lucek 14.05.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Aczap- podnosiliście ściankę kolankową- czy jest tak jak w oryginale.......??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 15.05.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Na pierwszy rzut oka widać że dodano jedną warstwę pustaka.Trochę się w ten sposób zmieniła się bryła w stosunku do wizualizacji na stronie. Mam nadzieję że się nie mylę. Aczap nie chcieliście wydłużyć połaci dachu aby to zniwelować ? PozdrawiamCODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 15.05.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Witam wszystkich miłośników M-131 w dniu dzisiejszym zarejestrowałem się i chciałbym się podzielić z wami swoimi uwagami i zarazem skorzystać z waszych cennych uwag. Od początku !!! w dniu 28 marca 2011 r rozpocząłem prace związane z wykopem fundamentów a jutro mam wylewny strop. Na zdjęciach, które oglądałem widać że ściana od łazienki na górze została przesunięta do schodów przez co zlikwidowano wolną przestrzeń przed łazienką, proszę o potwierdzenie i podzielenie się uwagami " jakich zmian dokonałeś w łazience na górze ". Pozdrawiam. http://pokazywarka.pl/zmqygg/ Edytowane 15 Maja 2011 przez andy58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 15.05.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Andy58- wykusz wygląda pięknie, też taki będę chciał zrobić, z tarasem na górze. Ładny domek. Pokarz zdjęcia tej łazienki na dole.........w kilku ujęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 15.05.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 lucek oto zdjęcia łazienki na dole : http://pokazywarka.pl/3h2nt1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 15.05.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Wielkie dzieki- Andy58 - widzę, że zmieniłeś układ ścian, i zrobiłeś drzwi- na rogu. Powiedz jaką szerokość drzwi tam wstawiacie....?? powiedz ten szlif pustaka to dlaczego.......?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 15.05.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Wielkie dzieki- Andy58 - widzę, że zmieniłeś układ ścian, i zrobiłeś drzwi- na rogu. Powiedz jaką szerokość drzwi tam wstawiacie....?? powiedz ten szlif pustaka to dlaczego.......?? Cześć lucek łazienkę powiększyłem szer. 1,70 x 2m szerokość otworu na drzwi teraz ma 0.90 m Natomiast ten szlif będzie służył do obsadzenia drzwi regulowanych. Gdzie zamierzasz zbudować swój dom ? Jeśli w okolicach Piły to zapraszam na moją budowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 15.05.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Oj do Piły mam daleko, chociaz uczyłem się w SMS Wałcz- kilkanaście lat temu:): Super, powiększyłeś tą łazienkę. Coś czuję, że sporo ludzi pójdzie twoim tropem:): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 15.05.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 tylko czy jeśli będzie tak duża łazienka i obok spiżarki (kurcze jaka mała) stanie jeszcze szafa wnękowa to hol nie stanie się klitką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 15.05.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 więcej zdjęć kochani! bardzo proszę, to nam naprawdę ułatwia dyskusje i decyzje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 16.05.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Widać, że mocno na wiosnę się ruszyło z budową u kolejnych miłośników M-131. Cześć Andy58, czy możesz powiedzieć jakie zamiany wprowadziłeś w projekcie. Może posiadasz zdjęcia ze środka wykusza. Wszystkie podpowiedzi oraz zdjęcia są dla NAS bardzo cenną wskazówką Pozdrawiam Witam oraz gratuluję nowego Witam wszystkich miłośników M-131 w dniu dzisiejszym zarejestrowałem się i chciałbym się podzielić z wami swoimi uwagami i zarazem skorzystać z waszych cennych uwag. Od początku !!! w dniu 28 marca 2011 r rozpocząłem prace związane z wykopem fundamentów a jutro mam wylewny strop. Na zdjęciach, które oglądałem widać że ściana od łazienki na górze została przesunięta do schodów przez co zlikwidowano wolną przestrzeń przed łazienką, proszę o potwierdzenie i podzielenie się uwagami " jakich zmian dokonałeś w łazience na górze ". Pozdrawiam. http://pokazywarka.pl/zmqygg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 16.05.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Przepraszam, widze że jest zdjęcie z wykuszem /głownie patrzyłem na łazienkę/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 16.05.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Widać, że mocno na wiosnę się ruszyło z budową u kolejnych miłośników M-131. Cześć Andy58, czy możesz powiedzieć jakie zamiany wprowadziłeś w projekcie. Może posiadasz zdjęcia ze środka wykusza. Wszystkie podpowiedzi oraz zdjęcia są dla NAS bardzo cenną wskazówką Pozdrawiam Witam oraz gratuluję nowego Witam. Wprowadziłem następujące zmiany: 1) powiększyłem wykusz do 1,50m i powstał balkon na górze, 2) powiększyłem na dole łazienkę co nie wpłynęło znacząco na wielkość holu, ponieważ komin jest mniejszy o 30cm, gdyż wykonany jest z gotowych elementów. 3) dodałem okno w wiatrołapie (w przejściu do garażu) o wymiarach 60 x 90 cm.co poprawia efekt wizualny i zapewnia większa ilość światła w wiatrołapie. 4)zlikwidowałem ściankę działowa pomiędzy kuchnia a salonem ( dzięki czemu otrzymałem dużą, jasną przestrzeń oraz mam stały kontakt ze wszystkimi osobami przebywającymi w tej części domu - zapachy przy takiej przestrzeni i takiej ilości okien nie będą przeszkadzały a dodatkowo zamontuję wyciąg nad kuchnia i wyprowadzę go przez dach 5) powiększyłem drzwi tarasowe tak żeby elki były na równej wysokości. 6) zrobiłem skos nad klatka schodową co sprawi że wysocy nie będą musieli się schylać. 7) likwiduję pralnie przy łazience na poddaszu i miedzy sypialnia a łazienką chcę zbudować garderobę wnękową. na strychu zrobię garderobę i pokój gimnastyczny bądź pokój "męski". 9) zastanawiam się nad przeniesieniem zasobnika z ciepłą wodą z pomieszczenia gospodarczego na strych. 10)drzwi tarasowe będą dwuskrzydłowe przesuwne, 11) w wykuszu środkowe okno będzie witryną a boczne będą otwierane i uchylne. 12) obniżyłem okno w sypialni z lukarną na poddaszu tj. 150 x130 cm. żeby nie stawać na palcach chcąc dosięgnąć klamki. Planuje ogrzewanie gazem ziemnym (piec jednofunkcyjny kondensacyjny Aristona) plus kominek bez płaszcza wodnego. Na razie tyle. Jeśli będziesz miał pytania to chętnie się podzielę i skorzystam z twoich spostrzeżeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 16.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Super, zmiany, a dlaczego nie chcesz pieca kondens. dwufunkcyjnego.......?? Ja chyba będę miał gaz + kominem z Płaszczem- bo lubię mieć ciepło + 25, a znajomy ma kominek z DGP- i mówił, że fajnie grzeje, ale przy minus 20 - nie zrobi większej temperatury niż + 20 w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 17.05.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Zmiany bardzo ciekawe i warte przemyślenia /bardzo fajnie to widać na twoich zdjęcia zwłaszcza łazienka lub okno w wiatrołapie/.Garaż powiększyłeś czy pozostawiłeś bez zmian /wg nas zbyt wąski, napewno zdecydujemy się go poszerzyć ok. 50cm/.Istotną zmianą wprowadzoną przez nas będzie zagospodarowanie poddasza nad garażem podział na część garderoby i suszarni oraz wspomniana łazienka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 17.05.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Super, zmiany, a dlaczego nie chcesz pieca kondens. dwufunkcyjnego.......?? Ja chyba będę miał gaz + kominem z Płaszczem- bo lubię mieć ciepło + 25, a znajomy ma kominek z DGP- i mówił, że fajnie grzeje, ale przy minus 20 - nie zrobi większej temperatury niż + 20 w domu. Witaj lucek i markijar. Dzięki za opinie. Piec jednofunkcyjny konden. wybrałem gdyż jest bardziej opłacalny współpracuje z zasobnikiem na ciepłą wodę a gdy chcę włączyć ogrzewanie zaworem przełączam na grzanie. Ponadto mogę mieć cieplejszą wodę do kąpieli gdyż dwu funkcyjny bardziej działa jak piecyk. Co się orientuję to rzadziej już stosuje się piece dwu funkcyjne. Planuje ogrzewanie podłogowe na dole natomiast w pokojach zamontuję kaloryfery większe żeby były wydajniejsze oczywiście z wyjątkiem łazienki na górze tam będzie ogrzewanie podłogowe. Na temat kominka z pałaszem wodnym opinie są różne - więcej negatywnych, gdy mam ogrzewanie gazowe to poco podobne źródło energii, które będzie spełniało tą samą funkcję a dodatkowo ceny drewna nie są małe i nie chciałbym z salonu robić kotłowni. Natomiast kominek bez płaszcza wodnego używać będę "weekendowo" dla przyjemności, bądź gdy będę chciał z rodziną spędzić wieczór przy kominku itp. i są wydajne to zależy jakiej mocy zamontujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 17.05.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Garażu nie poszerzałem, ale warto do ok.50 cm. mi on wystarczy - myślę?, wmawiam sobie gdybym miał szerszy to z niego zrobiłbym graciarnie a tak zmuszony będę postawić nieduże pom. gospodarcze .na narzędzia, itp. Wadą projektu jest to, że nadproże nad drzwiami garażowymi jest za niskie 7 cm. a do montażu drzwi np. panelowych potrzeba jest minimum od 13 do 20 cm. oczywiście można przestrzeń nad ramą wypełnić np. styropianem ale wtedy otwór po położeniu ocieplenie 5cm , wylewki 8 cm i płytek 1 cm. wysokość drzwi będzie wynosiła 190 cm a standardy drzwi są 225 lub 212,5 cm. Terenowym autem nie wiedziesz a wysocy będą musieli uważać na głowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 17.05.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ale Andy58- te drzwi mam nadzieję że są normalnej wysokości- jakbym chciał uchylne pod sufit- to otwór będzie miał co najmniej 2 metry.........?? - Zgadzam się z Kominkiem z PW- jeżeli Ty zamierzasz grzać w 90 % gazem, w zimę, a kominek tylko w weekend- to zdecydowanie wystarczy zwykły. Ja trochę się boję rachunków za gaz, dlatego chcę mieć pod ręką ogrzewanie ekonomiczne - czyli drzewem w kominku z PW )- ale życie pokaże jak będzie. czyli mówisz, że teraz odchodzi się już od piecyków dwufunkcyjnych na korzyść kondensacyjnych jednofunkcyjnych. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 17.05.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 witaj lucek i markijar. Dzięki za opinie. Piec jednofunkcyjny konden. Wybrałem gdyż jest bardziej opłacalny współpracuje z zasobnikiem na ciepłą wodę a gdy chcę włączyć ogrzewanie zaworem przełączam na grzanie. Ponadto mogę mieć cieplejszą wodę do kąpieli gdyż dwu funkcyjny bardziej działa jak piecyk. Co się orientuję to rzadziej już stosuje się piece dwu funkcyjne. Planuje ogrzewanie podłogowe na dole natomiast w pokojach zamontuję kaloryfery większe żeby były wydajniejsze oczywiście z wyjątkiem łazienki na górze tam będzie ogrzewanie podłogowe. Na temat kominka z pałaszem wodnym opinie są różne - więcej negatywnych, gdy mam ogrzewanie gazowe to poco podobne źródło energii, które będzie spełniało tą samą funkcję a dodatkowo ceny drewna nie są małe i nie chciałbym z salonu robić kotłowni. Natomiast kominek bez płaszcza wodnego używać będę "weekendowo" dla przyjemności, bądź gdy będę chciał z rodziną spędzić wieczór przy kominku itp. I są wydajne to zależy jakiej mocy zamontujesz piec gazowy. Jeszcze jedna uwaga koszt zakupu i montażu kominka z płaszczem i bez płaszcza jest znacząca i co lepiej wybrać?. Mam jeszcze kilka uwag co do samego projektu/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 17.05.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Nie chodzi o 90 stopni ale np. 60 jeśli będziesz chciał wykąpać się w wannie, to przy tym piecu łatwiej jest o cieplejsza wodę niż w DW. Konsultowałem z sprzedawcami, fachowcami , a szczególnie użytkownikami większości są to przyjaciele bądź rodzina. Roczny koszt zużycia gazu takiego domu ( 12 miesięcy średnio 4 tyś zł) i nic mnie nie interesuje Najtańszym źródłem energii w chwili obecnej jest Pompa ciepła ale koszt instalacji w obecnej chwili naszym kraju jest zbyt wysoki, za kilka lat będzie tania w montażu , Dom chcę przygotować i na to źródło energii bądź na dwa solary na wodę ciepł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts