andy58 17.05.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Z drzwiami garażowymi to wszystko się zgadza. Chodzi o nadproże nad drzwiami które po otynkowaniu sufitu garażu będzie miało 6 c. a przed ma 7 cm. i żeby zamontować mechanizm "prowadnicę" drzwi to odległość nadproża musi mieć minimum 13 c. do 20 cm. zależy od typu mechanizmu. Podczas otwierania drzwi tzn. panel zgina się i wchodzi w prowadnice pod sufit a ten projekt nie ma takiej odległości więc trzeba je opuścić od 8 do 10 cm. Ponadto trzeba jeszcze ocieplić posadzkę , położyć wylewkę, położyć płytki ( styropian 5 cm + wylewka 8 cm zbrojona siatką + kafelki 1cm = 14 cm.) Reasumując gdy drzwi są wysokości 2 m to otwór drzwi będzie miał 190 cm. Gdy drzwi maja 212,5cm. standard o otwór po zamontowaniu będzie miał 2m wysokości. W moim garażu mogę zamontować drzwi o wysokości 2m.Większe nie wejdą z uwagi na jw. Dzisiaj miałem pomiar okien o drzwi. Gdybym miał wcześniej na ten temat wiedzą inaczej bym to rozwiązał. Poza tymi uwagami mam jeszcze kilka uwag do tego projektu. Chociaż sam dom jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 17.05.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Dzięki za wyczerpujące informacje.Czyli byś inaczej rozwiązał temat tego nadproża, w garażu...........?? Powiedz również o innych Twoich uwagach - niedociągnięciach tego projektu........ Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 17.05.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 andy58 dzięki wielkie za wszystkie uwagi, dzięki tobie, unikniemy wielu niepotrzebnych niespodzianek - wspomniana wysokość drzwi garażowych... Co do kominka z płaszczem, to mam takie samo zdanie - kotłownia to ma być w pomieszczeniu gospodarczym, a nie w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 17.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 My jesteśmy po pomiarach okien i drzwi. W piątek montaż. Wszystkie okna mieszczą się w standardowych wymiarach. Brama Hormanna też w standardowym wymiarze, ale u nas nadproże ma 14 cm.Nie podnosiliśmy ścianki kolankowej o wysokość pustaka, tylko wieniec jest wyższy o 14 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 17.05.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 My jesteśmy po pomiarach okien i drzwi. W piątek montaż. Wszystkie okna mieszczą się w standardowych wymiarach. Brama Hormanna też w standardowym wymiarze, ale u nas nadproże ma 14 cm.Nie podnosiliśmy ścianki kolankowej o wysokość pustaka, tylko wieniec jest wyższy o 14 cm Witaj aczap powiedz jaki masz w chwili obecnej otwór drzwi garażowych i jaki wymiar jest od sufitu do progu. i czy wstawiałeś elki nad drzwiami garażowymi. Dzięki i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 18.05.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Pytanie do budujących, ile zużyliście styropianu do ocieplenia fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 18.05.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) Cześć lucek łazienkę powiększyłem szer. 1,70 x 2m szerokość otworu na drzwi teraz ma 0.90 m Natomiast ten szlif będzie służył do obsadzenia drzwi regulowanych. Gdzie zamierzasz zbudować swój dom ? Jeśli w okolicach Piły to zapraszam na moją budowę. Pozdrawiam Więc z chęcią zrobię wizytację waszej budowy razem z żoną i dziećmi jeśli można bo okolice Piły to moje i mojej żony rodzinne strony (Białośliwie, Wyrzysk, Wysoka).Będziemy tam 6,7 czerwca tego roku więc jestem chętny na spotkanie i wymianę poglądów oraz doświadczeń. Gdzie się budujecie? jeśli to nie tajemnica i możesz zdradzić ([email protected] - to mój mail do kontaktu PW) Na naszej budowie (mojej i oczywiście żony) muruję ścianę fundamentową (2150 szt bloczków - ponad 65t czyli 45 palet). Teraz mam przerwę do 1 czerwca bo jestem w delegacji. Wymurowałem już ponad 1200szt w 7 dni (niektóre niepełne). W 2 dni pomagali mi: teściu, ojciec mojej szwagierki i wuja (dołącza zawsze koło 17:00 jak wróci z pracy a kończymy o 21:30-22:00 w zależności od tego ile zaprawy mamy do wyrobienia) jeśli wyrobimy wcześniej to poukładamy bloczki na następny dzień. Ja zaczynam murowanie o 6:30-7:30 Ostatnio troszkę padało i musiałem wyjechać na 2dni z rodziną więc wypadło z pracy aż 6 dni. Pozdrawiam Edytowane 18 Maja 2011 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 21.05.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 do andy58- zapomniałam zmierzyć otwór do garażu. Wklejam nowe zdjęciahttp://pokazywarka.pl/01r1jn/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy58 22.05.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 do andy58- zapomniałam zmierzyć otwór do garażu. Wklejam nowe zdjęcia http://pokazywarka.pl/01r1jn/ Cześć aczap Piękny domek, widzę że Twoje prace bardziej są zaawansowane niż moje. Czy jesteś zadowolona z okna w łazience bo ja mam zamówione jednoskrzydłowe. Napisz mi o wymiarach drzwi garażowych i czy powiększaliście łazienkę na górze i czy likwidowaliście pralnię. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 23.05.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 jednoskrzydłowe okno w łazience będzie bardziej "przeszkadzać" będąc otwarte prawda? , dzięki zdjęciom Andiego postanowiliśmy też powiększyć nieco łazienkę , andy wytłumacz to: "zrobiłem skos nad klatka schodową co sprawi że wysocy nie będą musieli się schylać"niepokoi mnie też to:" obniżyłem okno w sypialni z lukarną na poddaszu tj. 150 x130 cm. żeby nie stawać na palcach chcąc dosięgnąć klamki." naprawdę jest AŻ TAK wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 23.05.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Z okna jestem zadowolona- jednoskrzydłowe zdecydowanie za duże.Wysokość otworu drzwi garażowych -2004 cm/Od sufitu do otworu 40 cm.Pralnia została zlikwidowana i przeniesiona do pomieszczenia nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi1789 23.05.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Większe nadproże można uzyskać rezygnując ze stropu Terivia zastępując go stropem wylewanym - zyskamy ok 10 cm. Po za tym w swoim projekcie zmieniłem:Zrezygnowałem z wykusza - będą 2 okna 150/150(poszerzyłem dom do wystającej ściany wykusza tj ok 52cm.),Zrobiłem przejście o szerokości 90 cm z holu bezpośrednio do kuchni - zostanie garderoba o szerokości ok 70 cm(zawsze można zrobić 2 szafę między łazienką a schodami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 25.05.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) ludziki, aczap, andy, jak tam postępy? jakieś nowe fajne foty? moi chyba pokręcili coś z kanalizą, dokąd uchodzi rura kanalizacyjna z góry? do ujęcia w kuchni? Edytowane 28 Maja 2011 przez Myometis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 30.05.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 zadziwiająca ta cisza tu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 30.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Wszyscy walczą z budowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 31.05.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ja też walczę a czas by zaglądnąć tu mam ;P jestem głodna zdjęęęęęć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 01.06.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Tu macie troche zdjęć z mojej budowy ,może choć trochę załagodze wasz głód do zdjęćhttp://www.bankfotek.pl/view/990606http://www.bankfotek.pl/view/990610http://www.bankfotek.pl/view/990612http://www.bankfotek.pl/view/990615http://www.bankfotek.pl/view/990617 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 01.06.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 eeee bo my tu rozmawiamy o projekcie z tematu wiesz? żadne inne zdjęcia nas nie teges. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 02.06.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Przecież ja buduje m-131 odbicie lustrzane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys2507 02.06.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Dżigit, masz zrobione fundamenty pod wszystkimi działówkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts