Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam na imię Bartek.Wspólnie z żoną również zdecydowaliśmy się na ten projekt. Jest dla nas idealny, oczywiście po niewielkich modyfikacjach (usunięty wykusz oraz poszerzony garaż) .Zaczynamy zabawę z papierami. Niestety musimy odnowić granice działki bo słupki graniczne wbite 15 lat temu zostaly wyorane i dostały nóg...:-) Usłyszałem termin od 3 do 5 miesięcy...

Pozdrawiam!

Witamy Cię Bartku w naszym gronie :)

Gdy kupowałam działkę, również trzeba było na nowo wyznaczyć granicę- trwało to ok miesiąca, byli sąsiedzi, geodeta, jakoś sprawnie to poszło

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Bartku,

załatwianie wszelkich formalności związanych z budową uczy cierpliwości.

Ja już przestałem się nawet denerwować, po prostu jak przychodzi jakaś decyzja z naszych "wspaniałych" urzędów to czuję ulgę, że znowu kolejny kroczek do przodu. Drepczę tak już od 1,5 roku :bash:

nam też stuknęło półtora roku- wliczając w to czas na podział działki przez poprzedniego właściciela.

Witam Wszystkich.

Za dwa tygodnie odbieramy projekt (z poprawkami - likwidujemy wykusz, poszerzamy garaż).

Planujemy budowę pod Poznaniem.

Chętnie nawiążemy kontakt z osobami budującymi w pobliżu.

Pozdrawiam

Asia, Krzysztof

Witamy Asię, witamy Krzyśka!

Kiedy planujecie rozpocząć budowę?

Witam cię Gosja

W wersji optymistycznej planujemy zacząć od fundamentów późnym latem a reszta (ściany i więźba) w przyszłym roku.

A jak Twoja budowa?

u nas plany wiosenne, na rozpoczęcie budowy- teraz papierologia, mamy nadzieję, że nie będzie żadnego postoju w międzyczasie....

asiuc76 ile Pan Matuszewski powiedział Wam za likwidację wykuszu i poszerzenie garażu? Nam za te zmiany + powiększenie łazienki + podział strychu na dwa pokoje + likwidacja pralni na poddaszu kosztem powiększenia łazienki powiedział 600 zł. Zastanawiamy się, czy nie zlikwidować tylko wykusz i poszerzyć garaż, a resztę zmian zrobimy podczas budowy i wpiszemy w dziennik budowy, ale musimy się dowiedzieć, czy jest taka możliwość.

U nas papierologia rozpoczęta - wczoraj wodociągi, energetyka, UG, SP, a nawet starczyło czasu, by spotkać się z geodetą. U nas zrobienie mapki do celów projektowych kosztuje 1000 zł i czeka się 2 miesiące - SP tak długo przeciąga... :(

Witam Cie nuvo

Pan Matuszewski za poszerzenie garażu i likwidację wykuszu zażyczył sobie 500 zł.

Zmiany typu postawienie ścianki działowej (strych) bądź jej likwidacja nie są zmianami istotnymi.

Mamy w planach również postawienie ścianki ale zrobimy to we własnym zakresie - stelaż + płyta GK.

Natomiast z pralni zrobimy pomieszczenie na odkurzacz, mopa itp. Pralkę wstawiamy do łazienki we wnękę.

Gdzie zamierzasz się budować, czy do budowę zlecisz firmie czy budujesz sposobem gospodarczym?

Pozdrawiamy.

asiuc76 ile Pan Matuszewski powiedział Wam za likwidację wykuszu i poszerzenie garażu? Nam za te zmiany + powiększenie łazienki + podział strychu na dwa pokoje + likwidacja pralni na poddaszu kosztem powiększenia łazienki powiedział 600 zł. Zastanawiamy się, czy nie zlikwidować tylko wykusz i poszerzyć garaż, a resztę zmian zrobimy podczas budowy i wpiszemy w dziennik budowy, ale musimy się dowiedzieć, czy jest taka możliwość.

U nas papierologia rozpoczęta - wczoraj wodociągi, energetyka, UG, SP, a nawet starczyło czasu, by spotkać się z geodetą. U nas zrobienie mapki do celów projektowych kosztuje 1000 zł i czeka się 2 miesiące - SP tak długo przeciąga... :(

...a ja myślałam, że 850 zł dla geodety to dużo za dużo!!! na szczęście mój okazał się szybki i mapki załatwił niemal błyskawicznie, do tego bardzo mi pomógł ze swoją żoną, prawniczką w prawie beznadziejnej sprawie drogi dojazdowej do działki...

Niedawno dowiedziałam się od pani architekt, że znacznie poszły w górę stawki za usługi- między innymi geodezyjne...kicha, kicha, a tu jeszcze tyle do załawienia.

a propos- robiliście już badanie geotechniczne gruntu? Ile w Waszych miejscowościach kosztuje taka usługa?

Szczerze Wam powiem, że nie słyszałem o tych badaniach geotechnicznych gruntu. A to jest u Was obowiązkowe? Ile coś takiego kosztuje i na czym to polega? Będziemy budować się ok. 20 km od Katowic (woj. śląskie). My spotykamy się z architektem w przyszłym tygodniu i jak wszystko pójdzie po naszej myśli to zamawiamy od razu projekt ;)

Co do pytania asic76 to raczej będzie to budowa metoda gospodarczą.

Czy zlecając pracę np. geodecie , architektowi podpisywaliście umowy? Co taka umowa powinna zawierać?

witam.

Na wiosnę zaczynam budowę domu M131. Zmiany jakie w nim zrobiłem to: poszerzenie garażu na 3,5 metra (3 metry za wąski), na parterze powiększyłem łazienkę, instalację gazową zostawiam, ale dodatkowo zrobiłem przewód kominowy na węgiel, powiększyłem wykusz w salonie a nad nim zrobiłem balkon dla dwóch pokoi na piętrze. Będę budował z leiera termophor. Dachówka roben. Pamiętajcie że każdy wybiera projekt jaki chce. Ważne aby podobał się inwestorowi. Jeżeli chodzi o kosztorys to można się do niego odnosić ale i tak te koszty są zależne od materiałów jakie stosujemy i gdzie budujemy. Droższe ceny będą w Warszawie a tańsze w Busku Zdroju. Jedyne co polecam z własnego doświadczenia to odwiedzenie składów budowlanych w promieniu 30 kilometrów od miejsca budowy. Różnica w cenie materiałów jest zaskakująca. W moim przypadku różnica na pustaku leier wyniesła23 grosze. Życze wszystkim inwestorom wytrwałości i powodzenia. I obiecuje dzielić się postępami w pracy. Pozdrawiam.

witam.

Na wiosnę zaczynam budowę domu M131. Zmiany jakie w nim zrobiłem to: poszerzenie garażu na 3,5 metra (3 metry za wąski), na parterze powiększyłem łazienkę, instalację gazową zostawiam, ale dodatkowo zrobiłem przewód kominowy na węgiel, powiększyłem wykusz w salonie a nad nim zrobiłem balkon dla dwóch pokoi na piętrze. Będę budował z leiera termophor. Dachówka roben. Pamiętajcie że każdy wybiera projekt jaki chce. Ważne aby podobał się inwestorowi. Jeżeli chodzi o kosztorys to można się do niego odnosić ale i tak te koszty są zależne od materiałów jakie stosujemy i gdzie budujemy. Droższe ceny będą w Warszawie a tańsze w Busku Zdroju. Jedyne co polecam z własnego doświadczenia to odwiedzenie składów budowlanych w promieniu 30 kilometrów od miejsca budowy. Różnica w cenie materiałów jest zaskakująca. W moim przypadku różnica na pustaku leier wyniesła23 grosze. Życze wszystkim inwestorom wytrwałości i powodzenia. I obiecuje dzielić się postępami w pracy. Pozdrawiam.

Witamy w naszym gronie :-)

Widzę, że kilka ciekawych zmian wprowadziłeś. Jak wygląda Twoja dolna łazienka po zmianie- jaki ma metraż?

Poproszę o coś więcej w sprawie przewodu kominowego na węgiel- jaki planujesz piec, stricte węglowy czy może ekogroszek?

Szczerze Wam powiem, że nie słyszałem o tych badaniach geotechnicznych gruntu. A to jest u Was obowiązkowe? Ile coś takiego kosztuje i na czym to polega? Będziemy budować się ok. 20 km od Katowic (woj. śląskie). My spotykamy się z architektem w przyszłym tygodniu i jak wszystko pójdzie po naszej myśli to zamawiamy od razu projekt ;)

Co do pytania asic76 to raczej będzie to budowa metoda gospodarczą.

Czy zlecając pracę np. geodecie , architektowi podpisywaliście umowy? Co taka umowa powinna zawierać?

wczoraj rozmawiałam z panią architekt na temat tych badań geotechnicznych- powiedziała, że na naszej działce nie ma potrzeby na przeprowadzanie takich badań. Wykonuje się je w ściśle określonych warunkach- np gdy działka w okolicy osuwisk, gdy na górce, gdy przy rzece etc. nasza płaska i między domami, do tego grunt w naszej okolicy zbadany wcześniej. Badanie geotechniczne nie jest takie- od ok 400 zł do 1000 i więcej, w zależności od ilości odwiertów i głębokości na jaką są robione..

nie podpisywaliśmy umowy ani z geodetą ani z architektem, więc nie wypowiem się w tym temacie, co taka umowa zawierać powinna

witam, ja startuje dopiero maj/czerwiec jestem na etapie podzialu pola na dzialki... no ale sprawa jest juz od listopada zalatwiana i zapewnili ze do marca bedzie wszystko zalatwione;) a powiedzcie mi prosze ile od was firmy sobie licza za postawienie domu w stan surowy otwarty z dachem? u nas w wojewodztwie opolskiem powiat kędzierzyńsko-kozielski firmy liczą sobie od 65-80tys. zl, za sama robocizne bez vatu i zaznaczam ze sa ta male firemki... znalazlem firme z Knurowa ze slaska ktora mi postawi dom za 48tys zl z vatem no a reszte bede musial robic sam zeby z budzetem sie wyrobic. A jak u was wyglada?

Witam. W łazience przesuwam ściankę z drzwiami do przodu na równo z drzwiami do pokoju. Jeśli chodzi o przewód kominowy to na etapie adaptacji ustaliłem z swoim projektantem że zostawiamy przewód gazowy a dokładamy przewód węglowy. Zdecydowałem się na piec z firmy SAS - SAS ECO. Jest to piec z podajnikiem + tradycyjny ruszt. Mojemu kierownikowi zapłaciłem 1500 (u nas dużo, normalnie biorą 1200) a z ekipą ustaliłem 35 tysięcy. Jedno co mogę poradzić jeżeli chodzi o kierownika to pytajcie czy odbiera wszystkie etapy budowy osobiście czy na telefon. Kierownika który odbiera na telefon znalazłem za 800 zł. Jeżeli mam małą wiedzę budowlana to ktoś zaufany musi mieć nad moją budową kontrolę. Mój kierownik choć drogi jest bardzo dobry i sprawdzony. Na marginesie cieszę się że znalazłem bratnie dusze które budują taki sam dom jak ja. Ciepło pozdrawiam i trzymam kciuki,

witam, ja startuje dopiero maj/czerwiec jestem na etapie podzialu pola na dzialki... no ale sprawa jest juz od listopada zalatwiana i zapewnili ze do marca bedzie wszystko zalatwione;)

W marcu będziesz miał podzielone pole działki, czy już wszystkie papiery? (Adaptacja, zapewnienie wody i prądu, pozwolenie na budowę...)

Witam,

jako kolejna osoba, której M-131 spędza sen z powiek zrobiłem mały wywiad wśród firm budowlanych. Pytanie dotyczyło wykonania (bez materiałów) poszczególnych etapów naszego M-131.

Poniżej odpowiedź jednej z firm:

"Witam

Jeśli chodzi o fundamenty to proponuje 80zł za mb. gotowego fundamentu

tzn. ławy.ściany fundamentowe,izolacja,ocieplenie i założenie foli

kubełkowej u pana jest około 65mb fundamentu co daje nam kwot\ę 5000zł. (i przy tej cenie jest koparka na pana koszt i beton na ławy z gruszki)

jeśli chodzi o 1 kondygnacje to biorę 100zł za m2 gotowego stropu a w to

wchodzi: wymurowanie ścian nośnych,ścian działowych, wymurowanie

kominów

, zalanie chudziaka, zalanie schodów i stropu(na strop beton z gruszki)

u pana jest tych metrów 99 co daje kwotę 9900zł.

-jeśli chodzi o podmurówkę to biorę 60zł za m2 powierzchni tzn. za

wymurowanie ścianki kolankowe, ścian działowych zalanie wieńca u pana

jest ich 80metrów co daje kwotę 4800zł

a jeśli chodzi o dach to biorę 40zł za m2 dachu tzn.

konstrukcja,obijanie deskami i papą u pana jest ich 250m2 co daje kwotę

10000zł.

Sumując te sumy daje nam kwotę 29700zł za taki stan czyli ma pan

wszystko oprócz dachówki czy blacho-dachówki bo tym się nie zajmujemy a

poza tym dom jest gotowy już tylko do wykończania wnętrza. CENNA JEST

OCZYWIŚCIE DO MAŁEJ NEGOCJACJI PO OBEJRZENIU DOKŁADNIEJSZEGO PROJEKTU."

Miejsce budowy : 25 km. od centrum Gdańska.

Może posiada ktoś zestawienie materiałowe ? bardzo bu się przydało.

Pozdrawiam Wszystkich