Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paradoks polega na tym, że energetyka zastrzega sobie iż w przypadku niekożystnych czynników niezależnych od niej ustalony okres na wykonanie przez nią przyłączy może się wydłużyć. Zatem jeżeli niechcesz kożysać z gościnności sąsiadów jeśli chodzi o prąd to startuj z papierami w energetyce jak najszypciej abyś na wiosnę była zaopatrzona w prąd.

kurcze, słup zaraz za ogrodzeniem...mam nadzieję, że to nie jest niekorzystny czynnik ;-)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosja, jeśli media są w drodze a droga jest współwłasnością twoją i sąsiadów to i tak musisz pytać ich o zgodę. Wiem paranoja, ale my właśnie to przerabiamy w takiej opcji. Także dopytaj, żeby Ci potem nie brakowało papiórów.

to jest obłęd, żeby nie móc spokojnie przeciągnąć mediów ze swojej drogi do której mam takie samo prawo jak pozostali....sąsiad, który ma chatę 100 metrów od nas nawet nie zauważy dołka jaki wykopiemy pod parę metrów rury....

ręce opadają:mad:

to jest obłęd, żeby nie móc spokojnie przeciągnąć mediów ze swojej drogi do której mam takie samo prawo jak pozostali....sąsiad, który ma chatę 100 metrów od nas nawet nie zauważy dołka jaki wykopiemy pod parę metrów rury....

ręce opadają:mad:

Spokojnie Gosja. Trzeba po prostu przez to przejść. Najgorsi są sąsiedzi którzy utrudniają życie dla zasady: nie bo nie. Czasami trzeba będzie dać jakieś wkupne sąsiadowi. Ręce opadną Tobie i nam pewnie nie raz. Albo czegoś nie dopilnujemy, albo ekipa coś zrąbie, albo urzędy coś nam utrudnią. ŻYCIE. Dzięki naszemu forum łatwiej będzie przez te problemy przejść. Trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie sprawy.

Najlepiej będzie jak udasz się do architekta, ale moim skromnym zdaniem i wiedzy, która już mam:

ad. 2 - Tak wymiar zmniejsza się bo odpada wykusz

ad. 3 - Możesz się przybliżyć do granicy sąsiada na 3 metry nawet bez jego zgody. O tym świadczy prawo budowlane.

Maciek i ALBERTYN - Dziękuję za odpowiedzi.

Warunki Zabudowy powienienem mieć max do 7 marca więc będę wtedy wiedział na pewno - dam znać jaka jest decyzja WZ i czy dołączę do Waszego grona budujących C131 :)

Jeśli tak to będę budował pod Kórnikiem :)

Pozdro

Maciek i ALBERTYN - Dziękuję za odpowiedzi.

Warunki Zabudowy powienienem mieć max do 7 marca więc będę wtedy wiedział na pewno - dam znać jaka jest decyzja WZ i czy dołączę do Waszego grona budujących C131 :)

Jeśli tak to będę budował pod Kórnikiem :)

Pozdro

Zrobiłam jak radziliście i jak sugerowała moja pani arch. Papierologia niemal skompletowana, za kilka dni do ZUDu a później o pozwolenie.

w międzyczasie robimy projekty przyłączy, które doniesie się w późniejszym terminie.

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko :)

Co tu tak cicho, czyżby budowy się zaczęły??? :D

My już postanowiliśmy, że w tym roku zrobimy fundamenty, a od wiosny 2012 wspinamy się do góry...

Oczywiście czekamy na mapki od geodety, maja już być w tym tygodniu, potem szybciutko do architekta i składamy dokumenty na wydanie pozwolenia. Mamy nadzieje, że do końca maja będziemy mieli już pozwolenie. Potem wykonanie zjazdu zgodnie z projektem i możemy zaczynać fundamenty... :D

Firma sprawdzona przez naszego wujka wyceniła nam prace murarskie od fundamentów po dach na 30 tys., natomiast następna firma za położenie samej więźby powiedziała 6500 zł, a jeszcze musimy umówić się z firma, która położy nam dachówkę. Zobaczymy... NIE MOŻEMY SIĘ JUŻ DOCZEKAĆ!!!:lol2:

a tak dla wyjaśnienia projekt juz raz dostałam ale przysłali mi podstawowy a mi zależy na odbiciu lustrzanym więc czekam muśieliśmy zamówic jeszcze raz i od tego czasu czekam. a takie czekanie jest dobijające masakra

Witaj Dagmarka.

Ja zaczynam budowe M-131 koło Tucholi (Gostycyn). Mam już oficjalne zgłoszenie robót budowlanych na 1 marca ale ze względu na zmarzniętą ziemię geodeta jeszcze nie wytyczył budynku. Oficjalnie zaczynam po niedzieli. Koparka załatwiona i betoniarka też :)

Do Laskowic pomorskich mam w miarę blisko więc spotkanie koniecznie wskazane :yes::yes:

Pozdrawiam budujących i składam spóźnione życzenia z okazji dnia Kobiet wszystkim kobietom na forum a szczególnie tym z naszego tematu.

Wiosna, wiosna nadchodzi, moi Drodzy! Tyle ma człowiek energii, aż by sie wzięlo te cegiełki i na własnych plecach zaniosło na działkę. A my toniemy w papierach. Jakże zazdroszczę wszystkim dumnie dzierżącym w dłoni pozwolenia na budowę!

To kto pierwszy zacznie? Reszta forumowiczów chętnie popatrzy chociażby na fotki z budowy:-) Pozdrawiam wszystkich wiosennie!