Myometis 21.03.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 od 4 lutego :/ dłuuugo, Gmina słynie, że uwija się w miesiąc, tym razem się nie uwinęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 21.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 A ja się podzielę radosną wieścią! mamy pozwolenie na M-131 pod Wrockiem jeszcze ciepłe! Super, to zaczniemy budowę prawie razem, ja planuję zacząć kopać w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 22.03.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 o, to może u mnie pójdzie szybciej, plany są na połowę kwietnia, ale wiadomo jak życie te plany weryfikuje... W każdym razie dam znać w dzienniku jak już pierwsza łopata posmakuje ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBERTYN 22.03.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź od swego projektanta dotyczącej więźby dochowej w M 131.Pan Matuszewski jest nieuczciwy, ponieważ sprzedając projekty na całą Polskę powinien sprzedawać je z więźbą dostosowaną do danych stref śniegowych i wiatrowych. W projekcie powinny się znaleść obliczenia statyczne domu, jeżeli nie całe, to przynajmniej podstawowe obliczenia a w danym projekcie ich nie ma. Za wykonanie od nowa całych obliczeń statycznych powinienem wziąść od Pana dodatkową zapłatę i wykonać to, co powinien zrobić Pan Matuszewski. Ja sprzedaję projekty różnych biur projektowych ale poraz pierwszy spotkałem się z sytuacją żebym musiał dodatkowo wykonywać obliczenia statyczne. Wykonam je dla Pana gratis choć powtarzam powinien je wykonać Pan Matuszewski.Jeśli chodzi o problem z kominem, to według mnie, lepszym rozwiązaniem jest go przesunąc niż rozwiązać to tak jak proponuje Pan Matuszewski. Obliczenia statyczne które otrzymałem od Pana Matuszewskiego są wykonane dla 1 strefy wiatrowej i 2 strefy śniegowej dla miejscowości w gminie Sochaczew. Myślę że warto zapytać o to projektantów adaptujących i przedstawić im sytuację. Nie pomylę się pewnie jeżeli powiem iż mało który projektant zwrócił na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 22.03.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 o, to może u mnie pójdzie szybciej, plany są na połowę kwietnia, ale wiadomo jak życie te plany weryfikuje... W każdym razie dam znać w dzienniku jak już pierwsza łopata posmakuje ziemi Świetnie, ja jeszcze muszę czekać na bank oraz na archeologa. Zresztą mam dosyć mokry teren więc wolę poczekać aż ziemia trochę przeschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamichu 23.03.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam adamichu, jesteśmy z Poznania i planujemy budowę prawie po sąsiedzku. Jak dobrze pójdzie, to zrobimy późnym latem/jesienią fundamenty. Czy moglibyśmy "odwiedzić" Waszą budowę, jak już zaczniecie? kontakt do nas: [email protected] pozdrawiamy Jasne - napiszę Wam dziś na maila gdzie dokładnie się będę budował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumka 23.03.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witajcie.Mam przed sobą projekt, swieżutki, przyszedł wczoraj:-)Ma juz naniesione zaplanowane przez nas zmiany:-poszerzenie garazu o 60 cm -powiększenie dolnej lazienki kosztem części halu-powiekszenie górnej łazienki o pralnię-zagospodarownie strychu na 2 pomieszczenia: garderobą i pralnio-suszarnię.Koszt zmian- tak jak u niektórych z Was- 500 zł. Jednakże , w wyniku zagospodarowania przestrzeni strychu, powierzchnia uzytkowa zmnienila sie z podstawowych 128 do 151 mkw. W zwiazku z tym mam pytanie do finansujacych budowę kredytem hipotecznym: Jak banki liczą wartość domu? Czy weryfikując dostarczony przez nas kosztorys , czy też przemnażając ilosć metrów pow. użytkowej przez średnią kwotę, załóżmy 2500 zł za m.kw? Proszę doświadczonych o oświecenie mnie.I czy warto zamówic kosztorys dla banku u uprawnionego kosztorysanta, czy też lepiej zrobić go samemu?Bardzo dziekuję z góry za wszelkie odpowiedzi. A z aktualnych spraw- udaje sie jutro do arch. adaptującego z projektem i wypytam go o poruszany przez Was problem z konstrukcją dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 23.03.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 W moim przypadku bank zażądał wyceny nieruchomości, czyli wartości wybudowanego już domu wraz działką. Bierze pod uwagę wkład własny (działka) i pożycza mi różnicę (wartość nieruchomości - wartość działki). Ale wycenę musi zrobić uprawniony kosztorysant - koszt 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmarka 23.03.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 WitamJeżeli można to proszę o przesłanie odpowiedzi Pana Matuszewskiego na adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 23.03.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) U mnie wyszły problemy z działką. Patrząc od strony wejścia do domu:- jest najwyżej przy wjeździe do garażu - najniżej w prawym narożniku tarasu ( różnica 2,1m w terenie) więc zdecydowałem się na zrobienie częściowego podpiwniczenia pod salonem (do wysokości komina włącznie bo dalej chcę uzyskać ławę schodkową o schodkach wysokości ławy czyli 30cm - razem 4 schodki do ściany od strony wejścia głównego do budynku ) oraz pod pokojem na parterze (całym). Wybrany grunt rodzimy (piach) wypełni niedobory w pozostałych częściach budynku. Posadzka piwnicy będzie na głębokości 2,35m wzgl podłogi parteru (1,95m plus całkowita grubość stropu z ociepleniem) więc głębokość wykopu pod ławę to co najmniej 2,75m - z chudziakiem. Zastanawiam się nad zwiększeniem wysokości piwnicy do 2,05 m i posadzki 5cm na ławie co da razem 14 warstw bloczków 14x15cm=210cm minus 5cm wylewki posadzki w piwnicy co zwiększy ilość bloczków o około 100. Ponadto zamierzam podnieść posadzkę garażu do poziomu parteru czyli z -19cm do 0,0cm, oraz obniżyć posadzkę pomieszczenia gospodarczego (kotłownia) do -0,72m (czyli 4 stopnie po 18cm). Pomieszczenie gospodarcze jest teraz nad terenem obniżonym o 1m w stosunku do wjazdu do garażu podobnie jak część kuchni - ta od prawej strony.Jednocześnie w kotłowni chcę obniżyć drzwi na zewnątrz i zrobić taki spocznik ze schodów z tarasu (też 4 stopnie) i potem 2 stopnie na trawę w ogrodzie (np z kostki brukowej).Robiąc bez podpiwniczenia musiałbym nawieźć 50-60m3 żwiru pod posadzkę i obsypać dodatkowo z zewnątrz na wys 1m niższą część działki wokół ławy bo ta byłaby prawie na na powierzchni. Reasumując : na dom bez piwnicy z ławą schodkową potrzebuję 1070 szt bloczków betonowych a na dom z piwnicą - dodatkowe 2 ściany w piwnicy - łącznie 1750szt bloczków co kosztuje dodatkowo 2100zł, strop wyjdzie 3000zł, projekt piwnicy 600zł, do tego więcej cegieł na komin (lub bloczki na dolną część bo kanałów nie przewiduję ani pieca w piwnicy) -około 1200szt lub 100bloczków i 400cegieł i razem cegieł potrzeba 5000szt a nie jak w projekcie 3000 bo wyliczyłem (kominy stanowią część ściany nośnej więc jest 24cm (2 cegły wzdłuż lub 1 w poprzek). W domu z piwnicą cegieł na kominy potrzeba ponad 6tys.Razem koszty piwnicy to 7-8tys plus robocizna i ocieplenie ale przywiezienie 40m3 żwiru też za darmo nie jest. Obliczyłem że wybiorę z piwnicy ze 25m3 piasku - prawie czystego bo gliny jest niewiele (planowana piwnica jest głębiej niż teren w najniższym punkcie budynku o jakieś 40-50cm a w najwyższym jej punkcie o 1,6m) plus to co z wykopów. Edytowane 23 Marca 2011 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumka 24.03.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 W moim przypadku bank zażądał wyceny nieruchomości, czyli wartości wybudowanego już domu wraz działką. Bierze pod uwagę wkład własny (działka) i pożycza mi różnicę (wartość nieruchomości - wartość działki). Ale wycenę musi zrobić uprawniony kosztorysant - koszt 700 zł. Dziekuję za odp. Wyslałam do Ciebie wiadomosć na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 25.03.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 a ja dostałam od P. Matuszewskiego uspokajającą odpowiedź w temacie komina i więźby- zainteresowanym prześlę maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBERTYN 25.03.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 a ja dostałam od P. Matuszewskiego uspokajającą odpowiedź w temacie komina i więźby- zainteresowanym prześlę maila. Gosja. Proszę o tą odpowiedź: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 25.03.2011 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Gosja. Proszę o tą odpowiedź: [email protected] poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 25.03.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Gosja, ja też poproszę. Thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 25.03.2011 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Gosja, ja też poproszę. Thx! wysłałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forumka 25.03.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Gosja, to do mnie też, jeśli mozna. [email protected] Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 25.03.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) a ja dostałam od P. Matuszewskiego uspokajającą odpowiedź w temacie komina i więźby- zainteresowanym prześlę maila. Gosja czy ja też mogę prosić o wysłanie tej informacji na maila??? [email protected] Dziękuję!!! Edytowane 25 Marca 2011 przez nuvo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 25.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Gosjai ja poproszę [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 25.03.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Gosja i ja poproszę [email protected] wysłałam do wszystkich zainteresowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts