretni są muszę przyznać. Od razu pochwaliła, że interesuję się tematem wentylacji już na etapie projektu. Opowiedziała mi jak to wygląda, nie może konkretnie podać ceny ale szacuje coś około 20 tys. Normalna wentylacja grawitacyjna to koszt około 15, ale tu nie o koszty tak naprawdę chodzi. Główną zaletą wentylacji mechanicznej z rekuperacją są duże oszczędności na ogrzewaniu, ponieważ system ogrzewania (piec, kominek) ma wówczas mniejszą różnicę temperatury powietrza do ogrzania. Naprawdę zainteresowałem się tym tematem więc raczej z tego skorzystamy. Jeśli chodzi o hałas to byłby on słyszalny gdyby przy absolutnej ciszy (co jest osiągalne nocą gdy się śpi ) wentylator chodził postawiony przy łóżku. Dalsze odległości całkowicie go wygłuszają. Właściwie nie widzę wad dla tego rodzaju wentylacji :) Witaj. A jak wygląda sprawa przestrzeni? Piec oraz zbiornik na paliwo (jeśli stałe) zajmują trochę miejsca. Poza tym potrzebujesz miejsce na składowanie paliwa (jeśli stałe . Centrala rekuperatora i przewody z niej wychodzące to kolejna zajeta przestrzeń. Czy to wszystko się zmieści? Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 29 Listopada 2010 przez Sigur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusiu86 29.11.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Witaj. A jak wygląda sprawa przestrzeni? Piec oraz zbiornik na paliwo (jeśli stałe) zajmują trochę miejsca. Poza tym potrzebujesz miejsce na składowanie paliwa (jeśli stałe . Centrala rekuperatora i przewody z niej wychodzące to kolejna zajeta przestrzeń. Czy to wszystko się zmieści? Pozdrawiam serdecznie. Planujemy piec gazowy więc nie potrzebujemy tak dużo miejsca, w obliczu tego że planujemy również poszerzyć garaż a co za tym idzie gospodarcze o metr, gdy umieścić rekuperator (główne źródło hałasu) od wewnątrz na ścianie nośnej w gospodarczym to muślę że mityczny hałas rekuperatora to żaden problem. Słuchajcie jutro osobiście spotykamy się z p. Matuszewskim aby omówić projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 30.11.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Mam pytanie czy ktos z was ma juz kosztorys materialow? jesli tak to poprosze o napisanie ile bedzie kosztowala stal i beton B15 na wasza budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 03.12.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Dostałem dzisiaj projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkaB 03.12.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Dostałem dzisiaj projekt Św.Mikołaj się pospieszył, miłej lektury na zimowy weekend:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 07.12.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Widzę, że zima zmroziła forum. Ja mam już wszystkie dokumenty, teraz adaptacja i pozwolenie na budowę, mam nadzieję że do czerwca się wyrobię bo wtedy chciałbym zacząć budowę - ekipa budowlana ma wolny termin. Muszę powiedzieć, że im bliżej tym bardziej jestem przerażony ilością wiedzy jaką muszę przyswoić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 07.12.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Witajcie. Mam pytanie do Szanownych Posiadaczy Projektu:D. Czy analizując projekt szczegółowy natknęliście się na jakieś "niespodzianki"? Czy projekt jest przygotowany rzetelnie, czy zawiera wszystkie niezbędne detale itp? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 07.12.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Szczerze? Nie mam pojęcia. Tak na moje oko to jest uwzględnione wszystko, ale znam się na tym tyle co kura na gwiazdach. Odpowiem na to pytanie jak porozmawiam z wykonawcą (przyszły tydzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusiu86 08.12.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Słuchajcie,Jak macie umieszczony domek względem stron świata?Naczytaliśmy się teraz tego wszystkiego i ciężko jest osądzić a tym bardziej obrócić budynek,my mamy wejście od południowej a garaż od wschodniej.Podobno to nie jest zbyt fortunne bo wtedy salon jest od północy.Podzielcie się proszę swoimi myślami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 08.12.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Ja mam wejście od północy. Garaż od wschodu. Taras wychodzi więc na południową stronę. Tak mi się to układa na mojej działce, chociaż wjazd na działkę mam od południowej strony... Za dużo by tłumaczyć. Jak będę miał plany adaptacji to wrzucę skany. Wydaje mi się, że w tym projekcie wejście powinno być od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiu76 09.12.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam. Od dłuższego czasu szukam projektu i znalazłem m-131. Dom zaprojektowany jest bardzo funkcjonalnie i to pewnie skłoni mnie do kupna tego projektu. Oglądnąłem już setki projektów i ten wydaje się prawie idealny ( oczywiście chodzi o funkcjonalność i koszt budowy wydaje się być niski). Czy ktoś z Was ma informacje ile czego jest potrzebne do budowy. Chcę zrobić kosztorys Mój email [email protected] Ktoś buduje ten domek w pomorskim ? Pozdrawiam Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts