_ryba 28.04.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 dostalem ostateczną wycene robót na budowę stanu surowego otwartego z dachem i izolacja fundamentów, wylaniem schodów w środku u na zewnątrz oraz wykonanie podziemnej instalacji wod-kan i prądu, robota + wszystkie materiały (porotherm ściany, dachówka roben ceramiczna) 118.000 brutto. a jak wam wychodzą wyceny? jak dobrze pójdzie startujemy z początkiem czerwca Nie wiem czy ja mam takie szczescie czy u mnie w okolicy wszystko takie drogie . Możesz doprecyzować co jeszcze obejmuje ta wycena (np. sciany dzialowe, strop, beton na taras, orynnowanie, kominy z cegly pelnej + klinkier na kominach). Dokonywałeś jakiś przerobek w budynku w stosunku do wersji pierwotnej m-131. U mnie wycena za SSO wyszla 160 000 brutto i obejmuje wszystko co wyzej napisalem, plus szambo, plus instalacja odgromowa na dachu. A w budynku powiekszylem garaz o meter, podnioslem sciane kolankowo o 25cm i zlikwidowalem wykusz w stosunku do wersji podstawowej. @pepe masz moze szczegolowy opis wyceny co dokladnie wchodzi w dany etap i ile to kosztuje. Jakby co to moge ci podeslac na priva swoja do porownania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 29.04.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 a wiec tak: cena obejmuje wykopy, ławy, fundamenty, izolacja, przyłącz wszystkie które idą pod ziemią, zasypanie piskiem środka fundamentów, mury wewnętrzne i zewnętrzne, strop (terriva) więźba, dachówka, schody wewnetrzne i zewnetrzne, bez tarasu wylanego bo chcę z kostki sobie zrobić, rynny no i tyle:) no i wszystkie potrzebne materiały są w cenie. Mnie nic nie obchodzi żadne jeżdżenie po hurtowniach itd, tak samo sprzęt ma swój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 08.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 czyżby wszyscy budowali ze tu tak cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 09.05.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Pewnie tak. Jest tak że wszystkie zawiłości co do projektu zostały rozwikłane więc nie ma oczym pisać jedynie pozostały fotki z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 09.05.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 e tam, jest całe mnóstwo nieścisłości. W sumie to nieprofesjonalne troszkę... wolałabym się nie domyślać jak przechodzi np kanalizacja w moim zmodyfikowanym przypadku... projekt jest niedokładny, zawiera błędy, przekroje wykluczają się, też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 10.05.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam wszystkich po długiej przerwie. Swego czasu rozważałem bardzo poważnie ten projekt i zadawałem pytanie o "fachowość" i dokładność projektu. Wtedy wszyscy wydawali się usatysfakcjonowani ale jak widzę im dalej w las tym więcej drzew - problemów. Niestety znowu prawdziwe staje się twierdzenie, że inwestor musi znać się na wszystkim. Smutne polskie realia. Nawiązując jednak do tematu mam pytanie. Czy poza problemem z kominem są jeszcze jakieś poważne "niedoskonałości" techniczne projektu. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 10.05.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 To może ja odpowiem, jako najbardziej zaawansowana.Dach się kładzie, w tym tygodniu będziemy ocieplać budynek.Nasz wykonawca marudził tylko w stylu... "A po co takie grube krokwie, ", generalnie nie zgłaszał większych problemów.Jako inwestorzy mamy na razie dwie uwagi: Okna w kukułkach stanowczo za wysoko, ale inaczej chyba się nie da , bo wtedy okno wejdzie w dach.Albo błąd architekta, albo wykonawcy.Musieliśmy więc zmniejszyć wysokość okna w kukułce od strony ogrodu z 150 na 120.Z zewnątrz wygląda ok, ale żeby otworzyć takie okno to na palce trzeba się wspiąć.Druga uwaga dotyczy zakończenia schodów tzn nie wiem co autor miał na myśli. Od zakończenia schodów na górze do ścianki łazienki jest tak ok 80 cm.I nie wiem co niby tam ma być-barierka , czy ściana.Murarze też nie wiedzieli, chyba zadzwonię jutro do p.Matuszewskiego.Łazienka na dole po powiększeniu mała, ale do zaakceptowania.Nie wyobrażam jej sobie w pierwotnej wersji.Pokoje nad garażem wyszły bardzo fajne, większe niż te na poddaszu.Łazienka po zlikwidowaniu pralni też całkiem całkiem.Wykonawca sugerował też zlikwidowanie drzwi między wiatrołapem a holem.Cały czas walczę z mężem czy likwidować ściankę między kuchnią a salonem czy nie.Może coś doradzicie w sprawie kuchni i wiatrołapu. Piszcie proszę jakie macie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 11.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 aczap no a gdzie zdjęcia? bardzo chętnie bym zobaczyła, pewnie reszta ludków też, pliiiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 11.05.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Jutro jedziemy na budowę to popstrykam trochę świeżych.A ty planujesz zostawiś ściankę miedzy kuchnią a salonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 11.05.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Aczap- wrzuć też zdjęcia projektu- szkic- jak powiększyliście łazienkę na dole.....?? dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 11.05.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 nie mam projektu z powiększoną łazienką.Zdałam się na murarzy. Wyszło ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 11.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A pokrótce powiesz jak rozmieściłaś ściany, że wyszła większa.........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enterman 11.05.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Tak z innej beczki. Czy któreś z Was zastanawiało się nad wylaniem płyty (bez ogrzewania) zamiast budowania tradycyjnego fundamentu dla M-131 oraz budowę w systemie thermomur (kształtki styropianowe zalewane betonem)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 11.05.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 aczap - nie usunę ścianki, nie lubię jak mi kto w gary zagląda, poza tym w salonie jest wystarczająco dużo miejsca, w moim projekcie tam dodatkowo są drzwi przesuwne chowane w tę ściankę, podoba mi się ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 12.05.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 aczap- nie chowaj się, obiecałaś zdjęcia, no obiecaaaałaś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 13.05.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 http://s1.pokazywarka.pl/i/560519/1083055/s7301855.jpghttp://s1.pokazywarka.pl/i/560519/1083056/s7301856.jpghttp://s1.pokazywarka.pl/i/560519/1083057/s7301853.jpghttp://s1.pokazywarka.pl/i/560519/1083058/s7301857.jpghttp://s1.pokazywarka.pl/i/560519/1083059/s7301864.jpghttp://s1.pokazywarka.pl/i/560519/1083053/s7301860.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 14.05.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Aczap, bardzo fajny domek, gratuluję zawansowania prac. Zdaje mi się, że również powiększyłaś garaż (o ile).Proszę w imieniu pozostałych osób o również o zdjęcia z wnętrza (zwłaszcza łązienki...). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 14.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Garaż powiększyliśmy o 60 cm.Trochę zdjęć :http://pokazywarka.pl/vqfyqg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 14.05.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Bardzo słuszna decyzja powiększenia garażu o 60cm /3.10 wg projektu bardzo wąsko/. Proszę o małe wprowadzenie do zamiszczonych zdjęć. Domek zdaje mi się Agnieszka, że budujecie koło Płońska. Garaż powiększyliśmy o 60 cm. Trochę zdjęć : http://pokazywarka.pl/vqfyqg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 14.05.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 "budujecie" szafę wnękową w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts