Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hejka, wklejam odpowiedź:

" Uważam, że należałoby zwiększyć również otwór w stropie na klatkę schodową poszerzając go z 108cm na 134 czyli o 26cm, powoduje to nieznaczne zmniejszenie łazienki na piętrze. W tej chwili po dodaniu jednego stopnia zrobiła się zbyt mała odległość od 4 i 5 stopnia do spodu stropu, wysokie osoby mogą się uderzyć w głowę"

tak, wchodzimy w to, lepiej dla mnie lekko zmniejszyć szafę wnękową w łazience i poszerzyć klatkę i mieć garaż na jednym poziomie. Uniknę utrudnień typu: wchodzę z garażu z zakupami i macam klamkę wyżej niż optymalnie i uważam żeby się nie potknąć :)

co planujecie zamiast luksferów?

Edytowane przez Myometis

Witam wszystkich budujących!

Mam pytanie do tych wszystkich którzy wznieśli mury M-131 - dotyczy łazienki na parterze: proszę o info jaka docelowo wyszła wysokość pod spocznikiem; niestety w projekcie nie ma rysunku konstrukcyjnego schodów żelbetowych (trzeba to zlecić) gdyż Pan K. Matuszewski założył schody drewniane - a te zaprojektuje stolarz; do tego czasu wysokość łazienki pozostaje niewiadomą :-((( zgodnie z przepisami powinna mieć min. 2,2m w świetle.

z góry dziękuję za odpowiedź

Roberta

Witam.

Jak juz ktoś wyjdzie do poziomu stropu proszę o informacje o łazience na parterze. To największy minus tego domu w mojej opini:

- mała,

- niska (pod schodami), ile realnie będzie miał wysokości sufit nad prysznicem ?

- brak wentylacji - na żadnym rysunku nie widziałem wentylacji w łazience na parterze, macie dokładniejsze plany, jak została ona roziwązana?

Pozdrawiam

CODI

Edytowane przez CODI

trzeba troche sie zastanowic:) ja wpadlem na pomysł, ze wentylacje w lazience na dole zrobie sobie w ten sposob, ze przebije dziure do garazu i dam wyciag elektryczny w ten sposob pozbede sie nadmiaru wilgoci i zapachow:) natomiast zastanawialem sie czy nie zrobic paska z luxferow miedzy garazem a lazienka, to by dawalo troche swiatla, jesli luxfery bylyby na wprost okna w garazu:)

co do wysokosci lazienki na dole to w najwyzszym punkcie bedzie miala 219cm a w najnizszym 154cm i szeroka bedzie na 168cm tak wynika z mojego projektu:)

Edytowane przez pepe159

Witam po przerwie. Budujemy systemem gospodarczym. Wykopy zrobiliśmy od wtorku 12.04 do piątku 15.04 (musieliśmy zamówić większą koparkę z uwagi na stare fundamenty które były w miejscu naszego domu). Od piątku 15.04 do wtorku 19.o4 rana korygowaliśmy wykopy, tyczyliśmy i szalowaliśmy ławy a we wtorek 19.04 wylaliśmy je ( 23m3 betonu b-20 po 246zł brutto za m3). Ławy zrobiliśmy szersze niż w projekcie na dłuższych ścianach odpowiednio zamiast 40cz 50cm a zamiast 50cm pod przeciwległą ścianą 60cm - ta od tarasu) Z uwagi na to że nie było chudziaka bo był zbyteczny, daliśmy wyższą ławę -zamiast 30cm daliśmy 45cm (na 3 deski 14,5cm) i położyliśmy zbrojenie na wysokości 7-10cm od spodu ławy. Ławy wyglądają pokaźnie a stopy komina zazbroiliśmy dodatkowo tzw kratą z prętów fi 12mm o oczkach 15cm w dolnym położeniu zbrojenia. Z uwagi że jest u mnie częściowe podpiwniczenie to ławy główne są połączone na wysokości komina w salonie ławą poprzeczną przeznaczoną pod ścianę piwnicy.

rkowal79 - powiedz pod jakimi pomieszczeniami na dole, masz piwnicę, i gdzie masz schody........??

w jakiej części Polski budujesz.

dzięki

Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Wielkanocnych, smacznej kiełbachy, zająca z jajcami, mokrego dyngusa życzy Radek z rodziną.

Budujemy się pod Tucholą, a piwnicę będę miał pod salonem od strony tarasu do wysokości komina w salonie oraz pod całym pokojem na parterze. Ostatecznie wyrównujemy poziom garażu do poziomu podłogi na parterze oraz obniżamy kotłownię do poziomu -0,7 a nawet 0,9m poniżej poziomu podłogi (będzie 5 stopni z garażu do kotłowni). Jeśli będzie wena twórcza to z kotłowni zrobię schody do piwnicy umieszczając je między kominem a ścianą zewnętrzną od strony tarasu (na pewno przygotuję lane i zbrojone nadproże pod otwór drzwiowy w tym miejscu). Wejście do piwnicy mam pod tarasem który będzie na słupach żelbetowych pod dłuższą krawędzią oraz na ścianach z bloczków w krótszych krawędziach. Z tarasu (forma dużego balkonu) będę miał widok na całą działkę już obsadzoną drzewami owocowymi (tej wiosny) i krzewami oraz miniwinnicą - 120 krzewów winorośli deserowej i przerobowej w kilkudzesięciu odmianach. Schody zewnętrzne z tarasu będą w stronę kotłowni (4-5 stopni) bo tam jest naturalne podwyższenie terenu.

Edytowane przez rkowal79

dostalem ostateczną wycene robót na budowę stanu surowego otwartego z dachem i izolacja fundamentów, wylaniem schodów w środku u na zewnątrz oraz wykonanie podziemnej instalacji wod-kan i prądu, robota + wszystkie materiały (porotherm ściany, dachówka roben ceramiczna) 118.000 brutto. a jak wam wychodzą wyceny? jak dobrze pójdzie startujemy z początkiem czerwca