pepe159 27.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 zależy w którym miejscu na śląsku:) my zaczynamy budowac w czerwcu w kędzierzynie-koźlu:) jak cos to zapraszamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcolin 30.01.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam serdecznie, czy jest ktoś w posiadaniu zestawienia materiałów. Chodzi mi o jakiś plik gdzie jest zestawienie ile czego trzeba.Przymierzam się do zrobienia arkusza do kalkulacji materiałowo cenowej więc jeśli ktoś posiada coś takiego to bardzo proszę o podanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ryba 30.01.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam serdecznie.Też będą budował M-131 w okolicach Poznania (Dopiewo). Na razie jestem na etapie uzyskiwania warunków przyłączy, a na przyszły tydzień zamierzam udać się do Pana Konrada w celu dokonania zmian w projekcie i jego zakupu. Planuje w nim następujące zmiany:- zlikwidowanie wykusza- powiększenie garażu- powiększenie dolnej łazienki poprzez przesunięcie ścianki działowej pomiędzy łazienką a pokojem- podzielenie strychu na dwa pomieszczenia, z czego jedno będzie pralnią Początek budowy planuje na drugą połowę 2011 oraz na dzień dzisiejszy całkowicie się nie znam na budowie domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 30.01.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam serdecznie, czy jest ktoś w posiadaniu zestawienia materiałów. Chodzi mi o jakiś plik gdzie jest zestawienie ile czego trzeba. Przymierzam się do zrobienia arkusza do kalkulacji materiałowo cenowej więc jeśli ktoś posiada coś takiego to bardzo proszę o podanie. Pozdrawiam Witam, a więc po raz trzeci: Cały czas jest tutaj: http://www.loco.wroc.pl/Wykaz_mat-M131.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 30.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Planuje w nim następujące zmiany: - zlikwidowanie wykusza - powiększenie garażu - powiększenie dolnej łazienki poprzez przesunięcie ścianki działowej pomiędzy łazienką a pokojem - podzielenie strychu na dwa pomieszczenia, z czego jedno będzie pralnią Hej, dziwnie znajome te zmiany w projekcie - Naniosłem dokładnie takie same... Ja też się nie znam na budowie domu, dlatego zatrudniam ekipę budowlaną i kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 30.01.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Jak byś jeszcze wkleił- jakąś Ofertę cenowa na te wszystkie materiały z zestawienia ale kosztuje drewno, stal, itd. w ilościach potrzebnych na ten Domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 30.01.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 moge napisać ze w opolskim hurtownie materiał na zrobienie stanu surowego otwartego z dachówka, stalą, betonem itd biorąc pod uwagę strop układany terriva a nie lany to ceny za same materiały to od 60-80tys pln w zaleznosci od marki materialow ja licze wszystko z wyzszej polki, bo na tych rzeczach nie am co oszczedzac, cegla porotherm, dachowka roben albo braas naturalnie ceramiczna, strop terriva no i wybudowanie stanu surowego otwartego licza sobie z dachem od 48-86tys pln:) ekipy ze ślaska to przedział do 60tys a opolskie od 60 w gore... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBERTYN 31.01.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jak czytam ile kosztują ekipy w różnych rejonach, to można się załamać. To samo dotyczy materiałów. Zakres cenowy jest ogromny. Zależy od regionu Polski, naszej nagocjacji. Ja już przerobiłem składy w Busku Zdroju i w promieniu 30 kilometrów od niego. Moja ekipa bierze 35 tysięcy (z możliwością zmniejszeni do 30 tysięcy zależnie czy prace przebiegną bez problemów - pogoda). Na strop z lejera (pustai i belki) mam kalkulacje najtańszą na 7100 zł ze składu 30 km od Buska z dowozem i HDS. Mam kalkulację na dachówkę z firmy roben - ok. 14000 zł i tondach - ok. 12500 zł (choć myślałem najpierw o robenie, to teraz bliżej mi do tondach - tańsza a jakościowo podobna). Paradoks polega na tym, że co przedstawiciel to inna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi1789 31.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 co do cen dachówki to słyszałem, że firma (o ile się nie mylę) roben organizuje systematycznie promocję na dachówkę ceramiczną gdzieś w sierpniu i wtedy można kupić po 27 za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBERTYN 01.02.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Promocje na materiały robi większość producentów. Najdroższe materiały są w sezonie, najtańsze w okresie zimowym. W zeszłym roku w późnej jesieni pochodziłem po Busku u przedstawicieli stolarki okiennej aby zorientować się co oferuje rynek. Niektórzy przedstawiciele sami mówili mi o cenach okien, że w okresie zimowym są one najtańsze z racji tego, że jest to okres martwy w budownictwie. Dlatego różnymi promocjami zachęcają do kupna materiałów w tym okresie. O dachówkach robena też słyszałem. Dlatego narazie kursuje po składach aby porównać ceny. Czasami jest tak, że ktoś oferuje wielkie rabaty na składzie a w innych bez rabatów jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiac76 01.02.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witaj Asiac76. W jakiej okolicy Poznania się budujecie bo akurat od pół roku i jeszcze przez rok będę pracował pod Poznaniem (okolice Kostrzyna wlkp i Swarzędza). Kontakt mile widziany. Radek Witam Cię Radek Budujemy się w okolicy w której pracujesz. Kontakt do nas: [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 02.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) To masz bardzo fajne rozmieszczenie domu na działce. Nie mogę się jednak doczekać żeby zobaczyć jak to zrobiłeś że wjazd na działkę od południa a wejście do północy. Być może że ja mógłbym to podobnie rozplanować. Skan mapki z posadowieniem budynku wrzuciłem do "Dziennika budowy" Edytowane 2 Lutego 2011 przez Maciek.nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 02.02.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) Edytowane 10 Lipca 2016 przez rkowal79 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 03.02.2011 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Od dzisiaj czyli od 2 lutego mamy pozwolenie na budowę. Teraz czekamy na uprawomocnienie się pozwolenia czyli 14 dni a potem składamy w nadzorze zamiar rozpoczęcia robot czyli za 3 tyg ruszamy. Przypominam: projekt kupiliśmy pod koniec listopada 2010, warunki techniczne były tak samo, 10 gru mieliśmy prawomocne WZ a zmianę decyzji WZ prawomocna 27 gru 2010. Troszkę wcześniej bo 1 pazdz złożyłem (jeszcze sam wtedy) wniosek o wydanie WZ do Urzędu Gminy. Projekt złożyliśmy w starostwie z wnioskiem o pozwolenie na budowę 17 sty 2011 czyli 16 dni temu!!!!!! decyzja wyszła błyskawicznie bo przecież po złożeniu wniosku inwestor i gmina dostaje zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego czyli wydawaniu decyzji i ma 7 dni od doręczenia zawiadomienia na wypowiedzenie w tej sprawie. Tak wiec wielki plus dla urzędasów w starostwie powiatowym pod które podlegam. WIELKIE GRATULACJE SZCZĘŚCIARZU!! Rzeczywiście masz błyskawicznych urzędników!!! Pozazdrościć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 03.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Tak wiec wielki plus dla urzędasów w starostwie powiatowym pod które podlegam. Tak, tak szczęściarz z ciebie. Ja przewiduję we Wrocławiu dostać decyzję po 65 dniach (ustawowo tyle to trwa). Najwyżej się mile rozczaruję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi1789 03.02.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Dziś rozliczałem się z projektantem - koszt 3300zł i nic mnie nie obchodziło (tylko podpisałem wniosek pozwolenia na budowę). W projekcie domu była zmiana tj. likwidacja wykusza poprzez wyciągniecie ścian kuchni i salonu do poziomu wykusza. Projektant skracał również budynek gospodarczy. Załatwiał wszelkie mapki, uzgodnienia. Nasz dom stanie w Marcinkowie koło Mrągowa. Kosztorys oszacowany przez znajomego kosztorysanta wyniósł 280 000 zł.(robocizna i materiały ze średniej półki). Czekam również na kosztorys od wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 03.02.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) Edytowane 10 Lipca 2016 przez rkowal79 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 03.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 A my tez idziemy z papierkami to przodu jak burza... I co najważniejsze... ZAMÓWILIŚMY DZISIAJ PROJEKT NASZEGO M-131... Pan Matuszewski powiedział, że w poniedziałek powinniśmy już go mieć w rękach. Bardzo się cieszymy. Nasze zmiany: - likwidacja wykusza, w to miejsce wstawiamy okno balkonowe 180x210, - poszerzenie garażu, - a resztę zmian wyjdzie podczas budowy i je nasz architekt naniesie. Mamy już prawie wszystkie dokumenty, brakuje nam tylko wypisu z rejestru gruntów, aktualnej KW i mapki do celów projektowych. Geodeta ma być u nas w sobotę... potem architekt i składamy dokumenty na wydanie pozwolenia na budowę, nasz architekt za wykonanie adaptacji projektu powiedział 500 zł. Do tego musimy nam wykonać projekt zjazdu z drogi powiatowej na naszą działkę, a to jest zupełnie inna procedura i Starostwo Powiatowe wydaje na tą odrębną decyzję. Potem tylko wykonanie zjazdu, odbiór przez Powiatowy Zarząd Dróg i można przywieź pierwszą cegiełkę na budowę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 04.02.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A my tez idziemy z papierkami to przodu jak burza... I co najważniejsze... ZAMÓWILIŚMY DZISIAJ PROJEKT NASZEGO M-131... Pan Matuszewski powiedział, że w poniedziałek powinniśmy już go mieć w rękach. Bardzo się cieszymy. Nasze zmiany: - likwidacja wykusza, w to miejsce wstawiamy okno balkonowe 180x210, - poszerzenie garażu, - a resztę zmian wyjdzie podczas budowy i je nasz architekt naniesie. Mamy już prawie wszystkie dokumenty, brakuje nam tylko wypisu z rejestru gruntów, aktualnej KW i mapki do celów projektowych. Geodeta ma być u nas w sobotę... potem architekt i składamy dokumenty na wydanie pozwolenia na budowę, nasz architekt za wykonanie adaptacji projektu powiedział 500 zł. Do tego musimy nam wykonać projekt zjazdu z drogi powiatowej na naszą działkę, a to jest zupełnie inna procedura i Starostwo Powiatowe wydaje na tą odrębną decyzję. Potem tylko wykonanie zjazdu, odbiór przez Powiatowy Zarząd Dróg i można przywieź pierwszą cegiełkę na budowę ... hmm a projekty przyłączy i ich warunki od dostawców mediów już masz?...u nas czeka się na to i czeka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 04.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Na oświadczenie o możliwości przyłączenia do sieci elektroenergetycznej oraz dostaw energii elektrycznej czekaliśmy 10 dni (przyszło pocztą do domu listem zwykłym), natomiast warunki przyłączenia obiektu do sieci wodociągowej oraz oświadczenie o zapewnienie dostawy wody pitnej odebraliśmy osobiście po 4 dniach. Jesteśmy mocno zaskoczeni pracą naszych urzędników. Jedyny problem tkwi w tym, że musimy wyciągnąć jeszcze po jednym egzemplarzu decyzji o warunkach wykonania zjazdu z drogi powiatowej na nasza działkę oraz wypis i wyrys z MPZP, ponieważ oryginały są potrzebne zarówno do wydania pozwolenia na budowę, jak i wydania decyzji o pozwolenie na wykonanie zjazdu... ale poczekamy na to góra 3 dni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts